Tarımsal drone

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mahsul püskürtme görevini yerine getiren bir tarlada tarımsal bir drone

Bir tarımsal drone, tarım operasyonlarını optimize etmeye, mahsul üretimini artırmaya ve mahsul büyümesini izlemeye yardımcı olmak için kullanılan insansız bir hava aracıdır. Sensörler ve dijital görüntüleme yetenekleri, çiftçilere tarlalarının daha zengin bir resmini sunabilmektedir. Bir tarım drone'u kullanmak ve ondan bilgi toplamak, mahsul verimini ve çiftlik verimliliğini arttırmada faydalı olabilmektedir. Bir drone tarafından sağlanan havadan görünüm, sulama sorunları, toprak çeşitliliği ve haşere, mantar istilası gibi birçok sorunu ortaya çıkarabilir, görüntüleyebilmektedir. Multispektral görüntüler, yakın kızılötesi bir görünümün yanı sıra görsel bir spektrum görünümünü de gösterir. Kombinasyon, çiftçiye sağlıklı ve sağlıksız bitkiler arasındaki farkları göstermektedir. Bu fark her zaman insan gözüyle açıkça görülememektedir. Bu nedenle, bu görüşler mahsulün büyümesini ve üretimini değerlendirmede yardımcı olabilmektedir. Ekinler, herhangi bir zamanda tarımsal dronlar kullanılarak incelenebilir ve bu da sorunların hızlı bir şekilde tanımlanmasına olanak tanır.[1]

Yasallık[değiştir | kaynağı değiştir]

Dronlar tarımda kullanılmaya başladığında, Federal Havacılık İdaresi (FAA) çiftçileri tarlalarını izlemek için bu yeni teknolojiyi kullanmaya teşvik etmiştir. Bununla birlikte, tarımsal insansız hava araçlarının beklenmedik patlamasıyla, FAA, yeni kurallar ve düzenlemeler bekleyen bu tür teşvikleri hızla geri çekmiştir. Dronların ekin silicilere çarpması gibi olaylarla birlikte, FAA ve AFBF (Amerikan Çiftlik Bürosu Federasyonu), bu tür drone'ların güvenli ve verimli bir şekilde faydalı kullanımına izin verecek düzenlemeler üzerinde anlaşmaya varmak için görüşmelere başlamıştır.

2016 yılında FAA, ticari drone operasyonları için kurallar yayınlamıştır.[2] Bu kurallar, ticari drone operatörlerinin bir bilgi sınavını geçmelerini, uçaklarını kaydettirmelerini ve yayınlanan kısıtlamalara uygun olarak uçmalarını gerektirmektedir.[3] Amerikan Çiftlik Bürosu Federasyonu kurallardan genel olarak memnun olsa da uygulanan bazı kısıtlamalarda küçük düzenlemeler yapılmasını istemektedir.

Malezya, Singapur ve Avustralya gibi birçok ülke drone kullanımına ilişkin yasaları uygulamaya koymuştur. AB, tüm üyeleri için ortak bir drone düzenlemeleri seti planlamaktadır. Ancak, bu tür yasalar dünyanın birçok ülkesinde hala mevcut değil ve 15 ülke tüm drone operasyonlarını yasaklamıştır.[4]

Güvenlik ve etik[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarımsal insansız hava araçlarının kullanımının etik ve sosyal sonuçları vardır. Avantajlardan biri, pestisitlerin kullanımını uygun şekilde izleyebilmeleri ve kontrol edebilmeleridir. Bu, pestisitlerin çevresel etkisini en aza indirmeye izin vermektedir. Bununla birlikte, dronlar, 400 fit (120 m) altındaki irtifalarda (yüksekliklerde) başka bir kişinin mülkü üzerinde uçmak için izin gerektirmemektedir. Potansiyel gizlilik ihlali, dronlara karşı bazı muhalefetlere neden olduğu için ortaya çıkan endişe mikrofon ve kamera bağlanması olabilir diye alternatif sunmuştur.

Diğer şirketler, rekabetlerini ve mahsullerinin, tarımsal verimlerinin durumunu araştırmak için insansız hava araçlarını düzensiz alanlarda uçurmaya başlayabilmektedirler.

