Tartışma:Armageddon

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Hristiyanlık (B-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hristiyanlık maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hristiyanlık kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Mehdi, Mesih, Deccal[kaynağı değiştir]

Genel olarak hadiselerin sırası İslam inanışına göre şu şekilde:

1. Melhame ve Mehdi'nin ilk zuhuru

2. İstanbul'un ikinci kere fethi

3. Deccal'in çıktığına dair yalan bir haberin insanlar arasında yayılması

4. Deccal'in çıktığına dair ikinci kere bir haberin yayılması ve bu kere doğru olması

5. Mehdi ile Deccal arasındaki savaşlar

6. Mehdi'nin ordusu ile Kudüs'e kadar çekilmesi

7. Mehdi'nin ordusunun Kudüs'te Deccal tarafından abluka altına alınması ve tüm erzak ve silah giriş çıkışının tamamen ve kesin olarak durması. Açlık ve susuzlukla imtihan.

8. Hz İsa'nın Şam (Dımeşk/Damascus)'taki bir beyaz minareli camiye gökten inmesi. Hutbe vermesi. Kendine tabi olan insanları toplayarak Kudüs'e yürümesi

9. Kudüs'teki ablukayı yarıp içeriye girerek Mehdi'nin yanına gelmesi

10. Mehdi'nin imamlığında tüm iman edenlerin cemaatle namaz kılması

11. Bugünkü Filistin toprakları içerisinde kalan ve Bab-ı Lut denen mahalde Hz İsa'nın Deccal'i öldürmesi

Melhame maddesi şu andaki hali ile yalan yanlış blgilerle dolu. Melhame'de Hz İsa yok. Melhame'nin önemi müslümanların tamamen imhanın eşiğine gelip orada dahi tutunup geri adım atmayanların Mehdi'nin desteği ve komutanlığı ile küfür ordusunu püskürtmesidir. İkinci Bedr Savaşı da denir bu yüzden.

Şu hali ile bu madde yalan yanlış kulaktan dolma bilgilerle dolu. Birileri doğrusunu yazdığında da bari silmeyiniz, önce araştırınız. Bu imzasız yazı 78.172.245.26 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 4 Temmuz 2012

Telif hakkı ihlali[kaynağı değiştir]

Vikipedi'nin kuralları var elbette, ama hangi telif hakkı ihlali nerede olmuş, bunu daha net belirtseydiniz iyi olacaktı. Zaten maddelerde bütün yazılanlar bir yerlere referans verilerek yazılmıyor mu? Bazı sözler de "tırnak içinde" olmak üzere ve referans verilerek alıntılanabilir sanıyorum. Siz bütün yazılanları toptan silmişsiniz. Eğer telifli olduğunu düşündüğünüz bir yer varsa, yalnızca o kısmı belirtseydiniz fark daha iyi görülebilirdi. Çünkü alıntıların büyük bir kısmı Kitabı Mukaddes ayetlerinden yapılıyor. Bunların alıntılanmasını mı kastediyorsunuz? Ama bu maddenin içeriği zaten Kitabı Mukaddes'ten bir konudur. Demek istediğim, bir çalışma zaman ve emek gerektiriyor. Ve bir çalışmanın içeriği ayırım yapılmaksızın toptan atıldığında bütün bu çabaların tümü birden boşa gitmiş oluyor. Bu yüzden bir değişiklik yapılacaksa, sadece o kısım üzerinde yapılması gerekir diye düşünüyorum. Bazı maddelerin yazılabilmesi için, özellikle o konuları yeterince iyi bilen kişiler gerekiyor. Buradaki gibi bazı özel maddeleri -bilen değil- burada yazan kişilerin sayısı zaten çok az olabilir. Onlar da yazdıklarının boşa gittiğini düşünerek yazmayacak olursa, burada Vikipedi'de bu tür maddelerin içeriğinin geliştirilebilmesi biraz zor olabilir. Yoksa bu bilgiler Vikipedi'nin dışında zaten yeterince var. Bilginize...--AltıncıTas (mesaj) 00:37, 17 Şubat 2014 (UTC)

armageddon/melhame-i kübra[kaynağı değiştir]

Armageddon maddesinde birleştir etiketi var. viki dilleri de o maddeye bağlı. nasıl halletmeli? --kibele 08:53, 5 Temmuz 2014 (UTC)

Edom = Hıristiyan alemi[kaynağı değiştir]

