Tartışma:Ankara keçisi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bilimsel çalışmalar dururken bir devlet kurumunun sitesinden alınan bilgiler özellikle de İngilizce kısmı için yazılan bilgilerle çelişiyorsa ortada bir problem var demektir. Bunun düzeltilmesi lazım.Bu imzasız yazı Mamkemal (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 19:00, 26 Nisan 2013 (UTC)

Sayfada sorun yok; asıl sorun sizde, etnosentrik yaklaşmayın. "Orta Anadolu Kürtleri" ne zamandan beri var o yörede? --Kmoksy (mesaj) 16:05, 26 Nisan 2013 (UTC)

Etnosentrik yaklasmiyorum. Ayni konu hakkinda yazilan bilgilerin ayni olmasi gerekmiyor mu? Ingilizce kismindaki bilgiler burdakilerle tutmuyor. Kurt kelimesi duyunca cin carpmisa donmek yerine asil meseleye odaklan. Ingilizce kisminda Hermann Wenzel, Sultan-Dagh und Akschehir-Ova, Kiel, 1932 diye bir calisma referans olarak gosterilmis, burda ise ulusal bir devletin belgeleri. Haa bu arada sordugun sorunun cevabi da adi gecen eserde olabilir.Bu imzasız yazı Mamkemal (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 06:24, 6 Mayıs 2013‎ (UTC)

Cin çarpmışa dönmek ne demek!. Almanca vikiye baktınız mı. Kaynağı gördünüz mü? Hâlâ etnosentrik yaklaşıyorsunuz. --Kmoksy (mesaj) 04:06, 6 Mayıs 2013 (UTC)
Anlamıştım zaten sistematik propagandayı. --Kmoksy (mesaj) 14:25, 6 Mayıs 2013 (UTC)

Almanca Viki'nin ilgenlidigim kismi icin Turkce tercumesi: "Ankara keçilerinin Ankara, Anadolu'nun il aslen olan ve Orta Anadolu'da Kürtlerin Ankara keçilerinin orijinal üreticisi bulunmaktadır. [1] [2] neme duyarlı ve Orta Avrupa iklim keçiler için bu nedenle çok uygun değildir Güney Afrika'ya 1838 yılında zaten vardı ve birkaç yıl sonra tarafından California ihraç etti. 1885 yılında Kaliforniya Ankara keçilerinin 100.000 bir birikim vardı.". Bu Ingilizce kismi ile paralellik arz ediyor ve kaynagini verdigim eseri referans olarak veriyor. Almanca Viki'ye bak derken hangi noktayi gormemi istediniz? Turk hukumetinin kaynaklarini referans gostermemesini mi? Bu imzasız yazı Mamkemal (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 22:52, 6 Mayıs 2013‎ (UTC)

Dediğim gibi, Yangından mal kaçırırcasına el çabukluğuyla organize işler bunlar. Kürtlerde yayla-seven kıl keçisi yaygındır; Ankara keçisi (filik, tiftik) ise koyun gibi ova-sever bir ırktır. --Kmoksy (mesaj) 20:04, 6 Mayıs 2013 (UTC)

Umutsuz bir vakasin. Madem bilim dilinden anlamiyon, anlayacagin metodlarla bu isin hallederiz.Bu imzasız yazı Mamkemal (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 23:38, 6 Mayıs 2013‎ (UTC)

Hangi metodmuş o Gomada (= Mamkemal)! VP:KUKLA sayfasına bakmalısınız. --Kmoksy (mesaj) 20:41, 6 Mayıs 2013 (UTC)
@Kmoksy: What?! Are you talking with me? Now i understand why Takabeg wanted me to look at this talk page.--Gomada (mesaj) 18:29, 19 Mayıs 2013 (UTC)
  • Ankara keçisinin asıl yetiştiricilerinin Kürtler olduğunu yazan sadece Hermann Wenzel'dir. (Hermann Wenzel, Sultan-Dagh und Akschehir-Ova, Kiel, 1932, Hermann Wenzel, Forschungen in Inneranatolien II: Die Steppe als Lebensraum, Shuriften des Geographische Institut Kiel, VII: 3, Kiel, 1937.). Bu bilgiyi eserlerin sayfalarını göstermeden kendi kitabına aktaran ise Rohat Alakom. Demek ki de:Angoraziege maddesinde de hile yapılıyor :) Dolayısıyla "Rohat Alakom, Hermann Wenzel'in eserlerinde Ankara keçisinin asıl yetiştiricilerinin Kürtler olduğunu söylediğini aktarmaktadır." şeklinde yazılması daha mantıklı. Ya da Hermann Wenzel'in eserlerinde buna bahsettiği sayfaları gösterilene kadar hiç eklememesi de bir seçenek. Takabeg ileti 07:02, 7 Mayıs 2013 (UTC)
Ben ömrümde böyle bir iddia duymadım. Oldukça spekülatif bilgi. Wenzel dışında niye kimse bundan bahsetmiyor. Ankara keçisi Kürtlerin yetiştirdiği kıl keçisi ırkından oldukça farklıdır ve davranışı keçi gibi inatçı değil koyun gibi uysaldır. Anadolu'da en yaygın adı "filik" olarak bilinir (TDK yayını Derleme Sözlüğü'nde bu adın Kürt coğrafyası dışında, özellikle Ege ve İç Anadolu bölgesinde yaygın olduğunu da belirtmek gerekir). --Kmoksy (mesaj) 08:52, 7 Mayıs 2013 (UTC)

