Tartışma:Federasyon Kupası (Türkiye)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Futbol (Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Futbol maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Futbol kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Türkiye (Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

TFF Ulusal Türkiye Ligi Olarak tanımdığı 1959 sezonunun aynısı olması sebebi ile Ulusal Türkiye Ligidir. Kazananın UEFA'ya gitmeye hak kazanması sebebi ile Profesyoneldir. 1956 öncesinin pro veya ulusal olup olmaması tartışmaya açıktır. Bu şekilde objektif bir şekilde düzenlenmelidir. sayfa.

Sürekli olarak bilip bilmeden değişiklik yapma tutumunuza lütfen son verin. Aynı organizasyon denmiş, aynı değil. İstanbul, Ankara ve İzmir liglerindeki "tüm" takımların katıldığı ve yalnızca Şampiyon Kulüpler Kupası'na gidecek takımın belirlendiği bir organizasyon Federasyon Kupası. Millî Lig ise (günümüzdeki adıyla Süper Lig), bu üç yerel ligleri belli sıralarda tamamlayan takımların katılımıyla düzenlenen ulusal bir lig. Sistemleri bile farklı, 'teki lig teki eliminasyon sistemi'. TFF'nin açıklaması gayet net: "Türkiye 1. Ligi'nin başladığı tarih TFF tarafından 1959 yılı olarak kabul edilmesine karşın, TFF Tahkim Kurulunun 09.05.2002 tarih, 2002/52E ve 2002/68K sayılı kararı tahtında Beşiktaş Kulübü'nün 1956-1957 ve 1957-1958 sezonlarında Türkiye Ligi şampiyonu olduğuna ve bu şampiyonlukların TFF yıldız kriterine dahil edileceğine karar verilmesi sebebi ile toplam şampiyonluk sayısı, toplam lig sezonu sayısından 2 fazladır."--RapsarEfendim? 19:18, 25 Mayıs 2016 (UTC)

kaynakları yok sayarak bilip veya bilmeden önyargı davranmak doğru değildir. http://www.tff.org/default.aspx?pageID=1183 kaynakta görüldüğü gibi 1959 fenerbahçe şampiyonluğu sezonu. içerik ve biçim açısından 1956-57-58 sezonu ile aynıdır. sizinde belirttiğiniz gibi Türkiye Ligi Şampiyonu olduğu bir gerçektir. benim yaptığım değişiklik ilk profesyonel Türkiye Ligi Organizasyonudur şeklindedir. milli lig 1956 başlangıcı değildir.

buna ek olarak ligin başlangıç tarihi mantık çerçevesinde 1956 veya 1960 olmalıdır. yapılması gereken düzenlemenin tam yapılmaması sebebi ile karışıklık oluşmuştur!. TFF bu kararı hukuki olarak düzenlemedikçe bunu değiştirmenin anlamı olmaz. fakat şuan için milli lig içine dahil edilmesede Profesyonel ilk Türkiye Ligi olarak belirtmek gerekir. saygılar.

O kadar hatalı konuşuyorsunuz ki nereden tutsam elimde kalıyor :( İçerik ve biçim açısından 1956-57-58 sezonu ile aynıdır deniyor ısrarla, yukarıda belirttiğim için buna bir cevap vermeyeceğim tekrar. Milli lig 1956 başlangıcı değildir denmekte ki Süper Lig maddesi okunda ve kaynaklar incelense yeterli. Profesyonel ilk Türkiye Ligi olarak belirtmek gerekir denerek yine bir hatalı veri sunuluyor. İstanbul Profesyonel Ligi var, Türkiye'deki ilk profesyonel lig budur.--RapsarEfendim? 23:38, 25 Mayıs 2016 (UTC)

Yazılanları dikatle okumadığınız iddia etmediğim bir konuda savunma yapmanızdan belli hatta ezbere konuştuğunuz aşikar. milli lig statüsündeki 1959 yılındaki ilk şampiyonlukta biçim şöyledir iki lig olarak ayrılır grup liderleri maç yapar şampiyon ortaya çıkar. şampiyon fenerbahçe olur. kaynağı yandaki linkte görebilirsiniz http://www.tff.org/default.aspx?pageID=1183 1956-57-58 karşılaştırma yaparsanız yukarda yazdığınız 'teki lig teki eliminasyon sistemi' doğru olmadığını ve doğru olmayan birşeyi sanki cevap vermiş saymak doğru değildir. ayrıca Türkiye Ligi demekle istanbul ligi demek arasındaki farkı bildiğinizi düşünüyorum. fakat vurgu yapmak için ilk Ulusal Türkiye Ligi demek yanlış olmaz. özet olarak: Olması gereken Lig'in 1956'da başladığı 1959 sadece bir isim değişikliği olduğudur veya 1960'tan başlatıp daha önceki şampiyonluları bjk 2 fb 1 şampiyonlukları ek bilgi ile ifade etmelidir. Dikkale okuyunuz ---- 'Fakat TFF bunu hukuki düzenleme yapmadıkça buraya yazmak henüz gerekmez.'

