Tartışma:Türkiye'de engelli hakları

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (B-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Hukuk (B-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hukuk maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hukuk kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Sosyoloji (B-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sosyoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sosyoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 


  • - konunun şu hali geçersiz hüküm içeren eski yasalara referans gösterilmiştir.

konu ile ilgili güncel yasa örnekler ve referanslar konuya eklenmiştir. konunun güncel hali yetkili bir kullanıcı tarafında son halinin onaylanması bekleniliyor. iş birliğiniz için teşekürlerimle. (78.184.172.53 16:56, 29 Temmuz 2011 (UTC))

  • konu içeriği istenilen özelliklere göre güncellenmiştir. onay işlemi için yetkili kullanıcı onayı ile önerilen son halinin onayı bekleniyor. (Engelsiz 04:24, 25 Temmuz 2011 (UTC))
  • - konuların anlaşılabilinmesi

özellikle engelliler tarafından daha rahat bir şekilde anlaşılabilinemsi için mümkün olduğunca açık ve net ifadelerle ve en önemlisi konuyu net bir şekilde katagorilere ayrırak anlatılması özellikle zihinsel engelli bile olabilecek engelli arkadaşlarımızın bu konuları çok daha iyi anlaya bilmesi için son derece önemlidir. bu açıdan lütfen konuları tane tane anlatılması oldukça önemlidir.

çünkü burada engelli vatandaşlarımızın mevcut haklarının bilinçine varması düşüncesiyle bu madde baştan sona oluşturulmuştur. lütfen bu esasları dikkate alarak verilen emeğe saygı gösterelim

saygılarmızla bilgi toplama konusunda çalışmada emeği geçen herkeze sonsuz şükranlarımızla :)

lütfen bu sayfayı engelli olmayanlar düzenlemesin !

  • vikipedide herkes her sayfayı kurallar dahilinde değiştirebilir, düzenleyebilir. maddelere kişisel ya da grup olarak sahiplenmek uygun değil. --ki bl 17:31, 7 Ocak 2010 (UTC)

sayfa düzeni görme engellilerin kullandıkları programa uygun bir şekilde düzenlenilmiştir lütfen niteliği değiştirmeyiniz !

  • görme engellilerin kullandığı programla ne ilgisi olduğunu öğrenebilir miyiz? --ki bl 17:40, 7 Ocak 2010 (UTC)
  • - konu içeriği güncel maddelerle güncellenmiş artık hükümsüz olan ifadeleri maddeden çıkarılmıştır. 85.97.39.4 16:09, 16 Temmuz 2011 (UTC)

Kalması faydalıdır[kaynağı değiştir]

Konum olarak yeri ayrı bir başlık olmayabilir; örneğin belki bir başlığın içinde yer alabilir ama burada bir "başvuru kaynağı" oluşuyor gibi görünüyor. Üstelik içerik de oldukça özgün olduğu gibi, bir engellinin "acaba ne gibi haklarım vardır" diye araştırdığında tatmin edici bilgilere ulaşabileceği derli toplu başka bir kaynak yoktur. İçeriğin ansiklopedik olduğu kanaatindeyim. Şenol EKER 05:36, 5 Nisan 2012 (UTC)

Taraflı Karar[kaynağı değiştir]

İslamduha (mesaj) 17:27, 16 Kasım 2012 (UTC)Tarafsız bir fikir yapmamışsın lütfen daha dikkatli ol .

Maddeye verilen diğer bağlantılar engellilik hakları üzerine yoğunlaşmışken biz neden ülkemizle genelliyoruz madde adını? Bence maddenin adı Engelli hakları olarak değiştirilmeli, zaten Türkiye'de engelli haklarını içeren alt başlıklar mevcut. Belkide yeni bir madde açılmalı bu konuyla ilgili çünkü madde tamamen Türkiye'de engelli hakları üzerine yazılmış.--Madrox❯❯❯ mesaj? 18.22, 25 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

İçerik anlaşmazlığı[kaynağı değiştir]

