Tartışma:İsmet İnönü

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Başarısız KMA Bu madde, eski bir kaliteli madde adayıdır. Adaylık sayfasını inceleyerek başvurunun neden başarısız olduğunu görebilirsiniz.

Eski adayların tamamı için arşive bakabilirsiniz.

Maddeye {{Taraflı}} şablonu koydum, zira yorumlara dayanan ve İsmet İnönü aleyhtarı bir anlatımı var. Daha objektif bir biçimde yazılması gerekiyor.

Vito Genovese 20:05, 5 Ekim 2006 (UTC) Şiddetle katılıyorum. ismet İnönü alehtarı bir yazı yazılmış. Taraflıdır.By PiPo 09:41, 8 Kasım 2007 (UTC)By_PiPo

Bazı arkadaslar resmi tarihi ezberledikleri ve gerçekleri araştımak için vakitleri olmadığı için İsmet Paşa'nın başbakanlığında ilk çıkarttığı kanun olan ve kendisinin devlet yönetimi tarzını gösteren "Takrir-i Sükun"dan hiç bahsetmemişletası var... ==

"İnönü'nün desteklediği "ortanın solu" politikası parti tarafından benimsendi" diyor o "Bülent Ecevit'in desteklediği ortanın solu politikası..." olması gerekiyor sanıyorum...

Yazar objektif davranmış ama bazı noktalarıda gözden kaçırmış gibime geliyor... Örneğin İnönü dönemi basılan banknotlar gibi...

Çok partili hayata geçiş.[kaynağı değiştir]

Çok partili hayata geçişin en büyük destekcisi olduğu yazılmış. Bu kısım kısa bir cümleyle geçilmiş. Çok partili hayata geçişe destek veriyor gibi görünmek ayrı destek vermek ayrıdır. Üstelik Nu.D (Nuri Demirağ) uçaklarına önem verilmemesinin ve yeşilköy havaalanının kamulaştırılmasının da izahı Nuri Demirağın hem siyasi hem ekonomik bir rakip olarak öne çıkması gibi görünüyor. Yani tek cümleyle ifade edilmiş bir yaklaşım var ama hiç bir detay yok.

Kesinlikle taralı davranılmış

Tarafli, karalayici, objektiflikten uzak ifadelere dikkat![kaynağı değiştir]

Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaskani hakkinda nesnellikten uzak, bilimsel kaynaklara dayandirilmayan ifadelere dikkat cekmek istiyorum:

  • Savaştan sonra çok partili siyasî rejime geçilmesinde en büyük destek olduğu söylenmekle birlikte, kurulan Milli Kalkınma Partisi için büyük karalama kampanyaları başlattı.
  • İdeolojik tüm değerleri ülkenin geleceğine yön verecek yatırımların önüne geçirerek, sadece siyasi rakip olduğu için Milli Kalkınma Partisinin kurucusu olan Nuri Demirağ'ın gök okulu ve uçak fabrikasının kapanmasına sebep oldu.

Bu iddialarin dayanagi olarak 2007 yili icinde cikan "pazar gazeteleri sohbetleri"ni ciddiye almak mümkün degil. Fatih Mehmet Dervisoglu'nun "Bir Havacılık Efsanesi Nuri Demirag" baslikli kitabi da, gerceklerin bir kismini, bazi verileri süzerek ön plana cikardigindan bilimsel yöntemlerle dogrulanmis bir kaynak olarak degerlendirmek mümkün degildir. Nihat Halici 10:25, 2 Ekim 2007 (UTC)

inönü'ün bu memlekete ayrımcılıktan başka hiç bir faydası ve yararı dokunmamıştır. şuna inanıyorumki geçmişini unutan yok olmaya mahkumdur. ismi lazım değil

Taraflılık[kaynağı değiştir]

Bu maddenin elden geçmesi lazım; çünkü yazanlar İsmet İnönü'nün aleyhtarı bir anlatım kullanılmış. Bence tarafsızlık ilesiyle uzaktan yakından uyuşmuyor...--Dsmurat 14:43, 19 Ocak 2008 (UTC)

Selam. Taraflı şablonu "22:23, 10 Ocak 2008" tarihinde Kullanıcı:85.101.69.252 tarafından yapıştırılmıştı. Tam olarak sebebi nedir? Sebebi belli olunca düzenlenme işi kolaylaştırılacaktır. İyi çalışmalar. Takabeg 17:23, 4 Şubat 2008 (UTC)
Madde'de İnönü'nün duyma problemi çekmesi nedeniyle muhaliflerinin kendisine hakaret maksatlı kullandığı söz de kullanılmış. bu bilginin çıkarılmasını istiyorum. Türkiye'ye 11,5 yıl cumhurbaşkanlığı ve yıllarca başbakanlık yapmış bir şahsiyet günahı ve sevabıyla tarihsel bir kişiliktir. Böyle bir kişiliğe zamanın kendini bilmez bazı sözde siyasetçileri tarafından yapılan hakaretlerin bu başlıkta işi yoktur. Üstelik İnönü'nün duyma problemi çekmesine I. Dünya Savaşı'nda Yemen cephesinde katıldığı savaşlar neden olmuştur. Vatan savunması esnasında bu rahatsızlığı başlamıştır. Bu bilgi verilecekse doğru verilsin. İyi çalışmalar. Galiyev 08:25, 2 Aralık 2008 (UTC)

