TSMC

Vikipedi, özgür ansiklopedi
TSMC
TipHalka açık
EndüstriElektronik, Entegre devrelerin imalatı ve ilgili hizmetler
Kuruluş1987
KurucuMorris Chang
Genel merkezi
Endüstriyel Teknoloji Araştırma Enstitüsü, Hsinchu, Tayvan
Önemli kişilerMorris Chang, Mark Liu
ÜrünMikroçip
Gelirartış NT$947.938 milyar (US$29.257 milyar) (2016)
BölümleriWaferTech, TSMC China, SSMC
Çalışan sayısı65.152 (2021)
Web sitesiwww.tsmc.com

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Limited (TSMC) , (Çince台灣積體電路製造股份有限公司, romanizeTáiwān Jī Tǐ Diànlù Zhìzào Gōngsī) merkezi Tayvan'ın Hsinchu kentindeki Hsinchu Bilim ve Endüstri Parkı'nda bulunan, merkezi ve ana faaliyet alanlarıyla dünyanın en büyük bağımsız (yarı saf) yarı iletken üreticisidir.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

1987 yılında Tayvan'da kurulan TSMC, dünyanın ilk özel yarı iletken dökümhanesi olmuş ve uzun zamandır kendi alanında lider bir şirket olmuştur. Yarı iletkenlere ek olarak, şirket ayrıca aydınlatma ve güneş enerjisi ile ilgili endüstrilere yatırım yapmaya başladı.[1] Hem Tayvan Borsası, hem de New York Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görüyor. Morris Chang, Başkan olarak görev yaparken, F.C. Tseng, Başkan Vekilliği görevini sürdürüyor. Mark Liu ve C.C. Wei, Başkan ve Eş-CEO olarak görev yapmaktadır.[2] 1999'da NXP Semiconductors ve TSMC'nin ortak girişimi olarak Singapur merkezli SSMC kuruldu.

Apple, Qualcomm, Nvidia, Advanced Micro Devices (AMD), MediaTek, Marvell Technology Group, STMicroelectronics ve Broadcom gibi önde gelen teknoloji şirketlerin çoğu TSMC müşterileridir, ayrıca Spreadtrum, AppliedMicro, Allwinner Technology ve HiSilicon ve birçok gelişmekte olan oyuncular da vardır. Önde gelen programlanabilir mantık aygıtları şirketleri Xilinx ve Altera da TSMC'nin ürünlerinden faydalanıyor. Intel ve Texas Instruments gibi kendi imalat tesislerine sahip olan bazı Tümleşik Aygıt Üreticileri, üretimlerinin bir kısmını TSMC'ye dış kaynaklardan sağlıyor.[3] Bir yarı iletken şirket olan LSI Corporation, ASIC tasarım hizmetleri ve IP Fikrî mülkiyet hukuku portföy tasarımı ile TSMC ürünlerini yeniden satıyor.

2011'de TSMC'nin Apple'ın iPad ve iPhone cihazları için Apple A5 SoC ve Apple A6 SoC'lerin deneme üretimine başladığı bildirildi.[4] Mayıs 2014'ten beri Apple, TSMC'den yeni Apple A8 ve Apple A8X SoC'lerini tedarik ediyor, daha sonra Apple A9 SoC'yi hem TSMC, hem de Samsung'la (iPhone 6'ları piyasaya hacmini artırmak için) tedarik etmiştir.[5] Apple A9X, TSMC tarafından özel olarak üretildiğinden, çipi iki farklı mikro mimari boyutunda tedarik etme sorununu çözdü. Böylece Apple, TSMC'nin en önemli müşterisi oldu.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]