Tartışma:2016-18 Türkiye tasfiyeleri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Siyaset (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Madde başlığı[kaynağı değiştir]

"2016 Türkiye tasfiyeleri" çok genelleyici duruyor. Bu konuda eğer enwiki referans alındıysa, ben frwikinin seçiminin daha doğru olduğunu düşünüyorum. Ana madde adına uyuma istinaden "2016 Türkiye askerî darbe girişimi sonrası tasfiyeler" olarak taşımayı öneriyorum. --Maurice Flesier message 10:22, 6 Aralık 2016 (UTC)

Darbe öncesinde tasfiyelerden, KHK ile ihraçlardan bahsedilmediği için bu hâli iyi bence. Diğeri olması da sorun değil tabi, kullanıcıların fikirlerine bağlı. -seyit. 16:03, 7 Aralık 2016 (UTC)
Darbe girişimi öncesi tasfiyeler, KHK ile ihraçlar derken tam olarak neden bahsettiğinizi anlayamadım. 1 Ocak-14 Temmuz 2016 tarihleri arasında herhangibir tasfiye süreci varsa bu başlık doğru olur fakat eğer 15 Temmuz Askerî darbe girişiminin ardından bir tasfiye dalgası varsa yukarıdaki öneri daha uygun. KHK'lar OHAL ilanı sonrasında, OHAL ise zaten 15 Temmuz sonrasında ilan edildi biliyorsunuz. --Maurice Flesier message 18:53, 7 Aralık 2016 (UTC)
Darbeyi de günü gününe/ayı ayına yazmıyoruz mesela 2016 darbesi diyoruz kısaca. Önerdiğin gibi yaparsak gereksiz uzatırız gibi geliyor. (Seyit bu arada ben :D Bir kullanıcı adı değişikliğine gittim) -MHIRM. 19:36, 7 Aralık 2016 (UTC)
2016-17 olarak güncellenmesi iyi olmuş fakat isim konusundaki görüşümü mahfuz ediyorum. Madde tamamen darbe girişimi sonrasını ilgilendiren bir içeriği barındırıyor. İsimlendirmede konusunda eğer en wiki referans olarak kabul ediliyorsa bence fransızcanın seçimi daha isabetli. Böyle bir madde için yaygınlık arayamayacağımıza göre en uygununu VP:ADK'ye uygun olarak biz belirleyeceğiz sanırım @MHIRM --Maurice Flesier message 23:16, 9 Şubat 2017 (UTC)
  • Maurice Flesier'ın önerisi yerinde. Madde de darbe girişimine bağlı olarak yapılan Gülencilere yönelik tasfiyeleri inceliyor zaten. Gerçi son paragrafta tasfiyelerin genişlemesine de atıf yapılmış ancak dediğim gibi maddenin bu yönde adlandırılması isabetli olur. Bir de 2016-17 yerine 2016-2017 yapalım onu, bu formatı spor sezonları dışında kullandığımızı hiç görmedim. --Cobija (mesaj) 16:05, 11 Şubat 2017 (UTC)
Madde eksik olduğu için şu an sadece Gülenciler olarak yer almış ama aslında akademisyenler falan mevcut durumda Gülenci olmayan muhaliflere yönelmiş hâlde. Ben de ad önerisini karşı olmamakla birlikte mevcut adın daha iyi olduğunu düşünüyorum. Darbe öncesinde bir tasfiye olmadığından, zaten 2016 dediğimizde darbe sonrası tasfiyeler anlaşılmakta. Darbe girişimi sonrası diye bir eklemenin sayfa adını gereksiz uzatacağı konusundayım. Yılda da aynı 2016-17 daha iyi bence. Diğer kullanıcılardan gelebilecek daha fazla görüşleriortak bir yol bulunabilir. -MHIRM. 21:43, 11 Şubat 2017 (UTC)
  • "2016 Türkiye tasfiyeleri" olan madde adının bende uygun olmadığı kanaatindeyim. Sonuçta 2016 yılı askeri darbe girişimi sonrası OHAL kapsamındaki tasfiyelerden bahsediyor olduğumuza göre "2016 Türkiye askerî darbe girişimi sonrası tasfiyeler" adlandırması uygun. 2016-2017 diye adlandırma zaten hiç uymuyor. Önerilen adlandırma bu yılları da içermiş oluyor.--Muratero 21:23, 11 Şubat 2017 (UTC)

