TBMM 16. dönem milletvekilleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(TBMM 16. Dönem Milletvekilleri listesi sayfasından yönlendirildi)
Şuraya atla: kullan, ara

TBMM 16. dönem milletvekilleri listesi, 5 Haziran 1977 - 12 Eylül 1980 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yapmış milletvekillerinin listesidir.

Seçim Bölgesi Milletvekili Siyasi Parti
Adana Mehmet Can Cumhuriyet Halk Partisi
Hasan Cerit
Melih Kemal Küçüktepepınar
Muslihittin Yılmaz Mete
Nedim Tarhan
Oğuz Yazıcıoğlu
İsmail Hakkı Öztorun
Cevdet Akçalı Adalet Partisi
Mehmet Halit Dağlı
Hasan Gürsoy
Selahattin Kılıç
Ahmet Topaloğlu
Hasan Aksay Millî Selamet Partisi
Alparslan Türkeş Milliyetçi Hareket Partisi
Adıyaman Kemal Tabak Cumhuriyet Halk Partisi
Ramazan Yıldırım
Halil Ağar Adalet Partisi
Abdurrahman Ünsal Millî Selamet Partisi
Afyonkarahisar İsmail Akın Cumhuriyet Halk Partisi
Hasan Akkuş
Mete Tan Adalet Partisi
Ali İhsan Ulubahşi
Güneş Öngüt
Mehmet Özutku
Ağrı Rıza Polat Cumhuriyet Halk Partisi
Ahmet Hamdi Şam Adalet Partisi
Kerem Şahin
Mikail Aydemir Cumhuriyetçi Güven Partisi
Amasya Erol Çevikçe Cumhuriyet Halk Partisi
Vehbi Meşhur
Etem Naci Altunay Adalet Partisi
Muhammet Kelleci
Ankara Ali Hayri Elçioğlu Cumhuriyet Halk Partisi
Ahmet İsmet Çanakcı
Abdurahman Oğultürk
Ahmet Hamdi Çelebi
Alişan Canpolat
Altan Öymen
Bekir Adıbelli
Cengiz Şenses
Erol Saraçoğlu
Halil Semih Eryıldız
Kemal Kayacan
Kenan Durukan
Önder Sav
Selahattin Öcal
Teoman Köprülüler
Yaşar Ceyhan
Fikri Pehlivanlı Adalet Partisi
İsmail Hakkı Köylüoğlu
Mustafa Başoğlu
Mustafa Kemal Erkovan
Mustafa Kılıç
Oğuz Aygün
Orhan Alp
Orhan Eren
Sebati Ataman
Turgut Toker
Oğuzhan Asiltürk Millî Selamet Partisi
Mehmet İhsan Karaçam Milliyetçi Hareket Partisi
Necati Gültekin
Antalya Deniz Baykal Cumhuriyet Halk Partisi
Hasan Ünal
Ömer Buyrukçu
Galip Kaya Adalet Partisi
İhsan Ataöv
Kaya Çakmakçı
Mehmet Sadık Erdem
Artvin Mehmet Balta Cumhuriyet Halk Partisi
Hasan Ekinci Adalet Partisi
Mustafa Rona
Aydın Muharrem Sökeli Cumhuriyet Halk Partisi
Selami Görgüç
Mehmet Çelik
Behiç Tozkoparan Adalet Partisi
İsmet Sezgin
Mutlu Menderes
Nahit Menteşe
Balıkesir İrfan Özaydınlı Cumhuriyet Halk Partisi
Necati Cebe
Nuri Bozyel
Sadullah Usumi
Cemalettin İnkaya Adalet Partisi
Nevzat Cihat Bilgehan
Emin Engin Tanrıverdi
Hüsnü Yılmaz
İlhan Aytekin
Bilecik Orhan Yağcı Cumhuriyet Halk Partisi
Cemalettin Köklü Adalet Partisi
Bingöl Hasan Celalettin Ezman Cumhuriyet Halk Partisi
Sait Göker Adalet Partisi
Bitlis Abidin İnan Gaydalı Adalet Partisi
Muhyettin Mutlu Millî Selamet Partisi
Bolu Bayram Turan Çetin Cumhuriyet Halk Partisi
