Tannu Tuva'nın posta tarihi ve posta pulları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tuva damgası (hayat çarkı) 1926.

Tuva Halk Cumhuriyeti (Tannu Tuva), 1926 ve 1936 yılları arasında çeşitli posta pulları basmıştır. Tannu Tuva'nın belirsizliği ve egzotizmi, pulların ilginç ve renkli tasarımları nedeniyle yirminci yüzyılın ortalarında Batı dünyasında pul koleksiyoncuları arasında popülerdi. Tannu Tuva tarafından basıldığı ileri sürülen birçok pulun geçerliliği filatelistlerce sorgulanmıştır.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Tuva, Orta Asya'da Rusya ile Moğolistan arasında yer alan ve 1921'de Sovyetlerin teşvikiyle Tuva Halk Cumhuriyeti olan bir ülkeydi. 1926'da Sovyetler Birliği ile Moğolistan Halk Cumhuriyeti arasında yapılan bir antlaşma, başka hiçbir ülke resmi olarak tanımasa da, ülkenin bağımsızlığını onayladı. 1944'te Tuva Özerk Bölgesi'nin bir parçası olarak Sovyetler Birliği'ne ilhak edildi ve 1961'de Tuva Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti oldu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra ise 1992'den beri Tuva Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu'nun bir üyesidir.

Posta pulları[değiştir | kaynağı değiştir]

Lokomotifle yarışan deve pulu, 1935
Fiskal pul, 1926

İlk Tuva pulları 1926'da basıldı.[1] İlk seri, Budist yaşam çarkını yalnızca Moğolca yazı ve rakamlarıyla tasvir ediyordu. 1927'den itibaren Tannu Tuva, yerel sahneler veya ülke haritası içeren bir dizi renkli pul yayınladı. Bu pullar dikdörtgenler, üçgenler ve elmaslar dahil olmak üzere çeşitli şekillerde basıldı ve Moğolca metin ve "TOUVA" ile "posta" kelimeleri taşıyordu.

1934'ten 1936'ya kadar Tuva, at yarışı, göçebe savaş sahneleri ve deve ve öküz gibi evcil hayvanlar da dahil olmak üzere Tuva yaşamının egzotik görüntülerini içeren yaklaşık 100 farklı posta pulu yayınladı. Bu geniş formatlı pullar, elmaslar da dahil olmak üzere çeşitli şekillerde geldi ve koleksiyonculara sipariş üzerine iptal şeklinde yaygın olarak satıldı.

Bir kaynağa göre bu pullar, 1934'te Tuva ve Sovyet yetkililerini koleksiyonculara satmak için egzotik pullar üretmeye ikna eden, filatelik "nadirler" in destekçisi Bela Sekula'nın beyniydi.[2] Aslında bunlar "Moskova'da tasarlanmış, Moskova'da basılmış, Moskova'da basılmış ve Moskova'ya döviz kazanmak için bir Moskova devlet ticaret firması tarafından yurt dışına satılmıştı."[3][4]

Pullardaki tüm resimler de Tuva yaşamının doğru temsilleri değildi. Örneğin pullardan biri, Tuva'nın var olmayan demiryolu boyunca bir lokomotifle yarışan bir deveyi tasvir ediyordu. Aslında Tuva'da günümüzde demiryolu yoktur. Başka bir pulda, Sovyet'in Dünya Savaşları arasındaki hava gemilerine olan coşkusunu yansıtan, aşağıda at sırtında bir adam olan büyük bir zeplin gösterdi. Bir zeplin Tuva'yı o sırada ziyaret ettiğine dair hiçbir kanıt yoktur.[5]

Tannu Tuva pullarının durumu, daha önce Tuva pullarını listelemeyen bazı kataloglarda tartışmalara neden olmuştur, ancak, tüm büyük kataloglar, sipariş üzerine iptal edilen birçok pulun varlığına dikkat çekerken, artık pulları içermektedir. Filatelistler, erken Tuva pullarının sınırlı posta kullanımı[6] gördüğünü ve kapakların mevcut olduğunu iddia ediyor. S.M.'nin The Postal History and Puls of Tuva gibi filatelik literatürü, Blekhman ayrıca pulların filatelik olmayan ticari kullanımını da doğrulamaktadır.

Yasa dışı pullar[değiştir | kaynağı değiştir]

1990'lardan bu yana, Tuva'nın posta pulu olduğu iddia edilen çok sayıda etiket piyasaya çıktı. Bart Simpson, Teletubbies ve Led Zeppelin gibi çeşitli sahte Tuva pulları satıldı.[7]

Gelir pulları[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok Tuva posta pulunun statüsü tartışmalı olsa da, 1926'da Tuva için statüsünde şüphe olmayan bir dizi gelir pulu basıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Scott Postage Stamp Catalogue, Tannu Tuva, nos. 1-38.
  2. ^ "The World at War - TANNU TUVA 1911 - 1944". www.schudak.de. 28 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2021. 
  3. ^ Stanley Phillips, Philatelic Magazine Vol. 39, p. 197 (Mar. 5, 1937)
  4. ^ "Tuva Hopes Philately Will Get It Everywhere". www.fotuva.org. 26 Ocak 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2021. 
  5. ^ "The Tuvan 'Zeps': Fact or Fantasy?" by Gwyn Williams in Gibbons Stamp Monthly, Vol. 44, No. 3, August 2013, pp. 64-68.
  6. ^ "Philately's Ugliest Ducklings (1960.)". web.archive.org. 14 Temmuz 2011. 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2021. 
  7. ^ "Recent stamps of Tuva". web.archive.org. 14 Temmuz 2011. 14 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2021.