Tartışma:Anasayfa/Arşiv11

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

ana sayfa değişiklikleri

şuradaki konuşmalarda fikir birliği olan üç konuyu (başlık değişimi, türk dillerinin ve telif notunun kaldırılması) şu tasarımdan yararlanarak uygulamaya geçirdim. hazırlayan ve konuyu gündeme getiren rapsar'a teşekkürler. diğer konular netleştirilirse ve 'bunları biliyor muydunuz' deposu hazırlanırsa onları da ana sayfaya aktarabiliriz. tamamını birden yapmak daha iyi olur ama, şu andaki başlık fontu ile diğer başlıkların fontu uyuşmuyor. onu düzeltsek iyi olur. --kibele 21:15, 8 Şubat 2015 (UTC)

Ellerinize sağlık. Ana sayfa başlığı daha güzel olmuş. Bunları biliyor muydunuz bölümü için mevcut teklifim vardı, ancak onun her şeyini hazırlasak bile mevcut ana sayfaya nasıl uyduracağız? Çünkü 2 GM çok yer kaplıyor. Teklifte fikir birliği oluştuğunda yeni bir ana sayfa seçimi içinde bir teklif hazırlayabiliriz.Sait71 21:39, 8 Şubat 2015 (UTC)
teşekkürler. kardeş projeler de eksikti. senin hazırladığın sayfadan yararlanarak onu da güncelledim. biliyor muydunuz bölümü ana sayfaya uyarlanır, yeter ki tamamlansın. --kibele 23:20, 8 Şubat 2015 (UTC)
  • Tarih kısmı da madde sayısı kısmıyla aynı fontta olabilir mi?--RapsarEfendim? 08:01, 9 Şubat 2015 (UTC)
senin başlıkta tarih yoktu, eskisinden aktardım. ama beni esasen başlık fontları arasındaki farklılık rahatsız ediyor. kodların arasında kaybolmazsam bir bakayım. --kibele 08:36, 9 Şubat 2015 (UTC)
  • BM için aslında sadece depodaki bilgilerin elden geçirilmesi ve topluluğun katılımıyla onaylanması lazım. Şablonları felan sadece bir tıklamayla oluşturulabilir ve hemen yayınlanabilir. O iş için topluluğumuzun katılımı lazım bence. :) Şu başlık bile ana sayfanın havasını çok değiştirdi. Çok daha güzel oldu. Eskisi çok kaba ve işlevsizdi.Sait71 08:58, 9 Şubat 2015 (UTC)
tarih fontunu düzelttim. deponun bağlantılarını burada paylaşırsan onu da bir an önce hayata geçiririz. ana sayfada yayımlanması topluluk onayından geçmişti, içeriklere bakılır. başlık fontlarını düzeltmeyle uğraşmayalım, topyekûn bir değişiklik yapalım. --kibele 09:02, 9 Şubat 2015 (UTC)
İki adet depo var. Birincisi ve ikincisi. Bunlar bizi 1 ay rahat götürebilecek kadar yeterli. Birde şuanki ana sayfada GSR alt yazı fontları ile mevcut Haftanın Seçkin maddesi ve diğer kutucukların font büyüklükleri uyumsuz. Şimdi dikkatimi çekti. Onları da elden geçirebiliriz. GSR fontları standart büyüklükteyken diğer fontlar olduğundan daha küçültülmüş.Sait71 09:15, 9 Şubat 2015 (UTC)

bir aylık depo yeterli olmaz. :( ana sayfayı değiştirip sonra yaya kalmak iyi değil. o halde şimdilik topluluğun bunu geliştirmeye ağırlık vermesi için çalışalım. bu arada sayfadaki font düzensizliklerini halledebiliriz. çeşmedeki konuşmadan yararlanarak önerilerimi yazayım:

üç sütun önerisi de olmuş, ama iki sütun daha sade ve okunaklı. ama sağ sütunu biraz daraltmakta yarar var. bkz. fransızca vikipedi
şu andaki renkler gibi soft kullanımı tercih etmeli. hatta tek bir sütunu renklendirip diğerlerini şeffaf bile bırakabiliriz. 'sıkıldık, değiştirelim' deniyorsa da bu tondan gidilmeli. (yine bkz. fransızca vikipedi)
başlıkların yanına sembol konabilir (sağdaki desenleri çıkartmak gerekiyor bu durumda). başlık kutularının yuvarlanması da 'daha az köşeli tasarım' isteklerini yerine getirir.
seçkin resmin yukarıda kalması daha doğru. malûm kimse uzun uzun okumuyor, bakmayı tercih ediyor. (bu kez fransızca vikipediye bakmıyoruz.)
günün maddelerinden birini çıkartınca zaten 'bunları biliyor muydunuz'a yer kalıyor. bu durumda radikal bir yeni tasarım sürecine girmeden tazelenmiş oluruz.

--kibele 09:52, 9 Şubat 2015 (UTC)

