Tarihöncesi Günlükleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tarihöncesi Günlükleri Serisi
YazarMichelle Paver
Ülkeİngiltere
Dilİngilizce
TürTarihi Kurgu
YayımcıRemzi Kitabevi
Yayım tarihi2004
Türkçe yayım tarihi2006
Kitap sayısı6

Tarihöncesi Günlükleri İngiliz yazar Michelle Paver tarafından yazılan altı kitaplık bir tarihi kurgu serisidir.[1] Yazar Michelle Paver, serinin ilk kitabı "Kardeşim Kurt"u (Wolf Brother), Güney Kaliforniya'nın ıssız bir vadisinde dev bir ayıyla karşılaşmasından esinlenerek yazmıştır. Paver eserini basitçe şöyle tanımlamıştır: "Tek bir öykü: Torak'ın kendisini ve dünyayı keşfi."[1] Yazar, bu seriyle Guardian Children's Fiction Prize ödülünü kazanmıştır.

Kardeşim Kurt'ta, babası ifrit ayı tarafından öldürülünce Torak Orman'da tek başına kalır. Ayının hakkından gelmeye çalışırken hayatını değiştirecek iki dost edinir: biri, Kuzgun Klanı'ndan bir kız olan Renn, öteki kısa sürede Torak'ın sevgili sürü kardeşi olacak olan öksüz bir kurt yavrusu: Kurt.

Ruh Gezgini'nde Torak, klanları pençesine alan korkunç hastalığın çaresini bulmak zorundadır. Bu arayış sırasında Deniz'i geçip Fok Klanı'nın adalarına ulaşır. Burada ifritler ve katil balinalarla karşılaşır. Ve babasının ölümünün ardındaki gizemi aydınlatmaya biraz daha yaklaşırken, kendisinde bulunan akıl almaz güçleri de öğrenir.

Ruh Emici'de, Kurt Torak'ın düşmanlarının eline düşmüştür. Onu kurtarmak için, Torak'la Renn kara kışın ortasında Uzak Kuzey'e yolculuk etmek zorundadırlar. Burada kar fırtınalarına cesaretle karşı koyacak ve Ruh Emicilerin sığınaklarına dalacaklardır.

Sürgün, Balta Gölü ve çevresinde geçer. Torak klanlardan sürülmüştür ve Renn'den, hatta Kurt'tan bile ayrı, tek başına hayatta kalmak zorundadır.

Yemin Bozan'da, Torak'ın en yakın arkadaşlarından biri öldürülür ve Torak katilin izini Kara Orman'ın gizemli derinliklerine kadar sürer. Kara Orman'da klanlar savaş halindedir ve dışarıdan gelen her türlü davetsiz misafiri cezalandırmaktadırlar. Burada Torak annesi hakkında ve neden ruh gezgini olduğu hakkında bir sürü yeni şey öğrenir.

Yüce Dağlar'da geçen son macera olan Hayalet Avcısı'nda, Torak'ın Ruh Emiciler içinde en korkuncu olan Puhu Büyücüsü Eostra'yla mücadelesi anlatılır. Eostra'nın amacı ölü ya da diri her şeyi yönetmektir...[2]

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap, üç farklı kişinin bakış açısından yazılmıştır: Torak, Renn ve Kurt.

Torak: Ana karakter olan Torak, serinin başında 12 yaşında, saf ve meraklı bir çocuktur. Romanlar boyunca, "Ruh Gezgini" ve "Ruh Emici" gibi birçok sıfat kazanır: Kendi isteği dışında kazandığı ikinci sıfat sayısız zorluklara neden olur. Duygusal olarak yavaş olgunlaşır, ancak dördüncü kitaptan itibaren, ilk üç kitapta çizilen kısa, cılız çocuk profilinden keskin bir farkla uzun boylu ve cesur olarak anlatılır. "Ruh Gezgini" olduğu için ruhu farklı canlıların bedenlerine girip onları kontrol edebilir.

Renn: Kuzgun klanı lideri Fin-Kedinn'in yeğenidir. Torak'tan bir yaş küçüktür. Sert, cesur, (Torak'ın gözlerinden) güzel ve okçulukta uzman bir kız olarak tasvir edilmiştir.

Kurt: Torak'ın rehberi ve sürü kardeşi olan kurttur. Kitabın başladığı dönemden sonraki bir yıl boyunca titrek bir yavrudan genç bir yetişkine dönüşür, ancak kitap serisi boyunca Torak ve Renn'i bırakmaz. Gri-yeşil gözlere sahiptir. Bakış açısından yazılmış bölümlerde büyüdükçe keşfettiği şeyleri açıklamak için genellikle alışılmadık sözcükler kullanılır: Örneğin ateşten "Sıcak-Isıran-Parlak canavar" olarak bahseder.

Fin-Kedinn: Kuzgun klanının bilge lideri, Renn'in amcası ve Torak'ı evlat edinen karakterdir. Duygusunu göstermeyi reddeder ve pek affedici değildir, ancak hem Renn'i hem de Torak'ı önemser.

Ruh Emiciler: Ruh Emiciler başta güçlerini tüm insanlarını iyiliği ve sağlığı için birleştiren yedi klan büyücüsüdür. Sonradan yozlaşırlar ve Ateş Opali ile iblisleri kullanarak tüm klanların üzerinde mutlak bir hakimiyet kurmaya çalışırlar.