In Spiridonov's view, the "silky wool goats" were first brought to Asia Minor during the 13th century by people who were then migrating from Turkestan. (Lubow A. Margolena, Mohair Histogenesis, Maturation, and Shedding in the Angora goat, Agricultural Research Service, United States Department of Agriculture, November 1974) Takabeg ileti 14:46, 7 Mayıs 2013 (UTC)

Burada (Suraiya Faroqhi, Men of Modest Substance: House Owners and House Property in Seventeenth-Century Ankara and Kayseri, Cambridge University Press, 2002, s. 25.) 1. Ankara'nın yerlisi, 2, Orta Asya kökenli, 3. Mutasyon olmak üzere üç tez yer alıyor. Takabeg ileti 17:07, 7 Mayıs 2013 (UTC)

Die Angoraziege war vor den Türken in Kleinasien nicht bekannt. Den ältesten zu meiner Kenntnis gelangten Versuch, sie nach Frankistân auszuführen, erwähnt Evlijâ II, S. 432. (< Georg Jacob, Hinweis auf wichtige östliche Elemente der islamischen Kunst. Der Islam. Volume 1, Issue 1, Pages 64–67, ISSN (Online) 1613-0928, ISSN (Print) 0021-1818, DOI: 10.1515/islm.1910.1.1.64, July 2009) --Kmoksy (mesaj) 17:42, 7 Mayıs 2013 (UTC)

Literatür taramasında gözüken şu çalışmaya ulaşmak gerek: Adametz, Leopold (1940). Ursprung und heutiges Vorkommen der Rasse der Girgentiziege und ihre Beziehungen zur Angoraziege. Zeitschr. f. Ziichtung, Reihe B, 48: 1-16, 7 figs. --Kmoksy (mesaj) 18:19, 7 Mayıs 2013 (UTC)

John Lord Hayes (1868). The Angora goat: its origin, culture and products. Boston, 1868: The only goat beside the Angora which is strictly lanigerous is the Cashmere or Thibetian goat, which abounds in Central Asia, but whose origin is still obscure; although it has, according to Brandt, affinities with the Angora race (sayfa: 7). The establishment of the perfect identity of the domestic goat with a wild species is a negative argument of much force for the exclusion from the same source of an animal so widely differing as the Angora goat. a positive argument of equal weight is the recent observation that the Angora goat more nearly resembles another wild species lately discovered. this species, the Capra falconeri, is found upon all the mountains of Little Thibet, and upon the high mountains situated between the Indus, the Badakhshan and the Indo Kusch. ... The hypotesis that the Angora goat is descended from Falconer's goat is rendered probable by the diffusion of the former around the mountains of Thibet, where Falconer's goat abounds, and even beyond the central plains of Asia from Armenia to Chinese Tartary, where its wool is manufactured, or exported in a natural state by the port if Shanghae. Angora wool, or mohair, was exhibited at the London Exhibition of 1862 among the Russian products, as proceeding from the country of the Kalmucks of the Don, situated between the Black and Caspian seas. This species is thus seen to be diffused, although it may be sparingly, over the whole surface of Asia. That this goat is at present more abundant in the country about Angora in Asia Minor, near the habitat of the Capra aegagrus and distant many thousand miles from Thibet, may seem opposed to its derivation from the Thibetian species. ... (sayfa: 9-10-11). The Angora, unlike the common goat, is fattened as readily as the sheep, and the flesh is exceedingly palatable (sayfa: 14). ... --Kmoksy (mesaj) 18:53, 7 Mayıs 2013 (UTC)

Olive Schreiner (1898). Angora goat ... : and, A paper on the ostrich ... London : Longmans, 1898 : The Angora has been regarded by some as a direct descendant of the Markhor (Capra falconeri) --Kmoksy (mesaj) 19:52, 7 Mayıs 2013 (UTC)

Kmosky : Yeni referanslar icin tesekkurler. Simdi umarim hukumet siteleri yerine yukaridakileri referans olarak gosterirsiniz, bu sekilde bilgiler daha guvenli olur. Umarim cogu goruse ragmen Wenzel'in gorusunu de dile getirirsiniz.Bu imzasız yazı Mamkemal (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Eh artık siz de Wenzel'in görüşlerini orijinal cümlelerle verirsiniz artık (Alakom'u katmadan), gerçekten ne diyor herkes görür. Niye diğer uzmanların bu konudan bahsetmediği de belli olur, değil mi? --Kmoksy (mesaj) 05:58, 8 Mayıs 2013 (UTC)

