Tartışma:31 Mart Vakası

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Maddenin adı[kaynağı değiştir]

Tarih derslerinde ve benim gördüğüm çoğu yerde bu olayın adı "31 Mart Vakası" olarak geçiyor. (Farklı kullanımı ise güncel Türkçe ile söylenmiş şekli: "31 Mart Olayı"). Eğer itirazı olan yoksa değiştireceğim. denisutku *:!? 18:42, 14 Temmuz 2007 (UTC)

Önerdiğin isimler VP:TBA'ya uygunluk açısından da daha iyi.--Machiavelli' msj 18:58, 14 Temmuz 2007 (UTC)

Tartışmaya biraz geç katılmış oluyorum ama maddenin adının 31 Mart Vakası ya da Olayı olması daha doğru değil mi?--2ulus 19:27, 2 Eylül 2007 (UTC)

Maddenin içeriği[kaynağı değiştir]

Maddeyi okurken aklıma; "bakla tarlalarında karga kovalamalar" ve "benim de adım mustafa senin de" (ezberlenmiş, içeriksiz tarih!) geldi.

1- Hasta adam paylaşılacak, düveli muazzama bunun hesaplarını yapıyor. (Batı ve Rusya) 2- Memlekette iktidar ele geçirilecek, memleket kalkındırılacak, savaşlar yapılıp kaybedilen topraklar alınacak, batının ilmi alınacak vsvs. (bkz İttihatçılar) 3- Muhalefet susturulacak, gelecek planlanacak, meşrutiyet rafa kaldırılacak vsvs (Abdulhamit) 4- Bağımsızlık kazanılacak, ayaklanılacak, muhtariyet istenecek, filistinde toprak satın alınacak vaad edilmiş topraklar, hellenizm uyandırılacak vsvs (rumlar, ermeniler, yahudiler)

Osmanlı ülkesinde bunca karışık bir dönemde gerçekleşen olayla son büyük imparator tahttan indiriliyor, güç dengeleri değişiyor ve siz bu olayları bu şekilde mi yansıtıyorsunuz.

Ya ilk beş paragrafı kaldırın yahut da ilk beş satırda anlatılanların bir kurgu olması ihtimalini de değerlendirin.

İsyanın başladığı yer SultanAhmet Meydanıdır. http://www.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/849542-taksim-kislasi

yorum hakkında...[kaynağı değiştir]

konunun içeriğine yorum yapan arkadaş, galiba pek hoşuna gitmemiş ayaklanmanın bastırılması. (...) bir kere anlattıklarınızın hiç bir dayanak noktası yok. bu 31 mart olayı dediğimiz direniş bastırıldı değilmi? bastırıldı. peki bastırıldıktan sonra bahsettiğiniz olaylar gerçekleştimi?rusyanın ve avrupa ülkelerinin hasta adamı parçalama arzuları gerçekleştimi? tabi ki gerçekleşmedi.Mustafa KEMAL asla bu ülkeye Rusya yada başka bir ülkenin boynduruğunu getirme taraftarı değildi.ve dini inanışlara da çok saygılı bir insandı.peki şöyle söyleyeyim eğer isyan bastırılamamış olsaydı ve çok sevdiğin çok değerli sultanın tahtta kalsaydı.ve hatta emriyle ATATÜRK'Ü yakalatıp öldürtmüş olsaydı. bu söylediklerin(osmanlı devletinin paylaşılması) dahamı zor olurdu dahamı kolay olurdu? bu mücadeleyi almanyadan toplatılıp getirtilmiş yeteneksiz komutanlar sayesindemi kazanacaktık? 195.174.100.217 21:21, 20 Ocak 2010 (UTC)

fazla öznel (?) bir ifade?[kaynağı değiştir]

Kaldırdığım satır şöyle idi:

"'Ne Şehittir Na Gazi Pisipisine Gitti Niyazi' deyimi Resneli Niyazi bey için söylenmiştir."

Kişisel fikrime göre bu, kuvvetli bir atıf gösterilmediği sürece içerikte yer almamalı. Saygılarımla... 194.27.143.251 16:49, 31 Mart 2011 (UTC)

ahmet akgündüz'ün yazısının kaynakçada yer alması yanlışBu imzasız yazı Darkjedi (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Sebep?--Sadrettinmesaj 23:40, 19 Ocak 2012 (UTC)

31 mart vakası ya da olayı belirgin biçimde daha yaygın. yukarda da bu yönde fikirler var. bir itiraz yoksa değiştirelim. --kibele 13:51, 12 Nisan 2013 (UTC)

Katılıyorum. Sayfa taşıma talepleri'nde listeliyorum şimdi.--Cfsenel (mesaj) 03:09, 28 Nisan 2015 (UTC)

Taksim Topçu Kışlası[kaynağı değiştir]

Taksim Topçu Kışlası'nin 31 Mart isyanı ile ilgisi olmadığını, Tarihin Arka Odası TV programında, (2013-haziran-08) Murat Bardakçı, fotoğrafları ve belgeleri ile açıkladı. Bu konu düzeltilmeli. Topcu Kislasi ile karistirilan Taskisla'dir. Bugun ITU Mimarlik Fakultesi olarak kullanilmaktadir.--Cagrizaman (mesaj) 04:13, 13 Haziran 2013 (UTC)

Olay irticai değil miydi?[kaynağı değiştir]

"Ancak kimi araştırmacılar olayı bir irtica ayaklanmasından ziyade amacına ulaşamayan bir askeri darbe girişimi olarak değerlendirilir." (gramer hatası orijinaldeki gibidir) cümlesi, devamı olduğu önceki cümleyiinkar ediyor gibi görünüyor; belki amaç da budur. Verilen "kaynak" da aynı fikri savunuyor; buna itiraz yok; ama 31Mart gerici ayaklanması gibi yakın tarihin önemli bir gerici kalkışmasına ilişkin farklı görüşleri,örneğin verilen "kaynak"ta söylendiği gibi yazabilirlerdi. "Eski düzeni yeniden tesis etmek amacı güttüğünü ve bunun irtica olarak değerlendirilemeyeceğini savunan görüşler de vardır."vb diyebilirlerdi. Bu nedenle, bu satırı kaldırmak gerektiğine inanıyorum.Obligatorius (mesaj) 22:08, 26 Mart 2017 (UTC)