Taranto Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Taranto Muharebesi
II. Dünya Savaşı İtalya Cephesi

1930 larda Taranto merkez donanması
Tarih11-12 Kasım 1940
Bölge
Sonuç Kesin Birleşik Krallık Zaferi
Taraflar
 Birleşik Krallık İtalya Krallığı İtalya Krallığı
Komutanlar ve liderler
Lumley Lyster Kingdom of Italy Inigo Campioni
Güçler
21 torpido bombacısı
1 nakliyat uçağı
2 ağır kruvazör
2 hafif kruvazör
5 destroyer
6 savaş gemisi
9 ağır kruvazör
7 hafif kruvazör
13 destroyer
Kayıplar
2 ölü
2 esir
2 uçak yokedildi
59 ölü
600 yaralı
1 savaş gemisi yokedildi
2 savaş gemisi hasar gördü
2 uçak yokedildi

Taranto Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Akdeniz Cephesi'nde 11 Kasım 1940 gecesi gerçekleşen bir askerî operasyondur.

Operasyonun Taktik Hedefi[değiştir | kaynağı değiştir]

Operasyonda, İtalya’nın Taranto deniz üssünde bulunan İtalyan deniz filosuna ait gemiler hedef alınmıştır. Buradaki İtalyan deniz gücü, Britanyalı İmparatorluğu’nun Cebel-i Tarık-Malta-İskenderiye konvoy yolu üzerinde ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Britanyalı Amiral Cunningham'ın hazırladığı, Hüküm Operasyonu ile bu tehdidin ortadan kaldırılması amaçlanmıştır.

13 Eylül 1940'ta General Graziani komutasında İtalyanlar Libya’daki Britanyalı kuvvetlerine saldırmışlardı. Böylece savaş Kuzey Afrika’ya da sıçramıştır. Mısır’daki Britanyalı kuvvetlerinin takviye ve ikmali ise Akdeniz deniz yoluna bağımlıdır.

Operasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Britanyalı uçaklarının saldırı yönleri

11 kasım 1940 gecesi 21 adet Fairey Swordfish, Taranto limanındaki filoya bir baskın düzenlemiştir. Limanda 6 drednot, 7 ağır kruvazör, iki hafif kruvazör ve iki destroyer demirlemiş durumdadır. Akının sonunda iki Britanyalı uçağı İtalyan uçaksavarlarının ateşi sonucu düşürülmüştür. Bu kaybın esas nedeni, uçakların hedeflerini görebilmek için işaret fişeği bırakmasıdır. İtalyanların kayıpları ise batan bir dretnot ve hasar gören iki dretnotla bir kruvazördür.

Taranto Muharebesi, tarihte sadece uçakların kullanıldığı ilk deniz savaşıdır ve deniz savaşlarında uçakların oynayabileceği rol konusunda yeni ufuklar açmaktadır.

Taranto Muharebesinin hemen ertesinde İtalyanlar Taranto limanını boşaltıp daha kuzeydeki limanlara çekiliyorlar. Böylece Britanyalı deniz kuvvetlerinin Akdeniz’deki hakimiyeti yeniden kurulmuş oluyor. O tarihlerde İtalyan donanması dünyanın en büyük 4. donanmasıdır ve Akdeniz’de İngiliz donanması ile kapışacak durumdadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Taranto 26 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.