Tartışma:Şehzade Mehmed (I. Süleyman'ın oğlu)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lütfen VPBanner şablonu yerine Tartışma şablonunun |proje= parametresini kullanınız.

Şehzade Mehmet[kaynağı değiştir]

  • Şehzade Mehmet in eceliyle, hastalıktan öldüğü resmi kaynaklarda ve önemli tarihçilerce yazılmıştır.. Mustafa nın emriyle zehirlendiği ise uydurmadır. Bunu yazan hiçbir geçerli kaynak yokken bu maddenin böyle kabul edilmiş olması çok tuhaf..Herhangi bir kaynak da belirtilmemiş. Ben tarihçi Y. Öztuna nın kitabından Mehmet hakkındaki ayrıntılı bilgileri yazdım buraya, nedense kabul edilmedi. Ama kaynağı belli olmayan rivayetler yazılıyor. Bu şekilde burası güvenilir bir kaynak olamaz. Önce Mahidevran zehirledi diye yazıldı, şimdi de Mustafa.. Halbuki tarihler belli, Mustafa 1541 de Manisa dan Amasya ya tayin emri almış ve annesiyle birlikte ayrılıp gitmiştir. Mehmet onlardan 1 yıl sonra 1542 de Amasya ya gelmiş, 1543 de de ölmüştür. Yılmaz Öztuna çiçekten öldüğünü yazar. Uzunçarşılı, eceliyle öldüğünü belirtir. Ne bunlarda, ne Danişmend de, hatta Peçevi tarihinde bile ne suikastten, ne zehirlenmeden bahsedilmez. Mustafa nın ve Mahidevran ın adı bile geçmez bu ölümde.. Ayrıca Mehmet le ilgili verilen diğer bilgiler de yanlış ve eksik, üstelik 2. kısmın ifadesi de çok kötü.. Anında çeviri yapılmış gibi, nasıl kabul edilmiş anlamadım.. Bazı ailevi ayrıntılar da bilinemeyecek türden.. Burada ansiklopedik tarzda bilgi verilmeli.. Benim gönderdiğim bilgilerin olması şart değil ama doğru bilgiler yazılsın. Çünkü çoğu kişi burada her yazanı gerçek sanıyor maalesef...İyi günler..46.196.48.16 12:43, 11 Mart 2012 (UTC)
  • Merhaba.. Daha önce mesajımda yazdığım gibi Mehmet in zehirlendiğini gösteren, Mahidevran ve Mustafa nın suçlu olduğunu yazan hiçbir tarihi kaynak yoktur. Bu uydurmalara herkesin inanmasını kimse bekleyemez.. Ayrıca benim yazdığım değişikliği, henüz kontrol edilmemişken, bekleyen değişiklikler sayfasındayken, birisi değiştirmiş ve tekrar maddede yazan yanlış bilgileri eklemiş. Altta da benim kaynağım dururken üstelik.. Sanırım bu arkadaş her yere aynı şeyi ekliyor, tartışma sayfasında da var. Değişiklik yapılırken önceki bekleyenlerin yerinde kalması gerekir. Tartışma kısmında önceki mesajıma da, bu zehirleme uydurmasını yazmış yine.. Benim değişiklik yazım madde haline henüz gelmemişken başkası nasıl değiştirir? Tekrar doğru bilgileri yazdım.. Buna müdahale edilmesini bekliyorum.. Bu arada Fülane Süleyman ın eşidir, Mehmet in eşi olamaz diye yazılmış. Bu bilgisizlik üstüne açıklama yapayım.. Fülane bir isim değildir. İsmi bilinmeyen kadınlar için Fülane kelimesi kullanılır. İsmi, kim olduğu belli olmayan demektir. Erkekler için de Fülan denir. Yani falan, filan ifadesi gibi.. Bir Osmanlıca-Türkçe lugat alıp baksaydınız doğrusunu öğrenirdiniz. Yazdığım gibi, birinin bu sayfayla ilgilenmesini umuyorum. Herkes kafasına göre yazılarımızı değiştirecekse buraya bilgi yazmanın bir anlamı yok çünkü..İyi günler..46.196.48.16 17:24, 11 Mart 2012 (UTC)
