Tımar (hayvan bakımı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tımar esnasında kullanılan kaşağı ve diğer malzemeler

Tımar; başta at ve eşek gibi binek hayvanları olmak üzere, hayvanların kıllarının ve derisinin temizlenmesi, taranması ve süslenmesi gibi bakım işlemleri. Tımarın hayvandaki rahatsızlıkların erken tespit edilmesi, kirli deri nedeniyle sürtünmeden kaynaklanan yanma ve yaralanmaların önüne geçilmesi ve sahibi ile hayvan arasındaki bağın kuvvetlendirilmesi gibi pek çok faydası vardır. Bunun yanı sıra gösteri ve yarışmalara hazırlık amacıyla da tımar yapılır.

Binek hayvanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Binek hayvanlarında tımar sabahları ve ahırın dışında yapılmalıdır.[1] Bunun en önemli faydası, ahırın havasının kirletilmemesi suretiyle hayvanların kıl ve toz yutmasının önüne geçilmesidir. Tımar mümkünse her gün yapılmalı, her gün mümkün olmuyorsa, en azından hayvanın her çalışmasından önce ve sonra yapılmalıdır. Kuyruğun tımar edilmesi, bağırsak parazitlerinin önlenmesine yardımcı olur.[1]

Köpekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hemen hemen tüm köpek ırkları, mevsimlere bağlı olarak tüy döker. Köpeklerin de binek hayvanları gibi; ölü tüylerinin ayıklanması, parazitlerin önüne geçilmesi ve rahatsızlıkların erken tespiti gibi nedenlerle düzenli olarak tımar edilmeleri gerekir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları". 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2014.