Tahir Özçelik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tahir Özçelik
Doğum14 Mayıs 1929 (94 yaşında)
Ölüm06 Kasım 1995 (66 yaşında)
İstanbul
MeslekTiyatro Eleştirmeni Yazar
DilTürkçe
VatandaşlıkTürkiye
EğitimFloransa Üniveritesi

Tahir Özçelik (d. 14 Mayıs 1929, İstanbul - ö. 16 Kasım 1995 İstanbul), Türk tiyatro eleştirmeni ve yazardır. Yazılarında Tahir Pamir müstear ismini de kullandı.

Hayatı ve yazı hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Galatasaray Lisesi'ni bitiren Özçelik, İtalya'ya giderek, Perugia Üniversitesi'nde İtalyan dili ve edebiyatı, Floransa Üniveritesi'nde mimarlık ve sanat tarihi öğrenimi gördü. Dost, Sanat ve Edebiyat, Seçilmiş Hikâyeler, Yeditepe, Türk Dili, Şairler Yaprağı, Varlık, Yeni Ufuklar gibi dergilerde yazdı. Türkiye Yazarlar Sendikası'nın yönetim kurulunda görev aldı.[1]

Çeşitli özel kuruluşlarda yönetici olarak çalışan Tahir Özçelik, emekli olduktan sonra da yazı ve yayın faaliyetine devam etti. Gelişim Yayınları'nda çalıştı. Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi'nin yayın kurulunda yer aldı. Ölümünden sonra, adına Tahir Özçelik Tiyatro Araştırmaları Enstitüsü kuruldu ve fakat daha sonra bu enstitü kapandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tanzimat'tan bugüne edebiyatçılar ansiklopedisi. Ekrem Çakıroğlu, Murat Yalçın. İstanbul: YKY. 2001. ISBN 975-08-0328-0. OCLC 51305790.