  • Bunları biliyormusunuz için İBP yapılabilir mi? 2 ayda 1 er kez yapılsa belki yol alınabilir. Selamlar ve iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 10:08, 9 Şubat 2015 (UTC)
  • Benim için önemli olan sade ve rahat, kullanıcının göz zevkini bozmayacak olması. Yani yeni giren birisi ne kadar iç açıcı bir yer diyebilmeli. Yok şurasında şu resim olsun, burasına çiçek koyalım tarzında tartışmalara da pek sıcak bakmıyorum (genel anlamda söylüyorum bunu). O nedenle ben ilk olarak yazı tipinin standart boyutlarda olmasını istiyorum. Ne küçültelim ne de büyültelim (GSR'deki ideal). Onun dışında Fransızca'daki gibi kıvrımlı hatlar fikir birliği oluşması durumunda şahsi olarak kabulümdür. Değişik bir hava katabilir. Sağ sütun benim tasarımım da da şuankinden daha dardı. Ancak çok çok daraltmaya da lüzum yok bence. Sol %60 sağ %40 civarında olabilir. GSR yeri konusunda, yine diğer arkadaşların çoğunluk fikri ne olursa ona katılırım bende. Sol başta Haftanın SM kısmı diğer sütunlardakinden daha farklı bir arka plan rengiyle belirlenebilir ve öne çıkarılabilir. Hemen altında tek bir GM, onun altında ise BM bölümü olur. Sağ sütunda orta kısımda (şuankiyle aynı) Tarihte bugün kısmı olabilir. En altta ise O sekmeli şey yerine ayrı olarak kardeş projeler olabilir. Onun altında ise dil sürümleri sergilenebilir. Ana hatlarıyla kendi düşüncem bu yönde şimdilik :)Sait71 10:13, 9 Şubat 2015 (UTC)
aynen katılıyorum. font meselesi beni aşıyor. başlıkların fontlarının yeni başlıkla uyumlu hâle getirilmesi dahil bir bilenin el atması iyi olur. kendi sayfalarınızda hazırlarsanız ana sayfaya aktarırım. teşekkürler. --kibele 10:22, 9 Şubat 2015 (UTC)
  • Kibele'nin isteği doğrultusunda, mevcut önceki tasarımımı ayarladım. Artık Birde Fransızca'daki tasarımı burada şekillendirdim genel hatlarıyla. Kutucuklar, şekiller felan yorumlara göre ayarlanabilir, kaba taslak olarak bu şekilde olur Fransızca'daki tasarımda. Genişliği ben biraz daha arttırdım çünkü sağ tarafa Fransızca'daki gibi olunca hiç bir şey sığmıyor ve çok uzuyor içerikler. Dengesiz oluyor. Sol %55, sağ %45 oranında genişlik ayarları.Sait71 11:40, 9 Şubat 2015 (UTC)
sağolasın. sütunlar olmuş bence, eşite yakın olmaması yeterli. fransızca denemen, başlıkları ve sütun arası boşluğu itibariyle daha ferah. köşelerin yuvarlanıp yuvarlanmaması benim için farketmez. renkte de mavi yerine şu andaki seçkin resim rengi gibi bir şey tercih ederim. --kibele 12:07, 9 Şubat 2015 (UTC)
Renk olayı felan kolay. Yeterki üzerinde tartışıp en güzelinde karar kılalım. Fransızca'ya benimde gözüm alıştı, güzel olur gibi.~:) Sait71 13:09, 9 Şubat 2015 (UTC)

detaylar üzerinde fikirler gelsin ama esasen karar verilmesi gereken temel konu, 'bunları biliyor muydunuz' kısmının depo bu haldeyken eklenip eklenmeyeceği.. değilse, iki günün maddesi olan ya da tek günün maddesi ile bir çözüme ihtiyacımız var. onu da hazırda tutarsak, şekil değişikliğini yapar, depo hazır olunca bb bölümünü ekleriz. --kibele 13:47, 9 Şubat 2015 (UTC)

