Tartışma:2006 Lübnan Savaşı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje İsrail (B-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İsrail maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İsrail kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

yeterli değil[kaynağı değiştir]

Madde çok önemli bir konu hakkında ancak içeriği yeterli değil. Güncelleştirilmesi lazım. --Süleyman Habib 06:45, 25 Temmuz 2006 (UTC)

Girişi biraz elden geçirdim. --DenizRC 14:28, 26 Temmuz 2006 (UTC)

Maddeyi parça parça olarak İngilizce'den tercüme etmekteyim. Fakat içerik konusunda İngilizce Wikipedi'nın hata yapmış olması mümkün. Onun için ilgili arkadaşlar içeriği kontrol etmede yardımcı olursa sevinirim. --DenizRC 05:25, 27 Temmuz 2006 (UTC)

Savaş şablonunda Lübnan, Hizbullah ile aynı tarafta gösterilmiş. Bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Çünkü, Lübnan hükümeti İsrail'in kara harekatı yapması halinde ordusunu savaşa sokacağını söylediği halde şu ana kadar Lübnan ordusu İsrail birlikleri ateş açmadı. Lübnan hükümeti, ateşkes çağrıları yapmanın dışında kriz boyunca edilgen bir tutum sergilemekte. Bu sebeple Lübnan'ı, İngilizce Wikipedi'nın da yaptığı gibi üçüncü bir taraf olarak yazmalıyız. Bunun nasıl yapılması gerektiğini bilmiyorum, bilenler yardımcı olursa çok sevinirim. --DenizRC 05:37, 27 Temmuz 2006 (UTC)

Bu başlıkta resim kullanmamız çok önemli. Fakat konu ile ilgili copyright sorunu olmayan resim bulmayı başaramadım. Özellikle Beyrut'un uğradığı yıkımı gösteren resimleri koymamız çok doğru olur. Yardımcı olabilecek herkese teşekkürler. --DenizRC 06:38, 27 Temmuz 2006 (UTC)


Fevri bir yaklaşımla Vikipedi'deki makaleleri değiştirmemelisiniz. Makalenin girişinin İngilizce Vikipedi ile ilgisi bulunmamaktadır. Görebildiğim kadarıyla I. Dünya Savaşı maddesindeki fevri yaklaşımı burada da sürdürüyorsunuz. --SaLiH 09:17, 27 Temmuz 2006 (UTC)

Roma konferansında Türkiye'yi, Abdullah Gül temsil etmiştir. --SaLiH 09:40, 27 Temmuz 2006 (UTC)

Makeleyi doğrudan İngilizce'den çevirmiyoruz, çevirmek zorunda da değiliz. Maddeyi ilk geliştirmeye başlarken İngilizcesini kullandım ama kaynaklara doğrudan ulaşarak maddeyi yazmamız doğru olacaktır. Zaten İngilizce makale de bitmiş değil. Ama İngilizce'yi referans olarak kullanabiliriz.

Ayrıca kimsenin fikrini almadan makalenin ismini değiştirmeniz hoş değil. --DenizRC 12:11, 27 Temmuz 2006 (UTC)

Maddenin adını geri aldım, tartışma sayfasında tartışırız, karara varınca değiştiririz. --DenizRC 12:18, 27 Temmuz 2006 (UTC)

Maddeye kriz demek taraflı. --SaLiH 14:17, 27 Temmuz 2006 (UTC)

Roma toplantısına Türkiye'nin katıldığını bilmeyen birinin maddeyi sahiplenmesi bana biraz ters geliyor. --SaLiH 14:29, 27 Temmuz 2006 (UTC)

Maddeyi sahiplenen yok, sadece geliştirmek için çaba harcıyorum. Keşke saldırmayı bırakıp yapıcı katkıda bulunsanız.

Roma konusunda haklı olduğunuzu kabul ettim, herkes yanılabilir normal bir şey bu.