  • Tekrar merhaba.. Şu anda madde yeniden değiştirilmiş. Altına da benim kaynağım yazılmış ama üstteki bilgi benim yazdığım bilgi değil.. Birisi benim bilgimi değiştirip başka bilgi ekliyor ve kaynağı da buymuş gibi yazıyor. Yılmaz Öztuna nın kitabında Mehmet in zehirlendiği asla yazmaz.. Doğru bilgiyi tekrar yazıyorum. Lütfen bu duruma engel olun..İyi akşamlar..46.196.48.16 21:17, 11 Mart 2012 (UTC)
  • Merhaba. Vikipedi'ye katkıda bulunmak isteğin için teşekkürler öncelikle. Yaptığın değişikliğin geri alınmasının sebebi daha önceden hazırlanmış olan mevcut maddeyi tamamen gözardı ederek, vikipedi formatına uygun olmayan yeni bir şekilde yeni bilgiler eklemen yüzündendir. Maddeyi tamamen değiştirmek yerine gerekli yerlerde ekleme veya düzeltme yaparsan, doğrulanabilir oldukları sürece her türlü değişikliği yapabilirsin. Kolay gelsin. Mimar77 (tartışma) 21:35, 11 Mart 2012 (UTC)
  • Merhaba.. Cevapladığınız için teşekkürler. Maddenin tamamını silmek istemezdim tabii ama hem zehirleme, hem de tarihte bilinmeyen ayrıntılar yazılmış.. Ayrıca benim takıldığım konu ayrı.. Bu bilgilerin altına benim kaynağım yazılmış ve bunların hiçbiri Y. Öztuna nın kitabında yok..Daha önce de bir arkadaş daha değişiklik bölümündeyken bütün yazımı silmişti.. Öztuna Mehmet in çiçekten öldüğünü kesinlikle yazar. Ki zaten hiçbir geçerli kaynakta böyle bir zehirlenmeden bahsedilmez. Doğrusu bunların hangi kaynağa dayanarak yazıldığını ve buraya nasıl kabul edildiğini merak ediyorum. Maddede yazanın kaynağı yok, çünkü alttaki benim yazdığım kaynak..Şu anda maddede sanki Öztuna nın kitabında böyle bir zehirleme bilgisi varmış gibi görünüyor ki çok yanlış..Ama bir de sizin tavsiyenize uyacağım.. Önemli olan uydurma bilgilerin temizlenmesi.. Teşekkürler..46.196.48.16 21:54, 11 Mart 2012 (UTC)
  • Maddeye bu şekilde eklemeler yaparsan, formatının düzenlenmesi ile ilgili seve seve yardımcı olurum. Gördüğün gibi ölümü ile ilgili iki görüşü kaynak göstererek ekledim. Ek bir not: Bu tartışmaları mevcut tartışmaların devamı gibi açmanı rica edeceğim (ayrı başlıklarla değil). Böylece tartışmanın sürecinin takibi daha kolay olur. Kolay gelsin. Mimar77 (tartışma) 22:04, 11 Mart 2012 (UTC)
  • Tekrar teşekkür ederim.. Ben buranın devamlı kullanıcısı değilim, o yüzden yanlış yazmış olabilirim. Neyse ki iki büyük tarihçinin görüşünü eklemişsiniz. Şu anda maddede yanlış bir şey yazmıyor. Ama benim yazdığım değişiklikte de ek bilgiler var. Fakat şu da var, ben eklemeyi maddeye değil, bekleyen değişikliğe yapabildim çünkü o sayfa çıktı.. Benim eklediğim bilgiler de ek olarak maddede kullanılabilir sanırım.. Tabii ben esas olarak, şu kaynağı olmayan zehirleme yazısının kalkmasını ve kaynak olarak da Öztuna nın kitabının gösterilmesine engel olunmasını istiyordum.. Bunu yaptığınız için teşekkürler..İyi geceler..46.196.48.16 22:21, 11 Mart 2012 (UTC)

