Tartışma:İskenderiye Kütüphanesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kadim İskenderiye Kütüphanesi'nin yok edilmesi ile ilgili olarak; guya bilimsel içerikli olduğunu savunan Bilim ve Teknik dergisini bir sayısında aynen şu ifadeleri okumuştum. Müslümanlar İskenderiye'yi fethedince o muazzam kütüphane ile karşılaşırlar ve ne yapacaklarını halife Ömer'e sorarlar. O da 'Bize ALLAH'ın kitabı KUR'AN yeter hepsini yakın' diye cevap yazar. Kütüphane böylece Müslümanlar tarafından yakılır.

 Ben uzun yıllar bu ifadelerin etkisiyle suçluluk hissetim.Ta ki Vikipedi'den ilgili maddeyi okuyuncaya kadar. Meğer kütüphane Paganizm propaganda merkezi olduğu gerekçesi ile 380 yılında  Bizans'lılar tarafından yakılmış ve şehirdeki putperestler  kılıçtan geçeirilmiş.
 Şimdi daha iyi anlıyorum ki Türkiye'de bilim adına söz söyleyenler toplum imkanları ile bilim adına ideoljik yaklaşımlar sergilemektedirler  Bu çirkinliği buradan  kınıyorum.Ve Türkiyede özgür bilim ve teknolojinin hangi bağnazlıklarla engellendiğini daha iyi anlıyorum. Tam bir misyoner yaklaşımı ile İslam düşmanlığı yapılıyor. Devlet heabından yapılan bu ideolojik çirkinliği tümüyle lanetliyorum. Bu insanlara hiç bir bilimsel başarının nasip olmayışı bu iftiracılıkları yüzünden olmalı.
 Kaldı ki aynı Müslümanlar aynı yüzyıllarda Bizans'ın saray mahzenlerinde çürümeye terkedilmiş tüm eski Yunan eserlerini esirlerle takas ederek Bağdatta Darül-hikme ye taşıtır. Tercüme ve şerh ederek ilim alemine sunarlar. Modern Batı  bilim ve teknolojisinin temelleri atılır. Bizim ülkemizde ise bilim adına yalancılık sahtekarlık ve yobazlık yapılmaktadır. İspatlanmamış, ideolojik içerikli olduğu kesin olan 'Evrim teorileri'nin borazanlığı yapılır.(Şevket)

There are also allegations dating to medieval times that claim that Caliph Omar, during an invasion in the 7th century, ordered the Library to be destroyed, but these claims are generally regarded as a Christian attack on Muslims, and include many indications of fabrication, such as the claim that the contents of the Library took six months to burn in Alexandria's public baths" - en:Library of Alexandria, İngilizce vikipedi İskenderiye kütüphanesi sayfası. Tarihçilere ve arkeologların bulgularına göre İskenderiye kütüphanesi çok büyük bir yapıydı ve onu tanımlarken "İskenderiye kütühaneleri" demek belki daha doğru olurdu. 4. y.y.'a kadar kütühanenin varlığını sürdürdüğü, fakat bir çok bölümünün zarar gördüğü biliniyor (örnek olarak Sezar'ın kuşatması sırasında kütüphanenin bir parçasının zarar gördüğü görüşünü verebiliriz - bunu doğrulayan çeşitli tarihi deliller de var). 4. y.y.'da Roma imparatorluğunda esen aşırı fanatik Hıristiyan görüş yüzünden bir çok antik Pagan tapınağı ve tarihi eserleri yakılıp yıkılmıştır. İskenderiye kütüphanesinin varlığını sürdüren büyük kısmının da bu yüzyılda bu fanatik Hıristiyanlık dalgasında yok edildiği bugün bilim adamlarının ittifak halinde oldukları görüştür.

Olası görüşleri, söylentileri de barındırmalı bir makale. Ayrıca konu hakkında biraz olsun araştırma yapmadan eleştirmemeliyiz. Selamlar... Kubra 18:18, 5 Kasım 2005 (UTC)
Olasi gorusler? Makale bu iddialar yalandir deyip kesip atmis. Ingilizcesinde farkindasinizdir bir ihtimalden bahsediliyor. gorusler "biz"leri temize cikarinca makalelerde yer buluyor, oteki turlu havada kaliyor demek ki. Daha onemlisi, bir ansiklopedi maddesine farkli gorusleri koyuyorsaniz, kaynak belirtmek iyi ahlak geregidir. Ingiulizce makalede de bunun goz ardi edilmis olmasi turkce Vikipedi'yi aklamaz.
  • Peki... şöyle anlatayım. Halife Ömer'in dönemi miladi 634-644'dür. İskenderiye kütühanesinin ortadan kalkışı ise miladi 4. yüzyıldır ki bu arada ciddi bir zaman farkı olduğunu kanıtlar. Üstelik Halife Ömer zamanında bu tür bir yıkım gerçekleştiğine dair yazılı veya arkeolojik bir delil veya bulgu yoktur. Yani "evet böyle bir iddia zamanında çeşitli çevrelerce atılmış, fakat bu iddianın geçersiz olduğu bilim otoriteleri tarafından onaylanmıştır". Hatta daha da ileri giderek bu iddiaların o dönemde doğuyu ve İslam tarihini karalamak için ortaya atıldığı açıklanmıştır, ayıplanmıştır. Bunun ansiklopedi makalesinde söylenmesi ne derece yanlıştır? Tamamiyle tarih bilimi çerçevesi içinde doğrulanmış bir olaylar silsilesinde bahsediyoruz. Bugün İskenderiye kütühanesini ve yok oluşunu inceleyen her kişinin erişeceği bir bilgi - hatta bilmesi gereken bir detay. Bence bu tavrınızla taraflı oluyorsunuz. Kubra 18:46, 5 Kasım 2005 (UTC)
Kubra'ya katiliyorum. Ingilizce wikipedide de kutuphaneyi buyuk olasilikla Hristiyanlarin yaktigi yazili. Yine de makalenin tarafsiz bir bakis acisi ile yazilmadigi konusunda hakli olabilirsiniz ama bu makale bir iki cumle degisikligi ile tarafsiz hale getirilebilir. Bir zahmet duzeltiverin. :) Prosure 18:57, 5 Kasım 2005 (UTC)
  • Dün makale daha kısaydı - yeni versiyonuna bakmamıştım. Evet taraflı çeşitli ibareler varmış - elimden geldiği kadar düzelttim. Şu anki haliyle bence sorunsuz, yine de bakıp görüşlerinizi belirtebilirsiniz. Yıkımı konusundaki sorunun çözüldüğünü sanıyorum... Kubra 19:03, 5 Kasım 2005 (UTC)
Simdi biraz daha duzenli ve tarafsız oldu herhalde. Genede en iyisi en sonuncusu olacaktir. Citrat 21:15, 5 Kasım 2005 (UTC)

Maddenin adına eski eklemenin gerekli olduğunu düşünmüyorum zira böyle bir uygulama bize has. Saygılar.--Abuk SABUK♫ ♫ 22:03, 14 Mayıs 2009 (UTC)