Tartışma:Gordion

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Arkeoloji (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Arkeoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Arkeoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Gordion adı[kaynağı değiştir]

Gordion adı bu haliyle Yunancadır. Phrygia başkentinin, Yunanca bir ad taşıdığı düşünülemez. Bilge Umar'ın "Türkiye'deki Tarihsel Adlar" adlı kitabı, Anadolu'daki Yunan öncesi tarihsel yer isimleriyle ilgili önemli bir kaynaktır. Buradan alıntı yapıyorum: " Gordion: ...Adının öz biçimi yalnız Gorda iken Hellenlerce buna kendi dillerinin -yeri anlamındaki -ion takısı eklenmiş olsa gerek." (sayfa 289) Bilge Umar, Gorda maddesinde ise: " Gorda: Uçlu, buradan doruk, doruklu, ucu sivri nesne, kazık, kazıklı; kazıklı çitle çevrili yer, bahçe anlamında Karda/Gorda'nın çeşitlemesi Karş. Latince Hortus, eski Hellen dilinde Khortos, İngilizcede Garden, Court, Fransızcada Jardin, cour, Almancada Garten ..." demektedir.

Ayrıca İngilizce "yard(1)" http://www.etymonline.com/index.php?term=yard, ve "garden" sözcüklerinin etimolojisini http://www.etymonline.com/index.php?search=garden&searchmode=none buraya ekliyorum. Slav dillerinde şehir anlamına gelen "grad" sözcüğü de Gordion'un "Gord" kısmıyla aynı kökenden gelmektedir: http://en.wikipedia.org/wiki/Grad_(Slavic_settlement) Böri 11:54, 13 Kasım 2009 (UTC)