Taşlıçay, Gülyalı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Taşlıçay
Harita
Ordu ilinin Türkiye'deki konumu
Ordu ilinin Türkiye'deki konumu
Ordu üzerinde Taşlıçay
Taşlıçay
Taşlıçay
Hoşköy'ün Ordu'daki konumu
Ülke Türkiye
İlOrdu
İlçeGülyalı
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu452
İl plaka kodu52

Taşlıçay köyü, Gülyalı ilçesine bağlı bir köydür. Köy halkı büyük göçler vermiştir. Yaşayanlar ise fındık çiftçiliği ile büyük baş hayvancılık ve balıkçılıkla uğraşmaktadır. Köy sahilinde Ordu ilinin en büyük plajlarından birini barındırır. Köyde yerleşim dağınıktır. Bunun nedeni düz araziye sahip olmamasıdır.Köy ekonomik ve sosyal açıdan son yıllarda büyük gelişme kaydetmiştir. Okur yazar oranı %99 civarındadır.

Eski adı (Ebülhayr Tepe) idi. Köyün 15. yüzyıldaki adının ise DE-PELÜ olduğu anlaşılıyor. Depelü Köyü 1455 yılında 23 haneli bir köy i-ken, hane sayısı 1485'te 5'e inmiştir. 1520'de 23 hane, 1547'de 66 ve 1613 yılında da hane sayısı 33 olmuştur.

1455 tarihinde Depelü Köyü tımarı Dişikara oğlu Ali'ye verilmişti. Bu tarihte köyde oturanların hepsinin Türk olduklarını görüyoruz. Bunların adları şöyledir:

Tursun Veledi (oğlu) Sevindük, Şeydi Ahmet, Çakır oğlu Alik, Eğlence oğlu Ramazan, Toğan oğlu Mustafa, Eyvan oğlu Aygut, Hızır oğlu Ahmet, Eymir Bey oğlu Halil, Güdük oğlu Husret, İsmail beca-yi Pir Ali, Alembey oğlu Koçi, Hüseyin oğlu Musa, İbrahim oğlu İsmail, biraderi Musa, Ali'nin biraderi Koçi, Isa; Sevindük oğlu Pir Ali ve kardeşi Menteşe.

1455 yılında Depelü Köyü'nde buğday, arpa, ceviz, meyve ve bal yetiştirildiği ve bir adet değirmen bulunduğu kaydedilmektedir.

Köyün 1485 yılında 5 haneye düştüğü ve buğday, arpa yetiştirildiği; timarının da Mehmed'e verildiği görülüyor. Köyde oturanların adları:

Albeğ oğlu Musa, Aygut oğlu Süleyman ve Bekir, Musa oğlu Meh-med, Hüseyin oğlu PirAziz'dir. Günümüzdeki adı Taşlıçay olan köy, sahilden 4 km içeride bulunmaktadır. Köyün sahil kısmına "Tepe altı" denilmektedir.

Taşlıçay'in 2 mahallesinde 170 hane vardır. Köyün 5475 dönüm kültür arazisi mevcut olup, bunun % 77'si fındıklık, % 18'i tarla arazisi, geri kalan % 57 de bozuk orman ve korudur. İçme suyu çeşme ve kaynaklardan karşılanmaktadır. Köyü sahil asfaltına muhtazam bir asfalt bağlamaktadır. Taşlıçay'da PTT Acenteliği. Köyün 2010 sayımına göre nüfusu 479'dır. (Tuik (Türkiye İstatistik Kurumu) 2010)

Köyde fındığın yanı sıra hayvancılık ile de uğraşılmaktadır. Taşlıçay'daki fındık üreticilerinin kredi ihtiyaçları Gülyalı merkezinde 160 sayılı Ebülhayr Tarım Kredi Ko-operatifi'nden karşılanmaktadır. Taşlıçay köyünde Fındığın yanı sıra kivi yetiştiriciliği ve çok miktarda mavi ladin yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Taşlıçay'ın Tepe altı semti, doğal bir plaja sahip olup, burada ayrıca bir piknik yeri bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Gülyalı Belediyesi (Alihan Albayrak)