Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(TSKGV sayfasından yönlendirildi)
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı
Harita
Kuruluş17 Haziran 1987
Yasal statüVakıf
MerkezAnkara
Konum
  • Remzi Oğuz Arık Mahallesi Paris Caddesi Yazanlar Sokak No:4 06540 Kavaklıdere/Çankaya/ANKARA, Türkiye
LiderBilal TOPÇU
Resmî sitehttps://www.tskgv.org.tr

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı, daha önce muhtelif tarihlerde kurulmuş olan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakıflarının birleştirilmesi ile kurulmuştur.

Bu konuda ilk olarak, 19 Temmuz 1909 tarihinde "Donanma-i Hümayun Muaveneti Milliye" adı ile bir Vakıf kurulmuş, ancak I. Dünya Savaşı'nın yenilgiyle sonuçlanması üzerine Vakfın çalışmalarına son verilmiştir. Daha sonra 11 Mayıs 1965 tarihinde "Türk Donanma Cemiyeti" kurulmuştur. Bu Cemiyet 6 Şubat 1972 tarihinde kapatılarak yerine, 11 Mart 1972 tarihinde, "Türk Deniz Kuvvetlerini güçlendirme konusunda, Türk ulusunun maddi ve manevi desteğini sağlamak" amacıyla "Türk Donanma Vakfı" kurulmuş ve 16 Ekim 1981 tarihinde Vakfın adı, "Türk Deniz Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı" olarak değiştirilmiştir.

16 Temmuz 1970 tarihinde, "Millî havacılık sanayimizin geliştirilmesi, hava harp silah ve vasıtalarının satın alınması, hayati önemi haiz hedeflerin havaya karşı korunma imkânlarının geliştirilmesi suretiyle Türk Hava Kuvvetlerine güç katkısında bulunmak" amacıyla, 'Türk Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı' kurulmuştur.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı nedeniyle Türkiye'ye ambargo uygulanması üzerine, "Kendi tankını, kendi silahını kendin yap!" sloganı ve halkın yaptığı bağışlar ile 27 Ağustos 1974 tarihinde 'Türk Kara Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı' kurulmuştur.

Daha sonra, Türk Silahlı Kuvvetlerinin güçlendirilmesi, ihtiyaç duyulan silah, araç ve gereçleri yurt içinde üretecek seviyede bir savunma sanayi kurularak dışa bağımlılığın asgariye indirilmesi maksadıyla 17 Haziran 1987 tarihinde 3388 sayılı yasa ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakıfları birleştirilerek Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı kurulmuş, 26 Eylül 1987 tarihinde faaliyete başlamıştır.[1]

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yeni vakıflar içinde özel kanunla kurulmuş tek vakıftır.

Bağlı Ortaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

İştirakler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dolaylı Bağlı Ortaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TSKGV - Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı". www.tskgv.org.tr. 13 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]