Tartışma:2011 Türkiye genel seçimleri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Siyaset (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

bu madde de anketleri yapan bilimsel şirketlerin adları ve anketlerin yapılış şekli ve anket sorulan hakkında bilimsel bir kaynak gösterilmemiş !Bu imzasız yazı 78.185.135.80 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Kaynak gosterilen websitelerine bakarsaniz aradiginiz bilgilere ulasabilirsiniz. Yakamozlar 16:56, 3 Mart 2011 (UTC)
2011 Türkiye genel seçimi anketleri ni WP'den cevirmeye basladim. burdaki anketleri de bu vesileyle kaldirabiliriz. Yakamozlar 14:36, 22 Nisan 2011 (UTC)

Seçim bilgi kutusu[kaynağı değiştir]

Seçim bilgi kutusundaki liderlerin resimleri ve parti adlarını siliyorum!! 12 haziran akşamı oldu da benim mi haberim yok. Mirada 16:09, 19 Mart 2011 (UTC)

Mirada bu işi olması gereken hale getirmişti. 20 Nisan 2011 23:54'de Yakamoz51 arkadaşımız kutuyu düzenlemiş ve 1., 2., 3. parti vs. şeklinde fotğraflı falan bilgi girilmiş. Bu değişiklik de onaylanmış. Şablonu bozmadan bu bilgileri sildim. Bütün bu bilgiler, seçimden sonra girilecek şeylerdir; biraz sabır. Kimin kaçıncı olduğu falan belli değil şimdi. Şablondaki ongoing değişkeni değerini de "yes" yaptım. Bu değer "no" yapılırsa eski yüzdeler beliriyor. Şu anda devam eden bir seçim dönemindeyiz. ongoing? yes. Bunu da değiştirmeyelim lütfen. Onaylama görevini yapan arkadaşların, bu sürümü onaylamalarını ve mantığı çok açık olan bu işi tekrar "sonuçlu" hale getirmemelerini, öyle bir değişiklik yapılırsa bunu onaylamamalarını diliyorum. Neophyrigian 10:50, 21 Nisan 2011 (UTC)

Sevgili Neophyrigian'in 10:50, 21 Nisan 2011 ' de yaptigi yoruma acizane cevap: Aslinda altinda onceki secimlerdeki oranlari felan yaziyordu. Ingilizce VP'de bu sekilde uygulaniyor. Secim olana kadar onceki secimlere gore siralar ve bazi kucuk bilgiler veriliyor secim olunca da guncelleniyor. Bir kusursa affola. Yaptiginiz katkilar icinde ayrica tesekkurler, madde sizin sayenizde guncel ve dolu dolu.. Yakamozlar 13:49, 21 Nisan 2011 (UTC)
Yakamoz arkadaşımızın yaptığı katkılar "kusur" falan değil elbette. Hep beraber daha iyisini bulmaya çabalıyoruz. Yakamoz'un değişikliklerini incelerken zaten şunu farketmiştim: Değişiklikler, kutu daha güzel, makul olsun diye yapılmış, uğraş verilmiş; bunda tereddüt yok. Seçim sonuçları alınmaya başladığında Yakamoz'un o yaptıkları çok işe yarayacak, kutuyu Yakamoz sürümüne döndüreceğiz, biraz oynamayla, iş bitecek. Sorun şurada ki, 1- O hali, açıkça 1., 2., 3. parti sıralaması yapıyor. Bu olacak iş değil. 2- Geçmiş oranlar vs. konusu: Kutu kodunu "deneme tahtası"na yapıştırıp denemiştim işi; 1. 2. 3. parti meselesi temizlendikten sonra ongoing no bırakılırsa eski oranlar beliriyor ama iş anlamsız oluyor. Yakamoz da İngilizcesine atıf yapmış ya, bence asıl sorun buradan kaynaklanıyor zaten. Bir boş vakitte girdisine çıktısına bakacağım ama sanırım bu şablon ABD seçimleri için hazırlanmış ve bizdeki seçimlere uymayan birden fazla yönü var. Keşke aklı eren arkadaşlar bu işe genişçe, belki sıfırdan el atabilse. Kaldı ki, kutunun orijinalini tasarlayan ongoing seçeneğini niye koymuş ve ona yes değeri verildiğinde niye eski oranlar görünmez oluyor; bunun da bir ilmine varmak lazım. İçimden bir ses, devam eden seçim süreci boyunca onu yes yaptıklarını, karşılaştırma (no) seçeneğini seçim bitince aktifleştirdiklerini söylüyor. Selam ve sevgi. Neophyrigian 15:22, 21 Nisan 2011 (UTC)
Evet aslinda asil sorun bu bilgi sablonunun Amerikan baskanlik secimlerine gore hazirlanmis olmasi. iyi calismlar Yakamozlar 16:17, 21 Nisan 2011 (UTC)

