Tartışma:Diyanet İşleri Başkanlığı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

amblemde ne yazdığını bilen var mı? bu bilgi de yararlı olur, arapça harfler sanırım ama neyin kısaltması, DİB mi anlamına geliyor yoksa başka bir şey mi? cevabı diyanet sitesinde bulamadım...

galiba Allah isminin arapça yazımının biraz oynanmış ve logolaştırılmış hali. Ama galiba!!--Caracas 10:34, 24 Mayıs 2011 (UTC)



Mushaflarda BiDi Çelişkisi[kaynağı değiştir]

Bir tartışma konusu öneriyorum: Bimer Başvuru No: 825486 Diyanet İşleri Başkanlığına sesleniyorum, bu başvurum çok temel bir konuya dayanmaktadır, Kuranı Kerim mushaflarında BiDi adlı bir çelişki vardır, bence bunun düzeltilmesi gereklidir. BiDi nedir, BiDi çiftyönlülük demektir, yani İngilizce BiDirectional kelimesinin kısaltması. BiDi bir çelişki midir. Bence Evet. Peki Arapça Kuranı Kerim mushaflarında BiDi olması normal mi. Kuranı Kerim Allahtandır, onda hiçbir çelişki yoktur. Fakat mushafları insanlar yazmıştır, ve insanların açıklık getirmek üzere ekledikleri ayet, sure ve sayfa numaraları BiDi yi oluşturmuştur. Mushaflardaki çelişki nedir, Yazılar sağdan sola yazılırken, sayılar soldan sağa yazılıyor, işte bu çelişkidir, Kuranda çelişki yoktur, mushaflarda da çelişki olmamalıdır. Kurandaki sayılar Veyselic Sayılarla düzeltilmelidir, yani sayılar da sağdan sola yazılmalıdır. Sıfır sayısı asla en sağdaki sayı olmamalıdır. On sayısı (01) yani .1 olarak yazılmalıdır. Bu benim naçizane tespitimdir. Konuyla ilgili detaylı bilgiyi www.bidi2.net ve www.veyselicnumbers.comsitelerinde bulabilirsiniz. Konunun sembolik manada önemi büyüktür. Konu İslamdaki Sağ ve sol, Allahın El Vahid (Bir) ismi gibi birçok kavramla ilişkisi bulunmaktadır. Konuyu değerlendirip doğru ya da yanlış mı olduğunu tarafıma bildirmenizi saygılarımla rica ederim.


From: Başkanlık Makamı (Bilgi Edinme) Sent: Friday, October 10, 2014 3:31 PM To: Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı (Dinisleriyk) Subject: BİMER BAŞVURU NO : 825486

İlgili Makama,

Başbakanlıktan, Başkanlığımıza havale edilen aşağıdaki e-mailin incelenmesini, konunun BİMER kapsamında değerlendirilerek en kısa sürede başvuru sahibine cevap verilmesini ve verilen cevabın bir suretinin Başbakanlığa iletilmek üzere e-mail ile Bilgi Edinme Bürosunun bimer@diyanet.gov.tr adresine gönderilmesini arz ederim.


Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Bilgi Edinme Bürosu


From: Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı (Arged) (arged@diyanet.gov.tr)

Sent: Tuesday, December 30, 2014 2:22:59 PM To: Subject: veyselperu@hotmail.com (veyselperu@hotmail.com Dini Soru

Evrak Tarih ve Sayısı: 30/12/2014-27350 Sayı: 69942030-105- Konu: Dini Sorular ve Cevaplar

                                                 T.C.
                                             BAŞBAKANLIK
                                     Diyanet İşleri Başkanlığı

                                           Sayın Veysel Perü
                                     e-mail: veyselperu@hotmail.com

İlgi: 18/12/2014 tarihli e-mail.

