Tartışma:Şubat 2016 Ankara saldırısı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Ankara (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ankara maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ankara kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

İlk açıklama geldi[kaynağı değiştir]

Saldırının gerçekleştiği yer ve zamana ilişkin ilk Silahlı Kuvvetler açıklaması geldi. Mümkün olduğunca katkılarımızı bu resmi açıklamaya göre yapalım. - Burak 18:23, 17 Şubat 2016 (UTC)

vikipedi evrensel bir ansiklopedidir. bilgileri, her türlü kaynağı kullanarak tarafsız olarak iletmeye çalışır. tsk'nın ya da herhangi bir kurumun kaynaklarının burada önceliği yoktur. ansiklopedistlere bu tür kısıtlamalar dayatmayınız lütfen. --kibele 14:46, 19 Şubat 2016 (UTC)
  • Silahlı Kuvvetler taraflı bir kurumsız senin gözünde değil mi? Herhangi bir yabancı dilin şayet varsa sana bu sayfanın ibnterwikilerini okumanı tavsiye ediyorum. Bu kadar tarafsız olma bence... :) - Burak 15:08, 19 Şubat 2016 (UTC)
1 haftada 3000 pkklı-pkkli öldürdük felan diye haber yapan magazin kurumu artık :)
yine özgün araştırma yorumları yapıyorsunuz tıpkı maddede olduğu gibi, yapmayın. --kibele 15:22, 19 Şubat 2016 (UTC)
daha olayın üzerinden bir saat geçmeden ve mesaj sayfanızda bir kullanıcının dediği gibi ambulanslar gitmeden maddeyi açmış, bağlantıları vermişsiniz. sizin tek kaynağınız olabilir, bırakın ansiklopedistler çoklu kaynaklardan çalışsınlar. kolay gelsin herkese. --kibele 15:24, 19 Şubat 2016 (UTC)

NTV'deki haberde PKK ifadesi geçmezken Hürriyet'te PKK ifadesi geçiyormuş. Açıklamanın videosunu izledim, PKK ifadesi geçmiyor, "doğrudan YPG irtibatı ortaya konmuştur" diyor Davutoğlu.--RapsarEfendim? 16:43, 18 Şubat 2016 (UTC)

NTV'de doğrudan bir PKK ifadesi yok fakat bunu çağrıştıran ifadeler mevcut. Başka birkaç kaynakta PKK ve hatta Suriye Hükümeti bile yer alıyor. Videonun bir kısmını az önce seyrettim fakat Davutoğlu PKK ifadesini kullanmadı. Maurice Flesier msj 16:58, 18 Şubat 2016 (UTC)
 "PKK'yı çağrıştıran ifadeler mevcut." da ne demek? Bu bir canlı bomba saldırısı; yani 1 kişi tarafından düzenlendi. O hâlde bu saldırının hem PKK hem YPG tarafından düzenlenmesi nasıl mümkün olabilir? Üstelik kaynakta da PKK kelimesi geçmiyor. (Bununla birlikte cemil Bayık'ık saldırıyı üstlenmediğini de hatırlatırım.) Şu anda failin bilinen kimliği, YPG militanı olduğu yönündedir. -Amillians

Arka plan başlığı tümüyle bir özgün araştırma. kişisel fikirler ve bağlantı kurma ve bir arka plan kurma çalışmaları ansiklopedik değil. --kibele 14:52, 19 Şubat 2016 (UTC)

