Tartışma:Rus-Çerkes Savaşı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski kaliteli madde adayları Rus-Çerkes Savaşı, bir kaliteli madde adayıydı ama kaliteli madde kriterlerini karşılayamadı. Aşağıda maddenin iyileştirilmesi için öneriler bulunmaktadır. Bu sorunlar halledildikten sonra madde tekrar aday gösterilebilir. Kullanıcılar ayrıca bir hata olduğuna inanıyorlarsa bir inceleme isteyebilirler.
13 Kasım 2020 Kaliteli madde adayı Başarısız

Gerçek olmayan bilgiler yazılması.[kaynağı değiştir]

Tüm çabalarıma rağmen gerçek dışı bilgiler yazılmaya devam ediliyor. Bu yapılanlar Wikipedia'nın güvenirliliğini sarsmaktadır. Kabardeys (mesaj) 12.04, 14 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]

Yanıt Yanıt Selam @Kabardeys, sorun nedir? Gerçek dışı bilgiler hangisi ve sizi bu kanıya ulaştıran kaynağınız nedir?
--Xenverlymesaj 17.32, 14 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
1)Wurıs-Adige zaua biçinde bir tanım yoktur. Var diyorsanız bu bilginin kaynağını yazınız.
2) Çerkesya Konfederasyonu adında bir taraf yoktur. Var diyorsanız bu bilginin kaynağını yazınız.
3) Çerkesya diye de bir taraf yoktur. Var diyorsanız bu bilginin kaynağını yazınız.
Şimdilik bunlar. Teşekkür ederim. Kabardeys (mesaj) 19.08, 14 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
En basit olan bilgi; Devletin ismi de Kabardey değildir. Rusya Çarlığı Kabarda biçiminde tanımlar. Osmanlı Devleti de Kabarta veya Kabarta biçiminde yazar. Selamlar. Kabardeys (mesaj) 19.12, 14 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
Besleney Prensliği ayrı bir devlet değildir. Kabarda Devletinin parçasıdır. Kabardeys (mesaj) 19.25, 14 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
"Çerkes Kurtuluş Savaşı" böyle bir tanımlama var mı ? Var diyorsanız eğer nerede yapıldı bu tanımlama ? hangi kaynaktan alındı bu bilgi ?
Bir bilgi ancak bu örnekte olduğu kadar bozulabilir.
Eğer ansiklopedi de olan bilgiler böyle ise durum çok kötü demektir.
Selamlar. Kabardeys (mesaj) 19.42, 14 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
@Kabardeys Pekala, bir bakalım. Öncelikle konuyla doğrudan bir ilgim yok ve maddenin geçmiş kayıtlarını incelediğimde Çerkes biri tarafından kontrol edildiğini görüyorum. Vikipedi sizin bizim gibi insanların yazdığı bir yer ve burada maddelerin bir sahibi yoktur. Dahası Vikipedi o kadar güvenilir bir yer de sayılmaz, kaynaksız içeriklerin doğruluğu şüphelidir, hatta kaynaklı içeriklerin de taraflı olup olmadığı araştırılmalıdır. Örneğin Sovyetlerle ilgili maddeler kaynaklı olmasına rağmen komünist propagandadan geçilmiyordu, yakaladıklarımı düzeltiyordum veya taraflı uyarısı ekliyordum.
Yanıt Yanıt 1: Wurıs-Adığe zâwe bir okunuş, belki bir romanize hal. Orijinali şu: Урыс-адыгэ зауэ. Bu meret nasıl okunuyor veya romanize ediliyorsa ona karşılık geliyor. İngilizce Wikipedia'da bu Wurıs-adığə zawə biçimde romanize edilmiş. Sizi İngilizce ve Çerkesçe Wikipedia'daki maddelere yönlendiriyorum. Bir inceleyin.
