Tartışma:Aziz Sancar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Merhaba. Az önce yüklediğim şu fotoğraf Eldarion tarafından Adil Kullanım'a uymuyor gerekçesiyle silindi. Şimdi başka bir fotoğraf eklenmiş, buna da karşı değilim ancak daha tarafsız bir fotoğraf AK kapsamında siliniyor ve yerine daha taraflı olacağı düşünülebilecek bir fotoğraf konuyorsa bu VP:TBA'ya pek uygun değildir diye düşünüyorum. reob 12:04, 7 Ekim 2015 (UTC)

Merhaba, yaşayan kişilerin resimlerinin kullanılması ve istisnası ile ilgili detaylı açıklama burada bulunmakta. Halen haktif görevde olan ve kamu malı kaynaklarda da muhtemelen yakında görüntüsü yayınlanacak olan bir kişinin telifli resmi kullanılması makul gözükmüyor. Hakan·IST 16:03, 7 Ekim 2015 (UTC)
Bu resim niye rahatsızlık yaratıyor anlamıyorum. Kendi üniversite sayfasında da bu resmi kullanıyor. Fotoğrafı çeken de ben çektim yükledim diye Commons'a açıklama yapmış. Sultan Galiyev (mesaj) 16:07, 7 Ekim 2015 (UTC)
@Sultan Galiyev Rahatsızlıktan kasıtı bilemiyorum ama bahsi geçen silinmiş fotoğraf bir haber sitesinden alınmış yaşayan kişi resmidir. Hakan·IST 16:49, 7 Ekim 2015 (UTC)
Fotoğrafın tarafsızlığı nasıl oluyor bilmiyorum ama yaşayan kişilerin maddesinde adil kullanım resmi kullanılamayacağını biliyorum.--RapsarEfendim? 16:08, 7 Ekim 2015 (UTC)
@Sultan Galiyev, çözünürlüğü düşük, EXIF bilgileri olmayan ve daha önce başka yerlerde kullanılan fotoğraflar için "ben çektim" demek yeterli olmuyor.--RapsarEfendim? 16:09, 7 Ekim 2015 (UTC)
@Rapsar Teşekkürler açıklama için. Zaten fotoğrafın telif sorununu tartışacağımız her değil burası, konuyu açmakla belki hata ettim. Kendi sayfasında bu fotoğrafın kroplanmış halini kullandığını belirtmekle yetineceğim. Fotoğrafın google araması da yanıt vermiyor. Kendi çektirdiği bir fotoğraf olduğu bariz. Ama uzatmak istemiyorum, hangi fotoğrafı kullandığımız önemli değil benim için. Önemli olan Nobel Ödülünü kazanmış olması. Saygılar. Sultan Galiyev (mesaj) 16:28, 7 Ekim 2015 (UTC)

Arap bir aileye mensup olduğu hakkında yazılan bilgi[kaynağı değiştir]

Aziz Sancar'ın ağabeyi Horasan'dan göçen Türkmen bir aileye mensup olduğunu belirtiyor maddenin düzeltilmesi gerekiyor. kaynak: http://www.haberturk.com/video/haber/izle/nobel-odulu-bir-turke-verildi/151540 --116.193.159.34 21:13, 7 Ekim 2015 (UTC)

yazıda arap bir aileden geliyor demiyor 'anadili arapça' diyor ki sizin verdiğiniz bağlantıda da aynı bilgi var. --kibele 21:43, 7 Ekim 2015 (UTC)
YİB gereği kuzeninin açıklaması burada yer alıyorsa ağabeyinin açıklaması da yer almalıdır. Ekledim. Saygılar. Sultan Galiyev (mesaj) 22:29, 7 Ekim 2015 (UTC)

Makaleye konu olan kişinin kökeni, birinci ağızdan açıklama olmadıkça Vikipedi'ye eklenmemelidir. Net ve kamuya açık bilgi, kişinin vatandaşlığıdır. Saygılarımla, 5.47.246.63 22:59, 7 Ekim 2015 (UTC) Bir Vikipedi okuyucusu

