Tartışma:Cumhuriyet Halk Partisi/Cumhuriyet Halk Partisi (1992)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu sayfa, Cumhuriyet Halk Partisi (1992) maddesinin tartışma sayfasının arşividir.

Vikipedi'deki Cumhuriyet Halk Partisi maddesi hakkındaki düşüncelerinizi lütfen buraya değil, onun kendi tartışma sayfasına yazınız.

Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın.
Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.

Yönetici arkadaşlara[kaynağı değiştir]

Sevgili yönetici arkadaşlar, bence bu madde böyle hassas günlerde olmamız dolayısıyla kayıtsız kullanıcılara kapatılmalıdır.Böylece vandallığın bi nebze önüne geçebiliriz.Sağlamcı 11:23, 6 Ağustos 2007 (UTC)

Başlıkları kim değiştirdi??[kaynağı değiştir]

Başlıkları eski haline getirdim ve 22 Temmuz seçimleri sonrasını da ekledim.Lütfen çok rica ediyorum önüne gelen sağıyla solu ile oynamasın başlığın. (Volki16 15:48, 18 Ocak 2008 (UTC))

İyi günler. Vikipedi her isteyenin değişiklik yapabileceği bir platform. Kişilerin bu haklarını kısıtlayamazsınız.--Martianmister 16:30, 18 Ocak 2008 (UTC)

Oynamasın derken bazen partinin karşısında olan kişiler korsanlık yapmaktalar onları kastettim.Katkı yapanlara sözüm yok,ayrıca başlıkların değiştirilmesi olmaz,çünkü buradan yararlanan kişilere zorluk olur bu. Volki16 09:35, 19 Ocak 2008 (UTC)

  • Arkadaşlar CHP internet sitesinden indirdiğim parti logosunu.[1] tabloya koyuyorum.Seçimlerde de bu logo kullanılıyor.Volki16 16:49, 11 Şubat 2008 (UTC)

İş Bankası[kaynağı değiştir]

İş Bankasından düşen hisselerden CHP gelir elde etmiyor.Bu yanlışlığı düzeltiyorum.Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'na düşüyor hisseler.--Galadhrim 17:44, 25 Ekim 2008 (UTC)

  • Giriş cümlesinin ikinci paragrafında bu bilginin verilmesi gerçekten güzel. Ancak yazan herhalde bir defada yazıp bir daha geri dönüp okumamış çünkü cümlenin başı başka sonu başka tekrarlamalar var bağlaçlar yanlış yerlerde. Düzeltme gerekiyor. Galiyev 19:14, 18 Kasım 2008 (UTC)
  • Bu paragrafı ben eklemiştim; ancak yazdığım yanlış bir ibareyi Galadhrim arkadaşımız düzeltmiş; teşekkür ederim kendisine. Ama bu sefer de anlam bozulmuş. Gerekli düzeltmeyi yaptım ve paragrafı daha doğru bulduğum bir başlık altına taşıdım. Teşekkürler... --DsMuratileti 11:44, 19 Kasım 2008 (UTC)
  • Ben teşekkür ederim.Bir çırpıda yazmıştım;sonra bir daha bakamadım.Anlam bozukluğu için özür dilerim.İyi çalışmalar.--Galadhrim 19:05, 19 Kasım 2008 (UTC)
  • Merhaba arkadaşlar, CHP maddesinde bir de partinin idelojisi, programı, vizyonu konusunda bir başlık açmamız gerekmez mi? Bu maddede sadece partinin tarihi gelişimi aktarılmış bulunuyor, oysa günümüzde faaliyette bulunan bir parti olduğundan CHP'nin idelojisini de buraya eklemek gerekli kanısındayım. Toplumcu 17:21, 6 Aralık 2008 (UTC)

Partinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olarak değiştirilmiş. 1992'de kurulan bir siyasi partinin kurucusu nasıl Atatürk olabilir? Kaynak olarak parti tüzüğü gösterimiş ama o kaynağa göre kuruluş tarihi 1923 öncülü de Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti olarak görünüyor. O halde ya CHP maddeleri (1923-1935-1992) birleştirilmeli ya da kurucusu satırında Atatürk yerine Baykal yazılmalı.--Oğuzhan 13:20, 31 Mart 2009 (UTC)

