Tartışma:Avrupa tarihi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski seçkin maddeAvrupa tarihi, eski bir seçkin maddedir. Maddenin aşağıdaki aşama geçmişindeki bağlantılardan onun ilk adaylık sayfasını ve neden bu statüsünü kaybettiğini bulabilirsiniz.
Anasayfa ödül Bu madde 25. Hafta 2010 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 22. Hafta 2013 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 14. Hafta 2017 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.

Bu maddenin formatı[kaynağı değiştir]

  • Yazının hemen girişinde yer alan Dünya Tarihi kısmını koruyalım ama hemen altına tıpkı İngilizce Avrupa Tarihi’nin hemen girişindeki gibi bir kronoloji koyalım mı? (History of Europe Timeline) Tarihsel olaylarda kronoloji genel gözlemlemenin en iyi yoludur. Başlangıcımız bu olmalı bence. Sonra oluşan bu kronoloji ile daha kapsamlı bir yazı yazmaya başlarız. Bu kronolojinin nasıl hazırlandığını bilmiyorum maalesef. O kadar teknik bilgim yok henuz. Biriniz hazırlayabilir mi? Hazırlayıp bir madde koysanız bile gerisini ekleriz hep beraber. Sevgiler Mimar77 00:10, 12 Ocak 2010 (UTC)
  • Maddeye çalışma var etiketi ekleyeceğim.Bu konu hakkındaki görüşlerinizi lütfen bildiriniz.Drlp ileti 13:29 12 Ocak 2010 (UTC)
  • Zaman çizelgesini ekledim. Aynen İngilizceden tercüme ettim. İsteyen arkadaşlar değişiklik yapabilirler. ---Vikiyazar 18:23, 12 Ocak 2010 (UTC)
  • Maddeyi bayağı toparlamışsın Vikiyazar, oldukça güzel olmuş. Ben de birkaç gün içinde ekleyeceklerimi ekleyeceğim. Bir sorum olacaktı. Avrupa tarihi zaman çizelgesi’ne eklenmesi gereken birçok tarih ve olay var. Bunu nasıl yapabilirim? Sevgiler Mimar77 00:24, 13 Ocak 2010 (UTC)

Başlangıç[kaynağı değiştir]

Selam. 20. yüzyılda ABD dünyanın ekonomik liderliğini... ile başlayan paragraf biraz tuhaftır, bence. Sasnki AB 21. yüzyılında kurulmuş. AB'nin kuruluş sebebi bu mu ? Takabeg ileti 00:49, 12 Ocak 2010 (UTC)

20. yüzyılda ABD dünyanın ekonomik liderliğini Avrupa'nın elinden almış, 21. yüzyıla girerken de Asya ülkelerindeki ekonomik gelişme Avrupa'nın üstünlüğünü tehdit etmeye başlamıştır. Diğer kıtalardaki bu gelişmelere cevap olarak Avrupa ülkeleri güç birliğine giderek Avrupa Birliği'ni oluşturmuşlardır. Günümüzde Avrupa'nın 27 ülkesini içinde barındıran Avrupa Birliği, şu anda dünyadaki en güçlü ekonomik birliktir. Takabeg'in de değindiği gibi bu paragraf biraz taraflı görünmüyor mu?--Veritasileti 13:39, 12 Ocak 2010 (UTC)
  • Söz ettiğiniz paragrafta Kullanıcı:Takabeg ve Kullanıcı:Veritas'ın önerileri doğrultusunda değişiklik yaptım. Umarım yeterlidir. İsterseniz dilediğiniz biçimde kendiniz de başka değişiklikler yapabilirsiniz. ---Vikiyazar 18:23, 12 Ocak 2010 (UTC)

Amerikan ve Fransız Devrimleri[kaynağı değiştir]

    • Bu konuyu pek bilmiyorum, Takabeg. Siz bunu maddeye ekler misiniz? ---Vikiyazar 14:38, 13 Ocak 2010 (UTC)

Eksikler ve hatalar[kaynağı değiştir]

Takabeg ileti 04:21, 14 Ocak 2010 (UTC)

