Tartışma:Çernobil Faciası

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Çernobil reaktör kazası sayfasından yönlendirildi)

Maddede verilen haritaya bakılacak olursa, Çernobil "kaza"sından Türkiye hiç etkilenmemiş. Ancak, sözkonusu haritaya göre Türkiye'nin sözde hiç etkilenmemiş gibi görünmesi, aslında Türkiye'de ölçüm yapılmamış olmasından kaynaklanıyor. "Kaza" sonrasında izlenen meteorolojik hareketler kaydedilmiş olup; bulut hareketleri kayıtları, radyasyondan Türkiye'nin tüm bölgelerinin etkilendiğini göstermektedir.

Kaynak: Çernobil "kaza"sından sonraki günlerde bulut hareketleri sonucu Türkiye'nin her yerinin radyasyondan etkilendiğini gösteren harita (ntvmsnbc.com)

Bence maddeyi bu bilgiyle güncellemekte yarar var. Ben konuyla ilgilenen biri olduğum için biliyorum, ama uzman olmadığım için maddede değişiklik yapmaya da çekiniyorum.

Saygılar...

Muhammedcimci 20:03, 29 Ağustos 2006 (UTC)


Her şey söylenebilir kandırmak kolaydır insanı. Mesela karşısına geçip, "Bakın bana bir şey olmuyor. Bu çayda Radyasyon yoktur" denebilir. Ama gözle görülen elle tutulan bir nesnenin doğruluğu kadar doğrudur cernobilin KARAdenizi etkilediği. Kararttığı. Ben 1985 yılında dünyaya gelmiş. Yani kaza ben doğduktan bir yıl sonra olmuş. Annem o yıl lahanaların nasıl sarardığını hala anlatır. Ve bizim o havayı nasıl tenefüs ettiğimizide. Bu sebeble o zaman soluduğumuz hava şimdi boğazımızdan canımızla beraber çıkıyor. Yoksa köyümde şu son zamanlardaki 10 15 kanserli yakınımı komşumu size daha neyle nasıl izah edebilirim... Üç ayaklı doğan tavuklarda sigara içmiyorlar ya öyle değil mi... Murat Koyuncu Bu imzasız yazı 194.27.129.137 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Maddede gecen sözkonusu resimle aciklamalar:
Dosya:Radioactive fallout caesium137 after Chernobyl.jpg


Bu maddede gecen resimin tabiri, yetersiz altyazi sonucu yanlis sonuclara sebeb oluyor. Resmin gösterdigi bilgi: Avrupa kitasina bagli Rusya ve Avrupa ülkelerini gösterir. Bu ülkeler arasinda Türkiye, sadece Trakya ile gösterilir. Anadolu Asya oldugu icin, radyasyon degeri sadece belirtilmemistir. Demek degildirki, burada radyasyonun olmadigi. Zira, Istanbulun avrupa yakasinda varolan radyasyon, tabiiki anadolu yakasindada vardi. Zamanin eski Yugoslavyasina ve Bulgaristana ya hic deger verilmemistir, yada verilen degerler gerekli standarti bulmamistir. Bu nedenden dolayi, sanki hic radyasyon yoktu gibi anlam cikarilamaz. Aynisi Sicilya adasi icinde gecerlidir. Altyazi bu yüzden degisti. Bu imzasız yazı Exocetus (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Madde Genişletilebilir.[kaynağı değiştir]

Bazı yerlerden farklı bilgiler elde etmeyi başardım. Bunları eklememe yardım ederseniz sevinirim (daha yeniyim) :D--31.170.249.204 15:18, 2 Haziran 2016 (UTC)

@31.170.249.204 Merhaba, bunları benle paylaşırsanız birlikte ekleyebiliriz, hatta isterseniz buraya tıklayarak bir hesap oluşturabilirsiniz. --Evolutionoftheuniverse (mesaj) 16:40, 2 Haziran 2016 (UTC)

Madde Adı Değişikliği[kaynağı değiştir]

Madde adı Çernobil faciası olmalı. Bu tarz başka maddelerde de benzer uygulamaya gidilmeli. Sonuçta bir kaza oluyor ancak madde bu kazadan çok daha kapsamlı. Sadece konuya teknik açıdan bakarsak kaza diye adlandırırız ancak sonuçta bu bir faciadır. YenilenebilirAdamMESAJ 17.54, 23 Şubat 2020 (UTC)[yanıtla]