Ulusal anlamda ilk profesyonel Türkiye Ligi olduğunu ifade etmek gerekir.

Hâlâ "lig usulüyle" düzenlenen Millî Lig ile "tek maçlı eliminasyon usulüyle" düzenlenen Federasyon Kupası'nın sisteminin bir olduğunu savunuyorsunuz. Millî Lig'deki grup birincilerinin final maçı yapmasını baz alarak "iki organizasyonun sistemi aynı" diyorsunuz. Değil. Aynı olmuş olsa dahi TFF bunu bunu böyle kabul etmiyor, kaynaklar öyle demiyor. Ligin kuruluşu 1959, bitti. Gerisi sizin şahsi yorumlarınız. İlk profesyonel lig diyorsunuz, ilk değil diyorum, sonra "ilk profesyonel ulusal lig" deyip, üstüne üstük benim yanlış anladığımı iddia ediyorsunuz. Çok basit, girin Milliyet gazetesi arşivine bakın dönem gazeteleri neler yazmış."Türkiye Millî ligi 1959'da başlıyor". Milliyet: ss. 6. 17 Nisan 1958." veya "Millî Lig'e gelecek yıl 20 takım katılıyor". Milliyet: ss. 6. 3 Nisan 1959. Gerisi sizin kişisel yorumlarınız ve kendi çıkarımlarınız.--RapsarEfendim? 16:00, 26 Mayıs 2016 (UTC)

Lütfen ezbere konuşmayınız federasyon kupası hala "tek maçlı eliminasyon usulüyle" yapıldığını ifade edip vikipedia editörlüğünün saygınlığını azaltıyorsunuz zahmet edip. 1956-57-58 yıllarını 1959 yılı ilr kıyaslayınız. benim kişisel yorumumu yukarda belirttim. fakat burada değiştmesi gereken en azından TFF zaten Ligi 1959'dan başlatsada 1956-57-58 sezonlarının ulusal Türkiye Ligi olduğunu kabul etmiştir.Profesyonel olup olmadığıda şampiyonun UEFA'da temsil hakkı kazanmasından bellidir. böyle olunca "ilk profesyonel ulusal lig" demek gerekir.

Cesitli Hatalar[kaynağı değiştir]

Makalede cesitli hatalar tespit ettim, sanirim bilgiler Mackolik vb. bir siteden alinmis, cunku bu hatalar orada da tekrar ediyor.

1. 56-57 senesinde eleme maclari kademeleri tamamen yanlis yazilmis. Bu sampiyonada on eleme benzeri bir "Birinci eleme turu" diye ayri bir tur yoktur. Istanbul Ligi'nde kayitli 10 Istanbul temsilcisi, ulusal lig elemelerine ilk turdan katilmis, bu turda 5 mac oynanmistir. Bu turda Istanbulspor, Besiktas, Beykoz, Galatasaray, ve Fenerbahce, rakipleri Emniyet, Beyoglu, Adalet, Vefa ve Kasimpasa'yi yenip ikinci tura kaldilar. Bu turda, 5 takim birbiriyle eslesemeyecegi icin, kura cekildi ve kurayi kazanan Beykoz, mac oynamadan ucuncu ve son eleme turuna cikip rakibini beklemeye basladi. Ayni kurada Galatasaray-Fenerbahce'yle, Besiktas da Istanbulspor'la eslesti. Bu turda Galatasaray ve Besiktas rakiplerini elediler. Son tura kalan takim sayisi uc, yani yine tek bir sayi oldugu icin, bu iki takim arasinda bir kura daha cekildi. Bu kurayi kazanan Galatasaray, ucuncu ve son eleme turunu bay gecip dogrudan ulusal lig finaline kaldi, Besiktas ise bir onceki turu bay gecip ust tura cikan Beykoz ile oynadi ve bu maci kazanarak, ulusal final grubuna kaldi.

Kisacasi, eslesmelerin soyle duzenlenmesi gerekmekte:

1. Eleme Turu

Istanbulspor - Emniyet 4-1, Besiktas - Beyogluspor 2-1, Beykozspor - Adalet 3-1, Galatasaray - Vefa 1-0, Fenerbahce - Kasimpasa 6-0.

2. Eleme Turu

Beykozspor (kura ile ucuncu tur), Galatasaray - Fenerbahce 3-2, Besiktas - Istanbulspor 1-0.

