Tartışma:12 Mart Muhtırası

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Başarısız KMA Bu madde, eski bir kaliteli madde adayıdır. Adaylık sayfasını inceleyerek başvurunun neden başarısız olduğunu görebilirsiniz.

Eski adayların tamamı için arşive bakabilirsiniz.

Muhtıra'yı VikiKaynak'a taşıdım ilgili bölüme gereken düzenlemenin yapılmasını talep ediyorum. E-92 09:29, 18 Temmuz 2008 (UTC)

Muhtıra sonrası[kaynağı değiştir]

Verilen kaynakta da böyle mi geçiyor? > Muhtıra metninde geçen "Atatürk'ün bize verdiği hedef" gibi ifadeler nedeniyle Doğu Perinçek, Mihri Belli gibi isimlerin olduğu Millî Demokratik Devrimciler ve Mahir Çayan'ın etkisindeki Dev-Genç, TÖS, DİSK ve Hikmet Kıvılcımlı gibi sol görüşlü çevreler tarafından muhtıra sosyalist görüş lehine müdahale edildiği zannıyla ilk günlerinde desteklendi. 78.190.1.12 16.47, 1 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]

Sizin daha önce sorun yaşadığım kullanıcı olduğunuzu düşünüyorum. Yine de o kullanıcı olmadığınızı umarak: cevap vereceğim. Başka kişiler de şaşırmış olabilir.
Orada eklediğim kaynakta kitabın sayfa sayısı da var. Satıcıdan ya da halk kütüphanelerinden kitaba bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Okumak isterseniz burada mesela orijinal metinden Hikmet Kıvılcımlı'nın "Atatürk'ün bize verdiği hedef" ifadesini yorumlarken "halk çocuğu TSK'nın" 12 Mart ile "her gün yükselip gelişen gürbüz sosyalist uygarlık" için "azgın alaturka faşist finans-kapital olan Demirel kabinesini devirme ültimatomu" olarak yorumladığın görebilirsiniz. Şaşırmanızı anlıyorum. Ben de şaşırıyorum. Solcuların çoğu da 12 Mart muhtırasına destek verildiğini anmak hatırlamak istemez. Çoğu da bilmez bile. Ama tarih bu tip ilginçliklerle dolu.
Birden fazla cümleyi özetledim ve tırnak içi alıntıları pas geçtim, Dev-Genç'in "Mustafa Kemal'in ve ilerici geleneğini büyük ölçüde sürdürebilen Türk Ordusu'nun işbirlik­çi Demirel hükumetine karşı tepkisinin bir ifadesi" gibi anlamsal fayda olmayacak tırnak içi alıntıları da elimine ettim, "Doğu Perinçek'in kontrolündeki Proleter Devrimci Aydın­lık (PDA) dergisi de benzer yorumlarla doluydu" gibi tekrara düşen ifadeleri fazla detay buldum. Vurgulanması gereken anlamı o şekilde girdim. TarantaBabu (mesaj) 23.06, 1 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]