Anketler: Soru[kaynağı değiştir]

anketler 5 veya 4 seçenekli sorulardan mı oluşuyormuş? 85.96.122.245 02:43, 29 Mart 2011 (UTC)

Bilgi kutusunda, hatalı bilgi[kaynağı değiştir]

Yukarıda bir arkadaş bilgi kutusunu bir açıdan tartışmış ve düzenlemiş. Ama o kutuda çok daha temel bir hata var: "başbakan Seçilen:belli değil" yazılı. Bu seçimlerde başbakan seç ilmiyor. Esasen Türkiye'de hiçbir seçimde başbakan seçilmiyor, resmi olarak baktığımızda. Birinci partinin başkanının başbakan olması kuvvetli ihtimaldir ama öyle olmayabilir de pekala. Yapılan iş, milletvekili seçimi. İstenirse, kutuya, birinci parti ve onun başkanı falan yazılabilir. O kişi aynı zamanda başbakansa, o da altına yazılır, istenirse. Ne yapacağımı bilemediğimden, ellemiyorum ama, böylesi düpedüz yanlış. Neophyrigian 20:57, 12 Nisan 2011 (UTC)

  • Mirada buna ilişkin bir düzenleme yapmış; iyi olmuş. Seçimden sonra 2007 için görülene benzer bir hal alacak o kutu sanırım.Neophyrigian 22:16, 19 Nisan 2011 (UTC)
  • kutuyla zaten çokça oynadık, ben daha fazla kurcalamayacağım şimdilik. Bir ara şu şablonun tamamının ilmine varmaya çabalarım belki. Ama itirazım devam ediyor. Bu arabaşlık altındaki -az yukarda- "seçilen başbakan" kalıbına itiraz etmiştim. Tmamen aynı gerekçeyle "İktidar partisi-seçilen" kalıbına da itiraz ediyorum.:) Seçimde iktidar partisi seçmiyoruz! Peki ne olabilir? Hem sol hem sağ taraf için benzer şekilde yapılabilir:"Önceki Seçimdeki Birinci Parti" x "Bu Seçimdeki Birinci Parti". Başbakan ve iktidar partisi seçimin doğrudan sonucu değil (dolaylı sonucu) ama birinci parti, seçimden doğrudan edinilen bilgi. Neophyrigian 15:35, 21 Nisan 2011 (UTC)

Aday listeleri[kaynağı değiştir]

Maddeye BDP ve İşçi partisi'nin adayları eklenmiş ama tarafsızlık için AKP, CHP, MHP, vb. partilerin de adaylarını eklemek gerekiyor. Eğer tüm adayları eklersek 2000-3000 kişiyi buluruz sanırım. Bu bilgiler Vikihaber için daha uygun gibi. --Szoszvmesaj 16:09, 13 Nisan 2011 (UTC)

Bağımsız aday platformları için ayrı maddeler açılmalı. Bu maddeden yalnızca bağlantı verilse yeter.--Oğuzhan 16:12, 13 Nisan 2011 (UTC)
  • İki bağımsız adaylar bloğu adayları listesini ben eklemiştim; sonra başka bir arkadaş yerleşimi düzenlemiş. Szoszv'un uyarısı hakkında: Bunlar resmi olarak BDP ve İP adayları değil. Bağımsız adaylar. Resmi listelerde parti adayları açık seçik görülüyor. Onları öğrenmek isteyen için sokıntı yok. Dahası, isimlerin ötesinde, onlar parti adayı olarak görülüyor zaten. Parti bağlantılı da olsa bağımsızlar için durum farklı. Bunlar listelerde sadece isim olarak görülüyor, hangisinin hangi çerçevede aday olduğu bilgisine ulaşmak kolay değil. Burada döküm yapmak, bu ihtiyacı karşılar diye düşündüm. YSK'ya verilen listeler kesinleştiğinde, zaten tek bir belgeye atıf yaparak tüm adayları (esas olarak parti adaylarını) işaret edebileceğiz. Tek tek partilerin aday listelerine bağlantılar vermek de mümkün. Yine de, bu iki bağımsızlar bloğu için, kullanılan yöntem bana uygun geliyor. Oğuzhan'ın önerisine gelince: Bağımsız aday blokları için ayrı maddeler açılıp dökümler oralarda yapılırsa, bağlantı vermekle iş çözülür elbet. O sayfaları yapan biri çıkarsa, olur. Son olarak: Burada bir "seçim tarafsızlığı", "onu listeleyen bunu da listelemeli" mantığıyla yaklaşmıyorum konuya. Tarihe kalacak özet bilgi, benim derdim. Şu haline, YSK kesinleşen listeyi de -elbette belge olarak- eklediğimizde; iş büyük oranda hallolacak. Bu iki liste verilmeseydi, 2011 seçimini anlamak isteyen bir araştırmacının eli böğründe kalırdı. Neophyrigian 20:52, 13 Nisan 2011 (UTC)
  • Oğuzhan listeleri kendi maddelerine taşımış. Ben de iç bağlantıları verdim. Şu hali bu alt tartışmaya katılan herkes bakımından tatmin edicidir, sanırım. Neophyrigian 00:02, 14 Nisan 2011 (UTC)