Edom, eski devirde İsrail'in komşusu olan bir ülkeydi. Esav, Edomluların atasıydı ve İsraillilerin atası olan Yakup'un kardeşiydi. İbrahim'in oğlu İshak, bunların babasıydı. Yakup'un soyuna İsrailliler denildi, çünkü adı İsrail olarak değiştirildi. Esav'ın soyu da Edomlular olarak anıldılar. Edom'dan Armageddon'la ilişkili olarak söz edilmesinin anlamı belirli bir coğrafyayla ilgili değildir. Edom ülkesi coğrafya olarak günümüzdeki Ürdün topraklarıdır. Bununla birlikte İşaya 34:5-6'da geçen sözler ne Ürdün'le ne de başka bir ülkeyle ilgilidir. Fazla açıklamaya girmeden kısaca belirtecek olursak Edom'un anlamı mecazidir ve Hıristiyan alemini kasteder. Farklı sözlerle anlatılan bazı ifadelerin anlam karşılıkları aynı şeyi kastedebilmektedir. Çok kısa değinirsek, Yakup Tanrı'ya sadık biri olarak yaşamış iken, Esav ise sadık olmayan biri olmuştu. İkisinin de kardeş olması nedeniyle, bu durum burada bir temsil olarak kullanılıyor.

Edom = Hıristiyan alemi = Yasa tanımaz adam = Mesih karşıtı = Deliceler

Ayrıca İşaya 34'te geçen sözler bütün ulusları kapsamaktadır. Ve bu ulusların arasında günümüzdeki İsrail ulusu da bulunmaktadır. Burada öfkelenen kişi "RAB"dir ve belirli bir ulus değildir. Öfkelenilenler ise "bütün uluslar"dır. Bunların anlamı şöyledir: Armageddon başlamadan önce "Büyük Sıkıntı" adı verilen bir dönem vardır. Bu dönem de bütün sahte dinler sıkıntıya uğrayacaklar ve yok edileceklerdir, ancak Hıristiyan alemi bunda başı çekecektir. Bu olayın yalnızca Hıristiyan alemini kapsayan kısmı Edom ile temsil edilir. Bunun daha fazla açıklaması vardır, ancak bunları daha da detaylandırmaya gerek yok. Bu konu, madde için gerekli görülürse eklenebilir.

İşaya 34:

1 Ey uluslar, işitmek için yaklaşın! Ey halklar, kulak verin! Dünya ve üzerindeki herkes, Yeryüzü ve ondan türeyenlerin hepsi işitsin! 2 RAB bütün uluslara öfkelendi, Onların ordularına karşı gazaba geldi. Onları tümüyle mahvolmaya, Boğazlanmaya teslim edecek. 3 Ölüleri dışarı atılacak, Pis kokacak cesetleri; Dağlar kanlarıyla sulanacak. 4 Bütün gök cisimleri küçülecek, Gökler bir tomar gibi dürülecek; Gök cisimleri, asma yaprağı, İncir yaprağı gibi dökülecek. 5 “Kılıcım göklerde kanıncaya kadar içti. Şimdi de Edom'un, Tümüyle yıkmaya karar verdiğim halkın Üzerine inecek” diyor RAB. 6 RAB'bin kılıcı kana, Kuzu ve teke kanına doydu; Yağla, koç böbreklerinin yağıyla kaplandı. Çünkü RAB'bin Bosra'da bir kurbanı, Edom'da büyük bir kıyımı var. 7 Onlarla birlikte yaban öküzleri, Körpe boğalarla güçlü boğalar da yere serilecek. Toprakları kana doyacak, yağla sulanacak.

--AltıncıTas (mesaj) 23:36, 10 Temmuz 2015 (UTC)

Madde sorunlu[kaynağı değiştir]

dini yorumlar ve canavar 666 kısmının ciddi şekilde elden geçirilmesi gerektiğine inanıyorum. Hiçbir rasyonel mantıksal açıklamaya dayanmayan zırvalardan oluşan bir metin haline gelmiş durumda. En azından dini makamlarca dillendirilen ya da ciddi bir iddiaya sahip olan saygın yorumlara yer verilmeli. Halk arasında dilden dile dolaşan saçmalıklara değil. Canavar 7 başlıymış, bu başlardan yedincisi ABD-Britanyaymış vs. bunların Vikipedi'nin ciddiyetine leke sürdüğü kanaatindeyim. Necromancer569 (mesaj) 07.35, 1 Mart 2021 (UTC)[yanıtla]

doğrudur. eklemeleri yapan kullanıcının diğer katkılarına da göz atmakta yarar var.. [[1].. --kibele 11.29, 11 Ekim 2022 (UTC)[yanıtla]

islamın görüşlerine çok az yer verilmiş[kaynağı değiştir]

islamın görüşlerine çok az yer verilmiş, temel olarak hristiyanlıkta ve yahudilikteki karşılıklarından bahsedilirken islam unutulmuş 176.33.69.60 14.22, 24 Haziran 2023 (UTC)[yanıtla]