  • sevgili @Dr. Coal müsait olduğunda ayrıca göz atmanı rica edeceğim, bir içerik anlaşmazlığı mevcut. Tartışma öncesi sürüme döndürmek istedim ancak nasıl yapacağımı bulamadım. Arada kanunlar, hesaplar girince şu değişiklik olayı en anlaşılır biçimde özetleyecek sevgili @Justinianus bulunması da harika olur.
  • sevgili,@Pesimist57 Klingbeil16, öncelikle bu sayfayı tekrar okumanızı rica ediyorum ve yapılan değişikliklerde Vikipedi için en sağlıklı yolu bulacağımıza inanıyorum, değerli katkılarınız için her ikinize de teşekkür ediyorum.
  • anlaşmazlığın özeti,
  1. Klingbeil16, bu değişikliği ile engelli.com ağ sayfasını kaynak göstererek "2018 / 2019 / 2020 ve 2021 Engelli vergi indirim tutarları güncellendi.)" değişiklik özeti ile çeşitli veriler giriyor.
  2. Pesimist57, bu değişikliği ve "Reklam amaçlı veya ilgisiz dış bağlantı çıkarıldı" özetiyle kaynak kısmındaki engelli.com ağ sayfasını engelliblog.com olarak değiştiriyor.
  3. Pesimist57,sonraki birkaç düzenlemede çeşitli dil bilgisi hatalarını düzeltip ekleme yapıyor ve mevzut.gov.tr kaynağını ekliyor.
  4. Anonim bir kullanıcı, bu değişiklik ile kaynakça kısmında engelliblog.com ağ sayfasını engelli.com olarak "2018-2019-2020-2021 vergi dilimleri tarafımızca düzenlenmiştir fakat Pesimist57 kullanıcısı tarafından kaynak bağlantı bilgisi değiştirilerek hiçbir katkısı olmayan bağlantı kaynağı değiştirilmiştir. Gereğinin yapılmasını talep ediyoruz." özetiyle değiştiriyor.
  5. Klingbeil16, bu değişikliği ile engelliblog ve mevzuat.gov.tr kaynağını kaldırıp bir paragraf "Memur katsayıları açıklanmadan verdiği bilgiler tamamen yanlıştır." özetiyle siliyor.
  6. Pesimist57, sonraki değişiklikle özetsiz geri alıyor ve 5 dk sonra da sanırım kendi değişikliğini getirmek istiyor ancak ufak bir teknik sorun yaşıyor. bu değişikliği yapıyor.

--Satırdan Kahraman (mesaj) 22.41, 1 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

  • Yazmayı atladığım son değişiklik var. şu. burada ciddi bir içerik siliniyor. Satırdan Kahraman (mesaj) 22.44, 1 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
  • Yorum Yorum İyi niyet varsayıyor ve her iki kullanıcının da doğru ve güncel bilgilerin sayfada yer alıyor olmasını istediklerini düşünerek naçizane yorumlarımı dile getiriyorum. @Satirdan kahraman'ın özetlemesine teşekkürlerimi sunayım öncelikle. Yapılan değişiklikleri inceledim ve mevzuattan doğruluğunu kontrol ettim, sizin de kontrol etmeniz için bağlantıları ekleyeceğim.
  1. @Klingbeil16'nın bu değişikliği ile eklediği rakamlar, Resmî Gazetede yayımlanan rakamlarla (krş. 2018, 2019, 2020 ve 2021 rakamları) birebir örtüşüyor, yani kaynak doğru bilgiler içeriyor.
  2. @Pesimist57'nin bu değişikliğiyle değiştirdiği kaynak da doğru bilgilere sahip (yukarıdaki RG bağlantılarından kontrol edilebilir) fakat kaynak siteyi değiştirmenin gerekçesini anlayamadım. Her iki sitenin de doğrulanabilirliği ve güvenilirliği ile ilgili bir bilgim yok. Ama yine de doğru bilgiler veren bir sitenin "reklam" gerekçesiyle çıkarılmasını doğru bulmadım. Mesele güvenilirlikse alelade bir site yerine doğrudan bu sitelerin (ve tabi hepimizin) ulaşabildiği Resmî Gazete bağlantıları kullanabiliriz.
  3. Pesimist57'nin sonraki değişikliği maddede alıntılanan kanun maddelerine kaynak eklemek şeklinde görünüyor. Eklediği bilgi de yine kaynak gösterdiği kanuna ait (bkz, 2. maddenin 2. fıkrası). Gösterge oranları hariç eklenen bilgiler doğru (gösterge rakamları her sene güncellendiği için bu rakamların güncellenmediğini düşünüyorum).
  4. Anonim kullanıcının bu değişikliği Pesimist57'nin kanaatimce yanlış olan kaynak değiştirme değişikliğine tepki olarak yapılmış gibi görünüyor.
  5. Klingbeil16'nın bu değişikliği ise maddeden kaynak çıkarma ve Pesimist57'nin eklediği kanun hükmünün silinmesi şeklinde. Kanun hükmünün ve kaynakların silinmesinin doğru bir değişiklik olduğunu düşünmüyorum.
Özetle her iki kullanıcının da kaynak kullanma konusunda yaşadıkları bir anlaşmazlıktan kaynaklı olarak karşılıklı hatalar olduğu görüşündeyim. Bu tip durumlarda cesur ol, geri al, tartış usulünü işletmek ve meseleyi değişiklik savaşına çevirmeden karşılıklı diyalog kurmak suretiyle çözmek gerektiğini düşünüyorum. Her iki kullanıcının da buraya katkıda bulunmak isteğinde olduğuna inanıyorum. Doğru bilgilerin eklenmek istediğinin farkındayım, bu nedenle kullanıcıların Resmî Gazete gibi doğruluğundan şüphe edilmeyecek bir kaynağı kullanmalarının daha uygun olacağını ve böylece uyuşmazlığı çözebileceğimize inanıyorum. Gerekirse kullanıcılara yardımcı olmaya da hazırım. Esenlikler. --justinianus | mesaj 11.46, 2 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]


