Tartışma:İnovasyon

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Arkadaşlar inovasyon tanımını kim niye yenileşim'e yonlendirdi ve bunu nasıl değiştirebiliriz. Umuyorum öztürkçe kelime bulmak nedeniyle buraya eklenmemiştir. Türkiye'de hemen herkes inovasyon kelimesini kullanırken (Bkz : Ulusal İnovasyon Girişimi, MEB Teknoloji ve Tasarım Dersi eğitim içeriği, Proje Ekin) yenileşimde nerden çıktı. Bu durumu nasıl düzeltebiliriz. Aşağıda sayfanın kendisinden aldığım çeşili dillerde inovasyon kelimesinin karşılıkları var. Bu imzasız yazı Bombadil (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

İnnovasyon veya inovasyon kelimesi yerine kafa karıştıran Yenileşim gibi sözcüklerden kaçınılmalı.[kaynağı değiştir]

Otomobile sözcüğünün karşılığı Türkçe'de otomobildir. Television, televizyon. Foottball, futbol. Off-sight, ofsayt, Corner, korner, Photocopy, fotokopi, Camera, kamera, Nihilism, nihilizm, Communism, komünizm, Capitalism, kapitalizm, Minimalism, minimalizm, Laptop, leptop, PC, PC, Internet, İnternet, Web, Web.....


Bu örneklerden binlerce saymak mümkün ve kimse hiçbirini kullanırken mutsuz değil ve bir iletişim problemi çıkmıyor. İnsanların kafasına memlekette bu kavramı zar zor sokmaya başlamışken birileri sırf ARTİSTLİK olsun ya da sırf öz Türkçecilik olsun diye innovasyon uzmanı olan insanları bile çileden çıkaracak böylesi uyduruk kelimeleri neden, nasıl ve üstelik hangi akla hizmet türetiyorlar, anlamak zor. Yenileşim başlığı altında yazılanlar, bu entry'i dolduran kardeşimin konuya Türkçe isim bulmaktan öte fazlaca derin bir innovasyon bilgisi olmadığını da zaten açıkça gösteriyor. Sonuç: 1. Innovation kelimesi İngilizce/Fransızca vs. lisanlarından gelen, Türkçede İnovasyon veya İnnovasyon şeklinde benimsenmiş olan bir sözcüktür. Lütfen saçma sapan karşılıklar uydurup insanların kafalarını karıştırmayalım. 2. İstediğiniz kadar "Tünaydın" türünden uydurma kelimeler türetin, toplum benimsenmemiş olan hiçbir uyduruk sözcüğü kabul etmez. 3. İnsanlara zar zor İnnovasyon kavramını öğretmişken şimdi bazı entellektüel hazları öne alarak bu kafa karıştırma çabalarına izin vermeyelim. 4. Dil'in asıl amacı iletişimdir. Basitlik ve sadelik iletişimi kolaylaştırır. Entellektüel çabalar çoğu kez sadeliği bozma amaçlıdır ve toplumda iletişime zarar verir.

Benim şahsi kanaatim İNOVASYON veya İNNOVASON sözcüğünü böyle yersiz yurtsuz uydurma bir isim altında yayınlamak yerine, toplumun kabul ettiği özgün haliyle kullanma şeklini benimseyelim. Lütfen sitede de bunu bu şekilde değiştirelim.


Sadelik bolluktur. Bu imzasız yazı 85.101.0.232 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 30 Ağustos 2010

İnovasyon birçok alanda kullanılmaktadır. Hukuk Alanında Örnekler; Adliyelerde, evraklardan kapanmayan dosyalarla davalara giden avukatlara çoğumuz tanık olmuştur. Fakat bu süreçte değişime uğrayarak 100’lerce evrakla ilgilenmek yerine, yavaş yavaş yerini dijital programlara bırakıyor. Bu sayede avukatların daha verimli ve daha düzenli çalışmalarına imkan tanınmış olunuyor. İnovasyon ne demek sorusundan önce inovasyonu kavramak için hayatımızda ki yerini irdelememiz gerekmektedir. İnovasyonu anlam karmaşıklığından çıkaracak olan şey, hayatımızda ki yeridir. --Siirlenmisbiri (mesaj) 21.45, 24 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]