Tartışma:Basit bağlantılı uzay

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

"...ve nesne boyunca geçen bir delik yoksa..."

Bu ne demek anlamıyorum. İnglizce wikipedia'daki karşılık gelen anlatımı da anlamıyorum. Bazen çeviri yapmak iyi bir fikir olmayabiliyor. goblar 21:30, 1 Ağustos 2008 (UTC)

Topoloji konusunda matematiksel ifade bazen epeyce zor olabiliyor.
"...ve nesne boyunca geçen bir delik yoksa..." ifadesini şöyle ifade edeyim: Üç boyutlu bir nesne düşünelim, bir lastik top gibi mesela. Bunun yüzyünde bir delik varsa, o delikten bir ip geçirelim. Bu ip karşı taraftan çıkıyorsa, ipin iki ucunu birleştirip havada tutalım. Top yere düşmüyorsa bu nesne içinden geçen bir deliktir.
Buna en basit örnek tespih tanesi olabilir veya maddede de sıkça belirtildiği kahve fincanı olabilir. Kahve fincanının kulbu burada nesne içinden geçen bir delik olurken, kahve fincanının içine kahve konulan oyuk kısmı delik değildir. Sanırım şimdi daha anlaşılır olmuştur.
Bu gibi topolojik konuların matematiksel ifadeleri ilk başta çok zor anlatıldığı için genelde fiziksel örnekler verilir.

Basit bağlantılı uzay ne demek biliyorum. "...ve nesne boyunca geçen bir delik yoksa..." anlatımının yanlış olduğunu söylüyorum. Sizin anlattığınız "model"de, delik "nesne boyunca geçmiyor" (ne demek bu?). Sizin dediğiniz gibi, delik "nesne içinden geçiyor". Aslında bir deliğin bir nesnenin içinden geçmesi gibi bir şey de anlamlı değil. Bence matematiksel ifadeyi basitleştirmek uğruna sokaktaki insanın anlamayacağı, üstüne üstlük yanlış ifadelerden kaçınalım. Wikipedia İngilizce'de ilk kez bu denli yanlış bir ifadeyle karşılaşıyorum. Biraz sonra girip düzelteceğim. İstersenin Türkçe ifadede de bir düzeltme yapalım beraber. goblar 12:14, 13 Ağustos 2008 (UTC)