Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı
Kuruluş1991
MerkezAnkara
Yönetim Kurulu BaşkanıDeğerhan Usluel
Genel SekreterDr. A. Mete Çakmakcı
Resmî sitettgv.org.tr

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) özel sektörün uluslararası pazardaki rekabet gücünü Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini destekleyerek artırmak amacıyla kuruldu. “Kanunla kurulmuş vakıf” niteliğine sahip olan TTGV, kamu ve özel sektör ortaklığı temelinde özerk bir yapıya sahiptir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

TTGV, 1991 yılında, kamu ve özel sektörün işbirliği ile kuruldu.[1] Kurucuları arasında 24 özel sektör, 5 kamu kurumu, 11 şemsiye kuruluş ve 15 gerçek kişi bulunmaktadır. Kanunla Kurulmuş Vakıf statüsüne sahip 4 vakıftan, teknoloji geliştirme ile ilgili olan tek vakıftır.

Vakıf 15 üyeden oluşan bir Yönetim Kurulu tarafından yönetilmektedir. Yönetim Kurulu'nda Özel Sektör 2/3 oranında temsil edilmekte, Yönetim Kurulu Başkanı da Özel Sektör temsilcileri arasından seçilmektedir.

Dünyanın gelişmiş ekosistemlerinde kabul ve ilgi gören “kar amacını öncelikli olarak gütmeyen aracı/uygulayıcı kuruluş” modelinin Türkiye’deki tek örneğidir. «Teknoloji Üreten Türkiye» vizyonu ile teknoloji ve inovasyon alanlarında uygulayıcı komüniteler yaratan, iyi uygulama ara yüzleri geliştiren, genç teknoloji liderlerinin gelişime katkı veren, dinamik entelektüel sermayesini topluma yaygın etki sağlamak amacıyla paylaşan tarafsız bir vakıftır.

Faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

TTGV tarafsız, şeffaf ve güvenilir bir kimlikle tarafları bir araya getirerek teknoloji geliştirme ve inovasyon alanında, global gelişmeler paralelindeki yerel ihtiyaçlara, ilgi alanlarına uygun özgün modeller ile programlar, projeler geliştirerek toplumsal değer üretmek için çalışmaktadır.

Özellikle uygulamaya önem veren TTGV, ekosistemi dinleyerek, duyarak, görerek ve öğrenerek tanımladığı ihtiyaca yönelik yenilikçi, özgün, hızlı, reel değer (çözüm) üretmektedir. Yaygın etki ile sürdürülebilir fayda sağlamak amacıyla entelektüel sermayesini taraflarla paylaşmaktadır.

Vizyoner bakış açısı ile farklı perspektifleri içeren bilgiyi sunan TTGV, ekosistemde ihtiyaç ve imkânı buluşturacak köprüler oluşturarak, tarafları bir araya getirerek, güvenilir ve tarafsız bir platform olarak Teknoloji Üreten Türkiye vizyonuna hizmet etmektedir.

Teknoloji ve inovasyon alanında farklı programlar ve çalışmalar gerçekleştiren TTGV, faaliyetlerini 5 alanda yürütmektedir:

Geliştirme Programları: Hit ve Explore 2 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Komünite Programları: Ideaport 2 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ideaport Yıldızları, Xnovate 2 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Xnovate Fellows, Genç TTGV

Ekosistem Geliştirme Programları: STOK (Stratejik Odak Çalışma Komisyonu), PDMA Turkish Chapter 2 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Techvadi

Toplum: Yarını İnşa Et, Pactport 2 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Pictor

Danışmanlık Hizmetleri ve Yatırım Faaliyetleri: TTGV iktisadi İşletmesi, Teknoloji Yatırım A.Ş.

Enerji Destekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

TTGV, çevre projeleri olan yatırımcılara yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve çevre teknolojileri faaliyetleri kapsamında destek olan kurumlardan biridir.[2] Ar-ge ve teknolojik girişimcilik aktiviteleri de TTGV destekleri ile finanse edilebilir.

Enerji Desteklerine Uygun Projeler

TTGV enerji desteği kapsamına giren örnek proje başlıkları şunlardır:

  • Rüzgar enerjisi santralleri
  • Hibrit sistemler
  • Jeotermal enerji tesisleri
  • Fotovoltaik (PV) güneş enerjisi sistemleri
  • Biyogaz tesisleri
  • Güneş enerjili soğuk hava depoları
  • Tarımsal güneş enerjisi
  • Yenilenebilir enerji ile fabrikalara veya şebekeye elektrik üretimi
  • Yenilebilir enerjilerin depolanması
Enerji Desteği Miktarı

HGV yenilenebilir enerji destek miktarında alt sınır 100.000, üst sınır ise 1.000.000 ABD Doları olarak belirlenmiştir. Yenilenebilir enerji projelerinde verilecek destek, yatırım başlangıç bütçesinin en çok %50'sidir.[3]

Enerji Destekleri Geri Ödeme Planı

Yenilenebilir enerji destek süresinin ardından gelen ilk yıl geri ödemesiz olmak üzere, 4 yıllık bir periyot içerisinde, 6 ayda bir ödenecek 7 eşit taksit şeklinde bir geri ödeme düzenlemesi yapılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TTGV | Teknoloji Üreten Türkiye". www.ttgv.org.tr. 27 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 
  2. ^ "Enerji Teşvik ve Destekleri 2022 - Piagrid.com". www.piagrid.com. 4 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 
  3. ^ "TTGV Enerji Destekleri 2022 - Piagrid.com". www.piagrid.com. 25 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]