Kriz demenin neresi taraflı oluyor? Daha iyi hangi seçeneklerimiz var? "Anlaşmazlık" kelimesi çok sıradan kalıyor. Savaş diyemeyiz çünkü Lübnan savaş ilan etmiş değil.

Anlamlı bir itirazınız oluncaya kadar taraflı şablonunu kaldırıyorum. --DenizRC 19:19, 27 Temmuz 2006 (UTC)

  • Merhabalar,

Her şeyden önce hatırlatmak isterim ki Vikipedi'de hiçbir kullanıcı hiçbir kullanıcıya saldıramaz - kimse üstüne alınmasın sadece bu tip maddelerde tansiyonun biraz fazla yükseldiğini ve mesajların giderek daha kırıcı bir şekle büründüğünü görüyor, şimdiden önlem olarak bu önemli kuralımızı, kendim dahil, herkese hatırlatmak istiyorum.

Bence kriz terimi şimdilik fazlasıyla uyumlu. Anlaşmazlık sözcüğünün hafif kaldığını düşünüyorum zira bu bir nokta veya konuda iki ülke arasındaki fikir ayrılığı ve/veya anlaşmazlıktan öte bir savaş. Fakat resmi olguları hesaba katarak terminolojiyi belirlememiz gerektiğinden ve ortada resmi olarak iki ülke tarafından deklare edilmiş bir savaş olmadığından, şimdilik kriz terimini kullanmak bence mantıklı ve yerinde. Bu durumlarda İngilizce'de kullanılan conflict teriminin karşılığı olarak anlaşmazlık terimini kullanmak bana doğru gelmiyor. Amma ve lâkin eğer daha uygun bir terim varsa, veya resmi/özel ilgili kurum/kuruluşlar anlaşmazlık terimini (veya başka daha uygun bir terimi) tercih ediyorsa maddenin adı tabii ki değiştirilebilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 22:17, 27 Temmuz 2006 (UTC)

Resimler (tekrar)[kaynağı değiştir]

Üzerinde durmamız gereken çok önemli bir konu var: Başlıkla ilgili telif sorunu olmayan resim bulmak. Daha önce makalede bulunan üç resimden üçüde telifsizdi, bunlardan ikisini sildim. Maddeye resimler eklenmesi, özellikle Lübnan'ın uğradığı yıkımı gösterek amacıyla çok önemli. Telif sorunu olmayan resim bulmak için ciddi bir araştırma yapmamız gerekiyor. Açıkçası benim telifsiz resim nasıl bulacağımız hakkında bir fikrim yok, olanlar yardımcı olursa çok sevineceğim. --DenizRC 04:19, 28 Temmuz 2006 (UTC)

  • İngilizce Vikipedi'de 1-2 resim olcaktı kayıplara dair ama sadece 1-2... aslında televizyonlardan ekran yakalayıp fair use kapsamında ekleyebiliriz. Yine gazetelerin web sitelerinden de - eğer gazeteye aitse fotoğraflar alıp fair use kapsamında kullanabiliriz. Tabii bu sadece üyelikle değil de bedava olarak görüntüleyebildiğimiz online gazete sayfaları için geçerli. - Noumenon mesajkatkılar 00:21, 31 Temmuz 2006 (UTC)
2006 Lübnan Savaşı
kasabasında iken.
Tarih: 12 Temmuz 2006 – şu an
Yer: Lübnan ve kuzey İsrail
Sonuç: Savaş Sürüyor
Savaş Nedeni: İsrail-Lübnan sınırında Hizbullah örgütü tarafından 8 İsrailli askerin öldürülmesi ve 2 İsrailli askerin esir alınması. Hizbullah'ın kuzey İsrail topraklarına füze ve havan saldırıları yapması.
Taraflar
Hizbullah İsrail Lübnan
Komutanlar
Hassan Nasrallah Dan Halutz
Udi Adam
Michel Sulaiman
Kayıplar
<1. Kayıplar> <2. Kayıplar> <3. Kayıplar>

3 cepheli tablo. Not: tablo içerisinde en altta yer alan <1. Kayıplar>, <2. Kayıplar>, <3. Kayıplar> kısmına kayıpların düzenlenmesi gerekiyor. --Özgür 14:49, 28 Temmuz 2006 (UTC)

Maddede harita eksikliği var. Diğer vikilerde kullanılan şu haritanın Türkçe versiyonu makalede kullanılabilir. Ayrıca 3lü tablo fikrini destekliyorum.