bu yönde bir isim değişikliği, tasfiyelerin darbe girişimiyle doğrudan ilgisi olduğu algısını yaratır. henüz maddede yeterince içerik bulunmasa da, durumun böyle olmadığı, tasfiyelerin ohal kapsamında genişletildiği malûm. algı yaratmaya yarar ve sakıncalıdır, yanıltıcıdır.. --kibele 22:12, 11 Şubat 2017 (UTC)

  • Maddenin ilk cümlesinde darbe teşebbüsünün ardından yapılan tasfiye işlemlerinden bahsedilmekte. İlk etapta bu cümleden, darbe teşebbüsüne bağlı olarak yapılan tasfiyeler anlamını çıkarabiliriz. Fakat @MHIRM'in de gayet güzel vurguladığı gibi, madde yalnızca darbe teşebbüsünün içerisinde yer alanlara yönelmiş durumda değil. İşin içinde, bu olaydan bağımsız olarak tasfiye edilenler de var. Ayrıca, @Kibele'nin de belirttiği üzere, bu gibi bir isim değişikliği konuyu tek bir olay özeline indirgeyecektir. Farklı sebeplerden kaynaklanan diğer tasfiyelerin de madde içerisinde yer almış ve alacak olması nedeniyle, madde adının bu şekilde genelleyici olmasında bir sakınca görmüyor, bilakis doğru şeklinin böyle olması gerektiğini düşünüyorum. --Ravages (mesaj) 14:11, 12 Şubat 2017 (UTC)
Madde içeriği günden güne gelişmekte, çünkü OHAL sürüyor ve dolayısıyla KHK'lar yayınlanabilir. Şu aşamada madde isminin genelleme yapmasında sakınca Yok, bilakis bence fayda var, yukarıda kullanıcılarımız gayet güzel izah etmiş. Ne zaman ki madde tamamlanır, tamamlanmaya çok yaklaşırsa o zaman adlandırma hususunu yeniden tartışabiliriz. chansey Mesaj 19:53, 12 Şubat 2017 (UTC)
Girişteki 2016-17 Türkiye tasfiyeleri, Türkiye hükûmetinin 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrasında başlattığı ve hâlen sürdürdüğü tasfiye silsilesi. bu cümle dahi tasfiyelerin darbe girişimiyle doğrudan ilgisi olduğu algısını yaratıyor yeterince. Aksini iddia etmek bu tasfiyelerin Darbe girişimi ile ilgisi bulunmadığını söylemektir. Bu durumda da girişi yeniden düzeltmemiz ve bilgilerindeki kutusundaki darbe girişimi bağlantılarını kaldırmalıyız. Ben tartışmanın bu aşamasından sonra madde adının belirlenmesi konusunda kaynakları referans alalım derim. [1] [2] [3] [4] [5] 1 Ocak 2016 - 14 Temmuz 2016 arasında bir tasfiye bilgisi varsa maddenin adının bu şekilde kalması doğru olur fakat yok ise .."darbe girişimi sonrası tasfiyeleri" olarak taşımamız gerektiğini düşünüyorum. --Maurice Flesier message 10:44, 18 Mart 2017 (UTC)
Zaten darbe girişimi sonrası başladı tasfiyeler. Darbe girişiminden önce 1 Ocak 2016'da başlamadı. Bu yüzden "2016 Türkiye askerî darbe girişimi sonrası tasfiyeler" ismine harfi harfine katılıyorum. --Tuğkan (mesaj) 14:42, 12 Nisan 2017 (UTC)
başlığı uzatmak dışında pek işlevi olmayacak + tasfiyelerin hepsi darbe ile ilişkili anlamını yansıtmaya oldukça müsait. -MHIRM. 14:59, 12 Nisan 2017 (UTC)
  • geçen sürede madde içeriğinin gidişatında bir değişiklik olmadığı için yukarıdaki talebimi tekrar ediyorum. Tasfiyeler darbe girişimi sonrasında başladı ve ana maddesi 2016 Türkiye askerî darbe girişimi'dir. Bu nedenle 2016 Türkiye askerî darbe girişimi sonrası tasfiyeler' olarak taşınması gerektiği kanaatindeyim. --Maurice Flesier message 20:48, 17 Temmuz 2017 (UTC)
taşıma gerçekleşmemeli. yukarıda neden taşınmayacağı belirtildi. {...} madde başlıklarına tepe etiketi eklemesine müdahale edilmeli. {...} -MHIRM. 21:23, 2 Ağustos 2017 (UTC)
sansürleniyorum arkadaşlar :D içsel sansür. -MHIRM. 21:36, 2 Ağustos 2017 (UTC)

