Tartışma:Kanal İstanbul

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (C-sınıf, Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Çevre (C-sınıf, Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Çevre maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Çevre kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Ulaşım (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ulaşım maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ulaşım kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
  • maddede "yorumlar" gibi bir başlık açsak, uzmanların görüşlerini belirtsek nasıl olur? --Hedda Gabler 11:21, 27 Nisan 2011 (UTC)
  • Elbette olması gereken bir altbaşlık. --Stambouliote ileti 11:25, 27 Nisan 2011 (UTC)

Acaba bu maddenin olması ne kadar uygundur? Proje var ortada sadece. Temel atılmadı daha (sanırım). AKP iktidarda kalmazsa muhtemelen gerçekleşmeyecek. Daha kamuoyunun tepkisi dahi alınmadı proje için...--Rapsar 11:33, 27 Nisan 2011 (UTC)

Proje olarak kalsa bile kayda değer olduğunu düşünüyorum. --Hedda Gabler 11:50, 27 Nisan 2011 (UTC)
KD olmadığını söylemedim ki. Sadece "tasarı" aşamasında şu an. Nereden geçeceği, yapılacağı bile kesin değil. Kamuoyu tepkisi çok olursa -ki olacağını düşünüyorum- iptal edilmesi durumu söz konusu...--Rapsar 11:54, 27 Nisan 2011 (UTC)
Tamam da rafa kalksa bile burada yer almaması için bir neden yok bence.--Stambouliote ileti 11:56, 27 Nisan 2011 (UTC)
Projeye mi yer vereceğiz? Sadece kağıt üzerinde ve konuşmalarda ve düşüncelerde kalan şeylere...--Rapsar 12:00, 27 Nisan 2011 (UTC)
Projelere elbette ki yer verilebilir Vikide. Önerilmiş binalara ilişkin maddelerimiz var mesela, X-Seed 4000 gibi. Bunun dışında Eurovision Şarkı Yarışması'nda Lübnan gibi gerçekleşmeyen konularda da maddelerimiz var. Vikipedi kayda değerliğe bakar, proje kayda değerse elbette ki yer alacak. --82 ~145 ileti 16:35, 27 Nisan 2011 (UTC)

Şu da unutulmamalıdır ki : Mevcut anlaşmaya göre boğazdan geçen gemilerden vergi ve geçiş ücreti gibi ücretler alamıyoruz. Bu yeni boğaz ile yılda 60.000 gemiden geçiş ücreti alınacaktır. Bu da proje bedelinin geri dönüşünü sağlayacaktır. Ayrıca kanalın geçeceği noktalarda ki arsaların hazineye ait olduğunu düşünürsek çok yüksek tutarlarda bu arsalar satılacak ve kiralanacak bunu da göz önünde bulundurmak gerekir. Tolga IRMAK

Kanal İstanbul; 3. Havalimanını da kapsayan bir "Yeni Şehir" projesi. Ispartakule ve Bahçeşehir'de bu yeni şehirin sınırları içinde yer alıyor. 3. Köprü de bu şehire bağlanıyor. Ocak ayında kamulaştırmalar yapılmıştır. Yani proje ilk duyulduğunda içerdiği bilinmezlerden kurtulmaktadır. Son çıkan tanıtım filmi ve gazete haberleri ile bir miktar bilgi açığa çıktı. (tanıtım filmi https://www.emlakwebtv.com/haber/15650/kanal-istanbul-boyle-olacak ) Bu bilgiler ışığında meddenin güncellenmesi gerekiyor. Fakat bir satır bile ekleme yapmam engelleniyor. Dikkat lütfen. OnrZ (mesaj) 14:22, 28 Ağustos 2014 (UTC)

harita çizimi[kaynağı değiştir]

  • şuna benzer bir haritayı çizebilecek var mı? --Hedda Gabler 11:49, 27 Nisan 2011 (UTC)
Hedda henüz harita için erken olduğunu düşünüyorum ben. Kanalın ucunun Büyükçekmece Gölü'ne açılacağını da söyleyenler var. O harita çok temsilî birşey bence. Ben Silivri'de olsa bile o kadar batıda olacağını sanmıyorum. Herkes bir şey diyebilir yani. Şöyle birşey olabilir: olması muhtemel tüm rotalar işaretlenebilir harita üstünde... --Stambouliote ileti 11:54, 27 Nisan 2011 (UTC)
Bu harita oylesine cizilmis, habere resim olsun diye. Harita icin bence de erken Yakamozlar 17:34, 27 Nisan 2011 (UTC)