Harita01: İsrail-Lübnan Kriz Haritası

Emr.E 11:26, 29 Temmuz 2006 (UTC)

  • Birkaç gün Vikipedi'de olamayacağım. Ancak gelir gelmez, benden başkası daha önce yapmadıyla, gerekli değişiklikleri yapacağım. Bu süre zarfında olacak olan gelişmeleri eklerseniz çok sevinirim. Teşekürler. --DenizRC 13:37, 29 Temmuz 2006 (UTC)
  • Harita güzel olmuş, ben maddeye ekleyeceğim itiraz eden olursa tartışırız. - Noumenon mesajkatkılar 00:23, 31 Temmuz 2006 (UTC)

Yanlış kronoloji[kaynağı değiştir]

Şu anki durumda makale ilk saldırıyı Hizbullah'ın yaptığını söylüyor, halbuki bu yanlış. İlk saldırı İsrail'in 23 Haziran'da Lübnan'daki bir Şii kasabasına yaptığı saldırıdır (4 yaralı). Hizbullah aynı gün roketlerle cevap verdi ancak herhengi bir ölüm yaşanmadı. Sonraki gün, 24 Haziran'da, İsrail'in büyük çaplı hava saldırısı başladı (9 ölü, enerji santralleri ve köprüler vuruldu). İki İsrailli işçinin ölümü bu saldırıya karşılık olarak Hizbullahça gerçekleştirildi (1995'ten beri İsrail tarafındaki ilk sivil ölümü). Bu kronolojiye ve diğer bilgilere dair kaynak için şu linklere bakılarabilir:

Aşağıya alıntıladığım yazı ilk bağlantıdan. Alıntıda geçen kaynaklardan üçünün AP, France Presse ve Robert Fisk olduğuna dikkat çekerim, FAIR sitesini (Fairness and Accuracy In Reporting adlı, çok eski bir medya-gözlem-eleştiri oluşumu) ve güvenilirliğini tanımayanlar için. Bu eksikliğin giderilmesi gerekiyor. --farukahmet | mesaj 00:46, 5 Ağustos 2006 (UTC)

As Robert Fisk of the London Independent (6/26/99) explained: As usual, the story of Lebanon's latest bombings and killings was rewritten--swiftly and carefully--within a short while after the attack. Israel explained that it was delivering an 'appropriate response' to rocket attacks by Hezbollah guerrillas. But this round of violence in fact began on Wednesday [June 23] when Israel's proxy 'South Lebanon Army' militia fired several mortar rounds into the Lebanese Shia Muslim village of Qabriqa, in violation of the 1996 cease-fire accords. Four civilians--including Fatima Yassin, a 45-year old housewife--were wounded.

Hezbollah's initial retaliation for these attacks, later on June 23, caused no deaths. It was only after the massive Israeli air raids on Lebanon on June 24, which caused the deaths of nine Lebanese, that Hezbollah's rocket retaliations took two Israeli lives. This accurate chronology was noted in early wire-service reports of the attacks.

Agence France Presse correctly reported on June 25, at 02:24 GMT, that the [Israeli] raids were launched after several days of tit-for-tat shellings, in which four Lebanese villagers were injured, and a rocket attack by Hezbollah on northern Israel which slightly injured five Israelis. Hezbollah responded to the bombings by firing more rockets at towns in northern Israel, killing two people, badly wounding a third and injuring eight less seriously in the town of Kiryat Shemona in the Galilee panhandle.

Also on June 25, at 16:15 Eastern Time (11:15 GMT), AP reported that "nine Lebanese died and scores were wounded in the [Israeli] raids, which hit power stations and bridges late Thursday. Hezbollah responded with more rocket attacks on the border town of Kiryat Shemonah, killing two Israeli workers. They were the first civilian deaths from rocket attacks since 1995.