"Resimleri" başlığı altında İnönü ile Churchill'in 3 resmi eklenmiş ama ortadaki resimdekinin İnönü olmadığı görünüyor. Resim açıklaması İnönü olduğu yönünde. Ama diğer resimlerle karşılaştırdığınızda İnönü'nün birkaç gün içinde saç renginin, kilosunun ve boyunun değişemeyeceğine göre ortadaki resim İnönü değil. İlgili ve bilgili bir arkadaşımız düzeltir umarım.Vikipedist 20:10, 17 Şubat 2008 (UTC)

Selam, vikiçizer. Her zamanki gibi dikkatlisiniz:)) Dediğiniz gibi o resimde İnönü yok. Çıkarabiliriz elbette. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 20:26, 17 Şubat 2008 (UTC)

Mustafa ön adı[kaynağı değiştir]

  • Genellikle başlıklarda yaygın kullanılan isim yazılır. Tam adı maddenin başında belirtilir.

Adnan Menderes Ali Adnan Ertekin Menderes

Süleyman Demirel Sami Süleyman Gündoğdu Demirel --Oğuz256 09:29, 1 Eylül 2008 (UTC)

SSCB Toprak Talebi[kaynağı değiştir]

Sovyetlerin toprak talebi mesnedsizdir. Çıkarılması gerekir.

Hayır efendim. Sovyet dışişleri bakanı Molotof bu konu ile ilgili SSCB Büyükelçimiz Sarper ile ilgili bir çok kez görüşmüşlerdir. Hatta Türkiye'nin batı bloğuna yakınlaşmasının sebebi budur. Detaylı bilgi için Metin Toker'in "Türkiye üzerinde 1945 kabusu" kitabını okumayı öneririm. Hamzavsar (mesaj) 12.01, 30 Mayıs 2020 (UTC)[yanıtla]

annesi türk babası kürt se en başa hangi mantıkla kürt yazıyorsunuz. annesini hesaba katmadan.--Vikiufuk 12:17, 22 Şubat 2009 (UTC)

Kaynaklara göre. Takabeg ileti 15:23, 22 Şubat 2009 (UTC)

O kaynaklar baba tarafının kürt olduğunu iddia ediyor ve taraflı en başa onların iddialarını yazamazsın.--Vikiufuk 08:44, 23 Şubat 2009 (UTC)

Hayır. Özellikle Zürcher'in en tarafsız olanlardandır. Ayrıca kaynakları okuyup kaynaklarda geçmeyen kesimler için (mesela senin yeri değiştirdğin kaynaklarda Kürt ailesindendir diye yazılmıyor. O halde ısrarcı davranıyorsun.) yapıştırmak yanlıştır. Turgut Özal maddesinde de aynı hata yaptığını gördüm de. Aslında iğer maddelerde de X asıllı kısımı cümlenin en başında yazılıyor. Bu maddeye özel muamele yapmak için gerekçen nedir? Takabeg ileti 05:31, 25 Şubat 2009 (UTC)

Ben şahsen özel muamelelere sıcak bakmıyorum. Kısaca "Her maddeye aynı meseafe". Yine de haklı gerekçe varsa belki özel muamele yapılabilir. Yine de kaynaklandırmadaki hatalarını düzeltmemiz lazım. Pope ve Zürcher'in yazılarında Reşit'in Kürt ailesinden olduğu yazılmıyor. Kürümoğulları ailesinden bahsedilmiyor. O yazılarnda dadece İsmet'in Kurdish olduğu yazılıyor. Takabeg ileti 05:40, 25 Şubat 2009 (UTC)

Almanca vikide ilk cümlede yazılıyor. İngilizce vikide ilk cümlede yazılmıyor. Birde farkettim. İngilizce vikide İsmet İnönü'nün Kürtlüğü için gösterilen kaynaklardan biri Metin Heper'in eserinde İsmet'in Kürtlüğünden bahsediliyor mu? Bildiğim kadar ile o kitapta İsmet'in kökenlerinden bahsedilmiyor. Belki ben kaçırmışımdır. O kitap bende de var ama İngilizce vikinin İsmet İnönü maddesinde hangi sayfada yazıldığı gösterilmediği için kontrol etmek zor. Bilen varsa... Takabeg ileti 05:48, 25 Şubat 2009 (UTC)

Almanca vikide KureCewlik81 adli kullanici yazmi$, yani hiç objektif degildir. Ismet Inönü Türk vatandasidir, babasi kürt olabilir, bunu zaten hiç kimse inkar etmiyr, ve biografisinde yazili zaten, ancak bunu ilk cümlede yazmanin ne anlama geldigini anlamadim. Cikartiyorum.--82.236.107.61 14:05, 28 Şubat 2009 (UTC)

İsmet İnönü'nün kökeni[kaynağı değiştir]