  • Merhabalar, çok sık kullandığım diğer türk dilleri kısmının neden kaldırıldığını tartışmaları okumamam rağmen anlayamadım. Ayrıcalık olduğunu öne sürenler olmuş, ama neden ayrıcalık olduğu anlatılmamış. (...) Bu küçük tablonun madde geliştirmelerinde de çok yararlı olacağına inanıyorum ve ana sayfamızda küçük bir köşeyi hak ettiğini düşünüyorum. Konuyu siz değerli Vikipedistlerin yorumuna sunuyorum.--erkanboz (mesaj) 16:29, 9 Şubat 2015 (UTC)
  • İngilizce ve Fransızcada bölüm başlıklarında bağlantı vermek yerine (maddelerde de başlıklarda bağlantı vermiyoruz zaten) bölüm sonlarında sağ tarafta küçük font karakterleri ile bağlantı verilmiş. Biz de böyle yapsak? --Sadrettin mesaj 19:18, 9 Şubat 2015 (UTC)
  • Zaten o başlık şablonlarında |bağlantı= parametresi var. Ben oraları boş bıraktım ve bildiğimiz usulden yaptım. Eğer kabul görürse o şekilde olabilir. :) Sait71 20:18, 9 Şubat 2015 (UTC)
    Fransızca tasarımın Haftanın Seçkin Maddesi kısmına önerilen bağlantı şeklini uyguladım. :) Sait71 20:30, 9 Şubat 2015 (UTC)
Sait71, güzel olmuş. Tasarım, ana sayfaya aktarılsa güzel olur bence. --Sadrettin mesaj 21:03, 11 Şubat 2015 (UTC)
  • Türk dilleri bölümünün silinmesi yanlıştır. Ayrıca oylama yapılmadan direkt uygulama yapılması da yakışıksız olmuştur. Eminim birçok kişinin dikkatini çekecek bir konuydu. Diğer tüm Vikipedi'lerde mevcutken bizde silinmesi, öneri sunanların da dikkate alınmaması utanç vericidir. Vikipedi'nin şahsi direktiflerle değil, topluluğun işbirliğiyle çalışması taraftarıyım. --Kafkasmurat- 19:24, 11 Şubat 2015 (UTC)
  • Türk dilleri bölümünün kaldırılması yönündeki bir düşünceyi daha fazla gözlemledim 2-3 yıldır yapılan ana sayfa tartışmalarında. --Sadrettin mesaj 21:03, 11 Şubat 2015 (UTC)
  • Bu sadece bireysel tasarımımdır. Halen ana sayfada bir değişiklik yok. Benim talebim görüş birliğine varılmadan bir an önce değiştirilmesi değil, istek üzerine Fransızca Vikipedi'yi uyarladığım tasarımın tartışılmasıdır zaten. Şurası şöyle olsun burası böyle olsun diyerek ortak yol bulmaktır. Ancak ne yazıkki haftalardır hatta yıllardır çözülemeyen bir konu bu biliyor muydunuz ve türevi değişiklikler konusu. Tasarımımda ise belirttiğim gibi ana sayfanın olabildiğince sade ve okuyucuları kaçırmayacak şekilde tasarlanmasını istediğimi belirtmiştim. Ben bu şekilde bir tasarım oluşturdum. Zaten en altta kayda değer büyüklükteki Vikipedi listeleri varken birde ayrıca Türk dilleri için bir kutucuğa gerek olmadığını düşünüyorum. Burada tartışılır, çoğunluk onu ekleyelim derse ben bunun karşısında nasıl durabilirim? Burada asıl mesele sanki usulsüz bir iş yapıyormuşuz gibi gösterilmemiz. :) Sait71 21:45, 11 Şubat 2015 (UTC)
Dikkatinizi vermiyorsunuz. Olay kayda değer Vikipedi değil, anlayabildiğiniz kaynaklara ulaşımdır. Bir ansiklopedinin yanına birçoğunu eklemektir. Zaten orada bir sekme idi, rahatsızlık verdiğini sanmıyorum. Ulaşmak isteyene kolaylık arz etmekte ve Türkçe Vikipedi'nin yanına da birçok ansiklopedi eklemekteydi. Nitekim bir tek bizde silindi, diğer tüm Türk dillerinde mevcut.--Kafkasmurat- 21:56, 11 Şubat 2015 (UTC)
https://uz.wikipedia.org/wiki/Bosh_Sahifa şuradan bakınız. hepsinde "Türk dilleri" diye yazıyor. Buna karşın Türkçe Vikipedi'de olmaması garip bir durum. Belli ki bir işlevi var. Neden bunu görmezden gelip tartışmaya bile gerek duymadan siliyoruz?--Kafkasmurat- 21:59, 11 Şubat 2015 (UTC)
Özbekçe yapıyor diye biz de mi yapmalıyız? Özbekçe gibi bizden çok çok geride olan bir Vikipedi'yi mi örnek almalıyız? Türkçe bilgi sunmamız, Türk dillerine istisna tanınacağı anlamına mı gelir?--RapsarEfendim? 22:02, 11 Şubat 2015 (UTC)
Rapsar HEPSİNDE var. Yalnızca Özbekçe değil. Geri olması da örnek teşkil edemeyeceği anamına gelmez. Özbekler Türkiye'yi pek sevmez, Türklükle de işleri yoktur, ancak Türk dilleri diye de bağlantı veriyorlar. Acaba neden?--Kafkasmurat- 05:58, 12 Şubat 2015 (UTC)
Vikipedi dillerinin tarafsız olması ve VP:MİLLİ politikasının tam olarak oturtulamaması sebebiyle sanırım (alıntı yapmak gerekirse "Farklı dillerde içerik sunmaları onları o dillerle bağdaştırılan millet veya devletlerin ansiklopedisi kılmamaktadır."). Hırvatça Vikipedi zamanında logosunu Hırvatistan bayrağına benzeterek kırmızı-beyaz damalı yapmıştı mesela. Bizim ay-yıldız koymamızla eşdeğer. Bir veya iki ülkede konuşulan dillerin Vikilerinde bu yönde bir kayma olabiliyor. İngilizceye bak bakalım böyle bir kayma var mı. Yahut Fransızcaya. Bunun tartışılmasını dahi doğru bulmuyorum.--RapsarEfendim? 08:37, 12 Şubat 2015 (UTC)
Ben ne diyorum, siz ne diyorsunuz. Ben alternatif kaynaklar diyorum, ulaşılabilirlik diyorum, siz hala milliyetten bayraktan bahsediyorsunuz. İçinde Türk geçiyor diye alınmaya gerek yok. Dilin adı Türkçe, ne yapabiliriz? Türkçenin lehçeleri işte. Wiki Commons ya da Wikiquote'a bağlantı vermekle örneklendirilebilir. Aynı dil, farklı kaynaklar.--Kafkasmurat- 12:45, 12 Şubat 2015 (UTC)
Peki Altay dil ailesi adı altında bir şablon oluşturup onu koyalım madem. Sonuçta aynı aile dili bu dillerde öyle değil mi. Ben hala verdiğiniz gerekçelerin ikna edecek kadar yeterli olduğunu düşünmüyorum. Kaldı ki aşağıda da ilgili politikalara ters olduğu yazıldı. Şimdide politikaları boşverelim diyemryiz heralde.Sait71 14:21, 12 Şubat 2015 (UTC)
Türkçe lehçeleri ile Altay Dil Ailesi arasındaki farkı kavrayıp yorum yapmanızı öneririm. Bir tarafta Türkmence bir tarafta Korece. İlkelerde yazılı olanları ise kendiniz bizzat okumanızda fayda var. Yorumlamada hata yapıldığını düşünüyorum. Aşağıda bununla ilgili bir şeyler yazdım okuyup fikir belirtirseniz sevinirim.--erkanboz (mesaj) 15:35, 12 Şubat 2015 (UTC)
Aradaki fark beni ilgilendirmiyor. Bende Türkçe ile diğer dillerin ortak özellikte olduğunu savunarak böyle bir teklif yapabilirim. Çünkü bahsettiğim dillerle de Türkçe'nin çok çok ortak yönleri var. O sebeple bu tarz şeyleri gereksiz buluyorum. Bizim böyle bir yükümlülüğümüz yok. Ana sayfada bizim diğer Türk dillerine aracı olmak, erişim sağlatmak gibi bir yükümlülüğümüz de yok. Ayrıca o örnek verilen bir çok Türk dilindeki ansiklopediler TBA'dan baya uzakta yer alıyorlar. Millî görüş çerçevesinde katkı yapılıyor ağırlıklı olarak. Sait71 16:07, 12 Şubat 2015 (UTC)
bu teklifler, 'komşuların dilleri', 'türkiye'de yaşayan azınlıkların dilleri' filan diye uzayıp gidebilir. koreceyi bilmiyorum ama bir urduca sözlük alıp bakmanızı öneririm bu arada. adı ordu'dan gelir malûm.. anlamadığımızı söylediğiniz VP:MİLLİ ihlali de işte tam bu noktada kendini belli eder. --kibele 16:24, 12 Şubat 2015 (UTC)
Bahsettiğim şey buydu işte. Bu teklifler çoğalabilir. "Bir tarafta Türkmence bir tarafta Korece" demişsiniz ancak Japonca ile Türkçe'de benzer yapı yönünden. Ona kalırsa bende Türkçe lehçesi denilen ancak alfabe olarak Rus alfabesi kullanan ansiklopedileri anlayamıyorum mesela. Biraz mantık yürütmek yetiyor...Sait71 16:34, 12 Şubat 2015 (UTC)
Maalesef Japonca ile Türkçe yapı yönünden benzer değil. Altay dil teorisi de adı üzerinde bir teoridir, kabul eden kadar reddeden de vardır. Bildiğimiz konulardan konuşursak sıkıntı yaşamayız. Neredeyse bütün Vikipedilerde "1 milyon üzeri" "500 bin üzeri" makale sayısı ölçütü ile ana sayfaya konan bölümlere ne demeli? Bunun ilginç yanı nereden gelir? Eğer 50 farklı alfabeye sırf madde sayısı üzerinden bağlantı veriyorsanız, Latinceye geçme aşamasındaki Türkçe Vikipedilere de verebilirsiniz. Nitekim bunlar 2-3 tanedir. Kalan hepsi bugün anladığımız Türkçedir. Düşmanlık yerine dostluk öneriyorum. Adında Türk geçtiği için mahcup olmayınız. Ne yazık ki Dünya'nın bu tarafına bu ad verilmiş. İşlevini bu yüzden göz ardı etmeyin.--Kafkasmurat- 19:03, 12 Şubat 2015 (UTC)
Bence yanılıyorsunuz. Japonca ile Türkçe arasında bir çok benzerlik bulunmaktadır. Bunu ben demiyorum. Adında Türk geçtiği için mahçup olmayınız cümlenizi üzerime alınmıyorum, burada milliyetçilik yapmıyoruz, politikaları uygulamakla yükümlüyüz her birimiz (Türkoğlu Türk'üm orası ayrı). Vikipedilerin genel olarak büyüklük ölçütü madde sayıları olarak kabul edildiği için, en çok madde sayısı olan vikipediler ana sayfalarda gösteriliyor. Bence çok lazım olan bir uygulama da değil. Bu konuda yazacak fazla bir şeyim yok. Benim fikrim budur. Kolay gelsin.Sait71 23:52, 12 Şubat 2015 (UTC)
Dil konusundaki görüşleriniz bütün dillerin seslerden oluşması gibi bir ortaklığa işaret ediyor. Japonca örneğiniz Azerice örneği karşısında iyi bir sav oluşturmuyor. Bu dili anlıyoruz. Her maddede bir madde, diğer lehçelerle onlarca madde daha kazanıyoruz. Sanırım siz ya da itiraz eden arkadaşlarımız kullanmıyor, ancak ben merak ettiğim bir şeyi öncelikle bu sitelerden okuyorum. Kendimi geliştirmek adına yaptığım bu eylemi sizin uygulamanızı beklemiyorum. Basit bir sekmede bulunan, seçeime bağlı ve kullanışlı bölümün kaldırılmasını da kabul edemiyorum.Diğer Vikipedi'lerde ana sayfada belirgin halde bulunurken, bizde sekmenin dahi kaldırılması düşüncesizlik olur.--Kafkasmurat- 12:47, 13 Şubat 2015 (UTC)