Maddeyi güncellemeye tekrar başladım. Ölü ve yaralı sayılarında her haber servisi farklı sayılar verdiği için şimdilik İngilizce Wikipedi'deki sayıları kullanıyorum. Kriz sonuçlandıktan sonra Lübnan ve İsrail sağlık bakanlıklarının yapacağı açıklamalar doğrultusunda sayıları düzeltiriz.

Telif sorunu olmayan resim bulmak hala büyük bir sorun.

Farukahmet'in gösterdiği nokta çok önemli. Daha linkleri dikkatle okuma fırsatım olmadı ama ilk bakışta bana doğru gözüktü.

--DenizRC 13:43, 6 Ağustos 2006 (UTC)

Aslında daha da geriye götürmek mümkün. 9 Haziran'da İsrail Gaza şeridindeki bir plaja bomba atıyor, 3ü çocuk 7 kişi hayatını kaybediyor. Hamas, bu olay üzerine İsrail ile sürmekte olan ateşkesi artık sürdürmeyeceğini ilan ediyor. Wikipedia'nın "timeline" maddesinde de bu var. Buradan bakabilirsiniz. Hatta Başbakan Erdoğan bu plaj saldırısını krizin başlangıcı olarak göstermiş ve orada ölenler için "Şehitler" ifadesini kullanmıştı. Basınımızda çok tepki çekmişti bu yaklaşım. Wikipedia'da buradakinden biraz daha geniş ve doğru bir kronoloji var ancak yine de tam güvenemiyorum oraya da; zira orada da 24 Haziran günü İsrail'in gerçekleştirdiği uçak saldırısı (9 ölü, hemen yukarıdaki AP alıntısında var) yer almıyor. Hatta 2 işçinin ölümünü de göremedim. Kronoloji orada da karışık anlayacağınız. Mesela Türk basınında ve başka yerlerde de, 2 İsrail askerinin rehin alındığı yazılıyordu ancak Wikipedia'nın kronolojisinde 2 askerin öldürüldüğü, 1inin esir alındığı yazıyor. Kronolojinin dikkatli bir biçimde, çok kaynağa bakılarak tekrar elden geçirilmesi gerek. Sanıyorum Wikipedia'nınkinden daha tarafsız ve ayrıntılı bir zaman çizelgesi çıkarabiliriz. Şu bir iki gün daha vaktim olmadığı için başlayamıyorum, Salı gününden itibaren yardımcı olmaya çalışacağım. CNN'in Amerika yayınlarına (ve diğer Amerikan kaynaklarına) karşı şüpheli yaklaşmak gerekiyor çünkü İsrail lehine çok çarpıtmalar yapıyorlar. --farukahmet | mesaj 14:17, 6 Ağustos 2006 (UTC)

Farukahmet'in verdiği FAIR linkinde önemli bir nokta var. Adı geçen saldırılar 1999 yılında yapılmış, yani İsrail'in Lübnan'dan çekilmesinden bir yıl önce. Birçoklarımız anlatılan olayın bu yıl olduğunu sanmış olabilir. Anlatılan olay 2006 İsrail-Lübnan Krizi'nin değil 1982-2000 yılları arasında sürmüş olan savaşa aittir.--DenizRC 13:15, 9 Ağustos 2006 (UTC)

Rezalete bak! Nasıl da fark etmemişim. Bu linki bu yılkı krizi tartıştığımız yabancı bir forumdaki arakadaşlarımdan biri vermişti. O kadar çok link okudum ki o gün, tarihe bakmamışım. Olay tarihlerinin tam uyuşmaması devamlı kafamı kurcalıyordu, anlaşıldı nedeni :( Boşuna meşguliyet için özür dilerim. Ama o olaylar olmadan da savlarım tam çürümüyor sanırım. Hala basının kullandığı kronoloji İsrail-ABD bakış açısından. 1999daki olaylarla şimdikilerin akla ziyan benzerliği de hepimizin bildiği bir vecizeyi hatırlatıyor insana! --farukahmet | mesaj 13:34, 9 Ağustos 2006 (UTC)

