Tartışma:Ermeni Kırımı/Arşiv 3

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Turkish number for the Armenian Genocide[kaynağı değiştir]

Salaam, What is the Turkish number for the Armenian Genocide? How many were Armenian were killed?

Armenian Genocide' is Armenian politics! No genocide, never! --Etrüsk 00:01, 23 Şubat 2007 (UTC)

Turkish historians said that Armenian militas killed aprox. 100.000-500.000 Muslims(that includes both Turks, Kurds and Arabs). And to prevent a genocide by local muslim people Turkish Goverment decided to make a relocation. During this relocation between 100.00 and 250.000 Armenians were lost(because of war conditions and muslim bandits) in this relocation. --Ruzgarmesaj 01:45, 23 Şubat 2007 (UTC)

Thanks a lot for the help. English Wikipedia is biased, and I always wanted to know the Turkish point of view. Are there any online references? --63.166.226.83 17:24, 23 Şubat 2007 (UTC)
A few good ones: ErmeniSorunu and tallarmeniantale- Erhan 17:27, 23 Şubat 2007 (UTC) And the official Ottoman archives supporting the claims of the Turkish side (the originals are also available as scanned) - Erhan 17:31, 23 Şubat 2007 (UTC)

Ermeni Yalanlarına Karşı Bildiri[kaynağı değiştir]

‘’YALANCININ MUMU’’ BİRLEŞİK DERNEKLERİ

İSTANBUL / VAN / MARAŞ

Masumiyet rolünde Ermeniler

Ermeniler, hiçbir şeyden haberleri olmadan , -Nazil’erin yaptıkları gibi – evlerinden toplanarak DEPORTASYION’ tâbi kılındıklarını- iddia ederler ve Batı da bunu böyle bilir.

Aslında Zorunlu göç söz konusudur ki bunun karşılığı TRANSFERT’dir; yani, ÜLKE İÇİNDE içinde bir taraftan öte tarafa nakildir. Déportation, başka ülkeye -geri dönmemek için – nakildir. Ermeniler, zorunlu göçten dönenler olduğunu saklarlar, zorunlu göçe tâbi olmamış olan şehirleri bilmezlikten gelirler.

Zorunlu göç nedenleri , başlangıçta sıraladığımız ve savaş halinde düşmanla her tür işbirliği, vatana ihanet’tir.

Rus ordusuna yol göstermişler, habercilik yapmışlar ve ordumuzun gerilerini basarak merkezle ilişkilerini kesmişlerdir: erzak, cephane vb... Bunu yanında, mahalle, köy, kasaba, şehirleri yakma, yıkma, talan, ırza geçme ve işkencelerle öldürme öteki nedenlerdir.

Düzmece telgraflar Dünyayı aldatmak için, ABD başkanı Wilson ve Morgentau’ın imkân tanıdığı İstanbul’lu Ermeni Andonyan ve Ermeni bürosu, Talât Paşa’nın imzasını taklid ederek 50 kadar düzmece telgraf hazırlamışlardır. Telgrafların tarih, sayı, kağıt kalitesi, bu türden bazı işaretlerin hepsinin sahte olduğu, araştırmacı, Şinai Orel ve Süreyya Yuca tarafından ıspat edilmiştir. Örneğin, 29 Eylül 1915 tarihli telgrafın düzmece içeriği şudur : ‘’Asla acımadan , tüm kadın , erkek, çocuk, yaşlı, hattâ sakat , Ermenilerin katledilmesi.... Talât’’. Esas telgrafın içeriği ise bunun tam tersidir: ‘’Demiryollarında çalışan Ermeni teknisyenlerinin göçe tâbi kılınmaması... Talât’’. Amaç, zorunlu göç’ü kolaylaştırmaktır. Ermeniler, Yahudileri yanlarına almak ve Nazilerin suçlarını hafifletmek için büyük çaba göstermişlerdir ama, Yahudilerin Almanlara karşı isyan etmediklerini, silâh kullanmadıklarını, hiç bir düşmanla kitle halinde işbirliği yapmadıklarını saklamaktadırlar... Yahudiler, bir tek mahalleyi yıkmışlar, halkı, işkencelerle öldürmüşler midir?

Ermeni çetelerinin canvarlıkları : 24 nisan 1915’ten önce

Sıkıyönetim ilânıyla Ermeni çeteleri faaliyete geçmiş ve cinayeler işlemişlerdir, bir kaç örnek : 1914 Kasım 25: Erzurum’un Mergeni İlçesi, Saray mahallesi tüm halkını, yaş, cins demeden petrolle suladıkları gübre yığını üzerinde yaktılar (24 nisan’a 5 ay vardır. Osmanlı arşivi, Ermeni komitalarının ‘’Amâl ve harekât-ı İhtilâliyesi 1916 – Ermeniler tarafından yok edilmişler, 1918’de yeniden basılmıştır). 1915 Mart 15: Perkal’lı Nezo hatun’un iki çocuğunu ekmek pişirdiği fırında yaktıktan sonra annesine yedirmek istediler. Karı,koca diretince öldürdüler, bu sahneyi gören kadın çıldırdı (Genelkurmay arşivi, N.12 Dolap :n.113, dosya n.202, 24 nisan’dan 3 hafta önce) 1915 Ocak 15: Til kasabasında iki gebe kadının karınlarındaki çocukların cinsiyeti üzerine Rus üniformalı Ermeniler bahse tutuştular, sonra da kadınların kastura ile karınlarını deşip bebekleri dışarı çıkartıp cinsiyet tayiniyle kazanın kim olduğunu tayin ettiler . 1914’ten itibaren Ermeni çetelerinin bu cinayetleri, Ermenistan ilk başbakanı Kaçaznuni tarafından 1923 Bükreş Taşnaksutyun kongresinde itiraf edilmiş, ve Kaçaznuni, ‘’biz, muntazam ordu kuramadık ve Osmanlının karşısına çıkıp cephe savaşı yapamadık, çete savaşıyla çok cinayetler işledik ve halkı aleyhimize döndürüdük’’ diye ERMENİ SUÇUNU ortaya dökmüştür.