türk dillerinin kaldırılması uzun zamandır dile getirilen bir konu idi. konuşuldu ve uygulandı. vikipedi'nin bütün dillere eşit yaklaşan anlayışını açıkça ihlal eden bir uygulama idi. bu yüzden tartışılacak bir konu olduğunu düşünmüyorum. bu dillere ana sayfadan ulaşılabiliyor diğer dillerle birlikte. --kibele 22:05, 11 Şubat 2015 (UTC)

  • Ben yukarıda açıkladığımı düşünüyorum bu soruların cevabını. Diğer Vikipedilerde olan her şeyi bizde uygulayacağız diye bir şey yok. Bence biraz duygusal yaklaşıyorsunuz. Bu sadece kişisel bir tasarımdır. Yani diğer ana sayfa tasarımları gibi bir kullanıcının oluşturduğu ve topluluğa sunduğu bir tasarım. Burada asıl önemli olan şey, mevcut tekliflere yorumda bulunarak yön vermektir. Mesela ana sayfayla ilgili biliyor muydunuz teklifi vardı. Yeterli sayıda kullanıcı olumlu görüş bildirdi. Karşı çıkan olmadı. O bölümü ekledik tasarıma. Sizin önerinizi ise şuan tartışmaya açalım. Bu konuda farklı düşünüyoruz, bekleyelim ve yorumlara göre hareket edelim. Görüş birliği olursa da anında değiştiririz tasarımı. Benim için önemli olan topluluğun ilgili olmasıdır. Türk dili olmayacak orada veya illa olacak gibi kesin bir tavrım da yok. Sadece naçizane fikrim.
  • Bu da zamanında bendeniz tarafından hazırlanan tasarım, onu da iliştireyim şuraya :) Günün seçkin resmi, panoramalar da göz önünde bulundurularak alta kaydırıldı.--RapsarEfendim? 22:14, 11 Şubat 2015 (UTC)
Hatta bu tasarımın tartışma sayfasına düştüğüm notları da yazayım, tam olsun:
  1. Günün maddesi her gün değil, iki günde bir yenileniyor. Hem iş yükünü hafifletmek hem de daha verimli kullanım için.
  2. Tarihte bugün kısmında sadece olaylar listeleniyor, doğum ve ölümler ise isim olarak var. Yahut hiç yer verilmeyebilir onlara.
  3. Biliyor muydunuz kısmında sistem şu şekilde. Pazartesi diyelim, beş cümle var. Salı en alttaki gidiyor ve üste yeni bir cümle ekleniyor. Ertesi gün yine aynı şekilde. Bu sayede bir cümle beş gün boyunca ana sayfada kalmış oluyor. Hem iş yükü hafif hem de verimli kullanım.
  4. SR'miz panoramik olduğunda altyazısı, resmin altına geçiyor ve boyu sorunu önleniyor.
  5. Tarihte bugün kısmındaki olaylar, her sayfa yenilemesinde değişse?