Gelecekteki kullanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarım dronları alanında büyük bir büyüme kapasitesi vardır. Sürekli gelişen teknoloji ile ekinlerin görüntülenmesinin de iyileştirilmesi gerekmektedir. Dronların mahsullerden kaydettiği verilerle çiftçiler mahsullerini analiz edebilir ve doğru mahsul bilgileriyle nasıl ilerleyecekleri konusunda bilinçli kararlar verebilmektedirler. Mahsul üretimini analiz etmeye ve düzeltmeye yönelik yazılım programları, bu pazarda büyüme potansiyeline sahiptir. Çiftçiler ekinleri üzerinde drone uçuracak, belirli bir alandaki bir sorunu doğru bir şekilde belirleyecek ve sorunu düzeltmek için gerekli önlemleri alacaklardır.[5] Bu, çiftçiye mahsullerini araştırmak için zaman harcamak yerine genel üretim görevine odaklanması için zaman vermektedir. Ek kullanımlar, çiftlik hayvanlarının izlenmesini, çitlerin araştırılmasını ve bitki patojenlerinin izlenmesini içermektedir.[6]

Modern dronların hem satın alma hem de bakım maliyetleri, onları gelişmekte olan ülkelerdeki küçük çiftlikler için çok pahalı hale getirmektedir. Tanzanya'daki pilot programlar, bu maliyetleri en aza indirmeye, yerel olarak tamir edilebilecek kadar basit ve sağlam tarımsal dronlar üretmeye odaklanmaktadır.[7]

Tanınmış dronlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Business Insider'a göre, "tarım dronları diğer dron türlerinden farklı değildir. İHA'nın uygulaması basitçe çiftçinin ihtiyaçlarına göre değişmektedir. Bununla birlikte, özellikle tarımsal kullanım için yapılmış birkaç dron vardır."[8]

●Agras T16 from DJI (DJI'dan Agras T16)

●eBee SQ from senseFly (senseFly'den eBee SQ)

●Quantix Mapper from Draganfly (Draganfly'dan Quantix Eşleştiricisi)

●Drone4Agro V3 (Drone4Agro V3)

●Raven TAR16 (MR Havacılık Teknoloji)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Havadan tohumlama
  • Tarım robotu
  • Çevresel izleme
  • Mekanize tarım
  • Hassas tarım

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "apelasyon.com/yazi/53/tarimda-ilaclamalar-artik-drone-ile-yapilacak". 16 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2021. 
  2. ^ "Code of Federal Regulations (CFR), Title 14. Aeronautics and Space, Chapter I. FEDERAL AVIATION ADMINISTRATION, DEPARTMENT OF TRANSPORTATION, Subchapter F. AIR TRAFFIC AND GENERAL OPERATING RULES, Part 107. SMALL UNMANNED AIRCRAFT SYSTEMS". ecfr.gov.
  3. ^ "www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/avs/offices/afx/afs/afs800/afs820/part107_oper/". 10 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "uavcoach.com/drone-bans/". 22 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "www.droneaddicts.net/africa-farming-problems-aided-with-drone-technology/". 29 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Ehrenberg, Rachel (2018). "Eyes in the sky: 5 ways drones will change agriculture". Knowable Magazine. doi:10.1146/knowable-101118-3". 12 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ ""Innovation in Africa: what next? | Africa Times". africatimes.com. 2016-02-10. Retrieved 2020-12-28". 22 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Meola, Andrew. "Exploring agricultural drones: The future of farming is precision agriculture, mapping, and spraying". Business Insider". 8 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

https://cdn.technologyreview.com/s/526491/agricultural-drones/ 16 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

●Bring in the drones: flying robots could be a valuable tool for crop surveillance.. (n.d.) The Free Library. (2014). Retrieved Sep 18 2016 from

https://www.thefreelibrary.com/Bring+in+the+drones%3a+flying+robots+could+be+a+valuable+tool+for+crop...-a0423047794 16 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

●Farmers and Ranchers Will Soar with Agricultural Drones. (2015, April 28). Farm & Ranch Guide. Retrieved September 16, 2016, from

https://web.archive.org/web/20151224224329/http://www.farmandranchguide.com/news/crop/farmers-and-ranchers-will-soar-with-agricultural-drones/article_f75aa1ea-edc0-11e4-9e5b-2f201d97d1e1.html

●"Global Market for agricultural drones is expected to reach $3.69 billion by 2022; Finds New Report" (Press release). M2. 14 April 2016.

https://www.proquest.com/docview/1780742295

●Hetterick, H., & Reese, M. (2013, May 1). Ohio Ag Net | Ohio's Country Journal. Retrieved September 16, 2016, from

https://ocj.com/2013/05/drones-can-be-positive-and-negative-for-the-ag-industry/ 16 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

●Penhorwood, J. (2016, June 29). Ohio Ag Net | Ohio's Country Journal. Retrieved September 25, 2016, from

https://ocj.com/2016/06/drones-in-agriculture-ready-for-takeoff-with-new-faa-rules/ 16 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

●"Worldwide Agricultural Drones Market Analysis and Forecasting Report" (Press release). M2. 10 June 2016.

https://www.proquest.com/docview/1795453515 16 Haziran 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.