Bilindiği üzere Kur'an, Allah Teala'dan Hz. Muhammede (S.a.v)e vahiy yoluyla gelen manalar toplamının; Mushaf ise bu manaların muhafazası için kayıt altına alınmış şeklidir. Bu işlemin nasıl, hangi imkan ve yöntemlerle yapılacağı yönünde vahyin her hangi bir direktifi bulunmamaktadır. Tespit işlemi ezberleme yanında en sağlıklı yöntem olan yazı ile gerçekleştirilmiştir. Yazı ile tespit yönteminin Kur'an'ın asli bünyesi ile doğrudan bir ilişkisi yoktur. Arap alfabesinde yazının sağdan sola, rakamların ise soldan sağa yazılmasından hareketle Kur'an-ı Kerim'in içeriği ve sıhhati ile ilgili bir değerlendirme yapılması doğru olmaz. Bilgilerinizi rica ederim.

                                                               Dr. Hüseyin Kayapınar
                                                                     Başkan a.
                                                           Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı

                                                            Güvenli Elektronik İmzalı
                                                                Aslı İle Aynıdır

From: veyselperu@hotmail.com To: arged@diyanet.gov.tr; dinisleriyk@diyanet.gov.tr; huseyin.kayapinar@diyanet.gov.tr Subject: Evrak Tarih ve Sayısı: 30/12/2014-27350 Evrakta Düzeltme İsteği Date: Mon, 5 Ocak 2015 16:31:37 +0200

Sayın Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı,

18/12/2014 tarihli e-mail'ime cevaben 30/12/2014 tarih ve 27350 sayı ile tarafıma göndermiş bulunduğunuz açıklamanın tam doğruyu yansıtmadığı için düzeltilmesi gerektiği kanaatindeyim. Konu detaylı olduğu için bununla ilgili tespitlerimi aşağıda detaylı olarak sunacağım. Bu görüşlerimi değerlendirerek, 27350 nolu cevabınızı lütfen tekrar değerlendirip gerektiği şekilde düzeltmenizi saygılarımla arz ederim.

27350 nolu cevabınızda "Bilindiği üzere Kur'an, Allah Teala'dan Hz. Muhammede (S.a.v)e vahiy yoluyla gelen manalar toplamının; Mushaf ise bu manaların muhafazası için kayıt altına alınmış şeklidir. Bu işlemin nasıl, hangi imkan ve yöntemlerle yapılacağı yönünde vahyin her hangi bir direktifi bulunmamaktadır." demişsiniz.

Kur'an ve mushaf ile ilgili tanım vermişsiniz, yalnız konuyla ilgili bir de "kitap" kelimesi var. (32:2) Tenzilul kitabi la raybe fihi min rabbil alemin. (32:2) Kendisinde hiçbir şüphe bulunmayan bu Kitab’ın indirilişi, alemlerin Rabbi tarafındandır. (32:2) ayetinden anlıyoruz ki "kitap" indirilmiş bir şeydir. Bu sizin yukarıdaki ifadenizin eksik olduğunu gösteriyor. Aslında "mushaf" kelimesi Kur'an'da hiç geçmiyor, fakat "kitap" kelimesi çok sayıda geçiyor. Kayıt altına alma ile ilgili "vahyin herhangi bir direktifi bulunmamaktadır" demişsiniz, bu doğru değil, benim bulabildiğim direktifler aşağıdadır: Direkt direktifler: a) (2:1) Elif-Lal-Mim : Kitap Arapça harflerle yazılmalıdır. b) (2:2) Zalikel kitap: Bu bir kitaptır, yani yazılabilir ve okunabilir olmalıdır. c) (12:2) Kur’anen arabiyyen: Kitap arapça dilinde olmalıdır. (Başka dillerde olursa ona Kur'an denmez, en fazla meal denilebilir.) d) (2:121) yetlunehu hakka tilavetih: Okunuşunun hakkını vererek okurlar. Yani okunabilir (tilavet edilebilir) bir yazı şeklinde olmalıdır. Dolaylı direktifler: e) (6:7) kitâben fî kırtasin fe le mesuhu bi eydihim: Kitap kağıda yazılabilir, ve ellerimizle dokunulabilir "olabilir." f) (56:79) Lâ yemessuhu illel mutahherun: Dokunabilir olursa, abdestsiz dokunulamaz. g) (83:2) Kitâbun merkûm: Kitap, rakamlandırılabilir(sayılar eklenebilir). h) (56:56-57) Vakia: Ashabul meymene/Ashabul meş'eme: Buna göre, Sağ, soldan üstündür, kitap sağdan sola yazılmalıdır. Hz. Peygamberimizin Uygulamaları: i) Vahiy katipleri: Peygamber'in kendisine nazil olan ayetleri yazdırdığı sahabiler için kullanılan terkip. Onun gözetiminde âyetleri yazıya geçiren sahâbîlere “vahiy kâtibi” (kâtibü’l-vahy) denilmiştir. Demek ki kitap yazılabilirdir, ve Peygamber Efendimiz bunu uygulamalı olarak göstermiştir.

