Tartışma:Cemal Gürsel

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Cemal Gürsel, dünyada ilk defa başkaları (38 kişilik Milli Birlik Komitesi üyesi) tarafından yapılan askeri harekatın başına, pijama ile getirilen liderdir.. Kendisine uçakta, komitenin en genç subayı yüzbaşı Muzaffer Özdağ refakat etmiştir.--Hasan Sami 22:50, 23 Ekim 2006 (UTC)

  • Bu madde üzerinde çok değişiklik ısrarı var, konuyu yeterince bilen birinin göz atmasında yarar görüyorum, ayrıca küfürlü bir şekilde bana hitap etmiş olan son anonim kullanıcının eklemek istediği paragrafa dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum --Düşünenadam 01:03, 13 Şubat 2007 (UTC)
  • Aynı paragraf sokulmaya çalışırken ikinci kez hakaret edilmiştir,lütfen ayrıntılara dikkat edilsin,ilginize...--Düşünenadam 12:01, 19 Şubat 2007 (UTC)

Bu hafta içinde zaman ayırıp elden geçireyim. --Etrüsk 02:15, 19 Şubat 2007 (UTC)

  • maddeyi kısmen taraflı buldum.--Boyalikus 03:21, 19 Şubat 2007 (UTC)

Lütfen,ilginize[kaynağı değiştir]

Lütfen tartışma kısmında yazılanlara, ayrıca maddenin geçmişindeki, küfürleri sıkça kullanan anonim kullanıcılara dikkat edilsin. Ben ısrarla tekrar sokulan paragrafı tekrar çıkarmayacağım, artık. Saygılarımla--Düşünenadam 11:59, 19 Şubat 2007 (UTC)

Eğer bahsi geçen anonim kullanıcı tekrar aynı cümleyi eklemeyi denerse, madde bir önceki sürümü ile yarı korumaya alınacaktır. Kendileri bu sayfayı okuyorsa umarım bu uyarımı dikkate alırlar --Pinar 12:10, 19 Şubat 2007 (UTC)

Bu hafta içinde bu maddeyi tümden elden geçireceğim ve wikipedia standrtlarına kavuşturacağım lütfen geri alanlar en son benim yaptığıma göre geri alsın içindeki türkçe olmayan karakterleri temizlemek çok zamanımı almıştı. Taraflı olduğuna bende katılıyorum ancak henüz metin içeriğiyle uğraşacak zamanım olmadı. Saygılarımla--Etrüsk 12:18, 19 Şubat 2007 (UTC)

Madde elden geçti[kaynağı değiştir]

Kronolojisini oluşturarak yaptım, önceki bölümlerini de maddelere ayırıp ansiklopedik biçeme uygun hale getirmeye çaba harcadım. Umarım yeterli olur. Kendi adıma madde de tek eksik; Harp Okuluna gidiş yılını yazamamış olmamdır. Bakındığım kaynaklarda Yüzbaşı olduktan sonra 1 yıl şeklinde demekle birlikte tarih vermemektedir. Bu da 1922, 1923 gibi bir yıla denk gelebilir ancak gözümle okumadığım bir durum nedeniyle bu bilgi eksikliği tek üzüntüm olmuştur. Saygılarımla. --Etrüsk 23:34, 21 Şubat 2007 (UTC)


Kendini vuran albay[kaynağı değiştir]

  • "Kendini vuran albayı affederek" cümlesini, "Bu olaydan sonra, kendini silahla vuran albayla diğer 13 MBK üyesi görevlerinden affedilerek 2 yıl süre ile yurt dışına görevli olarak gönderildiler."

olarak değiştirdim. Çünkü o tarihte, "kendini vuran albay" "İhtilalin kudretli albayı" idi. Cemal Gürsel henüz komiteye dahil edilmemişken 27 Mayıs 1960 (Cuma günü) radyodan ilk bildiriyi bu "kudretli albay" okuyor ve daha sonra Yüzb. Muzaffer Özdağ'ı, Cemal Gürsel'i İzmir'den alıp getirmekle görevlendiriyordu. Cemal Aga tek başına böyle bir albayı affedecek konumda değildi. --Hasan Sami 06:23, 22 Şubat 2007 (UTC)


Kronolojisine eklenebilecek bilgiler açısından Kuleli askeri lisesine başlangıç yılıda eklenebilir. Yalnız o dönemki lise eğitiminin kaç yıl olduğunu iyi bilmek gerekmektedir. Olası olan 3 yıl olması (savaş yılları) ancak emin değilim... 1911 yada 1912'de Kuleliye başlamış olması gerekiyor. Diğer yandan yukarıda da yazdığım gibi yüzbaşı olma sonrası 1 yıl harp okuluna gitmiş ancak tarih aralığı bilgisi yok ancak onunda tarihi 1926'dan önce olmalı, çünkü 1926'da Harp akademisine başlıyor.

