Tartışma:Fehîm Arvâsî

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Biyografi (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Seyyid/Seyid/Seyit olma konusu hakkında bir bilgi yada birikimi olan var mı? --LandSCape 17:46, 7 Haziran 2006 (UTC)

tabii ki, kaynak gösterdiğim kitaplardaki ilgili bölümleri incelerseniz bu konuda bilgi sahibi oalbilirsiniz. tabii gerçekten seyyid olup olmadığını sorduğunuzu varsayıyorum. Süleyman Habib 18:04, 7 Haziran 2006 (UTC)

Sayın Habib, bir insan olarak bu kelimeyi hiç mi hiç önemsemiyorum öncelikle bunu belirtmem gerekir. Zira önemsemek şirke götürür. Zira bende Adem'in soyundan geliyorum, nereden geldiğimizden daha çok ne yaptığımızla ilgilendim hep. Benim merak ettiğim bu kavramı neden bazı kesimler çok önemserler? Neden bazı kesimler bu kavramı kullanırlar. Zira, soy; islami topluluklarda baba yanlı devam eder ama yahudilerde ana yanlı sürer. Saygılarımla.--LandSCape 18:18, 7 Haziran 2006 (UTC)

Sayın LandSCape, bu kelimeyi önemsememek sizin hakkınızdır, önemsemeyebilirsiniz. Neyi önemsemek şirke götürür, açıklarsanız sevinirim. Nereden geldiğimizden çok daha önemli olan tabii ki ne yaptığımızdır, haklısınız.

  • ¨bazı kesimler¨ sözünüzü anlayamadım. çok önemseme kısmıyla ne kastettiğinizi anlamakta da güçlük çekiyorum. biyografiler merak duyduğum bir konudur. bu konuda yazılar yazarken bir kişi Hz. Muhammed'in soyundan geliyorsa Seyyid yazarım. o kişinin doğumsal hakkıdır, isim olarak Seyyid ya da seyit ya da seyid kelimesine sahip olmak. burada neyi tartışmaya açmak istediğinizi açıklığa kavuşturursanız memnun olacağım. saygılar. Süleyman Habib 18:24, 7 Haziran 2006 (UTC)

seyyitligin ana tarafindan gitmedigi halde ana tarafindan seyyid yada seriftir diye belirtilir. ana tarafi peygamberimize dayanmasi hala onun torunu olmak demektir. unutmayalimki seyyidlik hz.fatima dan gelir.hz.fatima da anadir.

ayrica lanscape in sorusu seyyitligin bir unvan olarak kullanilmasina iliskindir.soruyu direkt sormaktan ne hikmetse cekinmis.seyyid olmak inanan her mumin icin yasayan muhammedler a.s i hatirlatir.cunku muhammed a.s kendisinden onceki tum nesilleri pak oldugu gibi bundan sonra kiyamete kadarda oyle kalacaktir bu baglamda tum muminler seyyidlik sifati tasiyanlara sirf peygambere olan myhabbetlerinden dolayi sevgi beslemistir.seyyid diye cagrilmalarida insanlarin saygida kusur etmemelerini saglamak icindir.ayrica seyyidler bu gune kadar hicbiri muslumanlara ve islama yanlis yapacak bir seye girismemislerdir buda bu kavramin belirtilmesindeki zorunlulugun gerekliligini ortaya koymaktadir


Önerim şu eğer bu kişiler öyle yada böyle o soydan geliyorlarsa ve bunun maddi delilleri de varsa sadece maddenin içinde belirtilsin. Gerçek isminde Seyid/Seyyid/ Seyit şeklinde bir kayıt yoksa bu yaklaşım abesle iştigaldir zira yaklaşımınıza saygı duymakla birlikte yukarıda yazdığım gibi bu bir ana soylu bağlantı varsayımlı ilişkisidir ve bu bir yahudi geleneğidir! Kısacası bir ünvan gibi isimlerinin yanlarında kullanılmalarının doğru olmadığını düşünüyorum. Saygılarımla.--LandSCape 19:33, 7 Haziran 2006 (UTC)

LandSCape, maddede bahsi geçen kişinin zamanında siz de biliyorsunuz ki isim,soy isim, ünvan konusu şimdiki gibi değildi. Fehim-i Arvasi ya da şimdi kullanıldığı gibi Fehim Arvasi'nin isminin başında Seyyid her zaman geçmekteydi. Ehl-i Beyt ve Seyyidlik Şeriflik konuları hakkındaki düşünceniz genel kabul gören görüşe uymuyor. Hakikat Kitabevi'nin Hak Sözün Vesikaları kitabını okumanızı tavsiye ederim. Ehl-i Beyt, Hulefa-i Raşidin ve bu konular hakkında bilgi vermekte, İbni Sebe' akımı anlatılmaktadır bu kitapta. --Süleyman Habib 20:26, 7 Haziran 2006 (UTC)

Sayın Habib, özel olarak bu madde için dile getirmedim zaten genel bir yaklaşım olarak ele almaktayım. İslam toplumunda soy baba yanlı gider! Yahudilerde ana yanlı gider. Bizim kendilerine Seyyid denilenlerin eğer içlerinde bir kaç gerçek varsa bile onlarda sadece ana yanlıdır. Seyyidlik konusu şahsi olarak konum olmamakla birlikte tüm yeryüzünde bu iddiaları olan insanların neredeyse her coğrafyada olması ve her mezhebin (70 kadar) en az bir seyyid içermesi size tuhaf ve ilginç gelmiyor mu? Saygılarımla. --LandSCape 20:35, 7 Haziran 2006 (UTC)

Sayın LandSCape, Seyyidliğin ana yanlı gittiği doğru değil. Bir kişi babası Seyyid veya Şerif ise kendisi Seyyid veya Şerif olur. Seyyidliğin başlangıcından bahsediyorsanız, o konuda Hadisler mevcuttur. ve onu tartışmanın yeri bu konunun tartışma kısmı değil. isterseniz kendi kullanıcı tartışma sayfalaramızıda bu konuyu görüşebiliriz. şimdilik iyi geceler. --Süleyman Habib 20:48, 7 Haziran 2006 (UTC)