Yanıt Yanıt 2-3: Türkçe Vikipedi'de içeriklerin çoğu İngilizce Wikipedia'dan çevrilerek hazırlanır. Dolayısıyla terimlerin çevirilerinde kaymalar olabilir, Türkçeye uyarlanmamış olabilir. Aslında Çerkes topluluklarını anlatmak için kullanılan bir terim, kabileler var ve bunların Ruslara karşı birleşip ortak hareket etmesi konfederasyon gibi düşünülmüş. Rusça Wikipedia'da durum biraz farklı, Kafkasya İmameti de taraflara dahil. Ayrıca Çerkesya veya Çerkesya Konfederasyonu burada Çerkesya'nın kabileleri ve beylikleri olarak ele alınmış. Böylesi daha doğru derseniz ona göre düzenleyebilirim. Ona da bir bakın. Elimden gelen yalnızca diğer Wikipedia'larla karşılaştırmak.
Yanıt Yanıt 4: Elimizde şöyle bir bilgi var: Kabardey kendilerine verdikleri isimken diğer Çerkes boyları ve Abazalar onlara Kabartay der. Kaynağı da Murat Patşu'nın şu müsveddesi: link Site artık yayında değil, bu link sizi arşivlenmiş haline yönlendirecektir. Bir bakın.
Yanıt Yanıt 5: Besleney Çerkes kabilelerinden biri olarak ele alınmış. Prenslik diye geçiyor, devlet demek ağır bir tabir olmuş olabilir. Konuyla ilgili şöyle de bir kaynak var: (Berkok, İsmail. Tarihte Kafkasya. İstanbul Matbaası.) 10 Ekim 1779'da Chemguy, Besleney ve Kabarda prenslikleri birlikte bir saldırı düzenledi. Liderler Misostiqo Bat ve Qownshayiqo Adildjeri idi.
Yanıt Yanıt 6: Bu ifade nereden gelmiş buraya? Geçmişi inceliyorum. Aktarıyorum, değişiklik yukarıda bahsettiğim Çerkes tarafından 1 Nisan 2020'de yapılmış, muhtemelen de duyuma dayalı bir adlandırma: link-2 Şimdi bu kullanıcı maddeye hiç dokunmadığında nasıldı, ona bakalım. İşte böyle görünüyordu: link-3 Bu Çerkes Kurtuluş Savaşı tabirine tek bir yerde rastladım, o da İngilizce ve Çerkeslere ait bir site: link-4 Bu ifadeyi kaldırmalıyız.
Görünüşe göre maddenin yeniden elden geçmesi ve ayıklanması gerekiyor. Ben maddenin başına ilgili uyarı işaretini koyuyorum.
--Xenverlymesaj 21.16, 14 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
Düzeltiyorum: İngilizce ve Rusça Wikipedia'da taraflar arasında Kafkasya İmameti de var ancak Türkçe Vikipedi'de bu yer almıyor.
--Xenverlymesaj 21.30, 14 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
Rus-Çerkes savaşı diye bir tanım da yoktur. Maddenin ismi sanırım sonradan değişti Rus-Kafkas Savaşı idi sanırım madde. Rusya Çarlığı ile savaşanlar arasında Çerkes olmayan bir çok halk var. Resmen sabote edilmiş madde.
Selamlar. Kabardeys (mesaj) 22.10, 14 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
Yanlışın birden çok dilde yapılmış olması onu doğru yapmaz. Murat Papşu tarihçi değil Rus dili uzmanıdır. Devletin ve Prensliğin ismi Kabarda biz deriz kendimize sı Kabardeys diye. Ben Kabardalyım demektir. Çok basit olan bir şey dahi karmaşıklaştırılabiliyor. Rusça orijinal kaynaklara bakarsanız Kabarda olduğunu görürüsünüz. Abazalar biz Kabarta diye tanımlarlar. Gen İsmail Berkok'un da yaralandığı orjinal kaynaklar var. 1779 yılında olan yedi ay savaşlarından bahsetmektedir o bölüm.
En dikkat edilmesi gereken şey, Çerkesya isminde her hangi bir yapı yok. Yani ne krallık ne prenslik yada birlik. Resmen sadece coğrafyanın ismidir. Hiç mi araştırmıyor bu ansiklopedide kontrol görevlileri ? 1739 Belgrad , 1774 Küçük Kaynarca Antlaşması ve 1829 Edirne Antlaşmasında bölgenin statüsünü çok net anlatmaktadır.