öldürülmek/hayatını kaybetmek[kaynağı değiştir]

İsrail kayıpları için "Hizbullah militanlarınca öldürüldü", Lübnanlı kayıplar için "hayatını kaybetti" kullanılmış. her ikisini öldürüldü olarak değiştirdim, ki bahsedilen iki taraftaki insanlar da "öldürülerek" hayatını kaybetmiştir. Maddede bu şekilde kelimelerin seçilmesiyle hazırlanmış birkaç taraflı yer daha var ama ilgilenecek zamanım yok. Elden geçirilmeli. Tembelejderha 20:05, 9 Ağustos 2006 (UTC)

Galon --> Golan[kaynağı değiştir]

Gözden kaçmış olsa gerek. Haritada "Galon Tepeleri" olarak geçen yerin adı "Golan Tepeleri" olarak değiştirilmeli. Metal Militia 20:23, 9 Ağustos 2006 (UTC)

lübnan da var olan hizbullah lübnanın hiç bir askeri gücünün olmamasından varlığını sürdürmektedir.tabiki paralel 2.bir gücün olmaması gerekir ancak ordaki sivil halkta bundan şikayetçi olmamaktadırlar,çünkü hizbullah orda devletin bir askeri gücü olma görevini kandince üstlenmişdir.hizbullahın silahsızlaştırılması ancak lübnanın kendi hem siyasi hemde askeri gücünün rayına oturmasıyla mümkün olacaktır.Türkiye sırf a.b.d istiyor diye lübnana asker göndermesi söz konusu bile olamaz.a.b.d nin veya ingilterenin askerleri varken bize bir oyun oynanarak kandırılmamalıyız.Bu ülkedeki hiç bir ana yüreği buna dayanmaz.bizim lübnana gidip barışı sağlamak ve korumak gibi bir lüksümüz olmaz bunun için senelerin geçmesi gerekir askerleri eğitmek yeni bir ordu kurup askeri gücü sağlamlaştırmak bizim yıllarımızı alacaktır--İlluminati31 01:45, 5 Eylül 2006 (UTC)

Türkiye, Türkiye-odaklılık, Hafif Taraflılık[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,

Aşağıdaki ifade maddeye, "2006 İsrail-Lübnan Krizi" açısından nitel anlamda ne katmaktadır:

"30 Ağustos töreninde, Türkiye'nin Lübnan'a asker göndermesini protesto eden bir grup öğrenci saldırganlar tarafından linç edilmeye çalışılmıştır. Polis, öğrencilere saldıranlar yerine öğrencileri gözaltına alınmış ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah "Şahıslar şu anda sorguda. Vatandaşın tepkisi haklı güzel bir tepki" diyerek linç girişimini desteklemiştir." Cevap, eğer bizden beklenen ve yönetmeliklerimizde yazan şekilde "somut bilgi yani olgu" aktarımıysa ne yazık ki hiçbir şey. Aynı zamanda bunun Türkiye-odaklılık ile de bir bağlantısı vardır; sistemik önyargı hatasının güzel bir örneğidir. Bu tümcenin yorumsal bir taraflılık kattığına, madde bile birebir ilgili olgulardan biri olmadığına inanıyor ve kaldırılmasını öneriyorum. Türkiye'de Lübnan'a asker gönderilmesi kararının tartışıldığı ve zaman zaman protesto edildiğini belirtmek uygun olabilir, ama bunu bu şekilde yayımlamak, bir gazete makelesi yazmaktır; Vikipedi için ansiklopedi maddesi yazmak değildir. Not olarak belirtmekte fayda görüyorum: konu o ifadeyi ekleyen yazara ilişkin değil sadece ifadenin madde için uygunsuz oluşuna ilişkindir (nitekim yazarın kim olduğuna da bakmadım); belirttiğim gibi benzeri bir ifade çok rahat bir gazete makalesi veya akademik bir kağıtta kullanılabilir, sadece Vikipedi'de yer alması çeşitli kurallarla çelişmektedir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 18:50, 7 Aralık 2006 (UTC)