Bencede en başta böyle kürt kökenli diye yazılması yanlış hiç bir kaynakta böyle bilgiye rastlanmıyor bu yüzden o ifadeyi silinmesi gerekir...İsmet İnönü'yü bazı saçma oyunların içine sokmasın kimse o çok önemli lider ve TÜRK siyaset adamlarımızdan birisidir...Vikipedide lütfen objektifligini bozmasın..İsmet İnönü Kürt kökenli değildir. leapfromlife 78.191.153.254 22:48, 26 Nisan 2009 (UTC)

oğlu erdal inönü bile bu konu hakkında “çok geçmişe gidilirse ne çıkacağını bilmiyorum. babamın babası, kürümoğullarından... Onlar da kürt olduklarını söylemiyorlar. ama bitlisliler... bitlis’te de tüm kürtler birlikte yaşıyorlar. dolayısıyla çok geriye gidilirse belki ortak cet ortaya çıkar. Ama babam da bu soruna yumuşak yaklaşırdı. tabii isyan kabul etmezdi, ama herkesi 1. sınıf insan olarak görürdü.” derken TARAFSIZ olması gereken wiki'de hala tartışmalı olan bir durumu kesinmiş gibi yazmak ne kadar doğru ? bir makaledeki bir paragraf bile olmayan bir yazı ne kadar kesin bir kaynaktır ? tartışmalı bir durum olduğundan babasının kürt olduğu söylenmekte ve ya kürt olduğu iddia edilmekte gibi yazılabilir ancak yazının başında kürt asıllı yazması doğru değil.--78.176.137.70 00:44, 14 Şubat 2010 (UTC)

Batı cephesi; askeri ve siyasi açıdan esas cephedir. Savaşın başından sonuna kadar Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşadır. Devlet bu cephedeki zaferle kurulmuştur.[kaynağı değiştir]

Yazan Erdoğan Erkan Mak.Y.Müh. ; 14 Mayıs 2009[kaynağı değiştir]

Vikıipediada; Kütahya ve Eskişehir muharebelerinden sonra Mustafa Kemalin İsmet Paşayı Erkânı Harbiye reisliğinden azlettiği yazılıyor. Sanırım gaflet ve maksat içeriyor. Nutuk okunursa görülür ki; bu ciddiyet içermeyen ifadenin gerçekle hiç ilgisi yoktur. Nutukta Mustafa Kemal böyle yazmıyor. Yazıda İsmet Paşayı azlettirmek Batı Cephesi komutanını dolayısıla,İstiklal savaşını hafife almak demektir. Bu savaşta tek azledilen komutan Ali İhsan Sabis Paşa olmuştur. Nedeni de çok ağır sebeplerle ilgilidir. Okuyucu araştırsın. Batı cephesi; istiklal savaşının ölüm kalım mücadelesi şeklinde yürütüldüğü,tek askeri ve siyasi ağırlığı olan ana cephesidir. Savaşı kazanan Düzenli ordu da sıfırdan bu cephede kurulmuştur.Savaş da bu cephede kazanılmıştır. Bu sebeple her şeyden evvel Atatürk'ün yazdığı Nutuk iyice okunmalıdır. Batı cephesini; İsmet paşanın daha albay rütbesinde iken deruhte etmesinin önemini ve sebeplerini okuyucuların bir düşünmesi yerinde olur. Bir çok Paşa dururken Albay İsmet'in batı cephesi komutanlığına tayini düşünmek gerekir ki,son derece anlamlıdır. Bunun 5 sebebi vardır: 1. sebebi 1.dünya harbinde gösterdiği dirayet ve liyakattir. 2. sebebi Osmanlı Ordusunda daha yüzbaşılığından itibaren temayüz etmesi ve tanınmasıdır. Kendisine daima rütbesinden büyük görevler verilmiştir. 3.sebep Mustafa Kemalle çok genç yaşlarda tanışmış olması dolayısıyla, fiilen cephelerde birbirlerinin değerini karşılıklı iyi anlamış olmalarıdır. 4.sebep İstiklal savaşının kazanılması bir an evvel düzenli ordunun kurulmasına bağlı idi. Sıfırdan Ordu kurmak kolay değildi. Hele o yoksulluk günlerinde. Bu son derece hayati ve zor bir işti. Elde avuçta başlangıçta ne silah vardı nede asker. Dağ taş asker kaçaklarıyla doluydu. Bu konuda yaşanmış çok hikayeler anlatılır. Bu konuda en azından Halide Edibin "Türkün Ateşle imtihanını ve Yakup Kadri Karaosmanoğlunun "Yaban" romanını okumak gerekir. Bu sebeplerle Mustafa Kemal; kendisi Ankarada siyasi mücadele verirken, sıfırdan düzenli ordu kurmak gibi zor bir işi Albay İsmete güvenle vermiştir. Ve kendisine çok ihtimam ve sevgi göstermiştir.

O kadar ki; zaman zaman cepheye gittikçe, İsmet Paşayı uyandırmamak için, baş ucunda oturmuş uyanmasını beklemiştir. 5.sebep düzenli ordu kurulurken Çerkez Ethemin direncini zaafiyet göstermeden kırmak meselesidir. Çerkez Ethem düzenli orduya katılmak istememiş, İsmet Paşaya karşı mücadele vermiştir. Ne hazindir ki sonuçta kaçarak Yunan cephesine sığınmıştır. Kabul edip hakkını vermek gerekir ki; Çerkez Ethemin İstiklal savaşının başında, daha ordu yokken, isyanların bastırılmasında çok üstün hizmetleri olmuştur. Orda burda pıtırak gibi çıkan isyanları Çerkez Ethem kuvvetleriyle bastırmıştır.