  • Katılıyorum.Maddenin şablonunda böyle bir değişiklik yapılmalı.Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu parti askeri darbeden sonra kapatılmış,yerine de Deniz Baykal aynı ismi taşıyan CHP'yi kurmuştur.--orak-çekiç 08:21, 4 Mayıs 2009 (UTC)
  • Partinin resmi sitesinde verilen bilgileri kullanmak daha doğru gözüküyor. Ancak kişisel fikrime göre en sağlıklısı CHP maddelerini birleştirmektir.--Eldarion 09:19, 5 Mayıs 2009 (UTC)
  • Aslında tek bir CHP var yani 1992'de kurulan CHP ile Atatürk'ün kurduğu aynı. Yoksa kendilerini Atatürük'ün partisi olarak göstermezlerdi ve partinin resmî sitesinde öyle yazılmazdı. Eldarion'un dediği gibi hepsinin birleştirilmesi gerekir.--Hedda Gabler 10:16, 5 Mayıs 2009 (UTC)
  • Bence de 3 madde birleştirilmeli, 1935'te partinin sadece isminin değişmesinin ona ayrı madde gerektirecek bir özellik değil. Partilerin birleşmesi gibi bir durum olsaydı bu gereklilik doğardı. Askeri darbeden sonra kapatılmış olabilir ancak o dönemde birçok parti zorunluluktan kapatıldı ve o buhranlı dönemden çıkıldığında aynı ilkeler doğrultusunda ve 1923'te Cumhuriyet'le birlikte kurulan partinin yeniden açılması şeklinde oldu aynı isimli benzer parti olarak değil. --Onur Kayabaşı sms 14:32, 6 Mayıs 2009 (UTC)
  • Yukarıda dediğim gibi ya kurucu değiştirilsin ya maddeler birleştirilsin. Şimdiki hâlinin yanlış olduğu kesin.--Oğuzhan 09:49, 30 Mayıs 2009 (UTC)
  • 1923 ile 1935'in birleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum, ancak 1992 konusunda çekimserim şu anda. Ama ilk ilk maddenin birleştirilmesi iyi olacaktır, ancak bu birleştirmenin 2'si mi ^ü mü arasında olacağı kararlaştırıldıktan sonra yapılması sağlıklı olur. --DsMuratileti 13:19, 30 Mayıs 2009 (UTC)

Konu hakkında:

  • Bu iki madde birbirinden farklı şeyler anlatıyor. Biri 12 eylül öncesi partinin diğeri ise 12 eylül sonrası partinin kendisiyle ilgili. En başta varolan tek madde çok fazla bilgiyle dolduğu için iki alt madde ortaya çıkartıldı. Benzeri durumları bu ve bu gibi maddelerde görebilirsiniz.
  • Günümüzdeki CHP resmi olarak 12 eylül öncesi CHP'nin devamı olabilir. Ama bu onun herkesçe bu şekilde kabul gördüğü anlamına gelmez. CHP'nin kapatılması ardından birçok farklı siyasi parti onun temsil ettiği oy tabanına dayanarak kuruldu. Halkçı Parti, DSP (CHP'nin kapatılmadan önceki liderinin partisi) ve SODEP (Deniz Baykal'ın eski partisi) bir anlamda CHP ve onun temsil ettiği şeylerin devamı niteliğinde kuruldular. Günümüzdeki CHP'nin tabanı, İnönü-Baykal çatışması sonrası SODEP'ten ayrılan Deniz Baykal ve onun taraftarları tarafından kuruldu.
  • Madde içinde günümüzdeki CHP'nin yasal durumu ve 12 eylül öncesi CHP ile ilişkileri gayet iyi anlatılmış. Bu durumda iki maddeyi aynı başlık altında ele almanın herhangi bir pratik sonucu yoktur. Bu durumda iki maddeyi birleştirme konusunda herhangi bir neden göremiyorum.
  • Partinin kurucusu bölümünü halletmeye çalıştım. Umarım şimdi yeterince uygun hale gelmiştir. Yorumu olan?--Martianmister 17:16, 2 Haziran 2009 (UTC)
  • Bence de kesinlikle birleştirilmesi gereken başlıklar bunlar. Darbeden sonra tekrar açılmış olması iki CHP yaratmaz. Zaten darbe öncesi delegelerin yaklaşık %85 tekrar açılan CHP'nin de delegeleridir. Ostique
Adları aynı ama farklı partiler. Ama Fırka ile 1935 birleştirilebilir. Takabeg ileti 22:46, 19 Ağustos 2009 (UTC)

CHP Maddelerinin Birleştirilmesi[kaynağı değiştir]

Cumhuriyet Halk Partisi sayfasında CHP 1923-1935, CHP 1935-1981 ve CHP 1992 olarak ayrılan başlıkları tek bir maddede gayet düzgün bir şekilde birleştirdim. Aradaki geçişleri düzenledim. İmla ve noktalama işaretlerini düzelttim. vs. Fakat anında bir kullanıcının müdahalesi ile eski haline geri döndürüldü madde. Arkadaşa durumu anlatmaya çalıştım ama kendisi tartışmanın hala sürdüğü gerekçesi ile birleştirme işleminin gerçekleştirilemeyeceğini söyledi. Benim sıkıntıda olduğum bir kaç husus var.