Kürt azınlık[kaynağı değiştir]

"Eylül başından bu yana tasfiyeler, olağanüstü hâl koşullarıyla birlikte Kürt azınlığı da kapsar hâle geldi." cümlesinde direkt olarak kürtlere yönelik bir duruş izlenimi verilmiş bunun düzenlenmesini veya kaldırılmasını talep ediyorum --By erdo can • msj 14:25, 8 Nisan 2017 (UTC)

kaynaklar bu yönde bilgi veriyor, biz de buna göre hareket ediyoruz. Bu "izlenimin" kalkması için kaynak sunabilir misiniz? -MHIRM. 13:09, 12 Nisan 2017 (UTC)
İlgili paragrafa eklenmiş tek kaynakta "... terörist bir grup olan Kürdistan İşçi Partisi (PKK)'yı desteklemekle suçlanan(ki buradaki (PKK)'yı desteklemekle suçlanan ifadesine dikkat çekmek istiyorum) Kürt mahallelerine doğru genişliyor." ifadesine rastladım fakat dikkatlice okumama rağmen "Kürt azınlığa" yönelik bir suçlama göremedim yanlışım varsa düzeltin lütfen sayın @MHIRM. Ek olarak maddedeki taraflı etiketini kaldırdığınızı gördüm ama buradaki tartışmanın sonlandığını göremedim? --By erdo can • msj 17:35, 12 Nisan 2017 (UTC)
tamamdır, uygun bir düzenleme yapalım. Kürt azınlığa yöneldiğine dair birçok eleştiri var; bunları belirtmemiz gerek illaki. tepeye taraflı etiketi eklemek son çaredir. maddenin çoğunun taraflı olması gerekir. burada bir cümleye bakarak (konuşmadık da henüz) taraflı etiketi eklemek yanlış. beğenmediğimiz/hoşumuza gitmeyen/kişisel ideolojilerimize ters birçok ifade görebiliyoruz. bunlardan yola çıkıp tepeye etiket konmamalı; madde geneline bakılmalı. özetle tepeye etiket konusunda biraz daha hassas davranmak gerek, son çaredir. Belirttiğiniz yerin nasıl düzenlenmesini önerirsiniz? -MHIRM. 17:43, 12 Nisan 2017 (UTC)
"Eylül başından bu yana tasfiyeler, olağanüstü hâl koşullarıyla birlikte PKK ile ilişkisi olduğu düşünülen Kürtleri de kapsar hâle geldi." bence verilen kaynağa uygun bir düzenleme --By erdo can • msj 17:49, 12 Nisan 2017 (UTC)

Başlığın ana başlığa taşınması gerektiği düşüncesindeyim. Türkiye’de ve dünyada yaşanan hemen hemen her darbede devlet kadro ve teşkilatlarından tavsiyeler olmuştur. Örn. 27 Mayıs, 12 Eylül. -Pivox (mesaj) 19.58, 4 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]