YSK Web alanını kaynak gösterirken, tam adrese atıf yapalım[kaynağı değiştir]

YSK yılara dağılan şekilde yüzlerce, binlerce karar alıyor. Bu seçim için bile onlarca karar oldu. Bir konuya ilişkin kaynak gösterirken sadece www.ysk.gov.tr yazmak fazla bir şey ifade etmiyor. Biz o sayfayı okurken en üstte bizim ilgilendiğimiz açıklama varsa, bu yeterli gelebiliyor bize ama üç gün sonra o sayfa değişiyor, o sayfa/belge (genellikle pdf belgesi) görünmez oluyor ana sayfada. Hangi açıklamaya/sayfaya/belgeye atıf yapıyorsak onun tam adresini ve başlığını girmemiz lazım. İşe yarar örnekler maddede mevcut. Neophyrigian 08:37, 21 Nisan 2011 (UTC)

Milletvekili Sayısı[kaynağı değiştir]

Samsun'un çıkaracağı milletvekili sayısı 8 olarak gösteriliyordu. Bunu 9 olarak düzelttim. Yalnız konu ile ilgili haritada halen 8 olarak gözüküyor. Bunu haritayı ekleyen kullanıcı(ya da başka biri) düzeltebilir mi?--Cguven 21:33, 26 Nisan 2011 (UTC)

  • Düzeltildi. Uyarınız için teşekkürler.--Reality 00:39, 8 Haziran 2011 (UTC)

Geçmiş zaman ekleri[kaynağı değiştir]

"Diğer gelişmeler ve notlar" başlığının geçmiş zaman olarak düzenlenmesi gerekiyor. --— heddagabler 08:24, 13 Haziran 2011 (UTC)

Sandalye değişimi[kaynağı değiştir]

Şablonu biraz düzenledim, daha da uğraşılması lazım elbet. Düzeltmeleri yaparken "Sandalye değişimi" kısımda tereddütte kaldım. Bu ifade iki anlama gelebilir, önceki seçimde kazandığı milletvekili sayısına göre değişim, ve seçimden hemen önceki (11 Haziran) milletvekili sayısına göre değişim. Kelime anlamına daha çok uyduğu ve göz attığım diğer vikilerde de bu şekilde olduğu için ikincisini tercih ettim, ne dersiniz?

Ve tabii bir de seçimden önceki milletvekili sayısının kaynak problemi var, TBMM'nin sitesinde şu anda bu bilgiye ulaşılamıyor, muhtemelen resmi sonuçlar açıklandıktan sonra bu dağılıma hiç ulaşılamayacak, yeni dağılım eskinin yerini alacak. Bu bilgi bir yerde arşivleniyor olsaydı iyi olurdu.--Cfsenel 14:36, 13 Haziran 2011 (UTC)