Fa: Torak'ın babasıdır. Ruh Emicilerden biridir, ancak iktidar hırsıyla yozlaşmaya başladıkları zaman onlardan ayrılmıştır..

Bale: Torak'ın Fok klanındaki kuzenidir. Torak'la ilk tanışmalarında pek anlaşamazlar, ancak zaman geçtilçe yakın dost olurlar.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Michelle Paver, ilk kitabı Kardeşim Kurt (Wolf Brother) için Amerika Yerlilerinin, Inuit'lerin, Güney Afrika'daki San kabilesi ve Japonya'daki Ainu kabilesi gibi yakın dönemde yaşayan avcı-toplayıcı toplulukarın yaşantılarını incelemiş, Kuzey Finlandiya ormanlarında dolaşmış, avcılık ve ormanla ilgili pek çok şey öğrenmiştir.[3]

Bunun yanı sıra serinin ikinci kitabı "Ruh Gezgini" (Spirit Walker) için araştırma yaparken Norveç'in kuzeyindeki Lofoten Adaları'nda ve Grönland'da kalmış; kano yapma, fok avlama, giysi yapma yollarını öğrenmiş; kuzeybatı Norveç'te, Leiknes'te antik Dyreberget yazıtlarını ziyaret etmiştir. Tysfjord'da katil balinalarla yüzmüş ve beyaz kuyruklu kartallarla yakınlaşmış; Birleşik Britanya Kurtları Koruma Derneğinde kurtlarla vakit geçirmiş, kuzgunlar hakkında kapsamlı bilgileri Londra Kulesi Kuzgun Uzmanı Derrick Coyle'dan almıştır.[4]

Üçüncü kitabı "Ruh Emici" (Soul Eater) için araştırma yaparken Romanya'da Karpat Dağları'nın eteklerinde kalmış; kurt, yabandomuzu, geyik, vaşak, porsuk ve daha pek çok hayvanın izlerini inceleme şansına sahip olmuş, kuzgunların bir leşi parçalayışlarına da burada tanık olmuştur. Sibirya kurtlarının çektiği kızakları kullanabilmeyi öğrenmek için Finlandiya'ya ve Grönland'a gidip pek çok koşuya katılmıştır. Kutup ayılarını yakından tanımak için Kanada'nın kuzeyine giderek oyun oynayışlarını ve dinlenmelerini izlemiş, Grönland'lı Inuit'lerin «pisugtooq» ("Büyük Gezgin" = Kutup ayısı) adını verdiği yaratığın gözlerinin içine bakabilme şansına sahip olmuştur.[5]

Dördüncü kitabı Sürgün (Outcast) için araştırma yaparken, İsveç'in kuzeyindeki Storsjön gölünde kalmış, Glösa'daki heybetli taş oymaları incelemiştir. Yılanları anlayabilmek için birkaçıyla Longleat'te tanışmış, bir mısır yılanı ile iki piton yılanını eline almıştır.[6]

Beşinci kitabı Yemin Bozan (Oath Breaker) için araştırma yaparken için Avrupa'da kalan tarihöncesi çağlara ait düz ormanların en büyüğünde, Doğu Polonya'daki Bialowieza Ulusal Parkı'nda zaman geçirmiştir.[7]

Serinin son kitabı Hayalet Avcısı (Ghost Hunter) için araştırma yaparken ise Finlandiya'daki Laponya'ya gitmiş, -18 derecede kilometrelerce yürüyüş yapmıştır. Norveç'e gidip Dovrefjell yaylasında da zaman geçirmiş ve Snøhetta Dağı'na tırmanmıştır. Bu dağ ona Hayaletler Dağı'nı yaratırken ilham vermiştir.[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "An Interview With Michelle Paver". The New York Times Sunday Book Review. 15 Temmuz 2007. 5 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2010. 
  2. ^ Paver, Michelle (2011). Hayalet Avcısı. Cağaloğlu/İstanbul: Remzi Kitabevi A.Ş. ss. 235-236, 239. ISBN 978-975-14-1440-3. 
  3. ^ Paver, Michelle (2006). Kardeşim Kurt. Cağaloğlu/İstanbul: Remzi Kitabevi A.Ş. ss. 207-208. ISBN 975-14-1111-4. 
  4. ^ Paver, Michelle (2006). Ruh Gezgini. Cağaloğlu/İstanbul: Remzi Kitabevi A.Ş. ss. 251-252. ISBN 978-975-14-1159-4. 
  5. ^ Paver, Michelle (2007). Ruh Emici. Cağaloğlu/İstanbul: Remzi Kitabevi A.Ş. ss. 243-244. ISBN 978-975-14-1202-7. 
  6. ^ Paver, Michelle (2008). Sürgün. Cağaloğlu/İstanbul: Remzi Kitabevi A.Ş. ss. 254-255. ISBN 978-975-14-1307-9. 
  7. ^ Paver, Michelle (2008). Yemin Bozan. Cağaloğlu/İstanbul: Remzi Kitabevi A.Ş. ss. 237-238. ISBN 978-975-14-1349-9. 
  8. ^ Paver, Michelle (2011). Hayalet Avcısı. Cağaloğlu/İstanbul: Remzi Kitabevi A.Ş. ss. 238-239. ISBN 978-975-14-1440-3.