1915 Şubat’ta, Garo Pastırmacıyan yönetimine 1200 kişilik Ermeni çetesi, Rus üniforma ve silâhlarıyla geniş çapta Türk etnik kıyımına girişmiştir. Arkadan gelen Rus ordusundaki 150 bin, içerdeki 40 bin Ermeni çete savaşıyla tüm Doğu Anadolu’yu yakıp yıkmışlar, her tür canavarlığı işlemişlerdir. Örneğin, VAN ili Tümüyle yıkılmış ve kaçamayan 35 bin kişi Ermeniler tarafından öldürülmüştür (K. Gürün).

24 Nisan 1915 : İşte bu korkunç terorizm şartları altında Osmanlı Hükûmeti, bu cinayetleri işleyenlere her tür yardımı yapan Ermenileri tutuklamıştır. Bu tutuklama , tüm dünyaya Ermeni jenosid’inin başlangıcı diye yutturulmuştur. Ermeniler her yıl bu sahtekârlığı tekrarlayarak, genç nesilleri bu yalan ve saptırmayla yetiştirerek kafalarda Ermeni jenosid’i kavramını yaratmışlardır. Bu, tarihteki en büyük ve devamlı yalandır. Bunun yalan olduğunu tüm batı tarihçileri bildikleri halde, batılılar, Ermenileri aldatıp onları cinayet işlemeye ittikleri suçlarını örtmek için bu yutturmayı sahi imiş gibi inanılmayacak bir ikiyüzlülükle kabul etmişler bunun propagandasını yapmışlar ve tarihe bakacak yüzleri olmadığı halde parlamentolarından karar bile almışlardır. Şimdi de ‘’bu yalanı ortaya çıkamayı Ermeni jenosdi’ini inkâr şekline sokarak , bu iddiada bulunanları mahkûım etmek için kanun çıkarma’’ peşindedirler... tarihten bir kere daha utanmadan ve Türklere cevap ve savunma söz ve hakkı vermeden, İNSAN HAKLARI diye gırtlaklarını yırtarak!..

1917’den sonra :Rus ordusu , Komünist ihtilâli nedeniyle çekilirken ve boşalttığı yerler Osmanlı ordusu tarafından geri alınırken kaçan Ermeniler, önlerine gelen ne varsa yakmış, yıkmış ve öldürmüşlerdir. 4 Haziran 1918’de yeni kurulan Ermeni cumhuriyetini Osmanlı Hükûmetinin tanımış olmasına rağmen cinayetlerine devam etmişlerdir : 5 Ocak1918 Trabzon katliamı : Vakf-ı kebir, Şark-ı Pazar köylerini halkıyla birlikte yok etmişlerdir. 1 şubat 1918 Bayburt katliamı .. 3 Şubat’a kadar sürmüş yaralı Türklerin üzerine gaz döküp hepsini diridiri yakmışlardır. Bu katliamı yöneten Arşak adlı Ermeniye, Ermeniler sonradan paşa unvanı vermişlerdir. 10 Şubat Erzurum katliamı, idam mahkûmu Antranik ve Doktor Azaryef tarfından yönetilen bu katliamda, yol yapma yalanıyla çalışabilecek tüm kişileri, Kars kapısı dışında toplamışlar hepsini öldürdükten sonra Rus üniformalı bu Ermeni canavarları, erkeksiz kalan evlere saldırıp, kız, kadın hepsinin ırzına geçmişlerdir. Bu cinayetler köy kasaba durmadan devam etmiştir.

1919, geçen bildiride gördüğümüz ABD Senatosunun gönderdiği senato araştırma heyeti başkanı General Harbord doğu Anadoludaki Ermeni yıkım ve kırımını gözleriyle gördükten ve son kere 43 köyün halkıyla yakılmış olduğuna şahit olduktan sonra : 1- Ermenilerin öldürdükleri Türk sayısı , Türklerin öldürdükleri Ermeni sayısınden fazladır 2- Ermeniler Doğu Anadoluda azınlıktadırlar, asla bir Ermeni devleti kuramazlar... diye rapor vermiştir ( Bu rapor asla yayınlanmamıştır - J.G.Harbord International Conciliation , June 1920, Washington – K. Gürün)

1919 Mondros bırakışmasından sonra Osmanlı ordusunun terhis edilmesi Ermenilere yeni cesaret verir cinayetlerine en başta AZERBAYCAN’da koyulurlar. Türk Soykırımı ise, Nahcıvanda başlar 4 Temmuz 1920 Akçakale 4 köyüyle yok olur. 5 Temmuz 1920 Karakurt kasabası tüm köyleriyle haritadan silinir, hayatta kalabilen 40bin kişi Kars’a kaçarlar. 8 Temnmuz 1920 : Ermeni sloganı : ileri! Yunanlılarla tokalaşacağız ve Kızılırmak adı gibi kıpkırmzı olacaktır... Şubat1920 Kars yöresinde 28 kasaba köyleriyle haritadan silinir. Bu kısa bir kaç örnekten sonra ,Yunan ordusunun yardımıyla Gemlik katliamını yapmışlardır ; halkı Camiye doldurup ateşe vermişler ve çıkabilenleri (dum-dum) kurşunuyla vurmuşlardır. Bu canavarlığa İngiliz ve Fransız hükûmetleri bile dayanmayıp Yunan kumandanına ultimatom vermişlerdir. Son kere 18 Eylûl 1922 akşamı İzmiri Yunalıların yardımıyla yakmışlar yangın 2 gün 2 gece sürmüş deniz kenarına gelince sönmüştür.