  • Haklı olabilirsin, ancak bu 2015-16 Şırnak çatışmaları sayfası ve diğer sayfalarda da yapılmaktadır. Kişisel fikirler diyemem, çünkü haber siteleri ile ulusal medyadaki haberler kaynak verilmiş. 2015-16 Şırnak çatışmaları maddesinde de bunun gibi bir sürü kaynak var. "Arka plan" başlığı zaten yazanın kişisel fikirleri, bağlantı ve bir arka plan kurma çalışmaları neticesinde oluşacaktır. Diğer maddelerde bu tip hareketlere ses çıkarılmadığı için bu maddede karşı gelinmesi sıkıntı doğuracaktır.--Muratero 21:23, 19 Şubat 2016 (UTC)
O tip maddelerde bu tür özgün araştırmalar görmezden gelinir, etiketler kaldırılır, taşınan başlıklar VP:BBB gereği yeniden tartışma sayfasında görüşlere açılır, begenilmeyen ve cevap verilemeyen yorumların üzeri çizilir. Evet, bu tür tespitler ve endişeler çok yerinde fakat bu bazı maddeler için es geçilip bazıları için ısrarla vurgulanmaya çalışılırsa bir samimiyet sorgusu başlar bu noktada. Maurice Flesier msj 21:48, 19 Şubat 2016 (UTC)

Arkaplan kısmının iddialar üzerine hazırlandığı apaçık. Dolayısıyla güncel olarak anlamı karşılamamakta. Zira bu iddialar yerine olayı gerçekleştirdiği kesinleşen TAK mensubu kişiden yola çıkarak, onların yaptığı, 2015-16 Şırnak çatışmaları sırasında birkaç evin bodrum katlarında meydana gelen ölüm olayları üzerine gerçekleştirildiği beyanını arka plana eklemek gerekir. Zira bu çatışmalar son derece sosyolojik bir alt yapıya sahip. --Ahmet Turhan (mesaj) 13:59, 22 Şubat 2016 (UTC)

-Olayı gerçekleştirdiği kesinleşen TAK..??- Bu tür kişisel görüşler ve çıkarımlar ile TBA'yı ve VP:ÖA'yı bir kez daha ihlal ettiğinizi belirtmeliyim. Bildiğim kadarı ile söz konusu örgüt sadece saldırıyı üstlendi. Türkiye'nin YPG-PKK ve fail konusundaki iddiası halen güncel. Fotoğraf montajlama konusundaki iddia Kürdistan Özgürlük Şahinleri maddesinde bizzat sizin tarafınızdan onaylanmış. Bu tür kesin yargılardan ve onları Vikipedi'ye empoze etmek konusunda dikkatli olmak gerekiyor. Maurice Flesier msj 14:33, 22 Şubat 2016 (UTC)
Güncel olarak şu sıralarda, bu ya da bu gibi birçok kaynakta DNA sonuçlarının kesinliğinden bahsediliyor. Olay kesinleştiğinde güncel madde ikonu kaldırılıp hepsi gerçeğe dayandırılacak. Bu sebeple Türkiye iddiası kaynaklı arka plan anlatımı da değişebilir, bunu kastetmiştim. --Ahmet Turhan (mesaj) 14:43, 22 Şubat 2016 (UTC)

Maddedeki hız[kaynağı değiştir]

  • Bu maddenin, elde edilen ilk bulgular üzerinden bilinçli ya da bilinçsiz bir ivedilikle basının bilgilendirildiği dar bir zaman aralığını baz alarak kesin isimler üzerinden açılmış olması bir hata. Takip edenlerin de bileceği üzere sadece Salih Neccar ismi ile ilgili konuda bile şu günlerde yalanlayıcı veya ciddi tartışmalara neden olan çok sayıda haber, bilgi ortaya çıkmış gözüküyor. Bu gibi maddeler, asla ama asla bahsi edilen hızlı girişimler ile açılmamalı. Hızla açılırsa da sağlıklı bilginin sunumunun önemi nedeniyle düz bir anlatım ile kesinliğe en az temas eder biçimde varolabilmeliler bir müddet. Özellikle BurakOtto isimli kullanıcı bu noktaya dikkat etmeli. Vitruvian (mesaj) 12:24, 22 Şubat 2016 (UTC)~