  • İçerik Anlaşmazlığı Açıklaması

2017 ve sonrası engelli vergi indirim tutarları girilmediğinden dolayı otoriter bir web sayfası üzerinden bilgiler güncellendi. #Pesimist57 kullanıcısı mevcut bilgileri değiştirmeden "sadece kaynak "bağlantı" bilgisi değiştirerek" otoriter siteyi reklam ile ilgili bir site göstermeye çalışmıştır. Halbuki kaynak olan site kendi alanında otoriter bir sitedir. #Pesimist57 kullanıcısı bu durum ile kalmayıp otoriter sitenin verdiği diğer bir bilgi olan "Engelli Sosyal Yardım Tutarları" bağlantısı silmek amacı ile, mevcut doğruluğa sahip bilgileri, eksik bilgiler yer değiştirmiştir. Şöyle ki "Engelli Aylığı, Engelli Bakım Maaşı ve Muhtaçlık Aylığı" 4 Ocak 2021 tarihinde açıklanacak olan "memur kat sayıları" açıklanmadan sosyal yardım tutarlarını değiştirmiştir. Kaynak olarak eklediği mevzuat'da sosyal yardım tutarları yer almamaktadır. Wikipedia önemli bir bilgi kaynağı ve doğru bilgilerin yer alması gereklidir. Klingbeil16 (mesaj) 11.55, 2 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

2017 ve öncesine ait veriler engelli.blog ve engelliblog.com web sitelerinin sahibi olarak tarafımdan eklenmiştir. 2021 verileri ise maalesef bizi taklit eden bir site olan engelli.com sitesi tarafından girilmiştir. İlgili siteye ait veriler reklam amacıyla #Klingbeil16 tarafından mayıs -temmuz aylarında daha önce reklam amacıyla kaldırıldığı görünüyor. Yine #Klingbeil16 kullanıcısının iddia ettiği Engelli sosyal yardım tutarları konusunda eksik ve hatalı bilgi açıklaması külliyen hatalı olup gerekli açıklama kendisine yapılmıştır. Yapılan ilgili güncelleme ASGARİ ÜCRET tutarlarına bağlı olup memur maaş katsayılarını ilgilendiren bölüm eklenmemiştir. Yine de bu şekilde kalabilir ilgili tarihte bu bilgileri de ekleyerek güncellememizi yapabiliriz. Erdinç G. (mesaj) 16.53, 2 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
  • Ek not

Bir üst kısımda tartışma yorumunda #Pesimist57 kullanıcısının wikipedia yorum ilkelerine yönelik hareket etmediğini bu konuda uyarılmasını rica ediyoruz. "Hakaret ve marka değerimize zarar vermesi nedeni ile yorumunu düzeltmek zorundayım" Ayrıca belirtmez isteriz ki 2018 - 2019 - 2020 ve 2021 engelli vergi indirim tutarları yeni bir kaynak eklenerek düzenlenmiştir. #Pesimist57 kullanıcının kaynak bağlantısı ve verileri güncellenmeden ek olarak eklenmiştir. Anlam veremediğimiz ortak amaç uğrunda ve doğru bilgi felsefesinde hareket etmemiz gerekirken #Pesimist57 3 yıl boyunca güncellemediği verileri tarafımızca düzenlenince ne değişmiştir? Yorumunu incelediğimizde tartışma ortamı yaratmak istemektedir, kesinlikle bu konuda uyarılması gereklidir. 04-Ocak-2021 tarihinde bilgi verdiğimiz "Engelli Sosyal Yardım Tutarları" tarafımızca revize edilecektir. Wikipedia özgür düşünce ve doğru bilgilerin yer aldığı bir platform olmakla beraber saygı çerçevesinde tartışılması ve çözümlenmesi gereken bir yerdir.Klingbeil16 (mesaj) 18.23, 2 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