Doğu Anadoluda bu böyle olduğu gibi, 1918-1922 Güney doğu’nun Fransızlar tarafından 100 bine çıkan bir kuvvetle işgalinde Ermeni lejyonu ayni canavarlıkları işlemişlerdir : Maraş’ta Ermenilerin yaptıkları canavarlıklara bir kaç örnek verelim: ‘’...:Yeni geline göbek atmasını söylediler, reddince, bebeğini havaya atıp altına süngü tuttular, bayılan gelinin sırayla ırzına geçtiler... ‘’...Samanlığa saklanmış 11yaşında bir kızın 18 Ermeni sırayla ırzına geçtiler... ‘’... kadınlarımızın üreme organlarının arasını kasatura ile delik açıp oradan hayvânî hislerini tatmin ettiler... ‘’... kadınları diri diri memelerinden astılar ‘’....kızlarımızı kazığa oturttular, direnenlere kendileri kazık çaktılar ; Bu halde , meydanlarda namaza dudurdular, karşılarına geçip güldüler ‘’...Kadınların kollarını , üreme organlarını kestiler. ‘’...Çocukları yaktılar, ağaçlara çivilediler, bayrağımızı yaktılar. ‘’...Esir aldıkları askerlerimizi, Kepez tepesinde diri diri uçuruma attılar ‘’... öldürdükleri Türkleri Kanlı Köprü uçurumuna attılar... İşte, Batının tanımak bilmek istemediği, inanmamak için direttiği Ermeni canavarlıkları... (Kahraman Maraş 1nci sempozyomu 1986) Bu canavarlıklatın yanında Güney Doğu şehirlerimizin Fransız topçusu tarafından yakılıp yıkıldıklaraını unutmuş değiliz... Fransız halkı bu olayları bilmemektedir. Onları, ‘’Ermeni ve Türklerin birbirlerini öldürmemeleri için aralarına girdik’’ yalanı ile uyutmaktadırlar.

Ermeni cinayetlerini aydınlatan yeni yayınlar çıkmıştır bunlar doğrudan Rus kaynaklarına dayanan belgelerden oluşur 1- Ovannas Kaçaznuni (Ermenistan ilk Başbakanı) – Taşnak partisinin yapacağı bir şey yok 2- A.A. Lalayan (Ermeni tarihçisi) – Taşnak partisinin karşı Devrimci Rolü 3- Kızıl Kitap– Mavi kitab’a cevaptır .. Bu kitaplar 4 dile çevrilmektedirler. Bunlara Talât Paşa’nın ‘’Hatıraların ve müdafaam’’ kitabını katarız. hepsi Kaynak yayınevinde basılmıştır.

KIZIL KİTAP’tan Mavi kitab’a cevap (s.68) Kars Havalisinde Yakılıp Yıkılan Köylerin listesi ŞÖREGEL ZARUŞAD

1.dayanık 19 Küçükkımılı 1.Mescitli 2. Ani 20 Büyükkımlı 2. Keçebörk 3.Kınaı 21 Akbulak 3.Zohrab 4.İlanlı 22 Dalaver 4. Güğercin 5.Aküzüm 23 memd Abad 5. Ağzıaçık 6.Aslanhane 24 vartanlı 6. Kümbet 7.Aralık 25. Molla Musa 7 mamaş 8Karakilise 26 bacıoğlu 8.Kızılkilise 9.Tiknis 27 Okçuoğlu 9. Kalecik 10.Algina 28 Güllübulak 10 İncilipınar 11 Şahnalar 29 Karamemed 11 Masucuk 12 İncedere 30. Taze kızıltaş 12 Sarşat 13 Geçit 31 . Köhne kızıltaş 13 Okçuoğlu 14 karahan 32 Çakmak 14 Tılak 15 Mkeyüz 33. cebeci 16 Dilan 34 Süzkurt 17 Seydi 18 Hacıpiri

Rusya Toplumsal Siyasal Tarih Devlet Arşivi. fon.544, liste 13, dosya 20, Yaprak 35.

Günümüzde Fransa, Cezayir ve bu günlerde ortaya çıkmış olan ‘’1 milyon karaderilinin RWANDA Katliamı’’nı gözlerden kaçırmak için olacak, bu yılı Ermeni yılı ilân ettiği gibi, Ermeni sorununu tartışmamıza, kendimizi savunmamıza engel olmak için kanun çıkarma telâşı içindedir...Vaktiyle , İngilizlerin İrlanda katliamını unutturmak için Wellington House’ı kurdukları gibi..

Fakat, bütün bunlar, Tarihin ancak tarihçilerle tartışalacağı fikrini savunan parlamentoların karar veremeyeceğini savunmuş ve bir bildiri yayınlamış olan Fransız tarihçilerini minnetle selâmlamamıza engel olamazlar.

TAZMİNAT !: Ermeniler, tazminat diye tutturmuşlardır. Asıl tazminat ödemesi gereken onlardır. 1- 1895’te yıktıkları 22 ilimiz ve yıkılan tarihi eserler 2- Tüm doğu Anadolu, iç Anadoluya kadar uzanan alan , 3- Güney Doğu Anadolu, Kahraman Maraş, Gaziantep, Şanlı Urfa illeri, 4- İzmir...

''''KAYNAK''''[kaynağı değiştir]

www.acikistihbarat.com

    • )) Sayın Ali Karacan, bari Türkçe kullanabilseydiniz daha hoş olacaktı yazınızda. Ayrıca verdiğiniz adres hacklenmiş durumda. Saygılar...--Etrüsk 18:18, 26 Şubat 2007 (UTC)

Adalet Divanının Sırbistan ile ilgili kararı Ermeni iddialarının hukuki dayanaksızlığına kanıttır![kaynağı değiştir]

ERMENİ SOYKIRIMI İDDİASI BİTMİŞTİR Melih Meriç'in yazısının dikkatle okumasında yarar vardır.--Etrüsk 16:27, 27 Şubat 2007 (UTC)

Onbin civarı insan öldüğü ile kaldı, sözde onları korumakla yükümlü olup ölüme terkeden askerler madalya aldı, sırplar da beraat etti. Toplu mezarlar bulunmuş, video ve tanıklar var, ama sonuç sıfır. Hocalı katliamı desen, yine tam belgeli. Kanıtlı. Ama hiç kimsenin umrunda değil. Ermenistan bana mısın demiyor. Ve her ikisinde de bu insanlar Türk(lük) nefretinin kurbanı. Erzurum ve Van'daki ermeni terörislerin kurbanlarının toplu mezarları da ortada, ve böyle bir durum varken, hâlâ, sadece göstergelere dayalı olan sözde soykırımı biza dayatıyorlar ve insan hakları ile tarihle yüzleşmekten söz ediyorlar. Bu ikiyüzlülüğe söyleyecek söz yok... - Erhan 16:38, 27 Şubat 2007 (UTC)
  • bir ikiyüzlülügü baska bir ikiyüzlülükle perdelememek gibi bir söz söylenebilir yine de saniyorum.--alibazmesaj 19:52, 27 Şubat 2007 (UTC)