Haluk Karabörklü
Ahmet Çakmak Adalet Partisi
Avni Akyol
Müfit Bayraktar
Burdur Cemal Aktaş Cumhuriyet Halk Partisi
Ahmet Sayın Adalet Partisi
Bursa Hasan Esat Işık Cumhuriyet Halk Partisi
Mehmet Emekli
Nail Atlı
Saffet Ural
Ali Elverdi Adalet Partisi
Cemal Külahlı
Halil Karaatlı
Kasım Önadım
Mehmet Emin Dalkıran
Özel Yılmaz
Yılmaz Ergenekon
Çanakkale Altan Tuna Cumhuriyet Halk Partisi
Osman Orhan Çaneri
Ahmet Nihat Akay Adalet Partisi
İrfan Binay
Çankırı Nuri Çelik Yazıcıoğlu Cumhuriyet Halk Partisi
Arif Tosyalıoğlu Adalet Partisi
Nurettin Ok
Çorum Etem Eken Cumhuriyet Halk Partisi
Şükrü Bütün
Ahmet Cimbek Adalet Partisi
Arslan Topçubaşı
Mustafa Kemal Biberoğlu
Mehmet Irmak Milliyetçi Hareket Partisi
Denizli Adnan Keskin Cumhuriyet Halk Partisi
Mustafa Gazalcı
Ömer İhsan Paköz
Ahmet Hamdi Sancar Adalet Partisi
Emin Atıf Şohoğlu
Mustafa Kemal Aykurt
Diyarbakır Bahattin Karakoç Cumhuriyet Halk Partisi
Halil Akgül
Mehmet İskan Azizoğlu
Abdüllatif Ensarioğlu Adalet Partisi
Mahmut Kepolu
Mehmet Yaşar Göçmen Millî Selamet Partisi
Eşref Cengiz Bağımsız
Edirne Cavittin Yenal Cumhuriyet Halk Partisi
Süleyman Sabri Öznal
Mehmet İlhami Ertem Adalet Partisi
Mustafa Bulut
Elazığ Celal Ertuğ Cumhuriyet Halk Partisi
Faik Öztürk
Rasim Küçükel Adalet Partisi
Mehmet Tahir Şaşmaz Milliyetçi Hareket Partisi
Ali Rıza Septioğlu Bağımsız
Erzincan Lütfi Şahin Cumhuriyet Halk Partisi
Nurettin Karsu
Timuçin Turan Adalet Partisi
Erzurum Yusuf Gültekin Cumhuriyet Halk Partisi
Selçuk Erverdi
Gıyasettin Karaca Adalet Partisi
İsmail Hakkı Yıldırım
Osman Demirci
Rıfkı Danışman
Korkut Özal Millî Selamet Partisi
Nevzat Köseoğlu Milliyetçi Hareket Partisi
Eskişehir Gündüz Ökçün Cumhuriyet Halk Partisi
İsmail Özen
Mehmet İsmet Angı Adalet Partisi
Seyfi Öztürk
Yusuf Cemal Özkan
Gaziantep Ahmet Karahan Cumhuriyet Halk Partisi
Celal Doğan
Ekrem Çetin
Emin Altınbaş
İmam Hüseyin İncioğlu Adalet Partisi
Mehmet Atilla Ocak
Mehmet Özkaya
Cengiz Gökçek Milliyetçi Hareket Partisi
Giresun Hasan Vamık Tekin Cumhuriyet Halk Partisi
Mustafa Kemal Çilesiz
Ali Köymen Adalet Partisi
Nizamettin Erkmen
Şükrü Abbasoğlu
Gümüşhane Erol Tuncer Cumhuriyet Halk Partisi
Mehmet Çatalbaş Adalet Partisi
Turgut Yücel
Hakkâri Ahmet Zeydan Adalet Partisi
Hatay Abdullah Öner Miski Cumhuriyet Halk Partisi
Haydar Demirtaş
Malik Yılman
Mevlüt Önal
Sabri Öztürk
Ali Yılmaz Adalet Partisi
Mehmet Sait Reşa
Sabahattin Adalı
Isparta Hüseyin Şükrü Özsüt Cumhuriyet Halk Partisi
Süleyman Demirel Adalet Partisi
Yakup Üstün
Yusuf Uysal
İçel (Mersin) Ali Haydar Eyüboğlu Cumhuriyet Halk Partisi
Süleyman Şimşek
