Türkmenistan'da turizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türkmenistan, genişletilmiş turizm endüstrisi için büyük potansiyele sahip bir ülkedir. Orta Asya şehirlerinin birçoğu, Doğu ve Batı medeniyetlerini birbirine bağlayan İpek Yolu üzerinde ana ticaret noktalarıydı. Birçok komşu ülke (Kazakistan, Özbekistan ve İran dahil), ülkelerini Büyük İpek Yolu üzerindeki konumlarına dayanarak tanıtır. Turizm son yıllarda hızla büyümüştür. Yurtdışından gelen turistler, dünyanın bütün ülkeleriyle yapılan kısıtlayıcı vize rejimi tarafından caydırılmaktadır. Turizm Türkmenistan Turizm Komitesi tarafından düzenlenmektedir.

Tarihi siteler[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisa

Türkmenistan'da üç dünya mirası alanı bulunmaktadır.

Nisa (ayrıca Parthaunisa) Aşgabat'ın 18 km güneybatısında günümüz Bağir köyü yakınlarında bulunan antik bir şehirdi. Nisa, bazıları tarafından Partilerin ilk başkentlerinden biri olarak tanımlanıyor. Geleneksel olarak Arsac I tarafından kurulduğu varsayılır (M.Ö. 250 M.Ö. 211 yıllarında hüküm sürdü) ve Nisa'daki kalenin bir kraliyet ikametgâhı veya mozole.

Merv daha önce Margiana’nın Achaemenid Satrapy’i, daha sonra Margiana’daki İskenderiye ve Antiochia, Orta Asya’da, bugünkü Mary’nin yakınında bulunan tarihi İpek Yolu’ndaki büyük bir vaha kentiydi. Kültür ve siyasetin büyük bir stratejik değere sahip bir alanda değişimi için önemli olan bu sitede çeşitli şehirler var. Merv'in 12. yüzyılda dünyanın en büyük şehri olduğu iddia ediliyor.[1]

Konye-Urgenç, kuzey-doğu Türkmenistan'da Özbekistan sınırından güneye yaklaşık 30.000 kişilik bir belediyedir. 12. yüzyıl başkenti Hezezm'in kazısız kalıntılarını içeren antik Ürgenç kasabasının alanıdır. 2005’ten bu yana, Eski Urgenç kalıntıları, UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanı olarak korunmuştur.[2] (Bkz. Türkmenistan'daki Dünya Mirası Alanları Listesi)

Tatil Yerleri ve Doğa Turizmi[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkmenistan'ın sıcak Hazar Denizi kıyısı, Awaza gibi çok sayıda popüler deniz beldesinin yeridir.

Çölde ve diğer cazibe merkezlerinde doğal yaşam alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Darvaza gazı krateri alanı, 2011

Karakum Çölü faunası pek çok nadir hayvan içerir. Amu Darya'nın sular altında bıraktığı taşkın arazisinde Karakum tabiatı bulunmaktadır.

Karakum Çölü'nün ortasındaki Derweze köyü yakınlarında Darvaz Çukuru adlı doğal bir gaz çukuru bulunmaktadır. 1971'de sondaj yaparken Sovyet jeologları, doğal gazla dolu bir mağaraya girdiler.[3] Sondaj kulesinin altındaki zemin çöktü, Darvaza gazı krateri, 40 ° 15′10 ″ N 58 ° 26′22 ″ E'de 70 metre (230 ft) çapında büyük bir delik yarattı. Zehirli gaz boşaltımını önlemek için en iyi çözümün onu yakmak olduğuna karar verildi.[4] Jeologlar yangının birkaç gün içinde tüm yakıtı kullanacağını umuyorlardı, ancak günümüzde gaz halen yanmaktadır. Yerliler mağaraya "Cehenneme Kapısı" adını verdiler.[5]

Ülkenin Erişilebilirliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkmenistan'a yapılan çoğu gezi başkent Aşkabat'a ya da sahil kasabası Türkmenbaşı'na varışla başlar. Aşkabat, Türkmen Hava Yolları'nın üssü olan modern bir uluslararası havaalanına sahiptir. Havaalanı Lufthansa, S7 Havayolları, Türk Hava Yolları, Flydubai, Belavia ve China Southern Airlines tarafından sunulmaktadır. Türkmenistan'daki diğer üç havalimanı (Türkmenabat, Meryem ve Türkmenbaşı) uluslararası statüye sahiptir. Mevcut kısıtlamalar nedeniyle, iç hat uçuşları için biletler kalkıştan 14 günden önce rezerve edilemez veya satın alınamaz.

Müzeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzelerin çoğu Aşkabat, Türkmenabat, Balkanabat, Meryem ve Dazoguz gibi Türkmenistan'ın belli başlı şehirlerinde bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:

  • Aşkabat Ulusal Tarih Müzesi
  • Mary Müzesi
  • Türkmenistan ana müzesi
  • Türkmen Halı Müzesi
  • Türkmen Güzel Sanatlar Müzesi

2007'deki turistler[değiştir | kaynağı değiştir]

2007 yılında Türkmenistan, 8 bin 200 turist tarafından ziyaret edildi. Bu sayı yerel nüfusa göre düşüktür. 2007 yılında Türkmenistan nüfusu 4.750.000 nüfusa sahiptir. Bu, 579 yerel vatandaşa 1 turist oranı vermektedir.

2011'de yabancı ziyaretçi girişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki üç ülke, 2011 yılında Türkmenistan'ı en çok ziyaret eden turistlere sahipti:[6]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Largest Cities Through History". About.com Geography. 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2015. 
  2. ^ "Kunya-Urgench". UNESCO World Heritage Center. UNESCO. 4 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2011. 
  3. ^ "Turkmenistan's "Door to Hell" - Gadling". Gadling. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2015. 
  4. ^ "Darvaz: The Door to Hell - English Russia". 1 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2015. 
  5. ^ steve. "The Burning Gas Door to Hell in Darvaza, Turkmenistan". You're Not From Around Here, Are You?. 14 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2015. 
  6. ^ "Statistics" (PDF). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2013.