"Yazı ile tespit yönteminin Kur'an'ın asli bünyesi ile doğrudan bir ilişkisi yoktur." demişsiniz, halbuki; TDV İslam Ansiklopedisinde Vahiy Katibi maddesindeki açıklama: Kur’ân-ı Kerîm, Resûl-i Ekrem’e yaklaşık yirmi üç yıllık bir süre içinde parça parça indirilmiştir.

Sözlü olarak vahyedilmesine rağmen Kur’an’da ondan “kitâb” diye söz edilmesi Kur’an’ın hem levh-i mahfûzda yazılı olması hem dünyada yazıya geçirilmesiyle ilgilidir.

Nitekim onun başta gelen isimlerinden biri Kur’an, diğeri kitâbdır; her iki kelimenin kökünde “toplamak” anlamı bulunur; ilkinde Kur’an’ın harf ve kelimelerinin sesli, diğerinde yazılı biçimde bir araya getirilmesi söz konusudur (Abdurrahman Ömer M. İsbindârî, s. 42-43).

Kur'an-ı Kerim Açıklamalı Meali (TÜRKİYE DİYANET VAKFI YAYINLARI) Sayfa 2: Bakara-2: O kitap(Kur'an); onda asla şüphe yoktur. Bakara suresinde söze önce dikkatleri çeken harflerle başlanılmış, hemen arkasından Kur'an'dan söz edilmiştir. Demek ki şu elinizdeki kitap (Kur'an) kendisinde şek ve şüphe bulunmayan Allah kelamı ve iyiler için doğru yol rehberidir.

“Yazı ile tespit yönteminin Kur'an'ın asli bünyesi ile doğrudan bir ilişkisi” yoksa, Hz. Peygamberimiz’in onu yazıyla zapt altına neden almıştır? Ayrıca Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığı diye bir kurumun varlığına neden ihtiyaç duyulmuştur?

Yani kısaca Kur'an ve kitap arasında doğrudan bir ilişki vardır, “Yazı ile tespit yönteminin Kur'an'ın asli bünyesi ile doğrudan bir ilişkisi” vardır, çünki "Kendisinde hiçbir şüphe bulunmayan bu Kitab’ın indirilişi, alemlerin Rabbi tarafındandır." (32:2), bir başka değişle Kur’an bir kitaptır, kitap alemlerin Rabbi’nden indirilmiştir(32:2), tilavet edilebilir, yazılabilir ve yazılmıştır ve tilavet edilmektedir.


“Arap alfabesinde yazının sağdan sola, rakamların ise soldan sağa yazılmasından hareketle Kur'an-ı Kerim'in içeriği ve sıhhati ile ilgili bir değerlendirme yapılması doğru olmaz.” demişsiniz. Kur’an’ın içeriği ve sıhhati ikiye ayrılıyor; Levhi Mahfuz’daki Kur’an-ı Kerim’in sıhhati tabi ki tartışılmaz, Onu rakamlandırdıysa Allah(c.c) rakamlandırmıştır. T.C. Başbakanlık-Diyanet İşleri Başkanlığı- Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığı onaylı ve kapağında Arapça olarak Kur’an-ı Kerim yazan kitapların rakamlandırma işlemi sıhhatli yapılmadığı için “kitabi la raybe fihi” açıklamasına uygun olmadığından bence sıhhatli değildir.

