Tartışma:Farslar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Madde adının farslar olması gerekmiyor mu?--Çağcıl 11:06, 25 Mart 2008 (UTC)

Farslarda parlak bir kişiliğe sahibi çok sayda insan var, etnik kökeni tartışmalı olan kişilerin fars gibi gösterilmesine bence lüzum yok.--Melikov Memmedemail 04:12, 21 Temmuz 2009 (UTC)

Siyasi tezler[kaynağı değiştir]

Aslında tartışma yoktu ve tartışmalar yaratılmıştır. Azerbaycan Cumhuriyeti, Tacikistan Cumhuriyeti v.s. yeni kurulan cumhuriyetler kendi kimliğini inşa etmek için O da bizden olsun tarzındaki yaklaşımlarla tartışma yarattılar yani:)) Bunları kaynaklarla birlikte maddelere aktaralım mı ? Takabeg ileti 05:02, 21 Temmuz 2009 (UTC)

Nizami hakta onu diye bilirim ki, onu yeni kurulan Azerbaycan Cumhuriyeti değil Sovyetler zamanı Azerbaycan şairi gibi göstermişler ve o da bundan sonra daha da tanınmıştır, farslar onu şair gibi Firdovsi kadar sevmezler. Nizami fars dilinde yazmış, etnik kökeni tartışmalı ve hayatı Azerbaycanla bağlı. Bence Azerbaycanın ve farsdilli halkların Nizamini kendi şairi sanmalarına tam hakları var. Vikide bu konuda tartışmaya lüzum yok, bu bilim adamlarının işi --Melikov Memmedemail 05:41, 21 Temmuz 2009 (UTC)

Melikov'un sözlerine katılıyorum.gerçekten neden kökenleri kesin belli olmayan kişileri farsımış gibi sunuyorsunuz؟ eski dönemlerde şairler ve başka bilim sahalarında eserler üretenler fars dilini yazı dili olarak kullansalarda bu onların kökeninin fars olduğunua yeterli delil olamaz.lotfen bırakın fars hayranlığını!farslar hiç türkleri sevmezler!iranlı türk

Tarihte selçuklu imparatorluğu,akkoyunlulur,karakoyunlular,osmanlı devleti,safevi devleti gibi devletler iranda hakim olmuşlardır. bu devletlerin yetiştirdiği büyük insanların ki türkiye de konya kendini bulmuş Mevlana celalledini rum-i hazretlerinin ve ibn-i sina gibi büyük türk alimlerinin fars gibi gösterilmesi çok yanlıştır. sanki kasıtlı yapılmış gibi hiç bir fars mevlanayı nerde olduğunu bilmezken,burda bu şekilde gösterilmesi sizce doğrumudur düzeltilmesini bekliyorum.

İbn ı sina və mevlana defalarca yazdı ları metin lerde kendilerinin Fars olduğunu soylerler, Lütfən tarih çalmayaıniz Mahyat (mesaj) 12.23, 27 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]

Türk'ler neden fars gibi gösteriliyor[kaynağı değiştir]

Geçmişten bugüne Türk devletlerinin hakimiyetinde kalmış iran coğrafyasının ve bu coğrafya da zaman içinde yetişmiş veya kısmi bulunmuş insanların fars diye gösterilmesi ne denli haklıdır sizlere soruyorum. Mevlana hazretleri belki horasandan gelmiş bir türktür, ama asıl hayat bulduğu damar anadoludur konya'dır gelip anadolu türklüğünde bulduğu ,maneviyatı,zenginliği değeri görebilirsiniz. yine aynı şekilde ibni sina gibi büyük bir ilim adamının türk olupta fars gösterilmesi çok üzücüdür.vicdanen düzeltilmesi gerekiyor.


Türkiye'den yazıyorum İbni sina,mevlana,biruni,gazali, ömer hayyam gibi büyük şahsiyetlerin türk olduğunu düşünüyorum. yanlış yazılmış sanırım.

Ibni sina mevlana biruni gazali ömer hayyam fars kökenlidir bence tarin calmak yerine tarih öyrenin Zamuel2000m (mesaj) 15.05, 6 Eylül 2021 (UTC)[yanıtla]

Sizin düşünceleriniz tamamən yanlış Anadolu Osmanlı döneminden beri Türk lerin çoğunlukla yaşadığı bir yerdir ve eski Iran ilim ve irfan insanlarının türkce göstərilmesi hiç akıl və mankık sınırlarında değildir Mahyat (mesaj) 12.17, 27 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]

Renkli harita[kaynağı değiştir]

Haritayı nasıl yapıyorsunuz bilemiyorum ama Azeri Türkçesi sayfalarda bazı maddeler ile çelişiyor. Tahran ve Kum kentlerinde bahsettiğim maddelerde Ciddi Azeri Türk nüfusu olduğu yazılı. Harita üzerinde Azeri Türkü ve Fars nüfusun doğru yapılmasını, gerekirse karma nüfusun olduğu alanlar işaretlenmelinin yapılması gerekiyor. Harita ya yanlış ya diğer maddeler yanlış. Trkatmer 02:22, 17 Ekim 2011 (UTC)

İranlilar Azeri nufuzunu ve topraq yuzolcumunu niye az gosteriyorlar? Bu imzasız yazı Cahangirismayilli (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Madde adı ile Etnik grup bilgi kutusu çelişiyor[kaynağı değiştir]

Fars ismi İranî bir halkı tanımlar. Bu tanıma Türkler, Kürtler, Araplar, Türkmenler dahil değildir. Yabancı ülkelerde yaşayan İranlı nüfus bu sayfada gösterilmiştir. Bu durum yanlıştır. Yabancı ülkelerde yaşayan İranlı nüfusu İranlı sayfasına taşınmalıdır. Amerika'da yaşayanların hepsi etnik kökeni Fars olan şahıslar değildir. Bu ciddi bir hatadır. --Nushirevan11☾★ 19:55, 5 Ocak 2017 (UTC)

Birde İranda Farslar dışında Mazandaranlılar ve Gilekler Fars olarak gösteriliyorlar bu iki gurupta Farslar gibi [İran Halkları]nın bir kolu olarak gösterilmesi gerekmezmi Karşıbahçe (mesaj) 18:21, 6 Ocak 2017 (UTC)

Fars ve Kürt ilişkileri hakkında daha fazla bilgi toplatılmalı.

Teknik Değil,Şahsi Bir Soru[kaynağı değiştir]

Makalede hükümdarların ve devlet büyüklerinin önünde “rengin eğilmesinden ve bel kemiği öpülmesinden” bahsedilmiş. Acaba “ rengin “ nedir ? Wikizeki Zeki Mert Kuku (mesaj) 06.33, 14 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Neden Başlığin altındakı yazıda da fars ları hint kökenli diye yazıyorlar? Eski pers ler en az 10000 yıl onceden Iran coğrafiyasında yaşıyorlardı[kaynağı değiştir]

Fars lar hint degildir Mahyat (mesaj) 12.20, 27 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]