--RapsarEfendim? 22:23, 11 Şubat 2015 (UTC)

şusözler senin değil miydi rapsar? "Bunlardan birincisi, Türk dillerinin olmaması gerekliliği. Tamamen tarafsız olmayı amaçlayan, amacı nesnel ve evrensel olan bilgiyi Türkçe dilinde sunmak olan Vikipedi'de Türk dillerine ayrıcalık tanınmaması lazım. "Neden Türk dillerine yer veriyoruz?" sorusunun cevabı çok net aslında, Türkçe ile akraba oldukları için yer veriliyor. Ancak, Türkçe ile akraba olmaları, bu dillere ayrıcalık tanınması anlamına mı gelir? Herhangi bir işbirliği mi var aramızda? Bu, tarafsızlık bakımından halledilmesi gereken sorunlardan biri." " Yukarıda bahsettiğim üç noktanın (ana sayfanın amacı doğrultusunda yardım sayfaları yerine portallerin sergilenmesi, telifle ve Türk dilleriyle ilgili kısımların kaldırılması) tartışılacak bir yanı dahi yok. Hepsi olması gereken şeyler." ne değişti? --kibele 22:46, 11 Şubat 2015 (UTC)
şu anda biliyor muydunuz depomuz başlamak için yeterli mi? bence değil. bu yüzden, ona bağlı bir tasarımdansa, o gelince kolayca değişebilecek bir tasarıma yönelmek daha doğru diye düşünüyorum. değilse, ana sayfa değişikliğini depo hazır olana kadar ertelemek gerekiyor. doğum ve ölümlerin olmaması eksiklik, bu şekilde sadece olaylara ağırlık verilip kişiler göz ardı edilmiş oluyor. diğer konularda bir sıkıntı yok. zaten başlığı ana sayfaya taşıdık. eline sağlık. --kibele 22:35, 11 Şubat 2015 (UTC)
"Benim yukarıda bahsettiğim sisteme göre" bir uygulama yapılırsa, şu an 200'ün üzerindeki cümle bizi 200'ün üzerinde gün kadar götürür.--RapsarEfendim? 08:42, 12 Şubat 2015 (UTC)

Türk Dilleri tartışması hakkında en basitinden şunu söyleyebilirim. Vikipedinin asıl amacının tüm dillere eşit yaklaşmaktan öte, herkese kolay ulaşabileceği, bedava ve olabildiğince fazla bilgi sunmak olduğunu düşünüyorum. Zira adı üstünde bu bir ansiklopedi. Kaldı ki 'tüm dillere eşit yaklaşma' durumunu hala kavrayamadım. Tüm vikipedilerin amacı o dilin konuşucularına olabildiğince fazla bilgi sunmaksa neden böyle bir kendi içine kapanma durumu olmalı, ki gördüğüm kadarıyla vikipedinin genelinde böyle bir durum da yok. Aynı bizim eski uygulamada olduğu gibi birbirleriyle akraba daha doğrusu birbirlerinin lehçesi olan diller bunu uyguluyor. Ve bunu yaparken kimsenin duygusallıkla yaptığını sanmıyorum. Herkesin amacı bir şeyler öğrenmek. Diğer Türk Dilleri bölümünün birçok insanın ilgisini çektiğini ve çekeceğini vede okuyucuya birden fazla ana sayfa sunacağından çok faydalı olacağını düşünüyorum. --erkanboz (mesaj) 02:23, 12 Şubat 2015 (UTC)

ortada bir tartışma yok. çünkü, bir tarafta 'kolaylık', 'bir şeyler öğrenmek','birçok insanın ilgisini çekmek' vb. öznel nedenler var. diğer tarafta vikipedi'nin ilk ve vazgeçilmez ilkesi tarafsızlık ve buna bağlı çok önemli bir ilke olan VP:MİLLİ.. ki, bu projenin, ırklar, etnikler, milletler değil diller bazında bir proje olduğunu vurgular. 'birden fazla ana sayfa görmek' ve 'olabildiğince sunulan bilgiden yararlanmak' istiyorsanız sizi sayfanın yanındaki iki yüz küsur dilin ana sayfalarına buyur edelim. hepsi bir tık uzaklıkta. --kibele 09:29, 12 Şubat 2015 (UTC)
'kolaylık', 'bir şeyler öğrenmek', 'birçok insanın ilgisini çekmek'. Bunlar ne zamandan beri öznel sebepler oldu. Vikipediye giren insanlar ana sayfayı tasarım yönünden eleştirmeye girmiyorlarsa, kolaylık ve bir şeyler öğrenmek sizce bir ansiklopedi için öznel sebeplerse ana sayfa tamamen silinip koca bir arama kutucuğu koyulsun veya harfler konulsun oradan insanlar alfabetik olarak arama yapsınlar. Böylelikle bu ana sayfa tartışmalarına da gerek kalmaz.
İkinci olarak vikipedinin tarafsızlık ilkesinide bence çok yanlış anlamışsınız, zira burada maddelerin yazılması aşamasındaki tarafsız bakış açısı anlatılmış. VP:MİLLİde ise apaçık anlatılan vikipedinin milli bir ansiklopedi olamayacağıdır. Yine burada da maddelerin milli görüşlere göre yazılmaması gerektiği anlatılmış. Bu ilkeleri bu anlamları dışına çıkaran malesefki sadece sizlersiniz(bkz:bizle ve sözde 'milli görüşlerimizle' hiçbir alakası olmayan birtakım başka dillerin de bu sistemi uygulaması ve ne yazık ki sizin kadar madde yorumlama yeteneğine sahip olamamaları.), bu yüzden ilk cümlenizde belirttiğinizin tersine ortada bir tartışma vardır. En baştan beri anlatmaya çalıştığım şey ana sayfadaki türk dilleri bölümünün bu vikipedilerin en doğru yazılmış vikipediler olduğu değil ana dili Türkçe olan ve yabancı dil bilmeyen insana anlayabileceği bilgiler sunmak olduğudur(ve buda ne tarafsızlık ilkesiyle çatışmak ne de milli bir vikipedi oluşturmak anlamına gelir.). Zira sizin de belirttiğiniz bu iki yüz küsür dili bilmek kimsenin haddi değil. --erkanboz (mesaj) 15:35, 12 Şubat 2015 (UTC)
görüşlerinizi açıklamak için vikipediyi aksatmayınız. --kibele 15:47, 12 Şubat 2015 (UTC)
  • Tasarım güzel olmuş, bence uygulayalım. Biliyor muydunuzları tırnak içinde yazmasak daha iyi olabilir belki. Türk dilleri bağlantısının kaldırılması bence sorun değil, Ana Sayfa'da yer alması mecburi bir şey değil. Var olması da TBA açısından sorun değildi, sonuçta Vikipedi Türkçe diliyle alakalı, Azerbaycanca ve Özbekçe gibi diller de Türkçe ile doğrudan alakalı, aynı temel dilin farklı versiyonları. Esas Anadolu Dilleri deseydik sorunlu olurdu, coğrafi kısıtlama koyardık. --Khutuckmsj 12:08, 15 Şubat 2015 (UTC)
  • Ben yeni bir kavga çıkartacağım galiba :D İngilizcede "In the news" bölümü var. Bize de gitmez mi? Meelo (mesaj) 20:14, 19 Şubat 2015 (UTC)
Sayfayı tasarlayan arkadaşın ellerine sağlık ancak Fransızcanın sayfası daha kullanışlı, pratik ve ilgi çekici. Bu tasarım bana çok itici geldi (lütfen kişiselleştirmeyiniz :)) İngilizcenin ise düzeni ve renk uyumluluğu çok iyi. Meelo (mesaj) 20:18, 19 Şubat 2015 (UTC)
Araplar ne yapmış diye baktım. Onlar iyi becermiş. Hoş olmuş düzenleri. Tabii pek hatta hiçbir şey anlamadım :D Meelo (mesaj) 20:21, 19 Şubat 2015 (UTC)
  • In the news bölümü için yine hizmetli müdahalesi lazım. İlgilenecek hizmetli gerekiyor. Çok zor bir şey değil aslında. İngilizce'de o bölüm genelde 2-3 günde bir güncelleniyor. Yani saat saat oraya içerik eklemiyorlar. Biraz ilgilenilirse orası aksamaz. Talep gelirse eklenebilir o bölümde.Sait71 20:27, 19 Şubat 2015 (UTC)
  • İngilizcede bir de şöyle bir sey buldum: Wikipedia:Main page redesign proposals Meelo (mesaj) 22:23, 19 Şubat 2015 (UTC)
  • Bizde de şu şekil bir şey var. Ben bir iki tane daha farklı tasarım daha yapmaktayım. İnşallah ortaya güzel şeyler çıkar...Sait71 00:10, 20 Şubat 2015 (UTC)
  • EN Wikipedia'danın anasayfasında en altta bulunan Complete list of Wikipedias ın bizdeki karşılığı bu tablo var ve artık Superyetkin'in botu bu listeyi hergün güncellemekte. Bu sayfanında ana sayfanın en altında bulunması faydalı olabilir. Selamlar ve iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 09:30, 20 Şubat 2015 (UTC)
  • Madde sayılarına göre tablo, gerekli değil bence. Tüm listeye baktım da, o tabloda hiç maddesi olmayan viki var. Ana sayfası bile yok gerçi. :)) --Sadrettin mesaj 16:54, 20 Şubat 2015 (UTC)