İsmet bey Çanakkale savaşlarının da görünmez kahramanıdır. Çünkü başkumandanlık kararlarına ters düşme hilafına (durumu iyi okuduğundan) Çanakkaleye vaktinde oldukça büyük askeri sevkiyat yapmıştır. Çanakkalede sonradan görülen çarpışmaların şiddeti ve olayların vahameti bu insiyatifinin ne kadar vaktinde ve yerinde olduğunu göstermiştir.

eroin dediğiniz madde[kaynağı değiştir]

ilaç sanayisnde pek ala kullanılan bir maddedir ayrıca 1950lili yıllara kadar günümüzdeki gibi bir xararı olduğu bilinmmektecir dünyada uyuşturucu hakkında biraz bilgiisi olan herkes bunu bilir şimdi tutupta ismet paşayı uyuşturucu taciri gibi gösterecek şeklide eroin üretildi demeke resmen objektiflikten uzaklaşmaktır.lütfen çıkarınız eğer icraatlarını bu kadatr biliyorsanız detaylı yazın da tek başına yanlız kalmasın arada 12 yıl başbakan ve sadece eroin mi üretmiş lütfen ansiklopedi yi ideolojik tartışma alanına dönüştürmeyelim

Etnik köken[kaynağı değiştir]

İsmet İnönü'nün Kürt olduğu herhangi bir resmi kaynakta yoktur.

Baba tarafı Kürttür ama anne tarafı da Türktür. Bu durumda Kürt asıllı demek doğru olmaz çünkü Kürk kadar Türk kökeni de var. Kürtlerin herşeyi sahiplenme politikasınn bir örneğini görüyoruz burada da. Makale bu durumu açıklığa kavuşturacak şekilde değiştirilmelidir.

bunun için en üst organa anayasaya bakalım. anayasamız anne veya babanın türk olması türk kökene sahip olmak için yeter diyor. tartışmaya gerek yok, ismet inönü türktür.

Madde formatına uymayan bir cümle[kaynağı değiştir]

Kişilere yönelik tanıtım satırlarında doğum, ölüm ve ünvan gibi bilgiler verilir. Yaşam boyunca yapılan işler ise daha sonraki bölümlerde verilir. Oysa, tanıtım bölümünde İsmet İnönü zamnında Türkiye yılda % 1.8 büyüdü şeklinde madde formatına hiç uymayan bir cümle eklenmiş. Bunun ansiklopedi anlayışına uymayan bir siyasi polemik olduğuna hiç şüphe yok. (Acaba admin arkadaşların dikkatinden kaçtı mı ?) Esenlikler dilerim.Nedim Ardoğa 20:27, 13 Temmuz 2009 (UTC)

Başlık paragrafında etnik kökeni[kaynağı değiştir]

  • Etnik kökenine dair iddiaları başlık paragrafına almak doğru değil. Kökeni ile ilgili azınlıkta kalmış görüşleri ilk paragrafta veremeyiz. Hayatı ile ilgili bölümde bu tip iddialara değinilebilir.
  • Etnik kökeni ile hayatı, yaptıkları ve başarıları arasında orantısızlık oluşmuş.
  • Bu gibi her türlü azınlıkta kalmış iddia veya bilgiyi başlık paragrafına taşımak ve yersiz önem vermek vikipeid politikalarına aykırıdır. Benzer şekilde birçok biyografi maddesinde iddia ve azınlıkta kalmış görüşleri genel kabıul görmüş bir bilgiymişçesine ifade edilmesi ile maddelerde bir kaos ortamı oluşur.
  • VP politikalarına aykırı bu tip düzenlemeler, madde kalitesini dramatik bir şekilde düşürüyor. Madde genelinde makul kullnıcıların yaptığı seçkin düzenlemeleri değersizleştiriyor. Saygılar

--Bruno ileti 06:49, 23 Ağustos 2009 (UTC)

    • Giriş kısmı, yeterli içerikle dolu iken ve genel bir özeti barındırırken, sırf "Kürt olması ön plânda değil." diye çıkarmak doğru değil ve VP:TBA ihlâlidir. Inönü hakkında girişte genel bilgi var iken Kürt asıllı olduğu da yer alabilir. Hiç bir sakınca yoktur bunda. Kaliteyi düşürüyor diyorsunuz ama bu sizin bakış açınızdır ve bunu genel bir şeymiş gibi belirtmeniz de doğru değildir. Cümlenin başına "bence, bana göre vs" dememiz daha doğrudur. Ben de çıkar derim "kaliteyi azaltmıyor, artırıyor." o zaman ne olacak? Burası, bizim cümlelerimizle bizim düşüncelerimizle mi kalite buluyor yoksa katkılarla mı? Konuya dönersek girişte bu kadar bilgi var iken Kürt kelimesi de yer alabilir. Kolay gelsin. - Hedda Gabler 09:48, 23 Ağustos 2009 (UTC)


  • Kürt kökenliliğine dair bilgileri ve iddiaları çıkaralım demiyorum ki:) Ne diyorum bakın bir daha yazayım:
Azınlıkta kalmış görüşlerin veya iddiaların, genel kabul görmüş doğrularmış gibi en ön plana çıkarılması vikipedi politikalarına aykırıdır.

Herhangi bir kişinin cinsiyeti, dini, dili, ırkı, etnik kökeni, mezhebi'ne, giriş paragrafında yer verebilmek için:

    1. Bunlar, genel kabul görmüş doğrulanabilir bilgiler olmalı.
    2. Ayrıyeten ansiklopedide yer almasına değer bir bilgi olmalı.

Yani mesela, durduk yerde birinin etnik kökenini veya dinini veya dilini veya dinini ve mezhebini yazarsanız bu vikipedi politikalarına aykırıdır ve maddeyi kalitesiz yapar...