  • Birincisi, bahsedilen tartışma uzun bir süre önce bitmiş gibiydi zaten ve bir sonuç çıkmamıştı. Nitekim çıkamazdı da. Çünkü görüşünü yazan arkadaşlar bir daha uğramamışlar ilgili sayfaya ve görüşlerinin değişip değişmediğini ifade etmemişler. Etseler bile bu arkadaşların aynı kişi olup olmadığını bilmiyoruz, nitekim arkadaşlar imza kondurmaya üşenmişler herhalde. Böyle bir yapı ile karar nasıl alınır?
  • İkincisi, şimdiki CHP'nin eski CHP olduğu son kurultayına katılmış 1538 delegeden 1338'inin açıldığı zamanki ilk kurultayda da delege oluşlarıdır. Kaldı ki buna bile gerek yok. Aynı isimde olması aynı parti olduğunun tartışmasız göstergesidir. CHP kendi rızası ile değil zorla kapatılmıştır. Kendi rızası ile kapansa dahi farketmez ya, neyse.
  • Üçüncüsü, böyle bir konunun tartışılıyor olması bile gereksizdir. Gerçekler vikipedistlerin verdiği kararlar neticesinde değişmezler. Ortada kanun var, program var! 3821 sayılı yasanın ne dediğini ilgili arkadaşlar buradan bakabilirler. CHP programına da bakmayı ihmal etmemek gerekir. Ne diyor program;

"Emperyalizme karşı ulusal başkaldırının öncüsü olan Kuvayi Milliye, Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinin oluşumuna dayanak oldu. Müdafaa-i Hukuk ise işgal altındaki Anadolu’da, yerel kimlikten ulusal kimliğe ve ulusal dayanışmaya ulaşmayı, gücünü ulusal iradeye dayandırmayı hedef aldı. Cumhuriyet Halk Partisi; işte bu soylu, ilkeli ve onurlu temelde oluşan Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin devamı olarak 9 Eylül 1923’de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruldu."

Ayrıca Atatürk'ün vasiyeti üzerine CHP'ye bırakılan İş Bankası hisseleri vardır. Bu hisseler bile bugünkü CHP'nin mülkiyetindedir. İş Bankası Ortaklık Yapısı

Ortada yasa varken bu tartışmanın sürmesi anlamsız.

Yaptığım değişikliğin geri getirilmesini istiyorum.

Saygılar

-Ostique- 23:56, 19 Ağustos 2009 (UTC)

Tartışma:Cumhuriyet Halk Partisi (1992) sayfasına baktığım kadarıyla Cumhuriyet Halk Fırkası maddesi ile Cumhuriyet Halk Partisi (1935) maddesinin birleştirilmesine karşı olan yok gibi. Cumhuriyet Halk Partisi (1935) maddesinin başlangıç kısımında Cumhuriyet Halk Fırkası hakkındaki bilgi yer almakta. Bence önce bu ikisi halledilmesi uygun. İkisi de kaynaksız olduğu için kaynaklandırılmalıdır. Takabeg ileti 01:22, 20 Ağustos 2009 (UTC)

  • Kaynak sıkıntısı var gerçekten de. Ama öyle bir söylüyorsunuz ki sanki maddeyi birleştirmek kaynaklandırmaya engelmiş gibi. Şu madde adam gibi birleştirilsin kaynaklandırma onun üzerinden daha da rahat yapılır. -Ostique- 06:39, 20 Ağustos 2009 (UTC)

CHP (1992)'nin CHP (1923) ile Birleştirilmesi Üzerine Oylama[kaynağı değiştir]

Birleştirme konusunda gelen itiraz ve uzlaşıya varılamaması üzerine Vikipedist hakkımı kullanarak 1 hafta sürecek olan oylamayı başlatıyorum. Oylama sonuçlarında %50 sınırı esas alınacaktır. -Ostique- 05:45, 24 Ağustos 2009 (UTC)

  • Destek Destek -Ostique- 05:45, 24 Ağustos 2009 (UTC)
  • Destek Destek Destek veriyorum ancak CHF ile CHP (1923)'ün geçmişlerinin tek maddede birleştirilerek CHF maddesinin sadece CHP'ye yönlendirmeye de dönüşmesi için bi hizmetliye başvurmak gerek. Bildiğim kadarıyla Homonihilis, Kibele ve Yabancı; bu konunun usta isimleri olarak söylenmişti bana zamanında =)--Onur Kayabaşı sms 08:18, 24 Ağustos 2009 (UTC)
  • Destek Destek Yanılmıyorsam şu anki partinin tüzüğünde kurucu Mustafa Kemal Atatürk, kuruluş tarihi 1923 öncül de Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti olarak görünüyordu. Bu nedenle birleştirilmesi yerinde olacaktır.--Oğuzhan 18:09, 24 Ağustos 2009 (UTC)