commons

Ana sayfadaki Commons bağlantısına tıklandığında tekrar ana sayfa geliyor. İlgililere duyurulur. Drgulcu 10:51, 12 Şubat 2015 (UTC)

Commons kısayolu şu kod ile değişirse düzelir : commons:Ana SayfaSait71 12:34, 12 Şubat 2015 (UTC)

21 Mart

  • 1871 - Otto von Bismarck prens ünvanını aldı. >> unvanı aldı
  • 1978 - Rodezya'da Beyaz ırkın egemenliği sona erdi, üç siyah bakan göreve başladı. >> sona erdi; üç siyah
  • Alman besteci (ö.1750) >> ö. 1750
  • Alman besteci (ö.1759) >> ö. 1759
  • Rus ballerina (d. 1910) >> Rus balerin --Sayginerv-posta 15:29, 21 Mart 2015 (UTC)
Düzeltildi, teşekkürler. --Superyetkinileti 15:38, 21 Mart 2015 (UTC)

26 Mart

Seçkin resim görünmüyor.--Abuk Sabuk 02:59, 26 Mart 2015 (UTC)

düzeldi, teşekkürler.. --kibele 09:46, 26 Mart 2015 (UTC)

Diğer Vikipediler ve Türk Dilleri

Bu iki bölüm kaldırıldı mı yoksa bir sorun sonucu mu görünmemektedir? --Yeni Üye (mesaj) 03:35, 29 Mart 2015 (UTC)

  • Yorum Yorum Fevri bir hareketle Türk dilleri bölümü kaldırıldı. Ne oylama yapıldı ne de görüş alındı. Türk dilleri bölümünün geri getirilmesini rica ediyorum. Diğer tüm Türk dillerinde ana sayfada belirgin biçimde yer alan tablonun basit bir sekme olarak yer almasında saknca görmüyorum. Aksine kaynak ve kültür açısından yararlı olacaktır. --Kafkasmurat- 07:08, 29 Mart 2015 (UTC)

Yeni Üye, şuradaki konuşmalarda ve yukarıdaki başlıkta konuyla ilgili bilgi bulabilirsiniz. --kibele 08:50, 29 Mart 2015 (UTC)

  • Yıllardır burada yer alan ve diğer tüm Türkçe Vikipedi'lerde var olan bölüm oldu bittiye getirilerek silindi. Topluluğun görüşü alınmadan bir emrivaki ile yapılan bu işlemin geri döndürülmesi gerekmektedir. Bir hizmetlinin şahsi fikirleriyle çalışıyorsak bilelim de ona göre davranalım. Ne bir oylama ne bir uzlaşı, beğenmediğini sil, ne güzel "özgür" ansiklopedi.--Kafkasmurat- 10:25, 21 Nisan 2015 (UTC)
yukarıdaki, topluluğun görüşünün alındığı bağlantılardan ve düşüncenizin destek bulmamasından da açıkça görüldüğü gibi bu 'bir hizmetlinin şahsi fikri' değildir. VP:GÖRÜŞ'ü ihlal edecek biçimde arada sırada bu 'pilavı' ısıtmamanızı öneririm. --kibele 10:32, 21 Nisan 2015 (UTC)
Kimin görüşünü almışsınız? Düzenlemeyi öneren ve yapan var. Görüş sunuluyor, ben ve iki kullanıcı aksi yönde fikir beyan etmişiz. Neden göz ardı ettiniz?--Kafkasmurat- 12:18, 21 Nisan 2015 (UTC)
sizin, öneren ve yapan dışındaki görüşleri, üstelik gücünü politikalardan alan görüşleri göz ardı etmeyi bırak yok saymanızı ne yapacağız? VP:GÖRÜŞ'ü tekrar hatırlatıyorum. kolay gelsin. --kibele 13:29, 21 Nisan 2015 (UTC)
bir de yukarıda 'diğer tüm Türkçe Vikipedi'lerde' demişsiniz. tek türkçe vikipedi şu anda bulunduğumuz vikipedi'dir. --kibele 13:42, 21 Nisan 2015 (UTC)
Bu laftan sonra daha ne söylenebilir? Yok saymak için hareket ediyorsunuz. Bu bilimsel bir tasniftir. (...) başka ortamlarda mahcup olmanızı istemem. --Kafkasmurat- 19:04, 21 Nisan 2015 (UTC)

