Tartışma:Meteoroit

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Gök taşı sayfasından yönlendirildi)
Vikiproje Astronomi (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Astronomi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Astronomi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Kategorileri düzenlerken bu makaleyi nereye yerleştireceğimi bilemedim. Meteor-Göktaşı yönlendirmesinin doğruluğundan tam emin değilim. N Meteor makalesini arayıp eğer varsa Güneş Sistemi kategorisine eklemekti, ancak buraya düştüm. 'Göktaşı' bence 'meteorite'in karşılığı olmalı. Gök cisminin yere düştükten sonraki hali, daha çok yerbilim ile ilgili. 'Meteor' un Türkçe'de karşılığı ise 'akan yıldız' olmalı. Cismin atmosfere girdiği zamanki hali, gökbilim ile ilgili. Önerim Meteor'dan buraya olan yönlendirmeyi kaldırıp, 'akan yıldız' diye yeni bir makaleye kaydırmak.Allison connors 20:17, 5 Ağustos 2005 (UTC)

Abuk SUBUK ile Rapsar arasında geçen konuşma

Selamlar. Gök taşı değil de göktaşı olması gerekmiyor mu? Bir de Vikipedi:Kategori tartışmaları/ABD gemileri‎ hakkında ne düşünüyorsun?--RapsarEfendim? 23:38, 17 Şubat 2013 (UTC)

  • Selam. Göktaşı doğru. Tüm bilimle alakalı sözlüklerde de bu şekilde zaten. ABD gemileri bence uygundur. Oraya fikrimi yazayım. Sen de Eurocontrol tartışmasına bakar mısın bi' lütfen?--Abuk SABUK msj 23:44, 17 Şubat 2013 (UTC)
Allah Allah? Ben de öyle biliyordum ama TDK aksini söylüyormuş. Birleşme sırasında kelimelerinden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğ­ramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır. açıklaması var.--RapsarEfendim? 23:51, 17 Şubat 2013 (UTC)
  • Şuradan göktaşını aratırsan TDK'nın son elli yıllık tüm bilimsel sözlüklerinde birleşik olduğunu görürsün. Ayırma işi yakın tarihlerdeki işgüzarlıklardan.--Abuk SABUK msj 00:00, 18 Şubat 2013 (UTC)
  • Geçenlerde de birisi TDK yazım kurallarından, "deyimlerde özel isim olmayan insan isimlerine gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz" kuralını çaktırmadan sildi. Vikipedi değil ki geri alalım.--Abuk SABUK msj 00:03, 18 Şubat 2013 (UTC)
Evet, eskiden beridir birleşik kullanılıyordu (bildiğim kadarıyla). Tarihin Arka Odası programının birkaç ay önceki bölümünde Murat Bardakçı, eskiden birleşik, şimdi ise ayrı yazılan sözcüklerle ilgili bayağı bir taşlamıştı :) Her neyse, bizdeki Vikipedi:Türkçe yazım kuralları sayfasında da gök taşı ayrı yazılır demişiz :) Türkçeyle ilgili en üst kurum olan TDK'ya uymak durumundayız, istemesek de. Kuralları gayet net yazmışlar en azından, iki kelimeden birisi anlamını kaybetmiyorsa ayrı yazılır demişler :) Buna göre birçok madde adını da gözden geçirmek gerekecek. Öte yandan, dilbilgisi kurallarında yaptıkları güncellemeleri/değişiklikleri birer yazıyla açıklıyorlar mı acaba?--RapsarEfendim? 15:44, 18 Şubat 2013 (UTC)
  • Verdiğim linkteki sözlüklere bakarsan hepsi TDK yayını. Bence sözlükleri baz alarak birleşik bırakabiliriz.--Abuk SABUK msj 15:47, 18 Şubat 2013 (UTC)
Ama kurallar?.. :) Çok açık ve net yazılmış onlar da. Tartışma sayfasına taşıyalım mı konuyu?--RapsarEfendim? 15:48, 18 Şubat 2013 (UTC)
Bir de ayrı yazılmış biçimde aratınca, Güncel Türkçe Sözlük sonucu çıkıyor bir tek. Buradan yola çıkarak son dönemlerde değiştirildiği de kanıtlanmış oluyor, dediğimiz gibi.--RapsarEfendim? 15:50, 18 Şubat 2013 (UTC)
  • Bence bir sayfadaki genel bir kural yerine onlarca yıldır defalarca basılmış sözlükleri baz almak daha mantıklı. En nihayetinde o kuralları zırt pırt güncelliyorlar, son güncellemeyi kimin yaptığı belli bile değil, ama eski sözlükler kalıcı. Güncellemelerle ilgili yayınları var mı bilmiyorum.--Abuk SABUK msj 15:54, 18 Şubat 2013 (UTC)

  • Her ne kadar şimdiye kadar göktaşı olarak bilsem ve kullansam da, TDK'nın en güncel sözlüğüne uymamız gerektiğini, yanlış bilgilendirme yapmamamız amacıyla mevcut adın (gök taşı) kalması gerektiğini düşünüyorum.--RapsarEfendim? 16:51, 18 Şubat 2013 (UTC)
2019 tartışması

Yukarıdaki tartışmanın üzerinden 6 yıl geçmiş. O zamanlar TDK kullanımına sadık kalınması gerektiğini savunmuşum, ancak artık bunun doğru olmadığını ve güvenilir Türkçe kaynaklardaki yaygın kullanımı baz almamız gerektiğini biliyorum :) Meteor şeklinde yapılan aramalarda diğer diller de dahil oluyor, bu nedenle "uzay" kelimesini de ekleyerek aramalar yaptım ve sonuçlar aşağıda:

Akademik: Meteor v. göktaşı v. gök taşı
Görece daha güvenilir sonuçlar veren PDF aramaları: Meteor v. Göktaşı v. Gök taşı
Kitaplar: Meteor v. Göktaşı v. Gök taşı
İlginç bir şekilde ilk iki aramada "meteor" kullanımı çok daha yaygınken ve "gök taşı"nın ensamesi bile okunmazken; kitap aramalarında meteor kullanımı en arkaya düşüyor ve "göktaşı" kullanımı yaygın bir şekilde kullanılıyor. Tartışmaya değer bir konu.--RapsarEfendim? 19.22, 18 Nisan 2019 (UTC)[yanıtla]