Sanırım Vikipedi'deki en saçma makale bu. "iddiaları" nedir yahu? Devlet arşivlerini açıyorsunuz ve o belgelerin tarafsızlığına güvenerek "aha kaynak bu" diyorsunuz madem, "Ermeni Soykırımı" başlığına taşıyın bunu, orada yalanlayın. İngilizce Vikipedi ermenilerin kontrolü altında da Türkçe olanı milliyetçilerin kontrolünde değil sanki. peeh.. flu 07:42, 6 Mart 2007 (UTC)

yanlış bilgilendirme[kaynağı değiştir]

konuyla ilgili olarak yanlış bilgilendirmeyapılıyor. konuda anlatıldığı gibi bu mesele de ermeni soykırımını kabul etmeyenlere karşı bir saldırı söz konusu değildir. bu meslede hrant dik te olduğu gibi tam tersi şekilde esoykırımla ilgili resmi görüşün dışına çıkanlara karşı bir saldırı vardır.--ak47 01:16, 10 Mart 2007 (UTC)

Olmayan şeyin nesi yanlış bilgilendirilecek acaba? Aidiyetinizi maddelere zorlamayalım lütfen!--Etrüsk 01:18, 10 Mart 2007 (UTC)

Ermeni soykırıme iddialar değil, gerçekte ortadoğuda bulundu ve kabul etmek lazim. Bunun binlerce Şahitleri var. Çünkü bu bir tarih gerçeğidir, türkiye bunun kabul etmesine korkmaya gerek yok ve çünkü bunlar osmanlı dünemlerder bulunmuştu.Şimdinin türkiye alakase yok, ama kimse türkiyede bunu demiyor. Almanlarda yahudileri katledildi,ama almanya bunu inkar etmir ver "şimdi almanya" bununla alakası yoktur.

İngilizce Wikipedi tarafsız değil[kaynağı değiştir]

Çok hassas bir konu olduğu için metin tarafsız olsa bile sanki tarafmış gibi duruyor. İngilizce wikipediyi açarsanız taraf olmak ne demek görebilirsiniz. Türk tarafının yorumları bir yana başlık düzenlenmeye bile kapatılmış. --Metehanarslan@gmail.com 15:15, 8 Mayıs 2007 (UTC)

Metehan bey, bunlarin bu safligi bilgisizliklerinden, deneyimsizliklerinden dolayi. Birileri bunlarin kulaklarina Avrupa'lilarin tarafsiz oldugunu fisildamis :-)

Tallarmeninatale is bias, not third party so can I add a website that is written by an Armenian and is extremely bias and the author is not credible? --24.34.77.145 21:13, 18 Haziran 2007 (UTC)

Türk vatandaşı Ermenistan'da öldürüldü

  • Ermenistan'ın başkenti Erivan'da kimliği belirsiz kişiler tarafından bir Türk vatandaşının öldürüldüğü bildirildi.

Merkezi Erivan'da bulunan Arminfo ajansının haberine göre, bir ihbar sonucu yapılan kontrollerde, kentin merkez otobüs istasyonunda bir kişi ölü bulundu. Haberde, cesedi bulunan kişinin kimliğinin Zeki Adem Potazoğlu olarak açıklandığı belirtildi. Türk vatandaşının, av tüfeğiyle öldürüldüğünün tespit edildiği bildirilen haberde, olayla ilgili soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

http://www.nethaber.com/NewsDetails.aspx?id=25891

Kompleksli Halk[kaynağı değiştir]

Bütün Dünya'nın kabul ettiği bir kaç bilim adamı hariç tüm dünyada kabul edilmiş bir gerçeği adı katliam olsun soykırım olsun reddetmek tarihini reddetmektir, kompleksli olmaktır. Bunu kabul etmenin ülkeyi sevmemekle veyahut ermeni kökenli olmakla ilgisi yoktur. Bugün ermenilerin bu olayı abartıp hatta bundan rant sağlamaya başladıkları da ortadadır ancak bu ermeni soykırımını veyahut katliamının olmadığını gösteren bir karşı tez olamaz. Ermenistan'da bir türkün öldürülmesiyle veyahut emenileirn türk köyü yakmasıyla anadolu'dan yüzbinlerce ermeniden bugün sadece binlerce kalmasının sebebini çıkaramıyoruz. Bugün anadolu tarihte hiç olmadığı kadar müslümandır, bazılarımız bunu belki övünerek söylüyor, nüfusun %99'unun müslüman olduğu bir anadolu tarih boyunca görülmemiştir. Bu gerçeği gözardı ederek ne Türkiye %99 müslüman yaptığımız gibi %99 türk yapabiliriz ne de tabu olan konuları konuşup tartışmaya başlayabiliriz.Cepkah 08:49, 5 Temmuz 2007 (UTC)

Din hakkinda yapilan arastirmalarin gercekligine ne kadar inanabilirsiniz bilmiyorum, cunku bu insanin kendi icinde dusundugu ve sekillendirdigi kisiye ozel ve aciklanmasi gerekmeyen bir olgudur. Bu yorumu sacma ve amacsiz buluyorum. Belirli bir bolgedeki insanlarin kisisel tercihleri kimseyi ilgilendirmez. Bir milleti suclamak cok buyuk bir onermedir. Ispatlamaniz imkansiz olan durumlari lutfen burada tartismaya bile acmayin. Ayrica Turk tarihcinin ortaya koydugu bir cok kanit ve belge olmasina ragmen bunu tarismaya bile yanasmayan ve politik bazi nedenlerle kanitlari kabul etmeyi dusunemeyecek bile bir durumda oldugunu dusundugum ( kanitim cumlenin basidir ) tarihcilere ve objektifliklerine hicbir sekilde saygi duymadigimi belirtmeliyim. Lutfen siz de yorumunuzu bir daha gozden geciriniz ve suclayip karaladiginiz ve hakaret ettiginiz yazinizi uygun bicimde degistiriniz. Komplekssizliginizi(!) gostereceginiz icin simdiden tesekkurler! Saygilar.