Veli Yıldız
Yusuf Ziya Ural
Ali Ak Adalet Partisi
Yusuf Fevzi Arıcı
Nazım Baş
Ramazan Çalışkan
İstanbul Abdurrahman Köksaloğlu Cumhuriyet Halk Partisi
Ahmet Bahir Ersoy
Ali Nejat Ölçen
Ali Topuz
Ayhan Altuğ
Cengiz Özyalçın
Çağlayan Ege
Doğan Güneş
Doğan Onur
Enver Karabeyoğlu
Ertuğrul Yolsal
Ferit Gündoğan
Haluk Ülman
Hikmet Çetin
İlhan Biber
İlhan Özbay
Mehmet Kazım Özeke
Metin Tüzün
Muammer Aksoy
Necdet Uğur
Orhan Birgit
Orhan Eyüboğlu
Osman Kaya
Sevil Korum
Tarhan Erdem
Yalçın Gürsel
Zeki Eroğlu
Celal Yardımcı Adalet Partisi
Ekrem Ceyhun
Hüsamettin Tiyanşan
İhsan Toksarı
İsmail Hakkı Tekinel
Kemal Kacar
Nihat Kaya
Nilüfer Gürsoy
Numan Uzun
Osman Özer
Recep Özel
Sabit Osman Avcı
Sadettin Bilgiç
Abdullah Tomba Millî Selamet Partisi
Fehmi Cumalıoğlu
Süleyman Arif Emre
Turan Koçal Milliyetçi Hareket Partisi
İzmir Ahmet Taner Kışlalı Cumhuriyet Halk Partisi
Akın Simav
Alev Coşkun
Coşkun Karagözoğlu
Ferhat Arslantaş
Kaya Bengisu
Mahmut Türkmenoğlu
Mustafa Öztin
Neccar Türkcan
Süleyman Genç
Yüksel Çakmur
Adil Demir Adalet Partisi
Ali Naili Erdem
Aysel Uğural
Cemal Tercan
Hüsnü Erol Yeşilpınar
Şinasi Osma
Talat Asal
Zeki Efeoğlu
Kahramanmaraş Oğuz Söğütlü Cumhuriyet Halk Partisi
Orhan Sezal
Hüseyin Doğan
Halit Evliya Adalet Partisi
Mehmet Şerefoğlu
Hasan Seyithanoğlu Millî Selamet Partisi
Mehmet Yusuf Özbaş Milliyetçi Hareket Partisi
Kars Kemal Güven Cumhuriyet Halk Partisi
Hasan Yıldırım
İsmet Atalay
Doğan Araslı
Turgut Artaç
Bahri Dağdaş Adalet Partisi
Hidayet Çelebi
Abdülkerim Doğru Millî Selamet Partisi
Kastamonu Sabri Tığlı Cumhuriyet Halk Partisi
Vecdi İlhan
Ali Nihat Karol Adalet Partisi
Fethi Acar
İsmail Hilmi Dura
Kayseri Mehmet Yüceler Cumhuriyet Halk Partisi
Mehmet Gümüşcü
Abdulgani Aşık
Kemal Doğan Adalet Partisi
Mahmut Şevket Doğan
Mehmet Zeki Okur
Mehmet Doğan Milliyetçi Hareket Partisi
Turhan Feyzioğlu Cumhuriyetçi Güven Partisi
Kırklareli Gündüz Onat Cumhuriyet Halk Partisi
Mehmet Dedeoğlu
Hasan Korkut Adalet Partisi
Kırşehir Doğan Güneşli Cumhuriyet Halk Partisi
Kılıç Sorgucu
Mustafa Eşrefoğlu Adalet Partisi
Kocaeli Turan Güneş Cumhuriyet Halk Partisi
İbrahim Akdoğan
Kenan Akman
Adem Ali Sarıoğlu Adalet Partisi
İbrahim Topuz
Konya Mustafa Üstündağ Cumhuriyet Halk Partisi
Ahmet Çobanoğlu
Durmuş Ali Çalık
Hüseyin Kaleli
Mehmet Yücel Akıncı
Aydın Menderes Adalet Partisi
Mustafa Kubilay İmer
Mehmet Oğuz Atalay
Mustafa Güzelkılınç
Mehmet Necati Kalaycıoğlu
Faruk Sükan Demokratik Parti
Necmettin Erbakan Millî Selamet Partisi
Şener Battal
Tahir Büyükkörükçü
İhsan Kabadayı Milliyetçi Hareket Partisi
Agah Oktay Güner
Kütahya Nizamettin Çoban Cumhuriyet Halk Partisi