Selamlar Kabardeys (mesaj) 21.42, 14 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
Umarım sizde farkındasınızdır, gösterdiniz kaynaklar arasında ciddiye alınacak hiç bir şey yok. Son derece üzgünüm. Yüz yıldan uzun süre devam etmiş olan soykırım ve sürgünlerle sonuçlanmış bir savaş nasıl böyle oyuncak haline getirilebilir. Her düzeltme yapmamdan sonra geri bozuldu. Kim inatla istediğini yazarsa omu doğru kabul ediliyor. Wikipedia ansiklopedisine olan inancım sarsıldı. Kabardeys (mesaj) 21.59, 14 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
Cevap Cevap @Kabardeys Kafkas Savaşı diye ayrı bir madde daha var. Ortada bir gariplik var gerçekten, zira iki madde de aynı şeyi anlatıyor gibi. Belki Rus-Çerkes Savaşı maddesi özellikle Rus-Çerkes ilişkilerine odaklanmış olabilir ama dediğiniz gibi ortada kayda değer bir Çerkes devleti de mevcut değil, Kafkasya halklarının mücadelesi var ve Çerkesler bunların içinde öne çıkmış bir grup. Çerkesya'dan kasıt zaten mevcut coğrafya.
Bu durumda bu maddenin silinmesi veya buradaki bilgilerin Kafkas Savaşı'na uygun bir şekilde aktarılması gerekiyor. Ben buna hazırlık olarak uygun uyarı etiketini maddeye koyuyorum.
--Xenverlymesaj 06.12, 15 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
Devlet yapısı olan Kabarda var. Bahsettiğim anlaşmalarda konu olmuştur. Böyle bir madde olamaz, taraflar sütünlarına bakarmısınız. Olmayan yok taraflar arasında. Kafkas-Rus savaşı maddesi yeterli konu için aslında. Çerkesya diye bahsettikleri coğrafya 1829 Edirne Antlaşmasına kadar Osmanlı Devleti toprağıdır. Bu maddenin tamamen silinmesi için nasıl girişimde bulunabilirim.?
Selamlar. Kabardeys (mesaj) 08.49, 15 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
Kafkas savaşı diye bir savaş da yoktur. Tarafı kim ? Rus bir yazar Potto'nun Kitabı var sadece Kavkazskaya Voyna isminde. Kaskas-Rus savaşlarında en önemli kaynak kabul edilir. Tek bir madde ve ismi anlamlı bir biçimde Kafkas-Rus Savaşı veya Savaşları olmalıdır.
Selamlar. Kabardeys (mesaj) 09.03, 15 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
Yanıt Yanıt @Kabardeys ben halletmeye çalışacağım ama öncelikle maddenin adını ve mat noktalarını netleştirmemiz lazım. Tartışma sonuçlanıncaya kadar maddede değişiklik yapmamanız önerilir.
"Kafkas Savaşı (1817–1864)" diye bir adlandırma var. Ruslar, Almanlar, İngilizler böyle adlandırdıkları gibi Türklerde de bu adlandırmanın olduğuna rastlıyorum: link
"Rusya'nın Kafkasya'yı İşgali" şeklinde de bir kullanım var: link-2 Ayrıca burada "Çerkes-Rus savaşları" diye bahsediliyor.
Bununla birlikte "Kafkas-Rus Savaşı" kullanımı da var: link-3

Araştırmaya devam edeceğim fakat görünen o ki olayın zaten genel kabul görmüş bir adı yok.