ziggurat88.244.15.16 09:46, 5 Temmuz 2007 (UTC)

Bu arkadaşımız çok fazla ermeni arasında yaşıyor galiba.gene şu azınlıklarımız koruyalım kollayalım saçlalığından bahsedenlerden.Türk halkı azınlıkları hiç bir zaman küçük görmediği halde bu tip insanlar azınlıkları küçük gördüğümüzü iddia ederek azınlıkları küçük görmektedir.Azınlıkları öyle bir küçümsemektedir ki doğru da yalan da söyleseler azınlıklar yalan söylemez azınlık dediyse doğrudur anlayışıyla ilerlemiş ve ermeni soykırımı yapılmıştır hatta pontus gürcü amerikayı bile soykırımdan geçirdik diyecek kadar abartılı kandırılmışlardır.Bu yüzden o arkadaşı kendi yalnızlığı! ile başbaşa bırakmak en doğrusu.--Kağıt 09:53, 5 Temmuz 2007 (UTC)

İsim değişikliği[kaynağı değiştir]

Bence bu maddenin adı değişmeli.Ermeni tehciri olmalı.İngilizce vikipedi'de 2 adet madde var.Ermeni soykırımı ve Ermeni soykırımının inkarı şeklinde.Onlar bizim kabul etmediğimiz ve resmi olarak kabul edilmemiş bir madde ismi verebiliyorlarsa bizde yapabilmeliyiz bence.Sonuçta bize göre de Ermeni soykırımı yok. --Eldarion 10:09, 15 Temmuz 2007 (UTC)

  • Madde adı Ermeni Techiri olmalı--Martianmister 16:51, 28 Ağustos 2007 (UTC)

Niye kaldırmak Resim? --Yegoyan 10:20, 15 Temmuz 2007 (UTC)

Do we have to take your permission for that? --Eldarion 10:21, 15 Temmuz 2007 (UTC)
No you don't, can you can explain why you removed the refugee image since there is nothing wrong with it?. --Yegoyan 10:25, 15 Temmuz 2007 (UTC)
Yeah Myskrider explained it very well to you in your talk page as i can read.Take a good look again --Eldarion 10:30, 15 Temmuz 2007 (UTC)
I read it on my talk page, he was referring to the gruesome ones and the refugee is not a gruesome one and he responded telling me to say it here since you removed it. --Yegoyan 10:31, 15 Temmuz 2007 (UTC)
Do we have to think its not gruesome because you do?Take it back then.İ won't touch it.Lets see what will other users or administrators do. --Eldarion 10:34, 15 Temmuz 2007 (UTC)
What? I don't understand how a refugee image should not stay can you explain why you removed it again? it is a refugee mother and son related to the Armenian Genocide allegations. --Yegoyan 10:38, 15 Temmuz 2007 (UTC)
I don't see any problem personally w the last picture added but being a sensitive topic as it is, I do not suggest making any changes w/o discussing it in the talk page first. I'll not condone forcing a minor issue into a bigger problem. Please be polite and respect others opinions. Citrat 04:27, 17 Temmuz 2007 (UTC)
I can discuss, but there were no other opinions no reason for the removal that is why I got angry I don't sweat the issue unless there is something unreasonable like this. --Yegoyan 18:11, 17 Temmuz 2007 (UTC)

Yeni bir Metot Önerisi[kaynağı değiştir]

Haçin Olayı maddesinde yeni bir yaklaşım denedim. Ne dersiniz, bir çözüm yolu olabilir mi? Ortak bir metinde anlaşmak herhalde mümkün değil, belki paralel iki metin çözüm olabilir.

Yoksa çok mu iyimserim? --Zenci Fil 00:48, 30 Temmuz 2007 (UTC)

I added links to suite both views. --Yegoyan 04:21, 1 Ağustos 2007 (UTC)

Is this link dead for everyone? should it be removed? [1] --Yegoyan 00:00, 3 Ağustos 2007 (UTC)

It seems dead. / Bu link ölü gibi görünüyor, birkaç kişi daha dener de açamazsa kaldıralım. Khutuckmsj 19:34, 3 Ağustos 2007 (UTC)
I corrected link with the working one [2] --Mskyrider ileti 22:40, 3 Ağustos 2007 (UTC)

Başlık hakkında[kaynağı değiştir]

Bu başlık tarafsız değil, başlıktaki "iddiaları" sözcüğü kesinlikle kaldırılmalı. Bu sözcük varken nasıl tarafsız oluyor, anlamış değilim. Bu arada Ermeni değilim, Türk'üm. Saygılar, sevgiler.

  • Bence "iddiaları" uygundur. Sonuçta Türk kamuoyunun büyük bir bölümünün "yoktur" dediği bir olaydan sözediyoruz. Dolayısıyla başlıkta "iddialar" deyip, her iki görüşü dengeli bir şekilde sunmak en doğrusudur. Ben "soykırım var" diyenlerin görüşünü mümkün mertebe nötr bir dille anlatmaya çalıştım. Ama "Türk tezleri" bölümü halen içler acısı bir halde -- bilgi yok, mantık yok, cümleler düşük, yazım felaket. Umarım "Türk tezlerini" savunan kesimin ortalama kültür düzeyini yansıtmıyordur... --Mestan Kuş 19:28, 2 Eylül 2007 (UTC)
  • Militarist, milliyetçi, inkarcı ve soykırımcı anlayışın Ansiklopediye de yansıması üzücü. --Asmen 3.9.2007
  • Kimse tarafından kanıtlanmamış iddialar için iddia demekten başka yapabileceğimiz birşey yok.Dünyada Ermeni Soykırımı İddiaları var.Eğer Ermeni soykırımının yapıldığı ve gerçek olduğu kanıtlanırsa isim değişir.Onun dışında bir ansiklopedide gerçekleri yazıyorsak iddiaya iddia deriz.Söylediğinizin tersini düşünürsek bu sayfanın adı Ermeni Soykırımı olursa madde bu sefer Ermeni milliyetçisi olmaz mı sizce?Lütfen buranın aniklopedi olduğunu unutmadan eleştri yapalım.Burada dünyadaki sorunları çözmeye ve ya gerçekleri ortaya çıkarmaya çalışmıyoruz, gerçekleri yazmaya çalışıyoruz sadece.Saygılar.Sağlamcıileti 22:34, 3 Eylül 2007 (UTC)
  • Bence madde adı be Ermeni soykırımı nede iddiaları olmalı. Ermeni tehciri en uygun olan ad.--Martianmister 12:33, 4 Eylül 2007 (UTC)