Şehzade Mehmed'ın Kızı[kaynağı değiştir]

Şehzade Mehmed sırasında öldü, Onun hizmetçi Baharnaz hatun gebe kaldı. Daha sonra bir kız çocuğu doğurdu. Hüma-Şah Sultan (d.1544, Manisa - ö.1582, Istanbul) ilk evli 1566/67, ile Damad Mehmed Ferhad Paşa (d.1526 - ö.6.1.1675), üçüncü Vezir 1564-1565 oldu. ikinci evli 25.8.1575, ile Damad Lale Kara Mustafa Paşa Sokolluzade (ö.7.8.1580). üçüncü evli 1581 ile, Damad Gazi Mehmed Paşa (ö.23.8.1592). O ilk kocası ile dört oğlu ve beş kızı doğurdu, ve ikinci kocası tarafından bir oğlan doğurdu.Dilek2 (tartışma) 22:38, 11 Mart 2012 (UTC)

  • Neden bu şekilde kopyala/yapıştır yöntemi ile maddeyi değiştiriyorsun? Düzeltilecek birşey varsa maddenin yapısına zarar vermeden eklemeni veya çıkarmanı öneririm. Aksi halde vandalizm yapıyorsun. Bu durumda da engellenebilirsin. Lütfen maddenin içeriğine zarar vermeden düzeltmeleri yapalım.Mimar77 (tartışma) 22:45, 11 Mart 2012 (UTC)


Hüma-Şah Sultan, Şehzade Mehmed kızı yok mu?

Bu yalan mı???, garip en garip...ama Şehzade Camii, bu Hüma-Şah Sultan Türbesi var, ve Şehzade Mehmed kızı olduğunu söyledi..! her zaman öğesini silin...

Neyse...sen bilirsin ...ama Osmanlı Arşivleri yazılır.

Dilek2 (tartışma) 16:47, 18 Mart 2012 (UTC)

Şehzade Mehmet[kaynağı değiştir]

Merhaba.. Şu anda maddede yazan son cümleler yanlıştır.. Çünkü hiçbir kaynağı yok.. Ayrıca yine yanlış şekilde, bunlara referans olarak Öztuna yazılmış 3 numaraya.. Öztuna da asla bu bilgiler yoktur. Sadece çiçekten öldüğü yazar.Bu da 1 numaralı referans.. Ama bu varken diğer cümleler Öztuna kaynaklı olarak nasıl kabul ediliyor.. Bir kere yazılan cümle saçma.. Mahidevran, Mustafa nın ölmesine dayanamayıp, Mehmet in yanına hastalıklı kız sokmuş deniyor. Halbuki Mehmet, Mustafa dan 10 yıl önce öldü..Bu bilgi kontrol edilmemiş maalesef.. Y. Öztuna nın kitabındaki bütün ayrıntılı bilgileri maddeye ek olarak yazmıştım ama onlar yok.. Halbuki şu anda bilgiler çok eksik.. Üstelik rivayetler yazılıyor ki bunlar tarihi bilgi değil..Lütfen en azından, 3 numaralı referans olarak Öztuna yı silin. Çünkü o son yazılan hastalıklı cariye uydurmasının, Öztuna ile hiç ilgisi yok.. İsterseniz ben kitabın Isbn numarasını vereyim, oradan kontrol edin.. Umarım bir ilgilenen olur da düzeltilir. Bu şekilde tarihçilerin adını kullanıp uydurma yazılması ve kabul edilmesi çok yanlış..

Yılmaz Öztuna, Kanuni Sultan Süleyman. ISBN: 975-8486-99-3

İyi akşamlar..

46.196.48.44 18:50, 21 Mart 2012 (UTC)

Hüma-Şah Sultan, Şehzade Mehmed kızı yok mu?[kaynağı değiştir]

Bu yalan mı???, garip en garip...ama Şehzade Camii, bu Hüma-Şah Sultan Türbesi var, ve Şehzade Mehmed kızı olduğunu söyledi..! her zaman öğesini silin...


Şehzade Mehmed sırasında öldü, Onun hizmetçi Baharnaz hatun gebe kaldı. Daha sonra bir kız çocuğu doğurdu. Hüma-Şah Sultan (d.1544, Manisa - ö.1582, Istanbul) ilk evli 1566/67, ile Damad Mehmed Ferhad Paşa (d.1526 - ö.6.1.1675), üçüncü Vezir 1564-1565 oldu. ikinci evli 25.8.1575, ile Damad Lale Kara Mustafa Paşa Sokolluzade (ö.7.8.1580). üçüncü evli 1581 ile, Damad Gazi Mehmed Paşa (ö.23.8.1592). O ilk kocası ile dört oğlu ve beş kızı doğurdu, ve ikinci kocası tarafından bir oğlan doğurdu.

Neyse...sen bilirsin ...ama Osmanlı Arşivleri yazılır.