Maddenin Adı[kaynağı değiştir]

Maddenin adını 33 Gün Savaşı olarak değiştirilmesini öneriyorum. Askeri strateji uzmanları kriz falan demiyorlar. Resmen savaş.

kızılsungur® 23:40, 28 Ağustos 2007 (UTC)

Doğru. Savaş 33 günlük savaş olarak bilinir. Ve de İsraille Lübnan arasında değil İsrail ordusuyla Hizbullah arasında olmuşdur. Lübnan devleti savaşda tarafsız kalmışdır.--samral mesaj 18:42, 12 Temmuz 2014 (UTC)

Taraflılık[kaynağı değiştir]

İsrail-Lübnan arasındaki kriz Hizbullah'ın yaptığı saldırıyla başlamış gibi görünüyor olabilir.Lakin krizi başlatan kumsalda denize giren filistinli ailelere yapılan hava saldırısıyla başlamıştır. Burada kaynak gösterilmesi gerekir aksi taktirde bu spekülasyondan öteye geçmez ve İsrail'i haksız gösterir ki bu da Vikipedi'nin tarafsızlık ve doğrulanabilirlik ilkesine aykırıdır.

Hemen akabindeki cümle ise taraflılığın hat safhasıdır: Düşüne biliyormusunuz kumsalda denize giren aileye hava saldırısı. Vikipedi maddeleri kişilerin görüşlerini yazdığı bir forum ortamı değildir. Saygilar --Iggy 23:00, 16 Ocak 2009 (UTC)

Vikipedi gerçeğin değil, emperyalizmin taraftarı olma yolunda. Tarafsızlık ilkenizi sanırsam kurtlar kaptı. Sözü edilen olay gerçektir ve kaynak ekliyorum. 188.3.168.241 03:51, 6 Temmuz 2009 (UTC)

Kana Katliami[kaynağı değiştir]

Uluslararası Tutum ve Tepkiler alt basligindaki Birlesmis Milletler bolumunde "Kana Katliami" iki kere kullanilmistir. Ama linke basildiginda Kanadaki olaylarin "Kana bombardimani" olarak kayitli oldugu goruluyor. Kana Katliaminin Kana Bombardimani olarak degistirilmesinin tutarlilik acisindan daha uygun oldugunu dusunuyorum. Saygilar --Iggy 16:31, 21 Ocak 2009 (UTC) kayıplar

Hizbullah ın 7800 kayıp verdiğine dair ne gibi bir belge var ? Neye göre bu rakamı verdiniz? İsrail in askeri kaybı ise kendilerinin kabul ettiği üzerine hareket edersek en az 119 dur .En azından bu kısımlar düzeltilirse daha inandırcı olur .Ayrıca bir ay a yakın bir süre operasyon düzenleyip Lübnan ın içlerine 20 km kadar ilerleme sağlayamayan,stratejik olarak Hizbullah ı bitirmeyi amaçlayıp daha da güçlendiren ,Kendi ülkesindeki halkının mülteci durumuna düşmesini engelleyemeyen hiçbir askeri başarısı olmayan İsrail i kesin galip nasıl ilan ettiniz ? Bu da ayrı bir komedi .

İsrail'in kayıp bilgileri hakkında[kaynağı değiştir]

İsrail'in kayıp bilgileri hatalı değil mi? İnternette 130 tane tank kaybedildiği hakkında bir bilgi göremedim. İngilizce Vikipedi sayfasında da 130 değil 20 tank yokedildi yazıyor. Bunun yanında aynı bölgedeki bir çok bilgi de ingilizce Vikipedi ile çelişiyor. Cahilipedya (mesaj) 07.25, 12 Mayıs 2021 (UTC)[yanıtla]