Tartışma:İlk dönem Flaman resmi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Sanat (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sanat maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sanat kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Belçika (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Belçika maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Belçika kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Vlaamse Primitieven/Primitifs flamands/Early Netherlandish painting[kaynağı değiştir]

Bu donemin isimlendirilmesi ile ilgili genis tartisma Hollandaca vikipedi de yer almis:

  • Vlaamse Primitieven: De term "Vlaamse Primitieven" is oorspronkelijk een letterlijke vertaling van de Franse benaming "Les Primitifs flamands", waarbij het Franse 'primitif' in de betekenis van 'vroeg, eerst' te begrijpen is. De nog gebruikte benaming Vlaamse Primitieven betreft thans in het bijzonder de schilderkunst van de 15e eeuw in de Zuidelijke Nederlanden van Jan van Eyck en Robert Campin tot Gerard David. De meeste "Vlaamse Primitieven" hebben op het grondgebied van het huidige Vlaams Gewest geleefd en gewerkt.
    • Yukaridaki metnin ozeti: Kelimenin kokeni fransizcadan "Les Primitifs flamands" in birebir cevrilmesinden gelir. Buradaki 'Primitif' sozu 'erken, ilk' manasinda anlasilir. Hali hazirda kullanilan 'Vlaamse Primitieven' isimlendirmesi, 15yy da Jan van Eyck ve Robert Campin'den Gerard David'e uzanan "Guney Asagi Ulkeleri"'ndeki resim sanatini belirtir

Ayrica Ingilizce vikipedi de:

  • Early Netherlandish painting[1] is the work of those painters who were active during the 15th and early 16th centuries in the Low Countries, especially in the flourishing cities of Bruges and Ghent. It begins approximately with the career of Jan van Eyck, who was already championed as the "new Apelles" of northern European painting by Karel van Mander at the turn of the 17th century, and ends with Gerard David around 1520.
    • Kisaca: Asagi Ulkeler'de Bruj ve Gent cevresinde 15 ve 16yy arasinda aktif olmus bir grup ressamin sanatina verilen addir. Jan van Eyck ile baslar Gerard David'e kadar uzanir.
  • During the 15th to mid 16th centuries the modern national borders of France, Germany, Belgium and The Netherlands did not exist. Flanders, which now specifically refers to distinct parts of Belgium, and other areas of the region were under the control of the Dukes of Burgundy and, later, the Hapsburg dynasty. Because Bruges and Ghent—both Flemish cities—were the main centres of international banking, trade, and art in the region, painters and merchants, not all of whom were actually locally-born, congregated in them. Consequently, Flemish and Netherlandish (that is, "of the Low Countries") became interchangeable terms based on the location of the dominant cities.
    • Kisaca: 15 ve 16 yy ortalarina kadar milli sinirlar yoktu. Su an Belcika'nin belli bolgelerini belirten Flandre ve diger bolgeler Burgonya Dukaligi ve Hapsburg Hanedanliginin yonetimi altinda idi. Bruj ve Gent uluslarasi ticaret, bankacilik ve sanat merkezi oldugundan bunlarin hepsi yorede dogmus kisiler degildir. Bu sebepten "Flaman" ve "Netherlandish" (Asagi Ulkeler'e ait manasinda), bu bolgede bulunan zamanin onde gelen sehirleri temel alinarak, birbirinin yerine kullanilabilen kelimeler haline geldi.

BillyG 12:30, 16 Eylül 2008 (UTC)

Selam. Felemenk ressamları gibi terim var mı acaba? Türkçede Flaman sanki daha dar alanı kapsıyor. Flandre ise Zelanda'nın kuzeyine geçemiyor. Uygun terimi bulmak için hangi kitaplara bakmamız lazım? Takabeg ileti 13:42, 16 Eylül 2008 (UTC)

Türkçesini buldum:) Flaman resim sanatı. Flaman resmi. Flaman okulu. Felemenk resmi ise bundan önceki dönemde varmış. Kategori:Flaman okulu ressamları olabilir mi? Takabeg ileti 14:12, 16 Eylül 2008 (UTC)

Cf. Felemenk: Kuzeybatı Avrupa'da, Rhein ırmağı deltası çevresindeki "Çukur Ülkeler"'de yer alan ve tarih boyunca geçirdikleri safhalar şimdiki Hollanda ile Belçika'nın kurulmasıyla sonuçlanan değişik büyüklükteki kontluk ve dukalıklar topluluğuna ve sonra bunlardan doğan devlete 1830 yıllarına kadar verilmiş olan ad. Takabeg ileti 14:15, 16 Eylül 2008 (UTC)

Cf 2. Flamanlar: Belçika'nın kuzey yarısında, Hollanda'da Schelde'nin güneyinde ve Limburg ilinin bir kısımında, Framsa'da Dunkerque ile Lille şehirleri arasındaki bölgede yaşayan bir halk. Takabeg ileti 14:18, 16 Eylül 2008 (UTC)

  • Elimde kesin kaynak olmasada ben bunu yurtdisindaki (Almanya, Ingiltere, Belcika, Hollanda) cevrelerde Radyo ve TV de basinda hep "Flemish Painting" olarak duydum. Politik olarak dogru olmak gerekirse, "Ilk Donem Flamanya Resmi" olarak cevirmek isterdim boylelikle milliyetten cok yoreye isnat olurdu. Flaman ekolu/okulu gibi bir tasvirle hic karsilasmadim. Diger dillerdeki tartismalarda, 'Ilk Donem Flaman Resmi' tabirinin Hollanda ve Almanya'da Kolne kadar uzayan bolgenin ve de "Asagi Ulke" (Felemenk) resminin Jan van Eyck - Gerard Campin arasi donemi Bruj-Gent bolgesi resmini isaret icin dar bir anlamda kullanildigini goruyorum. "Ilk Donem" kelimesi bunu daha sonraki donemlerden ayirmak icin dusunulmus; Diger donemler; Felemenk Ronesans, Felemenk "Altin Cag", Flaman Barok Donemi gibi. (Flemenk=Low-lands, Flaman = Flandreli). Flaman okulu ressamlari denildiginde genis bir donem ve gelenek algilanabilir. "Ilk Donem Flaman Resmi" tabiri yerinde gibi. Kaynaklara bakmak lazim ancak ben bunu bu sekli ile de Turkce'de duydugumu hatirliyorum. Konunun uzmani birinden bir tekzip gelmedikce bu sekli muhafaza edilsin derim BillyG 14:45, 16 Eylül 2008 (UTC)

Evet Barok, Gotik Flaman sanatı var. Ama ben madde başlığı için demedim. Kategori için. Flaman ressamları dediğimiz zaman Flamanlardan biri gibime geldi de. Flamanlar kategorisine girmeyen ama Flaman okuluna ait olan ressamlar için de kullanılabilir. Nedersiniz? Takabeg ileti 14:49, 16 Eylül 2008 (UTC)

Ek: Kategori:Flaman ressamlar'nın dışında Kategori:Flaman okulu ressamları da oluştursak birincisine girmeyenler, mesela Memling gibiler de ikincisine girebilir. Takabeg ileti 02:53, 17 Eylül 2008 (UTC)