İstanbul Boğazı ve Kanal İstanbul arasındaki olusacak ada Türkiye’nin de en büyük ve en kalabalık adası olacak. Toplam yüzölçümü 2000 kilometre kare olması bekleniyormus. Yeni adanın nüfusunun yaklaşık 10 milyon civarında olacağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin en büyük ve en kalabalık adası olacak

Aklima tam bu anda bir soru geldi: Yeni oluşacak ada Avrupa kıtasında sayılmaya devam edilecek mi? Yakamozlar 17:02, 27 Nisan 2011 (UTC)

Yeni kanal insan yapımı olacağından fiziki coğrafyaya pek bir etkisi olmayacak. Yani bu sadece 25 metre derinliğinde sonuçta. Bu nedenle Avrupa'da olacaktır yeni "ada". Kaldı ki, Boğaz ile Kanal arasında kalacak olan bölgeye de Mora örneğinde olduğu gibi ada deneceğini sanmıyorum. --82 ~145 ileti 17:07, 27 Nisan 2011 (UTC)

27,5 metre derinliğinde bir yapı asla kara parçasına ada şekli vermez. Ada olması için tektonik mesafeye kadar eşilmesi gerekmektedir. https://www.kanalist.gen.tr/¨Muratballikaya (mesaj) 10.17, 22 Ocak 2022 (UTC)[yanıtla]

ansiklopedik olan ve olmayan bir iki söz[kaynağı değiştir]

öncelikle maddenin adı 'ç' ile başlamadığı için teşekkürler. en azından oradan yırtmışız. :) maddenin başındaki uyarıda 'yapım aşamasında olan veya planlanmış veya yapılması düşünülen bir yol' denmiş. ama ortada bir plan yok, kendileri de bir 'hayal' olduğunu söylüyor zaten. 'yapılması düşünülüyor' ama esas olarak vikipedi kahin değildir ilkesi unutulmuş görünüyor. kategori olarak istanbul'daki ulaşım projeleri içine atılmış, ama plan olmayan yerde proje zaten hiç yok, pek çabuk hazırlanıvermiş bir animasyondan başka.. bu bir haber, bu kadar önemsenmesi, politik anlamı itibarıyla anlaşılır bir şey. maddenin açılması da şimdilik önünde durulacak birşey gibi görünmüyor. en azından ben bunu önermem, işi geleceğe bırakırım. ama bunları da söyleyeyim istedim. --ki bl 17:15, 27 Nisan 2011 (UTC)

X-Seed 4000 gibi bir maddemiz olduktan sonra her şeye açık olmamız gerekir, an itibarı ile bu X-Seed 4000'den daha ciddi tartışılmış bir proje. Kaldı ki uzmanlar mesela ciddi ciddi bunun avantajlarını, dezavatajlarını, çevreye etkilerini, ekonomik etkilerini tartıştı. Bir takım teknik detaylar da açıklandı. Sıradan bir vaatten öte kısacası. Bunlar aslında yukarıdaki başlıkkta söyleseniz daha iyi edersiniz. --82 ~145 ileti 17:54, 27 Nisan 2011 (UTC)
Kaldı ki Vikipedi kahin değildir politikamız da bayağı güncel :) 2028 Yaz Olimpiyatları için ciddi ciddi açıklamalar yapan bazı ülkeler varken ve aynı politikaya sahip olan bazı diğer Vikilerde de bu madde mevcutken maddenin açılamayacağını söylüyor. Bayağı kesin ve güvenilir politikalarımız varmış. --82 ~145 ileti 17:57, 27 Nisan 2011 (UTC)
Uzmanlar tabii ki de tartışacak. Uzman olmayanlar da tartışacak elbette ki. Tepkiler mutlaka olacak. Bu, projenin yapılacağı anlamına gelmez ki. En azından bir temel atılsın, bir maket oluşturulsun, bir kazma vurulsun açılır maddesi...--Rapsar 17:59, 27 Nisan 2011 (UTC)
bir günde ciddi ciddi ne, nasıl tartışılır onu bir yana bırakıyorum, ama açıklanan teknik detayları göremedim ve varsa maddede neden yok? son olarak örnek gösterdiğiniz madde 'yapılması düşünülen, yapılmamış' gibi kategorilerde yer alıyor, en azından bunu yapmalı.. --ki bl 18:00, 27 Nisan 2011 (UTC)

