Tartışma:Abdullah Cevdet

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Atatürk'ü "etkilemiş" olması konusu[kaynağı değiştir]

  • Bilgi kutusunda etkilediği kişi olarak Atatürk yer alıyor. Abdullah Cevdet'in görüşleri Cumhuriyet'teki yenilik hareketlerinin yapıldığı yıllarda gerçekleşmiş, bir de Atatürk'ün isteği üzerine kitap çevirisi yapmış olabilir. Bu durumda onun Atatürk'ü etkilediği sonucuna mı varılıyor? -- Ullierlich 08:26, 7 Ekim 2014 (UTC)
"Bu durumda onun Atatürk'ü etkilediği sonucuna mı varılıyor?" diye sordun ya, işte o sonuca biz Vikipedi kullanıcılarının varması özgün araştırmadır zaten :) Kaynak yoksa kaldırılması gerek.--RapsarEfendim? 09:09, 7 Ekim 2014 (UTC)
Bence kaldırılmalı. Örnek vermem gerekirse, Abdullah Cevdet'le aynı çizgide bulunan Tevfik Fikret için Atatürk şu sözleri söylemiştir: "Tevfik Fikret'in Tarih-i Kadim'i yok mu, işte o, dünyada yapılması gereken bütün devrimlerin kaynağıdır." Atatürk'ü etkilemiş birisi varsa o kişi Tevfik Fikret'tir, Abdullah Cevdet değil. Harf Devrimi'nin yapılmak istenmesi konusunda Atatürk'ün "Abdullah Cevdet harflerde yenilik yapalım diye yazıp çiziyor, bu adam haklı, ben mebuslarla beraber bu konuyu görüşeyim" gibi bir düşünce içerinde olduğunu hiç sanmıyorum. :) Atatürk'ün Abdullah Cevdet'i öven bir tek sözünü de bulamadım. -- Ullierlich 12:34, 7 Ekim 2014 (UTC)
Burada sözü edilen “etki”nin, yapılan devrimlerin Abdullah Cevdet veya bir başkası istedi, yazdı, çizdi diye yapılması anlamına gelmediğini; kişinin düşüncesini o yönde beslemiş olmak anlamına geldiğini düşünerek birkaç şey eklemek isterim. Atatürk’ü etkilemiş tek bir isim belirlemek mümkün değil; kendisi kuşkusuz Tevfik Fikret’ten de, adını andığı veya anmadığı yerli yabancı pek çok teorisyenden, yazardan çizerden etkilenmiştir. Onun Mizan, İçtihad, Meşveret gibi dergileri takip ederek düşünce kaynaklarını beslediğini biliyoruz. Abdullah Cevdet’in Atatürk’ü etkilemiş bir isim olduğu araştırmacılar şuna dayanarak dile getirmişler: Abdullah Cevdet, Meşrutiyet döneminde yeni bir devlet, yeni bir toplum hayalini yazılarında dile getirilmiş ve bunlarda istediği nitelikleri sıralanmış. Gerek bu istekler ile cumhuriyet sonrasında gerçekleşen devrimler arasındaki paralellikler, gerekse A.Cevdet’in İçtihad’daki yazıları ile Mustafa Kemal’in konuşmaları arasındaki söylem karşılaştırması sonucu bulunan benzerlikler. Bu konuda derli toplu bir yazı için Mustafa Gündüz'ün "Mustafa Kemal ve Erken Cumhuriyet Dönemi Eğitim ve Kültür Hayatına Abdullah Cevdet'in Etkileri" başlıklı makalesini önerebilirim (internetten ulaşılıyor) Mustafa Kemal etkilendiği kişiler olarak Namık Kemal’den Ziya Gökalp’ten, Tevfik Fikret’ten bahsettiğini biliyoruz. Bu kişilerle birlikte Abdullah Cevdet’in adının anmamış olmaması ise çok doğal. Kürt Teali Cemiyeti’nde aktif rol almış, Damat Ferit Paşa kabinesinde Sıhhiye Umum Müdürlüğü yapmış, İngiliz Muhipler Cemiyeti’nin kuruluşunda rol almış birisi olarak kuşkusuz yönetimle arasında mesafe vardı. Adı, Namık Kemal gibi, Tevfik Fikret veya Ziya Gökalp gibi rahatça anılamazdı. Dolayısıyla her ne kadar Atatürk kendisi isim olarak Abdullah Cevdet'ten bahsetmemiş olsa da bilgi kutusu içinde değilse bile madde içinde Abdullah Cevdet’in Atatürk’ü ve cumhuriyet kadroları üzerindeki etkili olduğuna dair görüşlere yer verilebilir diye düşünüyorum.--Başak (mesaj) 12:35, 9 Ekim 2014 (UTC)
"Atatürk'ü etkilediğini" yazan "güvenilir" kaynaklar varsa eklenebilir; ancak en başta kullanıcının dediği gibi kendi kendimize "ha şunu demiş, o zaman etkilemiş olmalı" diye fikir yürütmek özgün araştırmaya giriyor. Ben ikinci durum olduğunu düşündüğümden kaldırdım ama ilk durum geçerliyse eklenebilir.--RapsarEfendim? 13:40, 9 Ekim 2014 (UTC)

Tokat attığı Mahmut Nedim Paşa[kaynağı değiştir]

Linki verilen Mahmut Nedim Paşa 1883’te ölmüş. Tokat atma olayı ise 1903 civarında gerçekleşiyor. Michbruh (mesaj) 15.07, 29 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]