Sandalye degisimide oy degisimi gibi bir onceki secime referans eder. Yani gecen secim sonuclarina gore bu secim sonuclarinin farki ne? Mesela bazi MHP adaylarida partiden ihrac edildikleri icin muhtemelen bugun yarin, bagimsiz hale gelecekler. Ancak onlarda MHP'den kazanmis gosterilmelidir. Yakamozlar 14:44, 13 Haziran 2011 (UTC)
Bazı adaylar derken, sanırım sadece İhsan Barutçu var bu durumda olan, o da zaten ihraç edilmiş olduğu için halihazırda bağımsız. MHP listesinden bağımsız seçilmiş durumda yani. Şu anda verilen 53 sayısına dahil mi bilmiyorum, onu da ayrıca tartışmak gerekebilir. Ama sandalye değişimi kısmı şimdilik sizin dediğiniz gibi dursun, diğer insanlar da fikirlerini belirtsinler. "Sandalye" tabirinin ise komik olduğunu düşünmüyorum, Türkçe'de de yaygın olarak kullanılan bir ifade. Elbette belirttiğiniz gibi seçim (gerçek anlamıyla) sandalye için değil, milletvekilliği için yapılıyor; ama bu bağlamda sandalye milletvekilliği anlamına geliyor zaten. Bence değişmesine gerek yok.--Cfsenel 15:15, 13 Haziran 2011 (UTC)
Tabii 'komik'ten kastınız "lider sandalyesi" idiyse o hakikaten öyleydi. Onu seçim çevresi yaptım, zira, çok önemli bir ayrıntı değil ama, seçim bölgesinin 298 sayılı kanuna göre daha farklı bir anlamı var. Bir diğer endişem de önerdiğiniz değişiklikle şablondaki satır sayısının aşırı artması. "Önceki seçime göre sandalye değişimi" (eğer o sayıyı o anlamda kullanacaksak) gerçekten daha açıklayıcı, ama iki satır olması bile kötü bir görüntüye yol açarken, bu üç satıra sebebiyet veriyor. Keza "Seçimden önceki sandalye sayısı". Bunlar da sol sütunun genişliği biraz arttırılarak çözülebilir belki, en azından maksimum iki satır olacak şekilde. Gerçi bu şablonla ilgili bir konu ama, konuyu burada açtınız diye buraya yazdım.--Cfsenel 16:01, 13 Haziran 2011 (UTC)

Bağımsızlar[kaynağı değiştir]

Bağımsızlar içinde BDP vekillerinin aldığı oy nedir, geçen sefer aldıkları oya göre nasıl değişmiştir, bence bunu belirtmemiz, hatta tabloda BDP'yi ayrı bir kalem olarak belirtip dipnot olarak da o partinin adaylarının seçime bağımsız olarak girdiğini söylememiz yararlı olur. Bu önemli bir nokta, meclisteki 4. partinin performansını gösteriyor ve pek çok gazete, kanal vs. atlıyor. Ben kendim yapamıyorum çünkü henüz kaynak bulamadım. Saygılar, Filanca 08:57, 15 Haziran 2011 (UTC)

Google v. NTVMSNBC[kaynağı değiştir]

NTVMSNBC'nin seçim sitesinin Google'dan daha iyi olduğunu düşünüyorum. Zira hem sonuçlar daha detaylı, hem de Google'ınki BDP destekli bağımsızların kazandığı illeri yanlış gösteriyor. --82 ~145 ileti 10:34, 17 Haziran 2011 (UTC)

secim yardimlari[kaynağı değiştir]

partilere yapilan secim yardimlari ile ilgili detaylar ekleyebilecek var ise eklesin lutfen, tesekkurler Odarcan 12:58, 20 Haziran 2011 (UTC)

Oy oranı değişimi[kaynağı değiştir]

2007 seçimleri'ne girmeyen partiler için de oy oranı değişimi verilmiş, tabii geçen seçimde % 0 oy aldıkları varsayımıyla bu seçimdeki oy oranları neyse değişime de aynen yazılmış. Bunun doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum, bir partinin seçime girmemesiyle seçimde % 0 oy alması aynı şey değildir. Geçen seçime girmemesi demek, karşılaştırabileceğimiz bir oy oranı olmaması anlamına gelir. Bu düşünceyle bu partilerin oy değişimleri kısmını kaldırıyorum. Bu kısımlara bunu belirten bir not yazılması da düşünülebilir.--Cfsenel 11:49, 17 Temmuz 2011 (UTC)

postmodern-AKP dönemindeki seçimlerdir. (2011)88.232.138.68 08:16, 15 Temmuz 2013 (UTC)

İngilizce kullanımı mı?[kaynağı değiştir]

Bilgi kutusunda "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 550 sandalyesi için 276 seats needed for a majority" kısmı geçmektedir. İngilizce kısım Şablon:Seçim bilgi kutusu'ndan kaynaklanan bir hatadan ötürü oluşuyor sanırım. Bunu düzeltebilecek bilgiye sahip değilim. Biri yardımcı olursa sevinirim. İhsanjrmesaj 18:30, 8 Eylül 2012 (UTC)