Tartışma:Abdal Musa

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Edebiyat (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Edebiyat maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Edebiyat kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Kelime anlami[kaynağı değiştir]

Abdal ve Musa isimlerinin kelime anlamlari (mana olarak) esdegerdir, fakat iki farkli dilin ürünüdür.

Abdal ve Musa isimlerinin tarihen en geriye kadar gittiginde tarihi Misirin (M.Ö. 4000 yil) kuzeyindeki kiyi bölgesinde ve Misirin güneyinde bulunmakdadir.

Abdal isminin köken anlamlarina baktigimizda, "Suyu temiz" (av-del), "Akli temiz" (ab-del), "Allahin hizmetcisi" (abd-el), "Hak dostu" (abd-el) manalarini görebiliriz. Bir farkli anlamadi 'su kuyusu'. Bu isim eski Misir tarihinde 'ögretmen' olarak kullanilmistir. Ve eski Misir dilinde (M.Ö. 4000 yil) bu isme benzer baska bir isim daha vardir, esdegerdir, oda Musa'dir.

Musa isminin köken anlamlarina baktigimizda, "Ögretmen" (mu-sa[v]), "Ögrenmis" (mus-a[v]), ve elimde suan belgelerin mevcut olmamasi üzerinden: "mu" ve "sa" kelimelerinin kökünün Abdal kelimesiyle ayni manadan (belki ayni kökden) geldigini görecekdiniz.

Bu iki isim Misir tarihinde yasayan 4-5 halkin arasindan cikmis, hangi halka hangi ismin daha yakin oldugunu bilmeksizin, tarih arastirmalari bu konuya bir aydinlik getiriyor: Musa isminin güneyde ve yahudi bölgelerinde yaygin oldugu, ve Abdal isminin bir efsanevi firavunlari devirmis bir kavmin yasadigi kuzey bölgelerinde mevcut oldugu.

ÇOK EKSİKLER VAR[kaynağı değiştir]

Abdal Musa konusu ile ilgili çok eksikler var lütfen düzeltilsin ve tamamı yazılsın. 159.146.40.119 21.53, 14 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]