Naçizane fikrim, Kitâbun merkum (83:2) diye tabir edilen rakamlandırma işlemi, günümüzde kullandığımız onlu taban ve pozisyon yönlendirmeli modern rakamların en erken Hicri 150 ve daha sonraki yıllarda(Hz.Peygamberimizden’den çok sonra) Araplar tarafından alınıp kullanılması(Bkz: Rakamların Evrensel Tarihi - Georges İfrah 1994) ve iyi niyetle Kur’an’ın da bu sayılar kullanılarak rakamlandırılması, fakat sayıların Hint’lilerden alındığı şekilde (soldan-sağa) bırakılması sebebiyle, şu anda elimizdeki kitap’larda BiDi çelişkisi oluşmuştur.

Netice olarak başta söylediğim gibi, ellerimizdeki kitabımızın kutsal kitabımız olması için bu çelişki bence muhakkak giderilmelidir. Giderildiği taktirde, yani sayıların da sağdan sola yapılması taktirinde bunun hiçbir zararı yoktur. “Kafa karıştırıcı olur“ denilebilir, ama her alışılan yanlış şeyden dönmek kafa karıştırsa da, doğruyu yapmanın hazzı bunu bertaraf eder. Ayrıca bu konuyu önemsiz görmemek gerekir, sağ-sol arasında yani hak-batıl arasında olan çekişmede çok önemli bir mihenk taşı olacaktır. Bence Şeytan’ın(al.) bir oyunu olarak, tüm Dünya sayıları soldan sağa yazsa da, Kuran bunun tersi olması gerektiğini söyleyecektir, Allah’ın El Vahid olduğunu birkez daha ispatlayacaktır.

Not: Ben sizler gibi bir Din uzmanı değilim, fakat naçizane "sayılar" konusunda bir araştırmışlığım var, dilerseniz makamınıza gelebilirim, belki yüzyüze görüşürsek daha hızlı da ilerleyebiliriz.

Saygılarımla, İşlerinizde Kolaylıklar Diliyorum. Veysel Perü 5/1/2015


From: dinisleriyk@diyanet.gov.tr To: veyselperu@hotmail.com Subject: dini sorunuz Date: Wed, 28 Jan 2015 12:34:54 +0000 T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı Sayı  : 69942030-105-2732 26/01/2015 Konu : Dini Soru



Sayın Veysel PERÜ e-mail : veyselperu@hotmail.com


İlgi 15/01/2015 tarihli dilekçe.

İlgi tarihli talebiniz incelenmiş; aynı muhtevalı talebinize, Din İşleri Yüksek Kurulumuzca 30/12/2014 tarih ve 27350 sayılı yazı ile yeterli cevabın verildiği görülmüştür. Bilgilerinizi rica ederim. Dr. Hüseyin KAYAPINAR Başkan a. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı


From: veyselperu@hotmail.com To: arged@diyanet.gov.tr; dinisleriyk@diyanet.gov.tr; huseyin.kayapinar@diyanet.gov.tr Subject: FW: Evrak Tarih ve Sayısı: 30/12/2014-27350 Evrakta Düzeltme İsteği Date: Wed, 28 Jan 2015 17:11:43 +0200 Sayın Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı,

5 Ocak tarihli dilekçeme cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Yalnız, 5 Ocak 2015 tarihli dilekçem dikkatli okunursa muhtevasının aynı olmadığı, sizin 30/12/2014 tarih ve 27350 sayılı yazınızda belirttiğiniz tüm hususları çürüttüğü anlaşılır. Bu nedenle 5 Ocak tarihli(aşağıda kopyasını bulabileceğiniz) dilekçemin okunmadan cevaplandığı fikrine kapılmış bulunmaktayım.

