Tartışma:Alaska Atabaskları

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Başlangıç[kaynağı değiştir]

Alaska Atabaskları maddesine başladık. Henüz İngilizce (ya da diğer bir dilde) sayfası yok viki versiyonlarında. İngilizce vikide "en:Athabascans" sayfası çok yanlış olarak en:Athabaskan languages sayfasına yönlendirilmiş ve dillerin değil halkların ele alınacağı "en:Athabascan peoples" sayfası da yok, yalnızca dillerinin sayfası açılmış. Atabasklar (ki Apaçiler ile Navaholar en çok adı duyulan Atabask halklarıdır) ABD ve Kanada tarihinde ve kültüründe önemli yere sahiptir ve nedense bir küçümseme ya da "değersizleme" hareketi var İngilizce vikide. Yine de ben elimdeki bilgileri yeni bilgilerle harmanlayıp maddeyi olabildiğince genişletmeye çalışayım. Diğer vikiler Türkçeden çevirsinler artık, ne yapalım --Kmoksy (mesaj) 15:17, 26 Ekim 2012 (UTC)

Ulaşamadığım kaynaklar[kaynağı değiştir]

  • Alaskan Athabascans by Patricia H Partnow (1979)
  • Inupiat, Yupik, Athabascan, and Tlingit traditional dance: Context, meaning, and function in Alaskan native social and ceremonial dance by Thomas F Johnston (1988)
  • Indian Nations of North America by National Geographic, Rick Hill and Teri Frazier (26 Oct 2010)
  • A history of Alaskan Athapaskans : a history of Alaskan Athapaskans including a description of Athapaskan culture and a historical narrative, 1785-1971 by William E. Simeone [198?]
  • The Athabaskans : People of the Boreal Forest = Ts’ibaa Iaalta hut’aana by Terry P. Dickey & Mary Beth Smetzer (1983)
  • Northern Athapaskan art : a beadwork tradition by Kate C. Duncan (1989)
  • Holiday Symbols and Customs by Helene Henderson. Dünyanın değişik ülkelerinden halkların ilginç törenleri aıralanmış fakat buradaki (http://omnigraphics.com/samples/CS-HolidaySymbols4.pdf) örnekte yalnızca teki verilmiş, diğerlerine ulaşamıyorum. Özellikle "Athabascan Stickdance" ve diğerleri ilginç olmalı
  • Travels Among the Dena by Frederica de Laguna (1999) [kesinlikle görülmesi gereken çok değerli bir kaynak ve yazarın daha önceki Tales of the Dena: Indian Stories from the Tanana, Koyukuk, and Yukon Rivers adlı yayınına kısmen "Spirits and Human Souls" adı altındaki aktarımına ulaşabildim]

--Kmoksy (mesaj) 11:24, 27 Ekim 2012 (UTC)

Atabask potlacı[kaynağı değiştir]

İngilizce vikideki en:Athabaskan Potlatch maddesini çevirebilecek varsa maddeye ekleyebilir ya da Atabask potlacı maddesini açabilir --Kmoksy (mesaj) 20:55, 27 Ekim 2012 (UTC)

İngilizce vikiye göre "Atabask halkları" diye bir grup yokmuş[kaynağı değiştir]

İngilizce vikide Atabask dilleri (en:Athabaskan languages) diye bir sayfa var fakat o dilleri konuşan Atabask halkları (en:Athabaskan peoples) sayfası yok. Niye yok dedim ilgili sayfada ve "there is no such group. this is a language-group, not a cultural/ethnic community" cevabını aldım. Bu cevap yeterli değil. Alaska'da UAF (University of Alaska, Fairbanks) başta olmak üzere Alaska Yerli Dil Merkezi Alaska yerlilerinin ayrıldığı 5 ana kültür grubundan birini "Atabasklar" oluşturur diyor, fakat İngilizce vikide bu "kaale alınmıyor". Sebebini anlamakta zorlanıyorum. O zaman, Atabask dillerini konuşan "yerliler" İngiliz mi yoksa Rus mu, karar verin. Öyle ya "hâlâ konuşulan Atabask dilleri" var, fakat o dilleri konuşan halklar ortada yok. Marslılar mı alıp götürdü "o halkları"? --Kmoksy (mesaj) 14:41, 28 Ekim 2012 (UTC)

University of Alaska, Fairbanks üniversitesinin Alaska Native Knowledge Network adındaki alt yapılanması açık seçik «Students define the term "Athabascan" (as it refers to both a group of languages and to the people who speak the languages » diyor. --Kmoksy (mesaj) 10:19, 1 Kasım 2012 (UTC)
İngilizcedeki "Athabascan/Athabaskan" sıfatı yalnızca dil belirten Athabascan language(s), Athabascan words, Athabascan grammar, ... kullanmında değil, ayrıca apaçık dil dışında halk/etnik/kültür belirten Athabascan peoples, Dena'ina Athabascans, Ahtna Athabascans, Deg Hitʼan Athabascans, Holikachuk Athabascans, Koyukon Athabascans, Lower Tanana Athabascans, Upper Tanana Athabascans, Tanacross Athabascans, Gwich'in Athabascans, Hän Athabascans gibi etnik ya da Athabascan cultures, Athabascan songs, Athabascan drums, Athabascan hunters, Athabascan snowshoes, Athabascan clothing, Athabascan values, Athabascan villages, Athabascan basketry, Athabascan beadwork .. gibi çok fazla kullanımı olan sıfattır. Bu durumda there is no such group. this is a language-group, not a cultural/ethnic community savunması alenen "çocuk avuntusu" olup gerçekleri saklamaktır. --Kmoksy (mesaj) 12:25, 1 Kasım 2012 (UTC)

Geliştirilebilir madde[kaynağı değiştir]

Madde şu an "52.411 bayt" olsa da ikiyüz bin baytı geçecek kadar geliştirilmeye oldukça müsait bir maddedir. İlgili 11 halkın kendine ait sayfası açıldığında elde edilen yeni bilgiler özetlenerek bu maddeye aktarılabilir ileride. --Kmoksy (mesaj) 16:30, 28 Ekim 2012 (UTC)

Madde şu an 80.916 bayt oldu ve elim hâlâ durmuyor, sigara gibi bağımlılık yapıyor. İngilizce vikide Alaska yerlilerinin dil ve kültürleri üzerine madde sayısı az ve olanlar da yetersiz "eften püften" yazıntılar. Beş tanesi (en:Nunivak Cup’ig language, en:Chevak Cup’ik language, en:Egegik Bay, en:Qargi, en:Messenger Feast) de tarafımdan açılmıştır. Hiç değilse Türkçe vikide olabildiğince maddeleri açıp geliştirmek gerekir. Amerika Birleşik Devletleri, Dünya'dan farklı bir dünyadır. ABD'ye bağlı Alaska ise ABD'den daha da farklı bir dünyadır. --Kmoksy (mesaj) 10:03, 1 Kasım 2012 (UTC)