ermenisorunu.gen.tr[kaynağı değiştir]

This website is not NPOV it is POV, using terrorists and basically bashing Armenians therefore it is removed. --Yegoyan 20:15, 25 Ağustos 2007 (UTC)

ermeni tehciri başlığı[kaynağı değiştir]

bu tartışmaların temel noktası tarfsızlıksa iki tarafın konuya dair ortak bir anlatısı olan ermeni tehciri başlığının daha olumlu bir başlık olduğunu düşünüyorum--ak47 21:42, 4 Eylül 2007 (UTC)

Bence Ermeni Tehciri başlığı o kadar da tarasız olmaz.Çünkü bu biz Türklerin savunduğu bir isimlendirme.Onlar ise bizim Ermeni Tehciri dediğimiz olaya Ermeni Soykırımı dediklerinden Ermeni soykırımı iddiaları olabilecek en iyi başlık bence.Saygılar.Sağlamcıileti 21:44, 4 Eylül 2007 (UTC)

Kesinlikle tarafsız değil. Örneğin 1915 olayları başlığı altındaki yazılar kesinlikle doğrulanmaya muhtaç. Bu başlık altındaki yazıda birçok Ermeni'nin yargılanmaksızın idam edildiği iddia edilmekte ve buna ilişkin herhangi bir kaynak gösterilememekte. Bu tür kaynaktan ve gerçeklerden uzak iddialar, Ermeni tezine destek veriyor.

Bunun yanında Türk tarafının tezlerini en ayrıntılı şekilde ortaya koyan ermenisorunu.gen.tr alan adlı site dış bağlantılar bölümünden her defasında çıkarılmakta. Bu doğru ir davranış değil.

Son olarakta tehcirle birlikte Suriye'ye sürülen Ermenilerin 'büyük bir kısmının' öldüğü yada öldürüldüğü ifadesi oldukça esnek... Bu ifade de Ermeni tezine hizmet ediyor.

Eğer Ermeni tezinin haklı olduğu noktalar varsa onlara da yer vermek zorundayız. Burada amacımız bir teze hizmet etmek değil, sadece Ermeni soykırımı iddiaları hakkında tarafsız bir ansiklopedi maddesi ahzırlamak. "Ermeni tezine hizmet ediyor" diyerek Ermeni tezi karşıtı veya "Türk tezine hizmet ediyor" diyerek Türk tezi karşıtı bir madde hazırlamak Vikipedi'nin üç etmel taşından VP:TBA'yı çiğnemek anlamına gelir. --Khutuckmsj 01:30, 17 Eylül 2007 (UTC)

Ermeni Tehciri bence de en tarafsız başlık. --Martianmister 10:19, 17 Eylül 2007 (UTC)

Nerede Kalmıştık[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar bir kere tartışma tekniği meselesi: Yukarısı kronolojik açıdan tam çorbaya dönmüş, son günlerin gelişmelerini izlemek mümkün değil. Bu kadar kalabalık bir tartışma satfasında mümkünse hep en aşağıdan devam edelim.

İkincisi içerik: Ortada birbuçuk aydan beri bu memlekette bu konuda yazılabilecek en dengeli, en tarafsız, en ölçülü metinlerden biri vardı. Kimse suçlanmıyordu. Lehte veya aleyhte tercih bildirilmiyordu. Her şeyden evvel, vatan millet savunması değil BİLGİ veriliyordu. A) "İddiaları" başlığı altında nesne tanımlanır, iddialar ve karşı iddialar birer cümleyle özetlenir. B) Soykırım kavramı tanımlanır, C) Tarihi olaylar kısaca anlatılır, D) Bu olaylara soykırım diyenler kim, neden diyorlar, savundukları görüş ne, özetlenir, E) Soykırım değil diyenler ne diyorlar, neden diyorlar, özetlenir, F) Dünyada her iki tezi benimseyen ve benimsemeyenler dökülür.

En son 17 Eylül itibariyle A, B, C, D bölümleri mükemmele yakındı. E ve F çok zayıftı. Yapılması gereken, "soykırım yok" tezlerini bilen ve anlayan birinin E bölümünü güzel bir şekilde yazmasıydı. Bunu yapacak yerde biri 17 Eylülde güzelim makaleyi uçurmuş, "soykırım yok" diyen birilerinin tamamen tek yanlı ve hayli ilkel bir polemik yazısını geri getirmiş. Benim bildiğim Noumenon böyle şeyler yapmaz, acaba yanlışlıkla mı oldu diye düşündüm. Bir saattir tartışma sayfasından bir ipucu bulmaya çalışıyorum ama nafile!!!