  • Düzenli ordu hariç diğer bütün değişiklikler (Magna Carta, Guelfolar, Trento Konsili, Engizisyon, Huguenotö Puriten, Geuzen, Brest-Litovsk, Amerikan Devrimi, 35.000 yıl için kaynak) yapıldı. Düzenli Ordu Avrupa'ya has bir konu değil. İsterseniz konuyla ilgisini açıklayan bir ifade yazarak maddeye ekleyebilirsiniz. Kolay gelsin. ---Vikiyazar 17:20, 14 Ocak 2010 (UTC)
Avrupa'ya has olup olmaması önemli değildir. Avrupa ülkelerinin ulus devlet olması için önemli etkenlerdendir. Takabeg ileti 18:24, 14 Ocak 2010 (UTC)
  • Eski SSCB ülkelerindeki savaşlarıda yazdım ama geliştirilecek.-- FinlandiyalıM 10:13, 16 Ocak 2010 (UTC)
  • Birde Avrupa konuları şablonu hazırlandı.-- FinlandiyalıM 12:31, 16 Ocak 2010 (UTC)
  • Avrupa Konuları Şablonu çok güzel olmuş elinize sağlık. Ancak burada Portal:Avrupa'ya link verildiğini görüyorum ve bu portal daha oluşturulmuş değil. Sonuçta portalların oluşturulması oylama ile karar verileceğinden oluşturulmamıs portalların burada yer almaması gerekir. Var olup da yanlış yönlendirilmemişse o ayrı mesele ama değilse bu portal’ın linkini Avrupa Konuları Şablonu’nundan siler misiniz? Sevgiler Mimar77 15:43, 16 Ocak 2010 (UTC)
  • Avrupa portalını yakında adaylığa sunacağım. Ayrıca Rusça Vikipedi'dede bu tür durumlar olmakta. O nedenle kalmalı.-- FinlandiyalıM 19:21, 16 Ocak 2010 (UTC)
  • Dediğin gibiyse sorun yok. Bilgilendirdiğin için teşekkür ederim. Bu arada şablonlarda yer alan birçok kırmızı maddeyi oluşturdum. Bir iki günde bunlar da tamamlanırsa, bu husustaki tartışma da sona erecektir. Sevgiler Mimar77 19:34, 16 Ocak 2010 (UTC)

Avrupa'daki Tarihi olaylar ve dönemler şablonu[kaynağı değiştir]

  • Avrupa'daki Tarihi olaylar ve dönemler şablonunda yer alan tüm maddelerin karşılığı mevcut ama Avrupa'nın siyasi tarihi adlı maddenin karşılığı yok. Ayrıca eklemek isterim ki Avrupa politikası sayfasının İngilizce Vikipedi’de karşılığı mevcut ama bu madde o degil. Ayrıca İngilizce Vikipedi’de [Political history of the world] yani Dünya siyasi tarihi maddesi mevcut ama yukarıda da belirttiğim gibi Avrupa’nın siyasi tarihi maddesi yok. Bu maddeyi (Avrupa'nın siyasi tarihi) şablondan kaldıralım mı ne dersiniz? Sevgiler Mimar77 22:00, 16 Ocak 2010 (UTC)
  • Zaten maddede anlatılmakta. O nedenle çıkaracağım.-- FinlandiyalıM 12:13, 17 Ocak 2010 (UTC)

Kıbrıs Barış Harekatı[kaynağı değiştir]

Avrupa tarihi zaman çizelgesi kısmındaki ' Türkiye, Enosis’i önlemek için Kıbrıs Harekâtı ile adanın kuzeyini işgal etti ' ifadesinin değiştirilmesi gerektiği kanaatindeyim zira bu söylemi genellikle Yunanlılar Türkiye için kullanmakta ve ' İşgalci Türkiye adadan çıksın. ' mantığıyla Avrupa'da Türkiye'nin dış politikada önünü tıkamaya çalışmaktadırlar. Tarafsız bir ansiklopedide bu tip hatalara düşülmemeliMehmet Berat BURSA 21:20, 27 Ocak 2010 (UTC)

  • "İşgal" yerine "adanın kuzeyine asker çıkarttı" şeklinde değiştirdim. Aslında "işgal" kelimesi semantik açıdan doğru çünkü ada Türkiye'ye ait olmadığına göre orada ordu bulundurmak kolayca işgal olarak düşünülebilir. Ancak Türk ordusu Kıbrıs'ı siyasi açıdan bizzat yönetmediği, oradakı siyasi partiler serbestçe faaliyet gösterdikleri için işgal kelimesi biraz bana sert gibi geliyor. ---Vikiyazar 18:28, 28 Ocak 2010 (UTC)