  • @Klingbeil16, diğer kullanıcıların yorumlarına "marka itibarı" gibi bir sebeple müdahale edilemez. Yorumlara yalnızca Vikipedi politikalarına aykırı ise müdahale edilebilir. Burada gözetilen politikalardır, marka itibarı olamaz. Ayrıca politikalar güvenilir ve doğrulanabilir kaynakların kullanılmasını önermektedir. İlgili kanun hükümlerinin doğrudan bulunabileceği mevzuat.gov.tr ve resmigazete.gov.tr gibi kaynaklar bu açıdan daha tercih edilebilir kaynaklardır. Her iki kullanıcıdan da ricam, lütfen kaynakları çıkarmayınız, bütün kaynaklara eşit yaklaşınız. --justinianus | mesaj 18.52, 2 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

Son haliyle gerek benim gerek diğer arkadaşların eklediği tüm verilen onaylanabilir durumdadır. Diğer arkadaşın eklediği verilerin yanına ek veriler koymuştum. Erdinç G. (mesaj) 17.25, 25 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

Sorun içerikten ziyade kullanılan kaynakla alakalı gibi görünmekte olduğundan, öneri doğrultusunda değişiklik yapılmasını uygun buluyorum. --justinianus | mesaj 17.56, 25 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
  • Devamlı yapıcı olmaya çalıştım fakat Erdinç G. son yorumu asla kabul edilebilir değildir. "Sadece arkadaşın kısmına ekleme yaptım" demesi eksik yanıltma amacı taşıyor. Çünkü bizim eklediğimiz bilgiyi silerek "engelliblog.com" kendi eklemiş gibi göstermesi takdirinizdir. Wikipedia özgür, içeriğe önem veren ve içerik yazarlarının katkıları ile değer kazanan bir platformdur. Özellikle belirtiyorum 2017 yılından sonra 3 yıl boyunca güncellenmeyen "2018,2019,2020,2021" engelli vergi dilimleri tarafımızca güncellenmiştir. "Kaynak önemli değil" fakat biz güncellediğimiz zaman bu arkadaş kendi yapmış gibi hareket etmiştir. Bunun karşılığı ve açılımını size bırakıyorum. Benim nacizane şahsi önerim şu şekildedir. Arkadaşın geçmişte vermiş olduğu bilgiler ve bizim verdiğimiz bilgiler değerlidir. Bireysel çatışmanın son bulması ve daha fazla muhatap edilemeyerek konunun doğru bir sonuca ulaştırılması yönünde olacaktır. Klingbeil16 (mesaj) 03.37, 26 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
    Ne Kadar yapıcı olmaya çalıştığın profilinde Temmuz ayında #ChiefBera kullanıcısının uyarı notundan belli oluyor.
    Baştan şunu söylemek istiyorum. İsterseniz benim bütün değişikliklerimi kaldırabilirsiniz. Sorun değil. Adaletin olmadığı yerde doğru bilginin bir önemi yoktur zaten.
    Ancak buradaki sahtekarlığı ben size anlatayım kararı siz verirsiniz.
    engelli.com otoriter bir site falan değildir. Engellilik konusunda bir bilgiye falanda sahip olduğunu düşünmüyorum. Bilgisi varsa neden 2021 e ait muhtaçlık verilerini eklememiş? sormak lazım. Çünkü engelliblog.com üzerinde ben 2021 için yayımlamadım. Daha sonra ekledim. Arkadaş hesplamasının nasıl yapılacağını bilmiyor sanırım ekleyememiş :). Ayrıca Muhtaçlık aylığı engelli haklarından değildir. Evet engellilerde alabilir ben alternatif olarak her sene bu verileri de payalaşırım (Örnek : https://engelliblog.com/2020-yili-engelli-yardim-maas-tutarlari/) Bu sene paylaşmadım. (https://engelliblog.com/2021-engelli-maasi-ne-kadar/). O da eklememiş Oysaki otoriter site....Peh.
    İlgili site aynı üç kâğıtçılığı şurada da yapmıştır. : Ücret karşılığında yaptırdığım Emeklilik hesaplama sayfasını : https://engelliblog.com/engelli-emeklilik-hesaplama/ daha önce benden istemesine rağmen vermedim. O da nasıl becermişse bunu da çalarak https://www.engelli.com/engelli-emeklilik-hesaplama bu sayfasında yayınlamış.
    Eğer bana sen olsan ne yapardın derseniz. #Klingbeil16 ve anonim değiliklik yapanların tümünün yetkilerini alır wikiden uzaklaştırırdım.
    Konunun bu kadar anlamsız uzamasına neden oldular. Erdinç G. (mesaj) 07.23, 26 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
  • @Klingbeil16 Pesimist57, aranızdaki ihtilafın içerik değil kullanılan kaynaklar olduğunda sanıyorum hemfikiriz. Yukarıda da açıkladığım üzere, kullandığınız kaynaklar Resmî Gazetede de yayımlanan mevzuat içeriğinden yararlanıyorlar, bunu da yukarıda paylaştığımız bağlantılardan teyit edebiliyoruz. Sorun kullanılan kaynaklar olduğu için, madde içerisinde Resmî Gazete bağlantılarının kaynak olarak kullanılmasını, tarafınızca paylaşılan siteleri ise maddenin altında dış bağlantı olarak sunmayı teklif ediyorum. Böylece hem kendi paylaştığınız siteler silinmemiş olur hem de diğer kullanıcılar kaynak olarak harici bağlantılar haricinde resmî kaynakları da görmüş olur. Bu öneriyi evet ya da hayır şeklinde cevaplarsanız daha yapıcı bir yol takip etme imkanı elde edebiliriz. Cevabınızı ayrıca gerekçelendirirseniz, bir çözüme ulaşılamama halinde ne yapılabileceğine dair yeni bir yol haritası çizmemiz de mümkün olur. Esenlikler. --justinianus | mesaj 07.26, 26 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