ben de sizin mahcup olmanızı istemezdim ama diğer vikilerin isimlerini buraya yazmak ve tek 'türkçe vikipedi'nin bu olduğunu göstermekte yarar var. ki bundan sonra 'diğer tüm türkçe vikipedi'ler' gibi yanlış ifadelerde bulunulmasın. çoğunu çevirerek yazdım, alfabeler farklı malûm. bir de zahmet etmiş, ingilizcesinden bağ vermişsiniz ama o maddenin türkçesi de var..

Azərbaycanca Vikipediya, Başkırtça Vikipedi, Çuvaşça Vikipedi, Qırımtatar Entsiklopediyası, Qaraqalpaq Wikipediası, Gagauz Vikipediyası, Karaçay_Balkarca vikipedi, Kazakça vikipedi, Kırgızca vikipedi, Oʻzbekcha Vikipediya, Tatarca vikipediya, Tuvaca vikipedi, Uygurca vikipedi ve de Türkçe vikipedi.. --kibele 19:33, 21 Nisan 2015 (UTC)

11 Nisan

Seçkin resim gözükmüyor. --MYLITTLEPONYFIMvk (mesaj) 07:22, 11 Nisan 2015 (UTC)

Ana sayfada hata

Ana sayfada, olmayan Vikipedi:Haftanın seçkin maddesi/16. Hafta 2015 sayfasına link var. -- özgürüm (mesaj) 01:11, 13 Nisan 2015 (UTC)

  • Bir hata daha var. Bugün hayatını kaybedenler bölümünde Melih Kibar da yazıyor ama sanatçının kendi sayfasında 7 Nisan'da hayatını kaybettiği belirtiliyor. --ravages 08:31, 17 Nisan 2015 (UTC)

4/5/15

seçkin madde görünmüyor. Sadece kırmızı bağlantı var.--Abuk Sabuk 01:47, 4 Mayıs 2015 (UTC)

  • Aynı sıkıntı bugün için de geçerli. --ravages 08:26, 11 Mayıs 2015 (UTC)

Günün seçkin resmi

3 Haziran 2015 tarihinin seçkin resmi görünmüyor. "GSR koruma/2015-06-03" adında olmayan bir şablon var ve sadece kırmızı yazı olarak çıkıyor. -- 1U24msj 07:40, 3 Haziran 2015 (UTC)

Cevap Cevap: Sorun düzeltilmiş. -- 1U24msj 08:03, 3 Haziran 2015 (UTC)

Yazım hatası

Sol üstte bulunan "Tüm portaller" => "Tüm portallar" olmalı. Ayrıca İngilizce "portel" olarak değil "portal" olarak okunur. -- 1U24msj 09:22, 6 Haziran 2015 (UTC)

Ana sayfada bekleyen değişiklikler?!

Bekleyen değişiklikler diyor sağda. Noluyor? --Zebraacık 17:29, 22 Haziran 2015 (UTC)

250,000+

Hi, it's en:User:MyOwnBadSelf. 250,000 is a lot of articles, I must say :) --MyOwnBadSelf (mesaj) 23:21, 7 Ağustos 2015 (UTC)

Welcome to Turkish Wikipedia. I don't think Turkish version have many articles. For example Waray Wikipedia has 1,259,232 articles at the moment, Cebuano Wikipedia has 1,211,365 and Vietnamese Wikipedia has 1,138,056. I hope to see articles has been written by you, maybe later? -- Supermæn (mesaj) 23:37, 7 Ağustos 2015 (UTC)
Sorry for answering late, but I can't write articles here because I don't speak Turkish. MyOwnBadSelf (mesaj) 07:16, 23 Ağustos 2015 (UTC)

Ana sayfa görüntüleme istatistikleri

Ana sayfa görüntülemeleri ile ilgili bazı istatistiki bilgileri şuradaki kullanıcı sayfamda oluşturdum. Eğer uygun görülürse bu bilgileri VikiProje Ana Sayfa'ya taşımak doğru olabilir. Selamlar ve iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 01:55, 21 Ağustos 2015 (UTC)

Milli ansiklopedi

Tarihte bugun Malazgırtle başlayıp Kurtuluş savaşıyla sürüyor. İzmir fuarı falan fılanla devam ediyor.. e pes!--78.168.196.68 19:47, 26 Ağustos 2015 (UTC)

Bugünün milli menüsü: Kosova, yine Kurtuluş savaşı, Mustafa Kemal, Abdülhamit... Anonimlere VP;MILLI uyarıları yollayan yöneticiler uyoyor mu?? --78.168.196.68 18:34, 27 Ağustos 2015 (UTC)

Bugünün milli menüsü: Osmanlı, Kanuni, V Murat, Celal Bayar, Oben Guney ve Izmır fuarı.. Ne fuarmış.. Tarihin en onemli olayı.. --78.161.131.134 14:01, 29 Ağustos 2015 (UTC)

Biz milli olmayın diyoruz adam Kurtuluş savasını bırakıp neyi çıkartmış. Kadının başı açık diye olabılır https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=%C5%9Eablon:Tarihte_bug%C3%BCn/2_Eyl%C3%BCl&diff=prev&oldid=16018746 --78.161.131.134 11:48, 30 Ağustos 2015 (UTC)