Teşekkürler, --Bruno ileti 11:08, 23 Ağustos 2009 (UTC)

Kürümoğulları Ailesi'nin yaptığı araştırmalar.[kaynağı değiştir]

Bitlis'in yerel gazetelerinden birinde İnönü'nün de mensup olduğu kürümoğulları ailesinin kökenleri konusunda yaptığı araştırmalar ve bunun için düzenledikleri 4 toplantı deklare edilmiş ve bunun sonucunda ailenin kendilerinin soyunun türk boylarından birine dayandığı ve anadoluya 700 yıl önce geldikleri açıklanmıştır.Ailenin resmi tebliğine bağlı olarak İsmet İnönü'nün Türk kökenli olduğu anlaşılmaktadır.Buna rağmen neden ilk cümlede Kürt kökenli olduğu konusundaki açıklamada ısrar ediliyor.Ailenin açıklaması mı doğrudur yoksa iki yabancı yazarın yazdığı kitap mı doğrudur?merak etmekteyim.Poincaré 08:37, 3 Mart 2010 (UTC)

Ailenin demeci ekledim. Ancak bilimsel kaynak değildir. Yine de günümüzde o ailenin Türk kökenli olduğunu iddia ettiğini öğrenebiliriz. Zaten o aile Cumhuriyet döneminde Türkmen kökenli olduğunu iddia ediyordu. Takabeg ileti 09:08, 3 Mart 2010 (UTC)
Akrabaların (İnönü ailesi ise Kürt müsünüz sorusuna hayır demedi.) tercihi ayrı, bilimsel gerçek ayrıdır. Hope ve Zürcher'in kaynakları varken bunu değiştirmek zordur. Yine de Kürümoğlu ailesi (İnönü ailesi değil)'nin iddiası olarak yer alabilir. Takabeg ileti 09:18, 3 Mart 2010 (UTC)

O zaman bu kadar tartışmalı bir halde bulunan bu ibareyi çıkartır ve ihtimalleri ayrı bir maddede toplarsanız sevinirim.Çünkü bu durumda ibare salt iki yazarın tespitiyle hareket etmek manasızdır.Şuda bir gerçektir ki aile kendini nasıl görüyorsa bizde öyle hareket etmek zorundayız.Yani birincil derecede ailenin kararına saygı duymalıyız.



Bir burda Vikipedi:Güvenilir kaynaklar'a göre yazmamız yeterlidir. Rıza Nur'un hatıralarının güvenilir kaynak sayılıp sayılmaması biraz tartışılmalıdır. Fakat Pope ve Zürcher'inkini güvenilmez kaynaklardan saymamız da imkansız. Kürtlere karşı ayrımcılığın yokluğunu vurgulamak için İsmet İnönü, Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanlığı gibi en yüksek mertebeye kadar... edebiyatını yaparken İnönü Kürt oluyor da.... Gerç o ayrı mesele. Takabeg ileti 09:37, 3 Mart 2010 (UTC)

Vikipedi:Güvenilir kaynaklar#Kaynak materyallerinin çeşitleri bölümüne bakalım. Hangisi güvenilir kaynaklar ?


  • N. Pope, H. Pope, Turkey Unveiled: A History of Modern Turkey, Overlook Press, 1998, ISBN 1585670960, 9781585670963, p.254 (... president of republic, including Ismet Inönü and Turgut Özal, had Kurdish blood. Several cabinet ministers in 1980s and 1990s had been Kurdish...) -- Akademik kaynaklardan. İkincil veya üçüncül kaynaklardan.
  • Ahlat Gazetesi - Bu sadece birincil kaynak sayılan (ansiklopedi için uygunsuz olan) Kürümoğlu ailesi (İnönü ailesi değil)'nin demeci ile gazete yazısından ibarettir.

Takabeg ileti 09:49, 3 Mart 2010 (UTC)

Giriş cümlesi[kaynağı değiştir]

İnönü'nün kökenine dair bilgiyi girişteki ilk cümle yerine ilk bölüm içine taşıdım. Kaynaklarla metin arasındaki çelişkiyi de böylece gidermiş olduk. Uygulama; güvenilir kaynağa dayanan bilgilerin ilk önce, dayanmayanların ikincil olarak bahsedilmesini yönündedir. Bu itibarla eldeki verilere göre önce Kürt kökenli olduğundan sonra Türk kökenli olduğundan bahsedebiliriz. Ansiklopedik anlatım tarzından da ayrılmamak gerekir...Vikiçizer 10:32, 3 Mart 2010 (UTC)

Önyargılı Yaklaşım'a cevap[kaynağı değiştir]

Bu son suçlamanızı kesinlikle kabul etmiyorum.Sadece bir maddedeki ibareden yola çıkarak hakkımda şahsımı ve görüşlerimi bilmeden önyargıya varan açıklamanızı talihsiz olarak niteliyorum.Beni tanımadan bu yargıya vardığınızı hala anlayabilmiş değilim.Ayrımcılık yaptığımı gösteren hiçbir delil bulunmamaktadır.Ben vikipedi'de biyografiler üzerindeki yaptığım değişiklikleri şahsi ideolojiler üzerine değil,olayların yaşandığı günkü gazetelerin arşivine bakarak ve meydan larousse grande dictionnaire gibi ansiklopedilere bakarak yapıyorum.Bu yolla birçok yanlışı ve eksiği gidererek son bir aydır vikipedinin kalitesinin yükselmesine katkıda bulunduğumu düşünüyorum.Eğer ırkçı bir yaklaşımda olsaydım Turgut Özal'ın kürt kökenli olduğu ibaresini değiştirip yeniden kendi kafama göre birşeyler yazardım.Bu yüzden önyargıdan uzak nesnel bir şekilde vikipediye katkıda bulunma taraftarıyım.Poincaré 10:53, 3 Mart 2010 (UTC)