'Cemal Aga' olgusu da aslında hayat bölümüne eklenebilir. Sayın Bolak'ın bana mesaj attığı gibi bende okuduğum kaynaklarda bu hitap biçimine sıkça rastladım. Saygılarımla.--Etrüsk 16:18, 22 Şubat 2007 (UTC)


[1]

  • Maddede bir kaynak sorunu var bence. Aşağıda kaynakça bölümünde bazı kitaplar belirtilmiş; ama hangi bilginin nereden alındığı ifade edilmemiş. Bu düzeltilmeli; çünkü bunlar muhtemel bir taraflılığa yol açabilir. --DsMuratileti 23:45, 13 Haziran 2008 (UTC)

DARBECİ CUMHURBAŞKANI[kaynağı değiştir]

Cemal GÜrsel'in darbeci kimliğinden bahsedilmemiş. Demokrat Partililerin idamındaki katkısından bahsedilmemiş. Yani konu eksik. Bu imzasız yazı 88.251.193.44 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Darbeci olmayan kimligi, ordunun siyasetden uzak kalmasini isteyen genelgesi ve ihtilali engelleyen tutumunu belirten demecleri ile belirtilmis. Demokrat partili idamlainin hicbirisinde Cemal Gursel in onayi ve infaz / mahkeme kararlarinin hicbirisinde imzasi yoktur. Ayrica MGK a itiraz ederek idamlarin sayisini cok aza indirmis, imzalamadigi infaz kararlarini red ettigi icin suikast tesebbusune bir albay tarafindan maruz birakilmistir. Saygilar 85.211.132.152

Cemal Gürsel Paşa bence de darbeye karşı olduğu halde, darbe olup bittikten sonra, hem bu darbecilerin başına geçerek onları frenlemeyi düşündüğünden, hem de 3.Ordu Komutanı Orgeneral Ragıp Gümüşpala'nın isyanı bastırmak için Ankara'ya yürümemesini sağlayarak "kardeş kavgasını engelleyeyim" düşüncesi ile MBK'nın başına geçmiştir. Fakat aslında arasının çok iyi olduğu Başbakan Adnan Menderes'in idamını engelleyememesi onda ruhi rahatsızlığa sebep olmuş, bu da onun sağlığını kısa zamanda bozarak ölümüne neden olmuştur.78.191.125.219 10:19, 28 Temmuz 2010 (UTC)

Kürt Asıllı Türk[kaynağı değiştir]

Kürt asıllı Türk olduğu iddiaları var. http://haber.gazetevatan.com/3-sinif-ulke-olursunuz/318724/1/Gundem 78.191.125.219 10:10, 28 Temmuz 2010 (UTC)

Borazanina ot tikadigi zevatin (yurtdisina darbeci olarak postaladiklarinin) uzantilari tarafindan yapilan uydurma iddialar. Kurd asilli Kurd (Turk degil) bile olsa basimizin ustunde yeri var, Kurd yada Turk hic farketmez, komutan, basbakan yada cumhurbaskani, her makama esit derecede layiklar kardes vatandaslarimiz. amma velakin iddianin da bu esnada(her ne maksata hizmet edecegi dusunulmus ise) gercekle bir alakasi yok. Sevgi ve saygilar... 217.44.56.28

  • Bakanlar Kurulu tutanaklarına göre, 1960 yılında Bakanlar Kurulu'nun 3. toplantısında o dönem Başbakan olan Cemal Gürsel:"Ben Kürtçülük meselesiyle meşgul olmuşumdur. Esasında bizim memlekette Kürt diye bir şey yoktur. Horasan’dan, Orta Asya’dan sevk edilen aşiretler oraya yerleşmişler ve maalesef bu hale alışmışlardır. Birtakım beylerin idaresi altında Kürtlüğü kendileri icat etmişlerdir." demiştir. Gürsel'in Kürt asıllı ve Alevi olduğu söylenmektedir; ancak yukarıdaki sözü Kürtlüğü ele alışını ve Kürtlüğe bakışını gayet özetlemektedir. --Vitruvian 02:19, 28 Ocak 2012 (UTC)