Kendisi milliyetçi bir aileden geldiğini söylüyor. Ağabeyi Türk asıllıyız diyor. Biraz kişisel merakla sosyal medyada akrabalarına da ulaştım çoğu milliyetçi. Milletvekili olan akrabasının iddası nerden kaynaklanıyor bilmiyorum ileride netliğe kavuşacaktır. unknowledge (mesaj) 00:04, 8 Ekim 2015 (UTC)

gerek ailede arapça konuşulduğuna ilişkin olanı gerekse türk olduğu bilgisi, başka ağızlardan olduğu ve net olmadığı ve de etnik bilgi bu biyografide hayati önem taşımadığı için VP:YİB gereği çıkartıldı. güvenilir kaynaklardan olmadığı sürece eklenmesin lütfen. --kibele 07:42, 8 Ekim 2015 (UTC)

maddeyi açtığım andan itibaren insanlık için insanlık yararına verilen bu ödül ve kişinin yaptığı çalışmalara ilişkin tek bir kelime eklenmeyip sürekli etnik üzerine değişiklikler yapılmakta, fotoğraf eklenip çıkartılmakta. (kaynakları ve bilgi kutusunu düzelten arkadaşlara teşekkürler) bu konuda tartışmak isteyenler şurada fikirlerini çarpıştırıyorlar. türkçe vikipedide, kişinin biyografisiyle doğrudan ilişkisi olmayan etnik içeriklere yer vermiyoruz. kaynaklı bilgiler buraya eklenirse maddeye yansıtılır. --kibele 08:31, 8 Ekim 2015 (UTC)

Kendisi BBC de türk oldugunu söyledi. Kaynak: http://m.mynet.com/i3.html#http://www.mynet.com/haber/iphone/guncel/etnik-koken-tartismalari-aziz-sancari-kizdirdi-2127190-1 http://m.milliyet.com.tr/nobel-odulunu-kazanan-sancar-in-gundem-2128721/ Bu imzasız yazı Ergün.Y. (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Ne zamandan beri biyografi maddelerinde ethnicity bilgilerine yer vermiyoruz. Samuel Beckett gibi maddelerdeki gibi İrlandalı olmasından tutunda Fransız karvinist kökenli olduğu ve Fransa'dan İrlanda'ya göç ettiği bilgileri sanırım etnik içeriğe girmiyor!! Bugün güncel ve birinci ağızdan birçok güvenilir kaynak girişi mevcut [1] Neden bu konuyu İngilizce tartışma sayfasında tartışalım? Ayrıca madde daha dün açıldı. Bir günde seçkin madde statüsüne yükselmesini beklemiyorsunuz herhalde. Kullanıcılara biraz zaman verrmeyi deneyin korumacılık yerine. Maurice Flesier msj 09:28, 8 Ekim 2015 (UTC)
kişinin abd vatandaşı olduğu açıkken, nobel ödülü de abd adına kayıt olmuşken maddeden bu içeriği çıkartmanız iyiniyetli bir katkı gibi görünmüyor. eklemek istediğiniz kaynakları aşağıda açtığım başlığa ekleyebilirsiniz. --kibele 09:53, 8 Ekim 2015 (UTC)
ek olarak, verdiğiniz bağlantıyı gördüm. buradaki cevap, bu etnik tartışmalardan hoşlanmadığını ve detaya girmek istemediğini gösteriyor. etnik olarak türk olup olmadığına ilişkin bir açıklama değil, vatandaşlık bilgisi de zaten maddede mevcut. bir de kişilerin kendi beyanları önemli olsa da her zaman gerçeği tam olarak yansıtmayabiliyor. bu nedenle beckett mddesindeki gibi güvenilir kaynaklar olmadan bu tip içeriklerin eklenmesinin kişinin kendi hassasiyetine de aykırı olduğunu görmek gerekiyor. --kibele 10:01, 8 Ekim 2015 (UTC)
Evet, tam da etnik köken konusundaki rahatsızlığı nedeniyle yapmış olduğu bir açıklama. BBC'nin Arap mısınız? sorusuna Ben Türk'üm o kadar deyip nokta koymuş. Yani Türk vatandaşlığından değil Türk kökeni üzerinden sorulmuş bir soru. "Her zaman gerçeği tam olarak yansıtmıyor"..bir birincil kaynak beğenmeme durumu daha. Ne yapmalıyız? Aziz Sancar'ı ziyaret edip, "sizin biyografinizi Türkçe vikipedide oluşturmaya çalışırken kökeniniz konusunda bir ihtilafa düştük. Bizim için bir DNA raporu oluşturup mümkünse resmi web sayfanız üzerinden yayınlarmısınız. Böylece PDF çıktısını kaynak olarak gösterebiliriz." gibi bir girişimde bulunmalıyım sanırım. İkinci olarak Türkiye-ABD vatandaşlığı kısmı bilgi kutusuna taşınan ref name üzerinden ilk paragrafdan sonra "Sancar ayrıca Türkiye-ABD vatandaşlığına sahiptir." olarak düzenlenecekti 6 dakika sonra geri alınıp koruma altına alınmasaydı. Fevri ve aceleci davranmak yerine bekle-gör stratejisi daha uygun olur. Maurice Flesier msj 10:22, 8 Ekim 2015 (UTC)