Günün seçkin resminin aynı olması

  • Yarın (9 Eylül) çıkacak günün seçkin resmi 3. kez ana sayfaya çıkmış olacak. Daha bir yıl olmamış çıkalı. Ben bile hatırlıyorum düşünün. Yeni resim hiç mi yok yoksa takip mi edilmiyor?  McAang 18:12, 8 Eylül 2015 (UTC)
Mavrikant bu iş için bir BOT komutu yazdı. Nasıl yapıyor bir ona soralım. Selamlar ve iyi vikiler, Fenerli1978Buyrun beniiiim? 01:49, 9 Eylül 2015 (UTC)
McAang, Seçkin resim sayısı sınırlı. 700 kadar falan olması lazım. Hergün için benzersiz bir resim seçemeyiz. Eskilerden rastgele seçiyorum. Eğer yeni bir resim seçkin olarak kabul edilmişse onu zaten ilk boş güne ekliyoruz. Aynı yıl içinde 2 kere çıkmadıkta yapabileceğimiz bir şey yok.(Bot bunu şimdilik kontrol etmiyor.) Bu durum rahatsızlık yaratıyorsa yapılacak olan şey bellidir: Vikipedi:Seçkin resim adayları--Mavrikantmsj 02:01, 9 Eylül 2015 (UTC)
Ek: Tamamen rastgele seçilimin daha önce birçok kez seçilmiş resimlere avantaj sağladığını biliyorum. Şimdilik bunu düzelten bir şey yapmadım ama aklımda. Çok yakın zamanda seçilmiş bir resim tekrar çıkarsa ya da o günle alakalı güzel bir resim varsa değiştirmekten çekinmeyiniz. Bot ile ilgili açıklamam --Mavrikantmsj 02:12, 9 Eylül 2015 (UTC)
Mavrikant Dosya:Papilio machaon - Swallowtail 1.jpg resmi temmuzda seçilmiş ama ana sayfaya çıkmamış. Botta bir sorun olabilir mi?  McAang 16:26, 9 Eylül 2015 (UTC)
McAang, Özür dilerim 700 kadar değil şuan tam olarak 1767 seçkin resim varmış. Bütün bu resimleri tek tek bot ile inceleyip kullanılıp/kullanılmadığını ve en son ne zaman kullanıldığını listeliycem. Sonrada ona göre resimleri sayfaya koyucam. Ay sonuna kadar resimler belli o zamandar halletmiş olurum diye düşünüyorum. --Mavrikantmsj 13:47, 12 Eylül 2015 (UTC)

Günün seçkin resmi

Merhaba,

"Günün seçkin resmi"ni tanımlayan "Bisikletle ailesi için hayvanlarına yem götüren Tanzanyalı çocuk" cümlesindeki "Bisikletle..." ve "...ailesi için..." ibareleri gerçekten gerekli mi? Sözkonu fotoğrafdaki o çocuğun, bir yerlere bir şeyleri bisikletle götürdüğünün vurgulanmasi fazla didaktik degil mi? Bence, Vikipedi ziyaretçilerinin bir fotograftaki bir bisikleti tanımlayamacaklarını varsaymak abartılı bir kaygı olurdu. Ayrica, çocuğun hayvanlarına yem götürme hareketini ailesi için yapıyor olmasını vurgulamak, neden önemli? Çocuğun ailesinin hayvanları, onun da hayvanları değil mi? Hayvanlara yem götürmek, yalnızca ailesinin çıkarına mı? Son olarak, "...Tanzanyalı çocuk" yerine Tanzanyalı bir çocuk yazmak, daha doğru olmaz mıydı? Esenlikle, --Canudo (mesaj) 15:12, 25 Ekim 2015 (UTC)

Kullanıcı mesaj:Canudo resmin açıklamasında 'Tanzanian boy transporting fodder on his bicycle to feed his family cattle' yazıyor. onun biraz kötü bir çevirisi olmuş. düzeltiyorum, teşekkürler. --kibele 15:21, 25 Ekim 2015 (UTC)
Mesajımı dikkate alma inceliği gösterdiginiz için ben teșekkür ederim.--Canudo (mesaj) 15:38, 25 Ekim 2015 (UTC)

Missing death case: Helmut Schmidt. :( RIP! -- Horst-schlaemma (mesaj) 16:27, 12 Kasım 2015 (UTC)

Güney Azerbaycan Türkcesi

Merhaba arkadaslar. Lütfen Güney Azerbaycan Türkcesini (azb.wikipedia.org) ana Sayfasinda gösterilen diller listine ekleyin. Matreeks (mesaj) 20:45, 19 Kasım 2015 (UTC)

İstek yapıldı Yapıldı --Superyetkinileti 21:08, 19 Kasım 2015 (UTC)

Marksizm-Leninizm

Merhaba,

« Marksizm-Leninizm, Marx ve Lenin'in ortaya koyduğu temel öğretilere bağlı kalarak, değişen koşullara ve çağın gereklerine uygun bir biçimde sosyalist sistemde yeniden uygulanmasıdır. » cümlesinde, Marx ve Lenin'in ortaya koyduğu temel öğretilerin, daha önce zaten sosyalist olan sistemelerde zaten uygulanmış sözkonusu öğretilerin bir kez daha uygulanması mı kastediliyor ? Yazı, bu öğretilerin, yalnızca sosyalist sistemler için geçerli ya da uygun oldukları kanaatına mı sahip? Marksizm-Leninizm ögretisi bir başka şey, sosyalizme ise başka bir şey midir ? Yoksa, yazı, Dünya'nın tamamının zaten sosyalist oduğunu, artık bütün yapılması gerekenin, Marksizm-Leninizm'e uygun olarak, bu ğretilerin koşullara göre yeniden uygulanması olduğunu mu söylemeye çalışıyor ? Marksizm-Leninizm'in temel amacı, her şeyden önce, ülkelerinde henüz var olmayan sosyalizmi, o ülkenin toplumlarına kazandırmak değil midir? Yazıya göre ise, sosyalizm ulaşılması gereken bir nokta değil, zaten bir şekilde var olan bir şeydir. Kolay gelsin, --Canudo (mesaj) 09:20, 10 Aralık 2015 (UTC)

Günün seçkin resmi/Kahverengi pelikan

Merhaba,

"Kahverengi pelikan", bir tür olarak Kahverengi pelikanlardan bahseder. Bir Kahverengi pelikan ise, fotoğrafta yeralan örnek gibi, herhangi bir pelikandan, tüm kahverengi pelikanlar arasından yalnızca birinden bahseder. Yani, fotoğrafta gördüğümüz pelikan, türünü temsil ediyor olsa bile, "Kahverengi pelikan" değil, bir Kahverengi pelikandır. Kolay gelsin, --Canudo (mesaj) 10:06, 10 Aralık 2015 (UTC)