Dilek2 (tartışma) 03:46, 24 Mart 2012 (UTC)

Şehzade Mehmed ve Yaşamı[kaynağı değiştir]

Şimdi birisi şöyle yazmış."Şehzade Mehmed, çocukluğunda Beyazıt Sarayı'nda kalmış; çocukluğunu annesiyle geçirmiştir." Açıkçası biz burada katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bildiklerimiz araştırmalara ve kaynaklara göre yapmalıyız. Mesela yukarıda ifadeyi yazarak katkı sağladığını düşünen arkadaş "Beyazıd Sarayı" diye bir yer duymuş mu? Araştırsın bulamaz. Eğer diyecekse "Eski Saray" demelidir. Bazı yorumlar sanki duyumlardan yada tv dizisinde izlenilenden aktarılıyor gibi. Geçen sildiğim bir cümle vardı ve başlangıcı şöyleydi. "Oturmasını kalkmasını bilen....." hakikaten böyle bir ifade nasıl yazılıyor anlayamıyorum.--Muratero 13:15, 18 Kasım 2012 (UTC)


Mehmed'in kız çocuğu[kaynağı değiştir]

HümaŞah Sultan (d.1544, Manisa - ö.1582, Istanbul) ilk evli 1566/67, ile Damad Mehmed Ferhad Paşa (d.1526-ö.6.1.1675), üçüncü Vezir 1564-1565 oldu. ikinci evli 25.8.1575, ile Damad Lale Kara Mustafa Paşa Sokolluzade (ö.7.8.1580). üçüncü evli 1581 ile, Damad Gazi Mehmed Paşa (ö.23.8.1592). O ilk kocası ile dört oğlu ve beş kızı doğurdu, ve ikinci kocası tarafından bir oğlan doğurdu.

Hümasah annesi[kaynağı değiştir]

Sehzade Mehmed kendine kusen esmehan hanimsultan, evlenmez...bu Mümkün degil

Nerede cikti bu?

Lütfen Topkapi saray gidin, ve ona Sor...

Onun kizi Hümasah annesi bir cariye.

O zaman hicbir Sehzade kendine kusen evlendi

Ilk Sehzade Ömer Faruk kendine kusen Rukiye Sabiha Sultan evlendi, son Osmanli devlet zamaninda.

Önce yok. Bu imzasız yazı 217.248.187.53 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Gayrıciddi bir madde[kaynağı değiştir]

Hem "şehzade" hem "sultan" olmaz. Bu madde üzerinde yakın geçmişte çalışanların ciddi kullanıcılar olmadıkları Türkçe düzeylerinden belli. Şehzadenin Osmanlıca adında "Emir" yazdığının ise sanırım kimse farkında değil...

Öte yandan, "Şehzade Mehmed" - "Şehzade Mehmet" çelişkisi ortadan kaldırılıp aynı ismi paylaşan Osmanlı şehzadeleri için "ciddi" bir anlam ayırımı sayfası yapılması gerekiyor. Bu imzasız yazı 212.174.190.24 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Bir ansiklopedi maddesinde ″bile söylenir″ ifadesi kullanılabilir mi acaba? Bu imzasız yazı 80.123.196.102 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Maddeye göre ″gözdeleri ile ilgili 2 görüş″ varmış ama metinde sadece birinden bahsediliyor...Bu imzasız yazı 80.123.196.102 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Rapsar Beyin dikkatine[kaynağı değiştir]

(Yoksa hanım mı demeliydim? Ama burada ben pek hanım göremiyorum; bilimadamı kelimesini bilim insanı yapanlar dışında...) Vikipedide bir Şehzade Mehmed bir de Şehzade Mehmet maddesi olmasını kabul edilebilir buluyor musunuz? Bunlardan hangisinin adının d harfi ile hangisinin t ile yazılacağına kim karar verdi? (Bana göre harf devrimi öncesi isimlerin d ile bitmesi yerinde olur.) Bu insanlar adaş ve ikisi de Osmanlı idi, dönemlerinde aynı alfabe kullanılıyordu. Adları nasıl farklı yazılır? Bu konulara ilgi gösterdiğinizi gördüğüm icin size rica ediyorum. Lütfen düzeltin bu tutarsızlıkları. Teşekkürler...Bu imzasız yazı 80.123.196.102 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

"Beyazıt ilçesi"nden filan bahsediyor madde; acınacak durumda...Bu imzasız yazı 80.123.196.102 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Şehzade Mehmet'in aylesi[kaynağı değiştir]

Oncelikle Mehmetin eşi Aya hatun adinda bir cariye kizi Hümaşahin annesidir.Mehmet olduğunde kizi 2 yaşindaydi ve Aya hatun ise evlendi. 85.117.60.133 09.14, 12 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]