justinianus size katılıyorum, bu şekilde bizim için uygundur. Erdinç G. gördüğünüz üzere üslubundan anlaşılacağı gibi ne kadar bilgili biri olduğunu gösteriyor. Biz cevabımızı doğru bilgiler paylaşarak vermeye devam ediyoruz. Yukarıdaki yorumumda dediğim gibi "2017 yılından sonra 3 yıl boyunca güncellenmeyen "2018,2019,2020,2021" engelli vergi dilimleri tarafımızca güncellenmiştir. "Kaynak adresinin bir önemi yok" biz güncellediğimiz zaman bu arkadaş kendi yapmış gibi hareket etmiştir. Bunun karşılığı ve açılımını size bırakıyorum." Bireysel çatışmanın son bulması ve daha fazla muhatap edilmeyerek konunun doğru bir sonuca ulaştırılması yönünde olacaktır. Bu imzasız yazı Klingbeil16 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 07.46, 26 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

  • Sevgili gönüllüler, hepimiz birer harf ekleyerek bu bilgi dünyasını birlikte inşa ediyoruz. Katkı vermek istedikçe katkı vermenin de böylesi yanlış anlaşılmaların/anlaşmazlıkların önüne geçebiliriz. Aslolan sakin kalıp Vikipedi:Kaynak gösterme ve Vikipedi:Güvenilir kaynaklar etrafında değerlendirmek, hangi durumda Vikipedi'nin bilgi sunabildiğini ölçmek.

    O zaman madde içerisinde mevzuat.gov.tr'nin kaynak olarak kullanılması, dış bağlantılar kısmında da iki ağ sayfasına da alfabetik yer verilmesi önerisi şeklinde bu anlaşmazlığı çözebiliyor muyuz? Satırdan Kahraman (mesaj) 11.06, 26 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]

    @Satirdan kahraman, şu değişiklik ile gereken değişiklikleri gerçekleştirdim. Gerekli açıklamalar değişiklik özetinde mevcut. Ayrıca kullanıcılara birer uyarı mesajı da gönderdim. Kullanıcılar arasındaki ihtilaf madde içeriği kapsamından uzaklaşmaya doğru meylediyor. Bu nedenle şahsen bir hizmetli müdahalesinin gerekli olabileceğini düşünüyorum. --justinianus | mesaj 12.14, 26 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
    Elinize emeğinize sağlık. @Khutuck, Sakhalinio, Chansey seslenmelerini de bırakayım. Satırdan Kahraman (mesaj) 12.19, 26 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]
    Seslenme üzerine dikkatimi çekti, elinize sağlık yapabilecek bir şey gözükmüyor şu anda. GİB gibi güvenilir bir kaynak varken aynı bilgiyi ikincil veya üçüncül kaynaklardan getirmek Vikipedi’de reklam/backlink aramaktan başka bir anlam ifade etmiyor benim için, son dönemde de arttı bu durum azıcık. Kendi namıma takip edeceğim. Kolay gelsin. chansey mesaj? 14.20, 26 Ocak 2021 (UTC)[yanıtla]