Bu da yapılması düşünülen, yapılmamış kategorisinde ki. Üçüncü Boğaz Köprüsü diye bir maddemiz de var mesela. Kaldı ki aslında X-Seed 4000'de hiçbir zaman yapılmayacakmış, sadece firmanın adını duyurmak için bir reklammış, bu da sıradan bir vaatse tamamen aynı standartlardadırlar. Derinlik, genişlik, çıkarılan topraklarla ilgili bilgi, maliyet tahmini vs. teknik detaylar olup bir saatlik haber bülteni kırk beş dakikasını bu konuya ayırıyorsa ciddi ciddi tartışlmıştır diye düşünüyorum (şansım varmış ki bugün Türkiye haberlerini izledim). --82 ~145 ileti 18:09, 27 Nisan 2011 (UTC)

ben de izledim o haberleri ama şanslı mıyım emin değilim.. :) her neyse, ortada bir proje olmadığı kesin, ki açıklayanlar bile yok derken var diye ısrar etmek gereksiz. bizi de ilgilendiren kısmı o değil zaten. bundan sonrası benim için 'maddeyi geliştirmeye yönelik olmayan tartışma' kapsamına gireceği için susuyorum. --ki bl 18:25, 27 Nisan 2011 (UTC)
"Bilmem kime" göre hiçbir zaman inşa edilmeyecekti deniyor yanlış anlamadıysam :) Haberler falan dediğim gibi elbette tartışacak. Ne yapsın, tepkisiz mi kalsın :) Ben bugün çıksam, depremi 2 saat önceden tahmin ediyorum desem. Kendime bir internet sitesi hazırlasam, google aramasında çıksa. 1-2 forumda ilgili konu açsam. Face ve Twitter yardımıyla hatta Ekşi gibi platformlarda duyuru yapsam. Ertesi gün olay TV'ye, öbür gün ise gazeteye çıkar. Kendime birkaç destekçi de buldum mu tamam! Bu konu büyür, profesörlerce tartışılır öyle değil mi? Bu adam yalancının, şarlatanın önde gidenidir derler. Şuna şuna göre bunun dedikleri anlamsızdır gibisinden karşı görüşler bildirirler vs. Bu şekilde belirttiğim görüş, tamamen sallayarak oluşturduğum tez, görüş ansiklopedik mi olacaktır?--Rapsar 18:17, 27 Nisan 2011 (UTC)
Eğer sen başbakansan ve seçimlerden galip çıkman olasıysa, ve galip çıkarsam bunu yapacağım dersen ve tartışılırsa olacaktır. Kaldı ki eğer hakkında yeterince kaynak varsa senin hakkında da madde açılabilir :) Ben de her akşam Kıbrıs haberlerini izlerdim de bu akşam onları izledim, üstüne de bu tartışma geldi, konu hakkında bir fikrimin olmasına yol açtığı için şanslıyım :) --82 ~145 ileti 18:33, 27 Nisan 2011 (UTC)
Bu kadar ustunde durulan bir konu henuz dusunce asamasinda da olsa KD'dir Yakamozlar 18:43, 27 Nisan 2011 (UTC)
Aklıma şu geldi bu arada. Çok çok uzun bir süre tartışılmış bu madde de :) Neyse, kalsın o vakit şimdilik ne diyeyim daha... (Bu arada @Yakamoz, ben veya kibele KD değildir demedik ;)--Rapsar 18:45, 27 Nisan 2011 (UTC)
hos bir maddeymis. demek ki WP'de her sey olabilir :) Yakamozlar 19:19, 27 Nisan 2011 (UTC)

ilk gün açılan maddeye proje kategorilerini eklemememiz gerektiğini söylemişim, dur bakalım denmiş. şu anda görünürde bir proje olmadığına göre artık çıkartabiliriz sanırım. --kibele 12:18, 21 Mayıs 2012 (UTC)

Şablon Hatası[kaynağı değiştir]

Bu projede ana konu yol değil ki. Su Kanalı açılacak üstüne de köprüler yapılacak. 78.183.199.135 18:09, 29 Ekim 2013 (UTC)

sosyal medya hesapları[kaynağı değiştir]

resmi web sitesi: www.kanalistanbul.gov.tr twitter hesabı: @Kanal__İst Bu imzasız yazı Muratballikaya (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 06.43, 19 Ağustos 2021 (UTC) Muratballikaya (mesaj) 06.58, 19 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]