Türkiye'deki en yüksek binalar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Türkiye'de mimarlık
Maslak kerembarut.jpg
Maslak finans bölgesi, İstanbul, Türkiye

Türkiye'deki en yüksek binalar listesi, Türkiye'de inşaatı tamamlanmış en yüksek binaların listesidir.

Türkiye'deki en yüksek binalar, ağırlıklı olarak İstanbul'da yer almaktadır. İstanbul'da özellikle 2000’li yıllardan sonra hız kazanan inşaat faaliyetleri sonuncunda gökdelenler şehir silüetinin vazgeçilmez bir parçası olmuştur. İstanbul’un Avrupa Yakasında en çok Gayrettepe ile Maslak arasındaki Büyükdere Caddesi aksına ek olarak son yıllarda Şişli’nin Bomonti semtinde de gökdelenlerin sayısı artmaya başladı. Şehrin Asya Yakasında ise Ataşehir, Kozyatağı gibi bölgelerde yaygınlaşan gökdelen sayısının İstanbul Finans Merkezi’nin tamamlanması ile bu yakada daha da artması beklenmektedir.[1][2]

Türkiye'deki gökdelenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

* Yükseklikler anten veya en üst noktadan ölçülen değerlerdir.

Sıralama İsim Görsel Şehir Yükseklik (m) Kat Yıl Notlar Kaynak
1 Sapphire of Istanbul IstanbulSapphireOverall.jpg İstanbul 261 66 2011 Tamamlandığı 2011 yılı itibariyle Türkiye'nin birinci ve Avrupa'nın dördüncü en yüksek gökdelenidir. [3]
2 Anthill Residence 1 İstanbul 195 54 2010
3 Anthill Residence 2 İstanbul 195 54 2010
4 İş Kuleleri Is kuleleri 1.JPG İstanbul 181,2 52 2000 [4]
5 Varyap Meridian Grand Tower 2 İstanbul 180 45 2011
6 Mertim 126 Mersin.07.2006 resize.JPG Mersin 177 52 1987 Türkiye'de İstanbul dışındaki en yüksek gökdelendir. [5]
7 Şişli Plaza İstanbul 170 46 2007
8 Özdilek Plaza 1 İstanbul 170 38 2012
9 Özdilek Plaza 2 İstanbul 170 47 2012
10 Tekstilkent Plaza 1 İstanbul 168 44 2000
11 Tekstilkent Plaza 2 İstanbul 168 44 2000
12 Selenium Twins 1 İstanbul 165 34 2008
13 Selenium Twins 2 İstanbul 165 34 2008
14 Selçuklu Kulesi Konya 163 42 2006
15 Portakal Çiçeği Tower Ankara 160 37 2009
16 Sky Tower 1 İstanbul 160 42 2010
17 Rixos Bomonti Residence İstanbul 159 43 2010
18 Akbank Tower İstanbul 158 39 1993
19 Arkon Park Residence 1 İstanbul 155 39 2010
20 İstanbul Trump Tower 1 İstanbul 155 39 2010
21 Uprise Elite İstanbul 154 42 2010
22 Süzer Plaza Ritz-Carlton Ritz Carlton Istanbul.jpg İstanbul 154 34 1998
23 Polat Tower Residence İstanbul 153 40 2001
24 Sun Plaza İstanbul 147 38 2005
25 Istanbul Trump Tower 2 İstanbul 145 37 2010
26 Tat Twin Towers 1 İstanbul 143 34 2000
27 Tat Twin Towers 1 İstanbul 143 34 2000
28 Metrocity Millennium Towers 1 İstanbul 143 31 2000
29 Metrocity Millennium Towers 2 İstanbul 143 35 2000
30 Metrocity Millennium Towers 3 İstanbul 143 35 2000
31 Sheraton Ankara Sheraton Ankara.jpg Ankara 143 29 1991
32 İzmir Hilton Oteli Hilton Izmir and the Turkish Flag.JPG İzmir 142 35 1986 Türkiye'nin ilk gökdelen sınıfına giren binasıdır.
33 Sabancı Merkezi Sabancı Kuleleri.jpg İstanbul 140 34 1993
34 Sisli Elite Residence İstanbul 140 35 2000
35 Prestige Hotel İstanbul 140 38 2007
36 TOBB Kuleleri 1. blok TOBB İkiz Kuleler.jpg Ankara 140 34 2001
37 TOBB Kuleleri 2.blok TOBB İkiz Kuleler.jpg Ankara 140 34 2001
38 Dikmen Valley Towers 1 Ankara 140 36 1996
39 Dikmen Valley Towers 2 Ankara 140 36 1996
40 Dikmen Valley Towers 3 Ankara 140 36 1996
41 Dikmen Valley Towers 4 Ankara 140 36 1996
42 Uphill Court 1 İstanbul 140 33 2008
43 Uphill Court 2 İstanbul 140 33 2008