Peki ama, Erzurum ili Hınıs ilçesi doğumlu bir insandan bahsediliyor. Kendini Türk olarak tanımlaması Cemal Gürsel'in Kürt asıllı ya da Türk asıllı olmasıyla mı alakalıdır? Ben Erzurumlu'yum ve bu coğrafyayı biliyorum, Hınıs ilçesinde bir tane bile Türk köyü yok. Kendini Türk olarak kabul etmesi başka, köken olarak Kürt olması başkadır bence. Saygılar. Çatalyürek (mesaj) 10:45, 17 Mayıs 2012 (UTC)

Kürt kökenli olsa da bunu ilk cümleden yazmıyoruz. Mehmet Aurelio gibi önce Brezilyalı, sonradan Türk olmuşsa yazılır; ancak etnik köken farklı şeydir. Uygun yere taşıdım bilgiyi.--RapsarEfendim? 11:52, 17 Mayıs 2012 (UTC)

Ölümü ile ilgili daha fazla bilgi eklenmeli nedeni bile yazmıyor. 85.101.196.210 11:44, 20 Kasım 2012 (UTC)

Şu kaynaklarda Alevi-Kürt kökenli olduğu yazılıyor:

Aslında yukarıda User:Vitruvian'ın dediğini anlıyorum. Ama Kamran İnan'da da bunun gibi durumu söz konusu oldu. Kökeni sorulduğunda Kürt'tür, benec. Fakat ideolojik ve politik yaklaşımlarına göre, Kürtlüğünü benimsemeyen, Kürt varlığını reddeden veya Kürtlerin Türklerin bir kolu olarak düşünenler için ne yapılmalı, acaba ? İlk aklıma gelen Kürtçe Vikideki ku:Kategorî:Pişavtina (asîmîlasyona) kurdan (Asimile olmuş Kürtler) idi. Ancak asimilasyonun kriterleri belli değildir. Kendi dilini ve kültürünü unutmuş olanlar da var. Unutmadıkları halde siyasi sebepten farklı kimliği benimsediğini ilan edenler de. Takabeg ileti 23:07, 26 Mart 2013 (UTC)

Kategori doğru olur mu tartışmaya açık. (+Bedrettin Dalan) --Vitruvian 12:44, 27 Mart 2013 (UTC)

Ülkeye mal olmuş liderler[kaynağı değiştir]

Kendi etnik kökenini Türk olarak refere etmiş bir bireyi herhangi bir kanıta dayandırmadan kürt olarak gösteremezsiniz.Eğer coğrafyaya dayandırırlıyorsa,Kürtlüğün belirli coğrafi tanımı bulunmamaktadır.Ek:En iyi ihtimalle irlanda adasından gelen birini etnik köken belirtmediği takdirde Irish olarak tanımlayabilirsin fakat Türkiye için böyle birşey olamaz kaldı ki adam kendini kürt olarak tanımlamıyor. Ayrıca Politik liderler ülkeyi temsil ederler Gordon Brown için British tanımı kulanılıyorsa Bizim liderlerimizde ulusumuzun adı olan Türk ismini taşımalıdır. http://en.wikipedia.org/wiki/Gordon_Brown

Cemal GÜRSEL'in milliyeti[kaynağı değiştir]

Cemal GÜRSEL'in kürt kökenli bir Türk askeri olduğu dile getirilmektedir. Konunun doğruluğu nedir?

Bağlılık yılı[kaynağı değiştir]

@MRTFR55 Dostum TDV ve Cumhurbaşkanlığı sitesinde 1915'ten başlatıyor. 1914 nerede yer alıyor? ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ (wha?) 17.31, 18 Temmuz 2022 (UTC)[yanıtla]

Tamamdır düzelttim. MRTFR55 (mesaj) 18.40, 18 Temmuz 2022 (UTC)[yanıtla]
İyi akşamlar, iyi çalışmalar. ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ (wha?) 19.59, 18 Temmuz 2022 (UTC)[yanıtla]