Türkiye Bilişim Derneği
Bu sayfa, Vikipedi'nin silme politikası gereğince silinmeye aday gösterilmiştir. Lütfen fikirlerinizi adaylık sayfasında belirtin. Sayfa üzerinde değişiklik yapabilirsiniz, fakat tartışma devam ederken sayfanın içini boşaltmayın veya bu şablonu kaldırmayın. |
Bu maddedeki üslubun, ansiklopedik bir yazıdan beklenen resmî ve ciddi üsluba uygun olmadığı düşünülmektedir. |
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) 22 Nisan 1971 tarihinde kurulan ve merkezi Ankara'da bulunan dernek.
Türkiye'de bilişim ile ilgili her türlü çalışma ve düzenlemenin toplumsal gelişmeye katkı sağlayacak biçimde, çağdaş boyutlarda gerçekleşmesini sağlamak amacı ile Aydın Köksal, Önal Örs, Ersay Gürsoy, Bülent Dikman, Atalay Yunusoğlu, Tamer Uykal, Ünal Yarımağan ve Coşkun Arslan tarafından kuruldu. 7 Mart 1994 tarihinden beri Kamu Yararına Çalışan Dernekler arasındadır.[1][kaynak belirtilmeli]
TBD, faaliyetlerine kuruluşundan bu yana hiç ara vermemiş, Türkiye'nin bilişim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşudur.
Genel Merkezi Ankara'da olmakla birlikte İstanbul, İzmir, Antalya, Samsun, Eskişehir ve Erzurum'da şubeleri bulunmaktadır.
TBD Mevcut Yönetim Kuruluna www.tbd.org.tr [2] adresinden erişilebilmektedir.
TBD, bilişim alanında bir meslekî örgüt olmanın yanı sıra bilişim terimlerinin Türkçeleştirilmesinde ve yaygınlaştırılmasında da rol oynamış, bilgisayar, yazılım, donanım vb. terimleri dilimize kazandırmıştır.[3] Düzenli olarak genel amaçlı, bilgi işlem merkezi yöneticilerine yönelik ve kamu bilgi işlem merkezlerine yönelik olmak üzere Ulusal Bilişim Kurultayı, BİMY ve Kamu-BİB adlarında üç konferansı her yıl organize etmektedir. Bilişim adlı 1970'lerden bu yana devam eden bir yayını son yıllarda elektronik ortamda yayınlanmaktadır. TBD'nin yapısı merkez ve şubeler olarak ayrılmış, şubeler de yarı otonom yapı içinde kendi konferans, eğitim çalışmaları ve toplantılarını yapmaktadırlar. Özel ilgi alanlarındaki çalışma gruplarındaysa bu alanlarda faaliyetleri ve yayınları yapılmaktadır.
TBD Genel Merkezi, Ankara Şubesiyle her sene Ulusal Bilişim Kurultayı, Citex Ankara Bilişim Fuarı, KAMU-BİB Kamu Bilgi İşlem Platformu, BİMY Bilgi İşlem Yöneticileri Zirvesi, Sayısal Gündem 2020 Çalışmaları gibi büyük çapta etkinlikler ve toplantılar düzenlemektedir.
TBD İstanbul Şubesi, 2000'li yıllarda faaliyete geçerek, binlerce üyesiyle ilk büyük çaplı şubeyi oluşturmuştur. TBD İstanbul Şubesi, 2002 yılındaki Eğitimde E-Dönüşüm Kurultayı'ndan bu yana on binlerce katılımın olduğu çok sayıda sempozyum, konferans ve yüzün üzerinde profesyonel eğitim çalıştayı düzenlemiştir. Düzenli olarak her yıl İstanbul Bilişim Kongresi adlı bir sempozyum ve Bilişim Yıldızları adlı çok alanda ödüllerin verildiği bir ulusal yarışma yapılmaktadır. Yine 1998'den beri her yıl düzenli olarak TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması'nı gerçekleştirerek Türkiye'nin bu alandaki en uzun soluklu yarışmasına ev sahipliği yapmaktadır.
TBD İzmir Şubesi, her yıl İzmir Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı'nı düzenlemektedir.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- TBD Türkiye Bilişim Derneği resmi internet sitesi 28 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- TBD Ulusal Bilişim Kurultayı ve CITEX Fuarı resmi internet sitesi 11 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- TBD Kamu-BİB Kamu Bilişim Platformu resmi internet sitesi 13 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- TBD BİMY Bilgi İşlem Yöneticileri Semineri resmi internet sitesi 18 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- TBD SAYISAL GÜNDEM 2020 Türkiye (Digital Agenda Europe Turkey) resmi internet sitesi 25 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- TBD BİLİŞİM DERGİSİ
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Kamu Yararına Çalışan Dernekler Listesi 2 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Dernekler Dairesi Başkanlığı
- ^ "TBD Türkiye Bilişim Derneği – "Teknoloji üreten bir TÜRKİYE için"". Erişim tarihi: 28 Ağustos 2024.
- ^ Bilişim Terimleri ve Öneriler Kılavuzu, Aydın Köksal, TBD Yayınları: 5, Türkiye Bilişim Derneği, 16 s., 1978, Ankara.