@Kibele Türk-Amerikalı ifadesinde iç bağlantıda Türk vatandaşlığı'na yönlendirilmiş. Amerikalı iç bağlantısı ise Amerikalılar'a yönlendirilmiş. Burda bir çifte standart var tam tersi olması lazım Türkler ve Amerikan vatandaşlığı şeklinde. Bilgi kutusuna kökeni de eklenirse daha fazla gereksiz etnik tartışmalar yaşamayız. İyi vikiler unknowledge (mesaj) 17:05, 8 Ekim 2015 (UTC)

SEÇKİN MADDE HALİNE GETİRİLMESİ[kaynağı değiştir]

İlk defa doğa bilimleri alanında Nobel kazanan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına bizim de wikipedia ailesi olarak bir şükran olarak hem Aziz Sancar maddesinin hem de Kimya alanında Nobel ödülü almasına neden olan "DNA Tamiri" (böyle bir madde yok, açılması gerekir) maddelerinin içeriğinin zenginleştirilip SEÇKİN MADDE haline getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.saygılar.. Bu imzasız yazı Mdijitürk (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

açıldığı zaman maddeye eklenmek üzere şu kaynağı da şuraya bırakalım. [2].. --kibele 09:51, 8 Ekim 2015 (UTC)

Aziz Sancar'a saygımdan ve konunun tatsızlığından (ne önemi var, sonuçta TC vatandaşı) tartışmaya girmek istemiyorum. Zaten sayfa kitli. Anadolu Ajansı'na da "Arapça konuşmuyorum, Kürtçe konuşmuyorum, ben Türküm" demiş. Ben de bu kaynağı ekleyeyim. Saygılar. Sultan Galiyev (mesaj) 11:12, 8 Ekim 2015 (UTC)
Sultan Galiyev gösterdiği AA kaynağında kişi açıkça ben Türk'üm diyor! Bu kaynakla etnik köken eklenmeli ve tartışma sona erdirilmelidir! Selamlar ve iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 11:56, 8 Ekim 2015 (UTC)

İçerik anlaşmazlığı[kaynağı değiştir]

Vuzorg anne babasının arapça konuştuğuna dair beyanı hangi kaynakta gösterebilir misiniz? İyi çalışmalar. ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ (wha?) 05.42, 11 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]

Beyoglou selamlar, teşekkürler. Ödül aldıktan sonraki, şuradaki röportajı esasında apaçık kaynak. Röportaj içeriğinde "Anadiliniz neydi?" bölümünde belirtiyor. "Aile Arap kökenli mi?" sorusuna muğlak bir yanıt verdiği, rahatsızlığını belirttiği bir bölüm de var. Madde içinde ise "Etnik köken tartışmaları" kısmında bu rahatsızlığı açıkça verilmiş durumda zaten. Kişisel yorumlamanın çok taraftarı değilim ancak bence, apaçık, Arap kökenli ancak kendisinin de bahsettiği gibi durumdan, böyle sunulmaktan hoşlanmıyor. Yanlış doğru tartışılır, buna saygı duymak lazım ama olanı da olduğu gibi sunmak lazım. Yine akrabası olup ana dilimiz Arapça diyen Prof. Dr. ile soy isimleri dahi değişmemiş, yani bahsedildiği kadar çok çok çok uzak bir yakın değil. Aynı geniş aile içinde farklı görüşlere sahip üyeler olabilir. Ben kendisi hakkındaki biyografilerde yıllar sonra Arap kökenli biçiminde ifade edileceğini düşünüyorum ancak aynı şeyi ifade etmiş olacağını düşünmekle birlikte yine de genel görüş bu şekilde olursa madde içinde "Arap kökenli" yerine "ana dili Arapça olan/Arapça konuşan bir ailede dünyaya gelmiştir..." biçimde bir değişiklik de olabilir. Kolaylıklar dilerim. Vuzorg (mesaj) 06.20, 11 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]
Geç dönüyorum kusuruma bakmayın. Video için teşekkürler. Ben mevcut kaynakların içinde bu beyanın bulunmadığını söyledim değişikliklerden bakabilirsiniz. Bu kaynağı da oraya eklerseniz sevinirim. İkinci önerinizi de mantıklı buldum yapilabilir. ᵇᵉʸᵒᵍˡᵒᵘ (wha?) 14.28, 22 Ocak 2024 (UTC)[yanıtla]