Kaynaklar dururken Kürt kelimesini kaldırmak maksadınız ne olursa olsun vandalizm olarak algılanabilir. Aslıdna benim için İnönü'nün kökeni önemli değil. Önemli olan kaynaklara dayanılarak yazılması. Ancak şunu söylemek istiyorum. Vikipedi'de etnik Türk asıllı olanlar için etnik vurgulama yapılıyor. Fakat etnik olarak Türk olmayanların etnik kökenleri hep ikinci plana itiliriyor. Tutarlılık gerekiyorsa Türk asıllı X'leri de ikinci plana atalım. Sırf Türk vurgu ve diğer etnik grupları silmekle uğraşan bir sür kullanıcı vardır, maalesef. Bunun dışında Türk vatandaşı'na da Türk denilmesinden istifade ederek uyanıkça Türk X (Türk siyasetçi, Türk şarkıcı) yapanları da sıkça görüyorum. Türk X de yüzde yüz yanlış değildir fakat ansiklopedik değildir. Türkiye Türkleri ayrıdır. Türk halkları ayrıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ayrıdır. Bu ayrımı yapmadan ansiklopedik ve bilimsel Vikipedi oluşturamayacaktır. Takabeg ileti 10:58, 3 Mart 2010 (UTC)

Kürümlerin söyledikleri iddia ise, verdiğiniz ingiliz kaynaklarında iddia olması lazım --82.236.107.61 11:36, 2 Nisan 2011 (UTC)

Kürt asıllı Türk[kaynağı değiştir]

hem "Kürt asıllı" olduguna dair hemde "Türk" olduguna dair kaynaklar oldugu icin, "Türk" yerine "Kürt asıllı Türk" ifadesini yazdim. Sadece birini belirtmek yanlis ve tarafli gorundu.. | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 15:58, 12 Kasım 2011 (UTC)

degisikligim Kullanıcı:Seksen iki yüz kırk beş tarafindan hemen geri alindi. gerekce olarak "Türkiye cumhurbaşkanlığı yapmış, Türk milliyetçisi bir siyasetçi için sanırım etnik köken ilk cümleye girecek kadar önem arzetmiyor, madde içinde veya giriş geliştirilirse girişte daha sonra belirtilse daha doğru olur bence" demis.
tamamen yoruma dayali bir geri donüş: " Türkiye cumhurbaşkanlığı yapmış olmak ve Türk milliyetçisi olmak" Kürt asıllı olmasini engellemez, ki Kürt asıllı olmasi kaynakli bir ifade. Bunun yaninda gerekce olan "Türk milliyetçisi" ifadesi ozgun bir yorum ve "Türkiye cumhurbaşkanlığı"yapmak icin "Türk" olma şartı yok, bilginize. Keske kaynakli degisiklikler yapsak, kendi fikirlerimizi yansitmaya calismak yerine. | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 16:12, 12 Kasım 2011 (UTC)
82'nin geri alma işlemi doğrudur. İlk cümlelerde etnisitesini belirtmiyoruz kişilerin. Tabi bu kriter, kişiyi kayda değer yapan kriter değilse. İnönü'nün etnisitesi ne olursa olsun kendisi, bu kriterden tamamen bağımsız olarak kayda değerdir. Kişinin etnik kökeni alt başlıkların uygun olanında bahsedilir. Öte yandan Kürt asıllı Türk ifadesi yanlıştır. Kişi önceden Kürt, sonra Türk olmamıştır. Kürt kökenli demek dğru olandır.--Rapsar da ne ki? 16:39, 12 Kasım 2011 (UTC)
Rapsar'ın açıklamasına harfiyen katılmakla beraber varsa -ki var görünüyor- yapılan işlemlerden duyulan rahatsızlığın daha uygun şekilde ve uygun yerde dile getirilmesine dikkat çekmek istiyorum. Utku TanrıvereMesaj 16:42, 12 Kasım 2011 (UTC)
Ama Türk diyerekde "ilk cümlelerde etnisite" belirtilmis olmuyor mu? Hemde "tartismali" bir etnisite olmasina ragmen. Tamamen cikarilmasina karsi degilim ama yalnizca "Turk" ifadesini birakmak tarafli geliyor, cunku diger hususda tarafsiz kaynaklar var. Bu arada Seksen iki yüz kırk beşin gerekceleri de uygun degildi ( " Türkiye cumhurbaşkanlığı yapmış olmak ve Türk milliyetçisi olmak"); (Rapsar) sizinki gayet mantikli geldi.
Sevgili Utku Tanrıvere "daha uygun şekilde ve uygun yerde dile getirilmesi" derken ne demek istediginizi anlamadim ne yazik ki. | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 17:24, 12 Kasım 2011 (UTC)
"Türk" niye taraflı olsun? Kendisi "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı" değil miydi?.. Yukarıda kastettiğim şey de "Keşke kaynaklı değişiklikler yapsak, kendi fikirlerimizi yansıtmaya çalışmak yerine." gibi söylemlerdir. Utku TanrıvereMesaj 17:28, 12 Kasım 2011 (UTC)
İlk cümlede yazan ifadeler vatandaşlık (millet de diyebiliriz) belirtir, köken değildir. Mehmet Aurelio'da mesela Brezilya asıllı Türk ifadesi kullanılır. Kendisi Brezilyalıydı, birkaç sene önce Türk vatandaşı oldu. Benzer şekilde çifte vatandaşlığı olanlar (Almanya'da yaşayan ve Alman vatandaşı olan futbolcular mesela) da Türk vatandaşlığı da bulunan Alman veya benzeri ifadelerle tanımlanır. Bu kişiler doğduklarından beri Almanya vatandaşıdır; Aurelio gibi sonradan değişmemiştir.--Rapsar da ne ki? 19:22, 12 Kasım 2011 (UTC)
Tesekkur ederim Rapsar cevaplariniz gayet aydinlatici. Bu durumda siz "Kürt kökenli Türk" demeyi daha uygun goruyorsunuz sanirim? VP'de bu sekil yaygın heralde: Mesela Mehmet Öz icin Türk kökenli Türk-Amerikalı denilmis. Türk olduğu gizlenmemis.
Sevgili Utku Tanrıvere Kisi eger Kurtse ona Turk demek tarafli olur. Benim kaygim sadece bir gizleme yapilmaya calisilmamasi gerektigi. Birde "(..)daha uygun yerde dile getirilmesine dikkat çekmek istiyorum" 'gibi söylemlerle' ne demek istediginizi aciklarsaniz birbirimizi daha iyi anlayacagiz. | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 20:26, 12 Kasım 2011 (UTC)
Rica ederim. Öz maddesinde de Almanya'da doğan Türk futbolcular örneği geçerli. Kökeni ilk cümleden belirtmek yersiz. Kaynak varsa İnönü için, ilk yılları başlığı altına eklenebilir. Tabii güvenilir kaynak varsa :) Yoksa herhangi birisinin iddiasını buraya taşımak yanlış olacaktır.--Rapsar da ne ki? 20:30, 12 Kasım 2011 (UTC)
O halde madde oldugu gibi kalacak-ilk yillarinda kaynakli olarak verilmis cunku bu bilgi. Ama degisiklik yok diye tartisma bosa gitmedi :) Tartisdikca ogreniyoruz | ɾɐsǝɯ zoɯɐʞɐʎ | 20:44, 12 Kasım 2011 (UTC)
Zaten bir değişiklik yapıp, ardından tartışma başlatmanız dahi Vikipedi adına olumlu bir davranıştır. En azından keyfi değişiklikler (sizi tenzih ederek söylüyorum) yapılmamış olur :)--Rapsar da ne ki? 20:49, 12 Kasım 2011 (UTC)


1. Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı[kaynağı değiştir]

1920-21 donemi olmasi icabiyla T.C. 1. Genelkurmay Başkanı olamiyor.. Milli mucadele doneminin o zamanki sartlardaki kurmay baskani belki olabilir T.C. 29.09.1923 kurulduguna gore bu ibare tamamen asilsiz ve tarafli oluyor.. Zaten o donemde Genelkurmaybaskani vasfinda da degil kendisi "Mirliva" tuggeneral rutbesinde Genelkurmaybaskani olabilmesi icin gerekli sart en az Ferik/Korgeneral olmasidir, oysaki Ismet Inonu sayfada da belirtigi gibi ancak Cumhuriyetten sonra yani 1926'da Orgeneral rutbesine erismistir. MoonlanD 00:02, 18 Şubat 2012 (UTC)

Öncelikle 1920 yılında rütbe ile ilgili şartların varlığını tespit eden kaynakları gösterebilir misiniz ? Mahmut Şevket Paşa da mirliva rütbesiyle Erkân-ı Harbiye-i Umumî Reisi olmuştur. Aslında T.C. 1. Genelkurmay Başkanı olmadığı doğrudur. Ama genelkurmayın resmî sitesi bu zatı ilk genelkurmay başkanı sayıyor. Zaten o dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri adlı bir teşkilat da olmadığı için ne yazık ki genelkurmay başkanlığının resmi websitesinde yer alan İsmet İnönü ile ilgili bilginin doğrulanabilliği zayıftır. Yine de Genelkurmay başkanlığına göre, 1'inci Genelkurmay Başkanıdır. diyebiliriz, bence. Takabeg ileti 08:55, 13 Haziran 2012 (UTC)

Birincil kayak ve ikincil kaynak[kaynağı değiştir]

Bu değişiklik sakıncalıdır. Geri aldım. Vikipedi:Güvenilir kaynaklar'e bakalım. Bağlı olduğu aşiretin son yıllarda yaptığı ilan her ne kadar gazete yayımlanmış olsa da, ilgili kişiler tarafından yapılan iddialar olduğuiçin bağımsız bilgi sayılamaz. Vikipedi:Güvenilir kaynaklar#Kaynak materyallerinin çeşitleri'e bakıldığında nelerin birincil, nelerin ikincil kaynaklardan olduğu ortada. Tarih sıralaması açısından bakıldığında, önce ikincil kaynaklar Kürt olduğunu iddia ettiler, sonra kendi aşireti Türk olduğunu iddia etti. Takabeg ileti 22:54, 12 Haziran 2012 (UTC)