İnşaat halinde olan gökdelenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıralama Yapı Şehir Yükseklik(m) Kat sayısı Bitiş yılı Not
1 ATO Binası Ankara 270 70 2016
2 Diamond of Istanbul[6] İstanbul 270 53 2015
3 Sapphire Ankara Ankara 260 60 2016
4 Varyap Meridian Grand Tower 1 İstanbul 244 61 2011
5 Mistral Tower Bayraklı 1[7] İzmir 220 45 2014
6 Sinpaş The First Ankara 201 49 2015
7 Spine Tower İstanbul 201 47 2013
8 Mistral Tower Bayraklı 2 İzmir 200 40 2014
9 Folkart Bayraklı Kulesi 1 İzmir 200 40 2013
10 Folkart Bayraklı Kulesi 2 İzmir 200 40 2013
11 Ege Parle Bayraklı[8] İzmir 181 46 2014
12 My Towerland İstanbul 181 52 2013
13 IFC Bomonty Hotel İstanbul 178.5 48 2013
14 Türk Telekom Tower Ankara 176 35 2012
15 Ak-Asya Shopping Center and Tower İstanbul 173 40 2013
16 Point Bornova AVM & Rezidans[9] İzmir 170 46 2015
17 Zorlu Levent Tower İstanbul 170 42 2013
18 EXEN Plaza İstanbul 160 44 2013
19 Soyak Tower İstanbul 160 35 2013
20 Four Winds 1 İstanbul 156 49 2012
21 Four Winds 2 İstanbul 156 49 2012
22 Four Winds 3 İstanbul 156 49 2012
23 Four Winds 4 İstanbul 156 49 2012
24 Sinpaş Altın Oran 1 Ankara 155 40 2014
25 Sinpaş Altın Oran 2 Ankara 155 40 2014
26 Terrace Tema İstanbul 155 40 2014
27 Mamak Euraisa Shopping Center 1 Ankara 151 41 2012
28 Nata Vega Kuleleri 1 Ankara 151 46 2013
29 Nata Vega Kuleleri 2 Ankara 151 46 2013
30 İstanbloom İstanbul 150 44 2012
31 Çamlica Twin Towers 1 İstanbul 150 40 2012
32 Çamlica Twin Towers 2 İstanbul 150 40 2012
33 Dumankaya İkon 1 İstanbul 149 41 2012
34 Dumankaya İkon 2 İstanbul 149 41 2012
35 Dumankaya İkon 3 İstanbul 149 40 2012
36 Royal Center 1 İstanbul 140 30 2012
37 Mamak Euraisa Shopping Center 2 Ankara 140 38 2012
38 Mamak Euraisa Shopping Center 3 Ankara 140 38 2012
39 Mamak Euraisa Shopping Center 4 Ankara 140 38 2012
40 Mamak Euraisa Shopping Center 5 Ankara 140 38 2012
41 Mamak Euraisa Shopping Center 6 Ankara 140 38 2012
42 Venus Premium Erciyes İnşaat[10] Adana 143 36 2013
43 Cam Kuleler Rişvanoğlu İnşaat[11] Adana 131 30 2013
44 Samsun - Sheraton Otel Samsun 105 25 2014

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]