Saati 17 Eylüle geri döndürdüm. Lütfen biri çıkıp Türk tezini anlaşılır ve soğukkanlı bir şekilde eklemeye çalışsın. (Öyle bir şey eğer mümkünse tabi.)--Mestan Kuş 13:36, 19 Eylül 2007 (UTC)

  • Merhabalar,

Konu Türk tezi veya Ermeni tezi değildir. Nitekim bu madde şu anki adıyla zaten asla Ermeni tezinin savunucusu konumuna da gelemez. Değişikliğin sebebi şudur: getirilen sürüm üzerinde geçici de olsa bir uzlaşma sağlanmış bir sürüm idi ve şu anki sürüme oranla kaynaksızlık, iddialar ve yorumlar açısından daha temiz idi. Şu anki metin taraflıdır. Eğer önceki metnin sistemik önyargı hatası varsa şu anki metinde çok ciddi yorumlar kısacası özgün çalışmaya girebilecek kısımlar mevcuttur. Misal:

"Tehcir edilen Ermenilerin önemli bir bölümü, isyanları önleme girişimleri sırasında, savaşın zor şartları altında göç yollarındaki hastalıklarda, soygunlarda ve Osmanlı hükümetince kontrol edilemeyen bazı fanatiklerin saldırıları neticesinde yaşamlarını kaybetmişlerdir. Öte yandan Rus işgali ve Ermeni isyanları nedeniyle 1914-1915 yılları arasında yaklaşık 800 bin Türk de göç etmek zorunda kalmıştır. Bu göç sırasında da binlerce Türk öldürülmüştür."

ifadesi salt yorumdur. Vikipedi'de ise yorumlara yer verilmez. Aynı şekilde:

"24 Nisan hadisesi, İtilaf ordularının her an Çanakkale'ye çıkmasının beklendiği, çok kısa bir süre içinde İstanbul'un düşman eline geçeceğine ve Osmanlı Devleti'nin çökeceğine neredeyse kesin nazarıyla bakıldığı günlerde gerçekleşmiştir. Aynı günlerde Osmanlı sarayı ve hükümetini Eskişehir'e taşıma hazırlıkları yapılmıştır. İttihat ve Terakki hükümetinin Ermeni politikasını bu çerçevede değerlendirmek doğru olur."

ifadesi de tamamen yorumdur. Yer verilmesi doğru değildir.

Kısacası konu -benim değişikliğimi ve değişikliklerimi göz önünde bulunduruyorsanız salt- tarafsızlık konusundan öte kaynaksızlık ve yorum konusudur. Taraf hangi taraf olursa olsun metin yorumlara hele hele de duygusal yorumlara yer verebilecek veya ajitasyona yol açabilecek ifadelere kapalı olmalıdır. Bunların yeri Vikipedi değildir. Her şeyden önce bu metinde o kadar çok kaynaksız ve/veya doğrulanabilir olmayan ifade, sayı ve atıf var ki eğer ilgili noktaya ivedî bir müdahale gelmez ise yarın metin bu politikalar göz önünde bulundurularak arındırıldığında içeriğinin yarısından fazlasını kaybedecektir. Konu hakkında daha fazla yorumda bulunmayı düşünmüyorum. İlgilenen arkadaşlara iyi çalışmalar... tekrar teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 00:02, 20 Eylül 2007 (UTC)

Soykırımı…[kaynağı değiştir]

Ermeni soykırımı "iddiaları" ?
Se « Ermeni soykırımı » !

This is note "Ermeni soykırımı iddiaları", but "Ermeni soykırımı"…

Ce n'est pas "Ermeni soykırımı iddiaları", mais "Ermeni soykırımı"…

Kordyalmañ - Cordialy - Cordialement, Dorian BIANCO, France (Fransa) 16:57, 20 Eylül 2007 (UTC)

