Tartışma:Gutiler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Tarih (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İran (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İran maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İran kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Irak (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Irak maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Irak kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Eski kaliteli madde adayları Gutiler, bir kaliteli madde adayıydı ama kaliteli madde kriterlerini karşılayamadı. Aşağıda maddenin iyileştirilmesi için öneriler bulunmaktadır. Bu sorunlar halledildikten sonra madde tekrar aday gösterilebilir. Kullanıcılar ayrıca bir hata olduğuna inanıyorlarsa bir inceleme isteyebilirler.

sırf isim benzerliğinden Kürtlerin atası olduğu nasıl iddaa edilebilir?[kaynağı değiştir]

Guti kralları Türkçe ile açıklanabilirken nasıl isim benzerliğinden dolayı Gutilerin Kürtlerin atası olduğu kesin gibi yazılabiliyor?bu madde wikipedia standartlarına uymayan bir şekilde taraflılık içeriyor.Madde kaldırılmalı...— Bu imzasız görüş Truva99 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

@Truva99 maalesef eskiçağ tarihçilerin en sıkıntılı konularından birisi de bu: İsim benzerliğinden dolayı yapılan eşleştirmeler. Bunların çoğu zaman akademik değeri yoktur, güvenilir kaynaklar içermezler ve toplumların kendilerini kanıtlamak için başvurdukları yöntemlerden biridir. Çünkü bu alanda yeterli belge yok ve herkes istediğini iddia edebiliyor. Bunu yapan saygın tarihçiler bile var, genel olarak kendi alanlarının dışına çıkmayı seveler böyle hatalar yapabiliyor. Guti ve Kürtler konusu ise karışık, bazı bilimsel değeri yüksek Amerikan ve Alman ansiklopedilerinde Guti ve Kürt eşleştirmeleri yoktur. Fakat çoğu zaman yaygın hale gelen yanlış iddiaları ansiklopedide barındırırız. Ama tek hususumuz iddia olarak veririz ve bunun akademik geçerliğini ölçeriz. Zaten sayfayı yazan arkadaş yanılmıyorsam ana dili Türkçe olan birisi değil, aynı zamanda kaynak göstermek konusunda hatalar yapmış. İlgili şablonlar sayfaya eklendi. --Kingbjelica (mesaj) 12:38, 26 Nisan 2017 (UTC)

Gutiler Kürtlerin atsıdır. Tarihe baktığımızda Zagros dağlarında yaşayan tek halk Kürtlerdir.Bu Guti,Qurti ve babında Kürt olarak geçer.Sümer tabletlerinde Gutilerden(Kürt) bahsedilir Muhammed Celal IŞIK (mesaj) 10.23, 4 Kasım 2020 (UTC)[yanıtla]

Gutiler kürtlerin ataları değildir "cırti" terimi bir etnik anlam ifade etmez. Kürd ifadesi Arap ve Fars kaynaklarında "Göçebe" anlamında kullanılır. Gökhan Yabgu (mesaj) 22.42, 9 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]

Subjektif içerik[kaynağı değiştir]

" Prof. Dr. Şeyhmus Recai Tekoğlu Asur kaynaklarında "Gutiler"in savaşçı ve kavgacı özelliklerini nitelemek amacıyla "gurti" sıfatının kullanıldığını belirmekte ve Kürtlerin ataları oldukları iddiaları ile isim benzerlikleriyle yapılan eşleştirmeleri yersiz bulmaktadır. Aynı zamanda bilimsel değeri yüksek Chiago A. Dictionary'de Guti ve Kürt eşleştirmesine yönelik olarak hiçbir içerik bulunmamaktadır." Bu kısımda geçen iddia söz konusu kelimenin orjinal kullanımının ilk kullanıldığı tarihe göre daha yeni olmasından ötürü kabul edilemez. Ayrıca iddia edilen kelimenin anlamını araştırdım ve söz konusu şahıs dışında kimsenin böyle bir bilgiye sahip olmadığını öğrenmiş bulunmaktayım. KALDIRILMASI GEREKMEKTEDİR. Tartışmaya lütfen katılın, habersiz kaldırmak Vikipedi'nin karakterine yakıştırmadığımdan haberdar olmasını istiyorum.