Ali İrfan Haznedar Adalet Partisi
Ahmet Mahir Ablum
Hüseyin Cavit Erdemir
İlhan Ersoy
Malatya Ali Kırca Cumhuriyet Halk Partisi
Lütfi Doğan
Mustafa Şentürk
Turan Fırat
Ahmet Karaaslan Adalet Partisi
Recai Kutan Millî Selamet Partisi
Manisa Erkin Topkaya Cumhuriyet Halk Partisi
Hasan Ali Dağlı
Hasan Zengin
Zeki Karagözlü
Atıf Akın Adalet Partisi
Faik Türün
Halil Yurtseven
Önol Şakar
Sümer Oral
Yahya Uslu
Mardin Nurettin Yılmaz Cumhuriyet Halk Partisi
Ahmet Türk
Metin Musaoğlu
Şerafettin Elçi Adalet Partisi
Abdülkadir Timurağaoğlu Millî Selamet Partisi
Fehim Adak
Muğla Hasan Fehmi İlter Cumhuriyet Halk Partisi
Sami Gökmen
Ahmet Buldanlı Adalet Partisi
Zeyyat Mandalinci
Muş Burhan Garip Şavlı Cumhuriyet Halk Partisi
Kasım Emre Adalet Partisi
Mehmet Emin Seydagil Millî Selamet Partisi
Nevşehir Yaşar Kemal Yüksekli Cumhuriyet Halk Partisi
Esat Kıratlıoğlu Adalet Partisi
İbrahim Boz
Niğde Burhan Ecemiş Cumhuriyet Halk Partisi
Yılmaz Cemal Bor
Hüseyin Avni Kavurmacıoğlu Adalet Partisi
Hüseyin Çelik
Sadi Somuncuoğlu Milliyetçi Hareket Partisi
Ordu Ertuğrul Günay Cumhuriyet Halk Partisi
Günay Yalın
Memduh Ekşi
Temel Ateş
Bilal Taranoğlu Adalet Partisi
Hamdi Mağden
Kemal Şensoy
Rize Sami Kumbasar Cumhuriyet Halk Partisi
Yılmaz Balta
Yusuf İzzet Akçal Adalet Partisi
Tuncay Mataracı
Sakarya Barbaros Turgut Boztepe Cumhuriyet Halk Partisi
Hayrettin Uysal
Güngör Hun Adalet Partisi
Nuri Bayar
Selahattin Gürdrama
Samsun İlyas Kılıç Cumhuriyet Halk Partisi
İbrahim Etem Kılıçoğlu
Ahmet Altun
Yusuf Kenan Bulutoğlu
Muzaffer Önder
Hüseyin Özalp Adalet Partisi
İbrahim Ethem Ezgü
Mustafa Dağıstanlı
Nafiz Kurt
Süleyman Orhan Uluçay
Şanlıurfa Ahmet Melik Cumhuriyet Halk Partisi
Celal Paydaş
Mehmet Sabri Kılıç
Mehmet Aksoy Adalet Partisi
Mehmet Celal Bucak
Necmettin Cevheri
Salih Özcan Millî Selamet Partisi
Siirt Mehmet Nebil Oktay Cumhuriyet Halk Partisi
Zeki Çeliker Adalet Partisi
Abdülkadir Kaya Millî Selamet Partisi
Abdülkerim Zilan Bağımsız
Sinop Alaettin Şahin Cumhuriyet Halk Partisi
Teyfik Fikret Övet
Hilmi İşgüzar Adalet Partisi
Sivas Azimet Köylüoğlu Cumhuriyet Halk Partisi
Mahmut Özdemir
Mustafa Yılankıran
Orhan Akbulut
Enver Akova Adalet Partisi
Tevfik Koraltan
Temel Karamollaoğlu Millî Selamet Partisi
Ali Gürbüz Milliyetçi Hareket Partisi
Tekirdağ Ömer Kahraman Cumhuriyet Halk Partisi
Yılmaz Alpaslan
Halil Başol Adalet Partisi
Nihan İlgün
Tokat Ali Kurt Cumhuriyet Halk Partisi
Cevat Atılgan
Ömer Dedeoğlu
Sermet Durmuşoğlu
Ali Şevki Erek Adalet Partisi
Feyzullah Değerli
Faruk Demirtola Milliyetçi Hareket Partisi