Saygılarımla Veysel Perü 28.1.2015


From: Veysel Peru Sent: Monday, September 21, 2015 5:24 PM To: 'huseyin.kayapinar@diyanet.gov.tr' Subject: Evrak Tarih ve Sayısı: 30/12/2014-27350 Evrakta Düzeltme İsteği-Bimer 825486 nolu başvuru

Sayın Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Hüseyin Bey,

Bildiğiniz gibi, tarafıma antetli ve elektronik imzalı olarak göndermiş olduğunuz ekteki veysel_peru.pdf dosyasındaki açıklamalarınızı, aşağıda ve ekte de verdiğim 5 Ocak 2015 tarihli mailim ile baştan aşağıya çürütmüş bulunmaktayım.

İlgili mailimdeki hususlara herhangi bir itirazınız var mıdır? Ya da 5 Ocak tarihli mailimdeki hususların yanlış bulduğunuz bir yeri var mıdır? 5 Ocak tarihli mail ile Veysel_peru.pdf belgenizdeki hususları çürüttüğümü kabul etmiyorsanız, bu maildeki yanlış yerleri düzelten bir açıklama yapar mısınız?

Konu çok önemli olduğundan lütfen tabir caizse savsaklamadan (daha uygun bir kelime bulamadım), DİB Başkanlığına yakışır bir cevap vermenizi saygılarımla rica ederim.

Veysel Perü 21 Eylül 2015


Özetlemek gerekirse:

Ben diyorum ki: Mushafların numaralandırılma işlemi yanlış yapılmıştır, düzeltilmelidir.

Diyanet diyor ki: Yazıyla tespit işlemin nasıl, hangi imkan ve yöntemlerle yapılacağı yönünde vahyin her hangi bir direktifi bulunmamaktadır. Ben diyorum ki: Bu işlemin nasıl olacağına dair Kur’an’da direkt ve dolaylı birçok direktif var. Benim bulabildiğim 9 direktifi listeledim.

Diyanet diyor ki: Kur'an’la Mushaf ayrı şeylerdir. Yazı ile tespit yönteminin Kur'an'ın asli bünyesi ile doğrudan bir ilişkisi yoktur. Ben diyorum ki: Vardır. 32:2 ayetinden(Kendisinde hiçbir şüphe bulunmayan bu Kitab’ın indirilişi, alemlerin Rabbi tarafındandır.) anlıyoruz ki, “kitap” Allah tarafından indirilmiştir. Elimizdeki mushaflar, kitap tabir edilen şeydir. Mushaf ile Kur’an’ın irtibatını koparamazsınız, çünkü ikisinden de “kitap” şeklinde bahsediliyor, ve kitabın indirilmiş bir şey olduğu belirtiliyor. Yazı ile tespit yönteminin Kur'an'la doğrudan ilişkisi vardır.

Diyanet diyor ki: Arap alfabesinde yazının sağdan sola, rakamların ise soldan sağa yazılmasından hareketle Kur'an-ı Kerim'in içeriği ve sıhhati ile ilgili bir değerlendirme yapılması doğru olmaz. Ben diyorum ki: Kur'an-ı Kerim'in içeriği ve sıhhati ile ilgili bir değerlendirme yapmıyorum. Diyorum ki, orijinaline uygun olsun diyorsanız ya Mushaflarda hiç rakamlandırma yapmayın, ya da rakamlandırma yapacaksanız da doğru yapın, Ku’an’da çelişhi ve şüphe yoktur, mushafta da çelişki ve şüphe olmasın. Rakamlandırma sonradan yapılmıştır ama sonuçta yapılmıştır, neden düzgün ve sıhhatli yapılmasın.

Son söz: “Kur’an-ı Kerim Mushaflarında çift-yönlülük(BiDi) vardır” dedirtmemeliyiz, veyselicnumbers.com sitesindeki Quran Merkum’da olduğu gibi olmalıdır.

http://VeyselicNumbers.com Veyselperu (mesaj) 07:39, 21 Ekim 2015 (UTC)