3. Eleme Turu

Galatasaray (kura ile final grubu), Besiktas - Beykoz 5-2.

Bu maclardan sonra, Galatasaray ve Besiktas, Istanbul Ligi'ni Turkiye sampiyonasinda temsil etmek icin final grubuna kaldilar. Yani, on eleme veya fazladan eleme turlari yerine, buyuk ihtimalle takimlara fazladan yuk binmesin diye (bu sirada Istanbul Ligi devam etmekte, ve Turk takimlari surekli olarak diger dunya takimlari ile dostluk maclari oynamaktaydi) kura sistemi kullanilmis. Bu sistem o siralarda, dunya capinda da revactaydi, Turk Milli Futbol Takimi da 1954 Dunya Kupasi'na iki macta da yenisemedigi Ispanya'yi kura sonunda eleyerek katilabilmisti. Sistem biraz karisik ama umarim anlasilabilmistir.

2. Ligde oynanan bazi maclarin skorlari yanlis yazilmis, ilk gozume carpan Besiktas-Beykoz maci. 3-2 yazilmis, ama mac 5-2 bitmisti. Hatta mac sonunda gazeteler "Besiktas Forveti Yine Eski Gunlerini Hatirlatti" diye manset atmisti.

Firsat buldukca bu bolumu editleyip, makalenin gelistirilmesi icin caba gosterecegim, Turkiye'de insanlar futbol konusunda biraz hassas ama umarim bir sorun cikmaz.

Kaynaklar:

1. Ilk tur maclari sonucu Beykoz'un kura ile ucuncu tura cikmasi icin - "Bu hafta yapilan maclarla, Federasyon Kupasi'nin birinci turu tamamlanmistir. Beykoz, Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas ve Istanbulspor bu turu atlayarak ikinci turu oynamak hakkini kazanmislardir. Ancak, Beykoz ikinci turda mac yapmadan dogrudan dogruya ucuncu tura gidecektir." Milliyet, "Federasyon Kupasi'nda Son Durum", 22.10.1956, Sayfa 6.

2. Ikinci tur eslesmeleri ve ikinci tur sonunda cekilecek kura icin - "Besiktas-Istanbulspor ve Galatasaray-Fenerbahce maclari yapildiktan sonra bu iki bu iki musabakanin galibi arasinda kura cekilecek ve kura sonunda iki galipten biri Beykoz'la carpisacak, digeri ise dogrudan dogruya finale gidecektir." Milliyet, "Federasyon Kupasi'nda Son Durum", 22.10.1956, Sayfa 6.

3. Ikinci tur sonunda cekilen kura ve ucuncu tur eslesmesi icin - Besiktas-Istanbulspor macinin "galibi ile (Fenerbahce'yi eleyen) Galatasaray arasinda kur'a cekilecek ve kur'a sonunda takimlardan biri Beykoz'la oynarken, digeri dogrudan dogruya finale gidecektir." Milliyet, "Besiktas, Bugun Istanbulspor'la Oynuyor", 2.12.1956, Sayfa 6.

"Federasyon kupasi maclari, Galatasaray'in Fenerbahce'yi, Besiktas'in da Istanbulspor'u yenmesiyle enteresan bir safhaya girdi. Simdi, Galatasaray ve Besiktas arasinda kur'a cekilecek, ve kur'ayi kazanan takim, direkt olarak finale gidecektir. Kur'ayi kaybeden takim ise Beykoz'la domifinali oynayacaktir. Bu macin galibi de Federasyon Kupasi'nin ikinci finalisti olacaktir." Milliyet, "Besiktas Dun Istanbulspor'u Eledi", 3.12.1956, Sayfa 6.

"Federasyon Kupasi'nda Galatarasay Finale Kaldi. Dun aksam Profesyonel Lig Tertip Komitesi bolgede toplanarak Federasyon Kupasi'nin ucuncu tur kur'asini cekmistir. Kur'ayi kazanan Galatasaray, mac yapmadan finale gitmektedir. Ikinci turu macsiz atlatan Beykoz ise, diger finalistin belli olmasi icin Besiktas'la karsilacaktir. Futbol Federasyonu Reisinin ve azalarinin bulundugu bu toplantida.." Milliyet, "Galatasaray Finale Kaldi", 4.12.1956, Sayfa 6.

4. Ucuncu Tur sonucunda Besiktas'in finale kalmasi icin - "Siyah-Beyazli Takim Beykoz'u farkli yendi: 5-2" Milliyet, "Besiktas Forveti Yine Eski Gunlerini Hatirlatti", Milliyet, 7.1.1957, Sayfa 6.

86.161.4.104 20.31, 14 Ağustos 2018 (UTC)[yanıtla]