Tankini

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tankini, askılı tişört ile kombin oluşturulan bir mayo türüdür. 1990’ların sonunda tanıtımı yapılan, çoğunlukla elastan pamuk, likra ve naylondan yapılmış bir atlet ile bir bikini altını birleştiren bir mayodur.[1][2] Bu türdeki bir mayo ile tuvaleti kullanmak için tüm takımın çıkarılması gerekmediğinden, bazıları tarafından iki parçalı tek bir takım olarak kullanılmaktadır. Tankiniler çeşitli stil, renk ve şekillerde geliştirilmiştir.Bazıları her ebata uyumlu sütyenler gibi özellikler içerir. Özellikle Çocuklar için plaj kıyafeti ve triatlon gibi atletik kıyafet türleri popülerdir.[3] Vogue'nun moda haberleri direktörü Katherine Betts'e göre, kum’da veya deniz’de bu amfibi spor kıyafeti, kullanıcılarının üstlerini kaybetme endişesi duymadan rafting yapmalarına, voleybol oynamalarına ve yüzmelerine olanak tanıyor.[4] Spagetti kayışları olan bir kaşkorse benzeri tankini'ye camkini denir.[5][6][7] Tankiniler, mastektomi geçirmiş kadınlar için bir seçenek olarak önerilmektedir. Göbeği açığa çıkaracak şekilde bazen önü bölünen tankiniler hamile kadınlar için mevcuttur.[8]

Tank top adı verilen bir tankini modeli düşük boyunlu kolsuz bir gömlek ve genişlik ve stilde değişen ayarlanabilir omuz askılardan oluşur. Adını tank takımlarından, tanklarda veya yüzme havuzlarında giyilen 1920'lerin tek parça mayolarından almıştır. Giysinin üst kısmı hem erkekler hem de kadınlar tarafından giyilir ve kadınlar için daha çeşitli modeller mevcuttur. Erkeklerde genellikle iç çamaşırı olarak da kullanılır.[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Valerie Steele, Encyclopedia of Clothing and Fashion, page 255, Charles Scribner's Sons, 2005. 
  2. ^ "What is a Tankini?". Curvy Swimwear Australia (İngilizce). 4 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  3. ^ Zoe McDonald & Lisa Buckingham, Triathlon Made Easy, page 52, Collins & Brown, 2008. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2021. 
  5. ^ William Safire, No Uncertain Terms, page 291, Simon & Schuster, 2003. 
  6. ^ "Definition of SPAGHETTI STRAP". www.merriam-webster.com (İngilizce). 20 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  7. ^ Facebook; Twitter; options, Show more sharing; Facebook; Twitter; LinkedIn; Email; URLCopied!, Copy Link; Print (21 Mart 1996). "Summer Sizzle : Top to Bottom : Talk about bikini anxiety. Designers for Point Conception scrutinize every detail". Los Angeles Times (İngilizce). 4 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  8. ^ DONNALLY, TRISH (18 Mayıs 1999). ""Inis" Are In / Bikini's little sisters have their moment in the sun". SFGATE (İngilizce). 4 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  9. ^ "Tank Top." Thefreedictionary.com. The Free Dictionary, n.d. Web. 3 Mar. 2013. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]