Trabzon Adil Ali Cinel Cumhuriyet Halk Partisi
Ahmet Şener
Ertoz Vahit Suiçmez
Rahmi Kumaş
İbrahim Vecdi Aksakal Adalet Partisi
Kemal Cevher
Ömer Çakıroğlu
Lütfi Köktaş Millî Selamet Partisi
Tunceli Ali Haydar Veziroğlu Cumhuriyet Halk Partisi
Hüseyin Erkanlı
Uşak İsmail Aydın Cumhuriyet Halk Partisi
Mehmet Selahattin Yüksel
Galip Çetin Adalet Partisi
Van İhsan Bedirhanoğlu Cumhuriyet Halk Partisi
Kinyas Kartal Adalet Partisi
Mehmet Salih Yıldız Cumhuriyetçi Güven Partisi
Muslih Görentaş Millî Selamet Partisi
Yozgat Mevlüt Güngör Erdinç Cumhuriyet Halk Partisi
Veli Zeren
Ömer Lütfi Erzurumluoğlu Adalet Partisi
Turgut Nizamoğlu
Ali Fuat Eyüboğlu Milliyetçi Hareket Partisi
Hüseyin Erdal Millî Selamet Partisi
Zonguldak Bülent Ecevit Cumhuriyet Halk Partisi
Cahit Karakaş
Kemal Anadol
Avni Gürsoy
Burhan Karaçelik
Abdulmuttalip Gül Adalet Partisi
Ahmet Gültekin Kızılışık
Köksal Toptan
Ömer Barutçu

Ara Seçim[değiştir | kaynağı değiştir]

14 Ekim 1979 tarihinde Cumhuriyet Senatosu üçte bir yenileme seçimlerinde AP 33, CHP 12, MSP 4, MHP 1 sandalye kazandı. Milletvekili ara seçimlerinin yapıldığı Konya, Manisa, Edirne, Muğla ve Aydın illerinde ise, AP 5 Milletvekili çıkardı. İl Seçim Kurullarından alınan resmi olmayan sonuçlara göre, seçimlere katılma oranı ortalama yüzde 75 oldu. Türkiye genelinde AP Senato seçimi yapılan 25 ilde oylarına yüzde 47.18'ini, Milletvekili ara seçimi yapılan 5 ilde ise yüzde 54.33'ünü aldı. Buna karşılık CHP, Senato'da yüzde 28.87, Milletvekili ara seçiminde ise yüzde 29.16 oranında oy aldı. 1977 seçimlerine göre, CHP oylarında 1 milyona yakın azalma olurken AP oylarında yüzde 7 oranında artış kaydedildi. Bunun üzerine, 16 Ekim 1979 tarihinde Başbakan Bülent Ecevit, Hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk'e sundu, istifasının kabul edilmesinden sonra Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyen Bülent Ecevit, yeni hükümetin kurulması görevinin AP Genel Başkanı Süleyman Demirel'e verilmesi gerektiğini söyleyerek, "Büyük sıkıntılar ve ağır bir sayısal bedeli ödemeyi göze alarak ekonomiyi canlandırmaya ve güçlendirmeye çalıştık. Bunun rahatlatıcı sonuçları henüz günlük yaşamda yeterince hissedilmeden ara seçimlere girdik ve oy kaybettik" dedi. Ecevit daha sonra, ülkenin uzun bir bunalıma tahammülü olmadığını, ara hükümet ve erken seçime de gerek bulunmadığını belirtti.[1]

Ara seçim sonuçları:

Milletvekili Seçim Bölgesi Siyasi parti
Ünat Demir Muğla Adalet Partisi
Süleyman Çağlar Manisa
Şaban Karataş Konya
Ahmet İnceoğlu Edirne
Salahittin Acar Aydın

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1.   EKİM 1979