  • Something which is not proven by the facts, not accepted by both parties, not agreed upon a common historical data, is called "allegations" ("iddiaları"). Until then, this is the way it will remain. If you happenned to have some facts, annuling the present name of the article, please feel free to supply them. Sincerely, --Metal Militia ileti 17:05, 20 Eylül 2007 (UTC)
No it is not first of all. Let's compare shall we? [3] and [4]. So Irans president refuses to recognize the Holocaust under certain terms so do we call it Holocaust Allegations? also it is proven by facts and major historians, and if you did not know during the massacres New York Times was watching it all along they reported more than 150 articles regarding it, directing it as a systematic Genocide. --Yegoyan 00:00, 21 Eylül 2007 (UTC)
It seems scholars are not with the same opinion on this issue, as is documented in the article. I think the current article is giving opinons of all parties on this issue in a balanced way. Changing it in favor of either side (like changing its name to "Armenian Genocide" or "Armenian Genocide Hoax") would be a POV. Filanca 17:15, 21 Eylül 2007 (UTC)
Please communicate in Turkish next time. This is the Turkish wikipedia and many if not most people do not know English. It is rude and disrespectful. Also, this is not a discussion forum to peddle propaganda or to promote your website. Stick to how the article can be improved . And again, please use Turkish. Thank you --207.234.209.59 03:55, 22 Eylül 2007 (UTC)
Right and we are discussing how the article can be improved by moving it to the correct title. Moving it to 'Armenian Genocide' is correct and is not favoring anyones side. --Yegoyan 17:35, 22 Eylül 2007 (UTC)
it would be a pov violation as grave as "armenian genocide hoax" for the reason i stated above. Filanca 18:26, 22 Eylül 2007 (UTC)
Türkçe vikipedide madde tartışmasının ingilizce yapılıyor olmasının sebebi nedir? Kullanıcı tartışma sayfası olsa anlayabilirim ama madde tartışmalarının ingilizce yapılıyor olmasında kendi adıma mantıklı bir sonuç çıkaramıyorum--Atacameñoileti 11:21, 23 Eylül 2007 (UTC)
English: Wikipedia is a project at which people from different languages and cultures work together to write an encyclopedia on a variety of topics. It is recommended though not required to communicate in Turkish. There is no such rule, and it cant exist as it would be against the spirit of Wikipedia. We are a multi-lingual encyclopedia.
Türkçe: Wikipedia birçok dilden ve kültürden gelen insanların beraber çalışarak yazdığı bir ansiklopedidir. tr.wikipediada iletişim için tabiki Türkçe kullanılması tavsiye edilir ama bu zorunlu değildir. Böyle bir kural yok, olamazda çünkü Wikipedia'nın ruhuna aykırı olur. Biz çok dilli bşr ansiklopediyiz.
العربية dansk Deutsch español suomi français עברית हिन्दी italiano 日本語 polski português русский svenska 中文
-- Cat chi? 17:34, 23 Eylül 2007 (UTC)
English: As for the matter at hand. It was agreed when this page was created for it to have a neutral title. Scholars are not required to be neutral while wikipedia articles are both expected and required to be neutral. Neutrality is non-negotiable policy on all language editions of wikipedia.
Türkçe: Konuya gelince. Önceden sayfanın tarafsız bır başlığa sahip olması kararlaştırılmıştı. Bilginler tarafsız olmak zorunda değillerdir fakat Wikipedia maddelerini tarafsız olması gerekmektedir ve bu şarttır. Tarafsızlık Wikipedianın tartışılamaz politikalarındandır.
-- Cat chi? 17:45, 23 Eylül 2007 (UTC)
White Cat, it is not a neutral title, it is offensive to many. But as this is the Turkish wikipedia what do you think we should expect? its not that bad anyway. "Armenian Genocide allegations" is a Turkish point of view, while "Armenian Genocide" is used by many including non-Armenian scholars, historians etc, like the person who termed the coin Genocide used it for Armenians or Robert Fisk etc. --Yegoyan 18:55, 30 Eylül 2007 (UTC)
I mean this wikipedia is pretty NPOV, but others like the Azeri wikipedia do not allow any additions and so many other problems with admins who are one sided and are not open minded. --Yegoyan 18:57, 30 Eylül 2007 (UTC)
following is a turkish translation of what i wrote above.
bazı kullanıcılar haklı olarak tartışmayı türkçe okumak istedikleri için ingilizce yazdıklarımı mealen çeviriyorum: "ermeni soykırımı iddiaları" maddesinin adını "ermeni soykırımı" olarak değiştirmenin, "ermeni soykırımı sahtekarlığı" olarak değiştirmek kadar VP:TBA oluşturacağını düşünüyorum. maddede de belgelendiği üzere, tarihçiler bu konuda aynı fikirde değil ve tartışma sürdüğü sürece, vikipedi'nin taraf tutması doğru olmaz. saygılar, Filanca 17:47, 23 Eylül 2007 (UTC)
Öncelikle Filanca'ya yukarıda kendisine ait notun Türkçe mealini de verdiği için teşekkür ederim. Benim gibi ingilizce bilmeyip, tartışmaya katılmak isteyip ne dendiğini anlamadığı için katılamayanlar da olayın özünü anlamış oldu. Diğer yandan 1.5 yıldır burada olduğum halde Viki projesinin çok kültürlü bir proje olduğunu da anlamış oldum. Konuya gelince Filanca'ya katılıyorum. Madde ismini en tarafsız ancak şu andaki hali yansıtabilir. --Atacameñoileti 19:53, 23 Eylül 2007 (UTC)

Ermeni soykırımı iddiaları başlığının doğru olduğuna katılıyorum. -Tembelejderha 17:53, 25 Eylül 2007 (UTC)

Taraflı ifadeler...[kaynağı değiştir]

"1915 Olayları" ve "Soykırım Tezleri" bölümlerinde hem kaynaksız hemde taraflı ifadeler vardır...

Araştırdığım kadarıyla kaynaklar göstermeye çalıştım. Umarım ansiklopedi için faydalı olmuştur...

Olmuş bir başlık üzerine[kaynağı değiştir]

Ermeni soykırımı iddiaları gayet yerinde bir baslıktır.Asıl Ermeni yerdeğistirmesi dersek taraflı bir madde olacaktır.Kesin bir yargıdır çünkü.Arkadaş gayet esnek bırakmış.Ermeni soykırımı dememis.İddialardan bahsetmis.İddianın doğruluğuna ya da yanlışlığına değinmiyorum bile.Günümüzde bu iddialar var mıdır;vardır.olmus bu baslık oyleyse.Tartışılacak ve abartılacak bir sey yoktur.

Evet ama yalnızca biz...[kaynağı değiştir]

Gerçekten de vikipedi tarafsız bir başlık kullanmış ama bu sadece Wikipedia Türkiye için geçerli. Mesela İngilizce Wikipedia'da 'Armenian Genocide' ifadesi kullanılmış ve yalnızca Ermeni görüşlerine yer verilmiştir. Türk görüşlerine tahammülleri yoktur. Daha önceki 'Türk görüşlerine ilişkin alt başlık açma denemeleri' engellenmiştir. Umarım Wikipedia bu konuda daha tarafsız bir tavır takınır.

söz

söz

Bence insanların milliyetleriyle övünmeleri yerinmeleri utanmaları ya da geçmişte ceddinin yaptıklarından mesul tutulması ve mesul hissetmesi kadar saçma bir şey olamaz. insanların bu kadar bunlara değer vermesi beni her zaman şaşırtmıştır. çünkü ben şunu iyi biliyorum ki hiçbirimiz türklüğü veya ermeniliği seçmedik bize bu hak verilmedi.herhangi bir ermeni esasında türk de olabilirdi veyahut tam tersi aslında bunun hiç önemi yok. sadece birey olarak senin ne yaşadığın önemlidir bana göre ve nasıl öldüğün. ben bir türküm 25 yaşındayım hrant dink öldüğünde 1 üzüldüm trabzondaki rahip öldüğünde 1 üzüldüm 2 günde 15 şehit verdik 15 üzüldüm çok sevdiğim biri öldüğünde ise çok çok üzülüyorum o yüzden kimse kendi kendini kandırmamalı bence bu ermeni diasporasının çıkardığı soykırım (hatta sözdede diyebiliriz zira ispatlanmamiş) herkesinde bildiği gibi yeniden yazmakta zarar yok 3T oyunu yani önce tanıt sonra tazminat en son toprak beklentisi biz türklerinde elemleri yine bu üç T ye dayanıyor önce avrupa ülkeleri tanıyor sırayla sonra amerika sonra türklere bir dayatma sonra tazminat sonra toprak vs. bütün bunlar seçmediğin ceddin için bana biraz garip geliyor saygılar,,, RecepYILDIRIM