--Xenverlymesaj 11.57, 15 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
Genel kabul, Kafkas-Rus savaşı veya Gavur zawue, (Gavur Savaşı) tanımları yerleşmiş tanımlardır. Rus tarihçiler Kafkas Savaşı terimini kullanırlar. Bizler Kafkas-Rus Savaşı tanımın yaygın olarak kullanıyoruz. Tamam değişiklik yapmadan sizi bekliyorum. Selamlar. Kabardeys (mesaj) 12.42, 15 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
Cevap Cevap: @Kabardeys amiyane tabirle "anam böyle söylerdi, ebem böyle anlatırdı, dedemden böyle duyduk"tan öte kullanımın hangi kaynaklarda yer aldığı esastır. Hangi makalelerde bu kullanıma yer veriliyor? Maddede değişiklik yapabilmem için sağlam bir gerekçe lazım. Yoksa bu mesele benim boyumu aşacaktır. Ortada bir kavram karmaşası var, ayrıca da tarih ihtisasım bulunmadığından meseleyi çözmede yetersiz kalıyorum. Şimdilik elimden gelen mevcut uyarı etiketlerini yerleştirmekti. Akademik anlamda mevzunun nasıl değerlendirildiğine ve tasnif edildiğine de bakmak gerekiyor.
--Xenverlymesaj 14.43, 15 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
Örneğin madde de kaynak gösterilen Butkov. Kaynaklar arasında olmayan fakat Rus-Kafkas Savaşlarının en önemli kaynaklarından olan Vasili Potto Kavkazskaya Voyna (Kafkas Şavaşları)isimli yapıtı. . Kabardeys (mesaj) 16.02, 15 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
Peki. @Kabardeys Hocam, bu noktadan sonrası beni aşıyor. Siz maddeyi kaynak ekleyerek düzenleyin. Sildiğiniz yerleri de niçin sildiğinizi düzenleme özentinde belirtirsiniz. Sizin düzenlemeleriniz direkt yayımlanmaz, devriye sınıfının onayından geçmesi gerek. Bunun için de düzenlediğiniz yerleri iyi açıklayın. Değişikliğiniz geri alınırsa geri alan kişinin mesaj sayfasına not bırakırsınız. Benim devriye yetkilerim olmadığından değişikliklerinizi gözden geçirip onaylama hakkına sahip değilim. Teknik bir konuda destek almak isterseniz bana, danışmanınıza veya danışma masasına mesaj bırakabilirsiniz. Benden bu kadar. İyi çalışmalar dilerim. Selamlarla...
--Xenverlymesaj 18.52, 15 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
Çok teşekkür ederim. Sizlere de iyi çalışmalar dilerim. Selamlar. Kabardeys (mesaj) 19.00, 15 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
Rus-Çerkes Savaşı Kafkas Savaşı'nın parçası zaten, ama neredeyse tamamen bağımsız gerçekleşiyor. Dağıstan ile Çerkesya arasında işbirliği minimal derecede ve ikisi de birbiriyle alakasız olaylar gibi. Ruslar tüm dağlıları aynı gördüğü için "Kafkas savaşı" adını vermişler geneliyle olaya. Ama aslında Rus-Çerkes Savaşı (Çerkesya, Abazalar) ve Mürid Savaşı (Dağıstan, Çeçenya) ikisi farklı olay gibi çoğu açıdan. Ayrıca tüm detayları bir maddede vermek mümkün değil. O sebeple bu madde sadece Rus-Çerkes savaşı için. Diğerleri diğer maddeye yazılabilir.
"Çerkesya Konfederasyonu" terimi kaynaklarda geçiyor. Dedemizden "konfederasyon" kelimesini duymamamız bir şey ifade etmiyor. Çerkeslerin "konfederasyon" kelimesini kullanmadığı aşikâr, ama Osmanlılar da imparatorluk terimini kullanmıyordu. Bir şey ifade etmez. "Çerkesya diye taraf yoktur" da denilmiş ama buna nasıl bir cevap versem bilemedim çünkü şaka mı değil mi anlamadım açıkçası. Besleney Kabarda'nın parçası denilmiş o da yanlış, hiç bir siyasi birliktelik yoktu çünkü.
Maddeyi İngilizce'den çevirerek bir gözden geçirdim daha da geçireceğim.
Saygılar, 𝓐𝓭𝓲𝓰𝓪𝓫𝓻𝓮𝓴 (Buyrun, benim?) 17.53, 27 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]