Tamam ben de Wenzel'in calismalarindaki sayfalari bulmayaca calisayim. Diger sayfalarin bu calismalari neden es gectigini de onlara soracam. Ama artik sen de anla, yardim etmen lazim, halen hukumet siteleri senin referans listesinde. Adamlara bak wiki'niz baska dilde ve referanslari bir ulkenin resmi sitelerindeki bilgilerlerle celisiyor desem, bir taraflariyla gulerler.Artik degistir su referans listeni. Bu arada Kibele ile tanistirdigin icin cok tesekkurler. En azindan hakemligine basvuracagim akil biri var ortada.Bu imzasız yazı Mamkemal (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 16:22, 9 Mayıs 2013‎ (UTC)

Sen halen hukumet siteleri senin referans listesinde diyorsun. Fakat, madde ne benim tekelimde ne de başkasının, herkes güvenilir kaynaklı düzgün bilgileri ekleyebilir. Biyoloji ve zootekni ile ne kadar bilginiz var, bilmiyorum. Benim bu konulardaki bilgimi Vikipedide açtığım sayfalara Toolserver'dan bakarak görebilirsiniz. Esasen Ankara keçisi sayfasına siz tartışma başlattığınız gün katkı yaptım, o da tiftik keçisi'ne verilen linki iptal etmek biçimindedir (maddenin kendisine madde içinde link vermek hoş olmuyor). Madde oldukça cılızdır ve geliştirilmeye müsaittir. The Origin and History of the Angora Goats adlı çalışmaya ulaşılabilirse güzel olurdu. Ankara keçisinin Anadolu Türkmenlerinin yerleşmeye başlamasından önce Anadolu'da bulunmadığı konusu ağırlıktadır ve Bilge Umar'ın Türkiye'deki tarihsel adlar (1993) kitabında belirtildiği gibi Çankırı adının eski biçimi olan Gangra için Türkiye'de bazı yayınlarda bu adın "tiftik keçisi" anlamında olduğu söylenmekte ise de bunun hiçbir dayanağı gösterilmemiştir. Orta Anadolu Kürtleri Ankara ilinin güneyinde (Haymana, Polatlı, Bala, Şereflikoçhisar ilçeleri) yoğun iken Ankara keçisi Ankara'nın bütün ilçelerinde yetiştirilmekle beraber, en çok ürün alınan ilçeler kuzeybatıdaki Ayaş, Beypazarı, Güdül ve Nallıhan'dır. Bu bağlamda, Burhan Oğuz (2004)'un kitabında geçen Garp tarafından ise Ankara tiftik keçisine ancak Beypazarı'ndan itibaren tesadüf edilir bilgisi de vardır. Okan Ertuğrul tarafından kaleme alınan Ankara keçisinin tanımlayıcı özellikleri başlıklı sunumda Ankara keçisi bazı araştırıcılara göre Capra prisca isimli yaban keçiden köken almıştır [Antoniusi 1922, Adametz, 1926 ve 1928]. Ancak Schreiner [1898], Ankara keçisinin atasının İran yaban keçisi Capra aegagrus olduğunu kabul etmektedir denmektedir. Ankara keçisinin en saf örnekleri Ankara'da bulunmakta ve dünyanın diğer kısımlarına Osmanlı döneminde gönderilip çoğaltılanlar ise bu saf örneklerden farklılaşmışlardır. Ankara keçisinin tiftiğinden yapılan kumaşa sof adı verilir ve bu kumaş Osmanlının en önemli ihraç ürünlerinden birisiydi (Ankara Ticaret Odası yayını olarak Erman Tamur'un 2003 yılında yayımlanan Ankara Keçisi ve Ankara Tiftik Dokumacılığı adlı kitabından alıntı internette bulunmaktadır). Ankara keçisi üzerine Türk araştırıcılar tarafından yapılan akademik araştırmalar Google taramasında görülmektedir. --Kmoksy (mesaj) 13:12, 10 Mayıs 2013 (UTC)

Ok. Elbette ki gidip degistirebilirim listeyi, yalniz saygidan sayfayi siz baslatmissiniz, sizin bizim verdigimiz bilgilerle ilaveler yapmaniz daha uygun olurdu diye dusunmustum. Bu tartisma sayfasindaki guzel bilgileri de eklemeye calisirim. Ha bu arada beni Gomada ile ayni sanmissim, guldum dogrusu, beni de kendin gibi ortadogulu yaptin ya, helal. Neyse Gomada'ya da Ingilizce sayfasinda mesaj attim niye Wenzel'i referans gostermis diye, cevap yok daha, umarim bize doner.Bu imzasız yazı Mamkemal (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 22:08, 10 Mayıs 2013‎ (UTC)

Takabeg has added Wenzel as a source in (8 September 2010) after that in 2011 i saw the information and i added to article of Angora goat.--Gomada (mesaj) 18:29, 19 Mayıs 2013 (UTC)