Kaynağın tutarlılığı ya da objektifliği noktasında biz katkıda bulananları bağlayan: TSK ve Türkiye Hükümeti Başbakanı'nın açıklamasıdır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu olayın suçlusu PYD dediği halde muhalif zihniyetteki bazı kullanıcılar sırf ideolojileri gereği PYD değil PKK'dır diyebiliyor, Yine TAK adlı bir başka terörist örgüt PYD ya da PKK'yı aklamak için saldırıyı üstleniyor. Yine ideolojileri gereği Erdoğan ya da Davutoğlu'na ya da ismini zikretmek istemediğim malum partiye karşı kullanıcılar TAK adlı terörist örgütü burada suçlu olarak yansıtma çabasına giriyor. Yahu bu kadar mı yabancılaştık kendi güvenlik raporlarımıza, mevcut devlet yönetimimize? Size tarafsız olmayın diyen yok ancak birazda adil olmak gerektiği kanaatindeyim. Olayın apaçık PYD-PKK saldırısı olduğu ortada, hatta failinin PYD üyesi olduğu devlet ve güvenlik raporlarında belli. Neyi tartışıyoruz Allah aşkına? - Burak 16:44, 22 Şubat 2016 (UTC)

TSK veya Türkiye Hükümeti Başbakanı'nı, veya devlet kurumları Vikipedi'de "tarafsızlık" abidesi değildir. Olsa olsa bir tarafın kaynağı olur. VP:MİLLİ göz atmanızı öneririm. Ayrıca Vikipedi tarafsız bakış açısı ilkesi gereği hiçbir kişi ve grubu terörist olarak nitelendirmemekte ve sınıflandırmamaktadır. Örnek vermek gerekirse "birçok devlet", Kuzey Kore'yi, Küba'yı ya da İran'ı (onun ordusunu dahil terörist organizasyon olarak anıyor, biz şimdi tarafsız, ansiklopedik ve en önemlisi "bilimsel" bir madde yazarken bu sıfatları mı kullanacağız? "Devlet" sıfatında olan iktidarların yazılı belgelerini aktarmak Vikipedi'nin işi değil.
Ayrıca siz buradaki kullanıcıların nereden bağlandığını nereden biliyorsunuz da "Yahu bu kadar mı yabancılaştık kendi güvenlik raporlarımıza, mevcut devlet yönetimimize?" yaftasını yakıştırabiliyorsunuz? Vikipedi devletler hiyerarşisi ve onun raporlarını sunacağınız bir yer değil, burası özgür bir ansiklopedi.
Üstelik sizin güvenilir dediğiniz kaynaklar da zaman zaman yanlış bilgiler aktarılmış olabilir ya da bu iddiaların yalan olduğuna dair haberler baş gösterebilir. Aşağıda gösterilen haber kaynaklarında çıktığı gibi;
Vikipedi'de biraz daha tecrübelenmenizi diliyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 17:12, 22 Şubat 2016 (UTC)

--Ahmet Turhan (mesaj) 17:12, 22 Şubat 2016 (UTC)

Kaynağın tutarlılığı ya da objektifliği noktasında biz katkıda bulananları bağlayan: TSK ve Türkiye Hükümeti Başbakanı'nın açıklaması İMİŞ.. :)) http://www.radikal.com.tr/yazarlar/ezgi_basaran/bunun-adi-skandal-1515620 — Bu imzasız görüş 94.55.134.195 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

ŞÜPHELİLER[kaynağı değiştir]

Bu nasıl bir kategoridir? Faili ortaya çıkmış bir suç için bambaşka bir gerçeklik iddia eden (Abdülkadir Baki'nin işlediği suç için Salih Neccar adlı birini suçlayan) bir kategoriyi nasıl tutabiliyorsunuz burada? Bunun olayın gerçekliği ile ilgisi yok, sadece yapılan yüzlerce tahminden biri.


Anirukaka (mesaj) 21:02, 13 Mart 2016 (UTC)