Yani birileri benim Çinli olduğumu iddia etse, sonra oğlum çıkıp "Türk yahu benim babam?" desem benim maddemde "Khutuck, İstanbul'un tanınmış Çinli ailelerinden (daha sonraları Türk olduğu iddia edilen)" diye mi yazacak? Delinin taşını kuyudan çıkartamama yoluna gitmiyor muyuz? --Khutuckmsj 07:45, 13 Haziran 2012 (UTC)
Kaynaklar belli. İnönü ailesinin kendisi değil, uzaktan akraba olanlar ilan etmiştir. Tıpkı Zaza olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Türkmen kökenli olduğunu ilan etmiş olay gibi bir şeydir. Önemli olan kullanıcıların (senin ya da benim) kişisel görüşlerine göre değil. Kaynaklara göre yazılmasıdır. Tarihi sıraramasıyla yazılmasıdır. Takabeg ileti 07:55, 13 Haziran 2012 (UTC)
Ayrıca Türk ailesinden olduğunu gösteren kaynak Ahlat gazetesidir. Ahlat gazetesi'nin güvenilir kaynak olup olmadığı ayrı konu ama yalan yazmanın faydası da yoktur herhalde. O yüzden Emekli Tankçı Kıdemli Albay Mehmet Atilla Kürümoğlu ve ailesinin iddiası olarak kabul edelim. Yine de Erik-Jan Zürcher'in makalesi ve diğer kaynaklar ile bu bağımsız bir kaynak sayılması son derece güç olan Albay'ın demecini kıyasladığımızda güvenilirlik açısından Kd. Albay'ınki çok zayıf pozisyonda. Durumu kısaca şöyle oluyor: üçüncü parti kaynaklara göre Kürt, ilgili kişilerin dediklerine göre Türk. Takabeg ileti 08:12, 13 Haziran 2012 (UTC)
Zürcher'e laf yok :) Yalnız o makalede Kürt olduğu konusu çok zayıf kalmış, Zürcher'in diğer kitaplarından daha açık bir metin bulmamız daha iyi olur. Zürcher'in okuduğum diğer kitaplarında İnönü'nün etnisitesi hakkında net bir tanım hatırlayamıyorum şu an. Şevket Süreyya Aydemir'in İkinci Adam kitabına bakayım eve gidince, orada bu konu yazıyordu. pope'un "president of republic, including Ismet Inönü and Turgut Özal, had Kurdish blood." cümlesi ve Zürcher'in "İsmet İnönü, was born in İzmir, but in a Kurdish family hailing from Malatya in Eastern Turkey and in the Turkish context this would make him a man from Malatya much more than one from İzmir." cümlesiyle yetinmektense konuyu doğrudan inceleyen birinin detaylı açıklamasını kullanmak daha doğru olur. Sende de varsa o kitap (vardır kesin) bakar mısın?--Khutuckmsj 09:06, 13 Haziran 2012 (UTC)

1918'de yaralanması[kaynağı değiştir]

Gerçekten yaralandı mı ? Yanlış hatırlamıyorsam, Can Dündar, baygınlık geçirdi filan diyordu. Yaralandığı için mi baygınlık geçirdi ? Yoksa sadece baygınlık geçirdi ? Tabi kendisinin yazılarını kontrol ederek kaynaklandırmamız lazım. Takabeg ileti 08:24, 17 Haziran 2012 (UTC)

78.167.125.73 18:49, 9 Aralık 2013 (UTC)BU SORULARIN MUTLAKA BİR CEVABI OLMALI

1937'de İsmet İnönü'nün Başbakanlıktan Ayrılışı[kaynağı değiştir]

Bu maddede İnönü'nün görevden alındığı yazıyor. Halbuki 1924 anayasası incelenirse Atatürk'ün böyle bir yetkisinin olmadığı görülecektir. Zaten olay yanlış aktarılmış, İsmet İnönü görevden alınmamış, istifa etmiştir. İngilizce Vikipediyi de inceledim, orada da "forced to resign" ifadesini gördüm. Bu kısmın düzeltilmesi gerekmektedir.

etnik kökeni[kaynağı değiştir]

Bağzı kaynaklarda kendisinin kürt olduğu söylenmektedir

Baba tarafından akrabası Emekli Albay M. Atilla Kürümoğlu'nun araştırmalarına göre bu iddia gerçeği yansıtmamaktadır.ZeusAmmon1 (mesaj) 14.46, 10 Mayıs 2022 (UTC)[yanıtla]

Bazı kaynakların şüpheli olması[kaynağı değiştir]

23.^ Özdemir İnce (13 Mayıs 2009). "Rifat Serdaroğlu'nun mektubu". Hürriyet. Erişim tarihi: 8 Aralık 2014.

Bu kaynakça bu konuyu ilgilendiren sayfalarda da kullanılmış doğruluğu ne kadar kesindir? Anlatım şekli ile taraflı bir yazı olduğu anlaşılıyor. Bağlantıya tıklandığında yanlış bilgiler içerdiği görülmektedir. Örneğin 1947 yılında kız erkek diye ayrılmış olduğunu söyleniyor ama 1950'den sonraki dönemde ayrılmıştır diye biliyorum ve sadece bu kaynakta rastlanan bilgiler mevcut konuyla ilgisi olanların bu kaynakçayı iyi araştırmasını rica ediyorum. Rakun0107 (mesaj) 12.27, 22 Mayıs 2020 (UTC)[yanıtla]

İstifa sebebi[kaynağı değiştir]

İnönü'nün 1937 yılındaki istifası Dersin isyanına bağlanmış. Oysa kaynaklar daha çok Nyon konferansı ve Atatürk Orman Çiftliği gibi olaylardan bahsediyor. Konunun elden geçirilmesi şart. Nedim Ardoğa (mesaj) 08.59, 15 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]