Türkiye'deki depremler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Türkiye'yi etkileyen plakaların haritası

Bu liste, Türkiye'de ve etkisini gördüğü yakın çevrelerde şu ana kadar yaşanmış en şiddetli depremleri barındırmaktadır.

Tektonik bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye, sismik olarak oldukça aktif bir ülkedir ve hem Avrasya levhası, hem de Arap levhası ile Afrika levhası arasında yer almaktadır. Ayrıca; kendi sınırları içerisinde Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı ile deprem kuşağındadır. Doğu Anadolu ile Kuzey Anadolu Fay Hatları yanal atılımlarla gerçekleşirken, Batı Anadolu Fay Hattı ise normal faylarla gerçekleşerek Ege'nin genişlemesine sebep olmaktadır. İran-Irak sınırında yer alan ve Afrika levhasının ana parçalarından biri olan Bitlis-Zagros Fay Hattı ise, Türkiye'nin doğusuna itme kuvveti uygulamaktadır ve bu yüzden dalma-batma zonu gerçekleşmekte, bu sebepten dolayı Doğu Anadolu Bölgesi her yıl birkaç milimetre yükselmektedir.

Depremler listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1900 yılı öncesi tarihsel depremler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih Zaman‡ Yer Enlem Boylam Kayıplar Büyüklük Not Kaynak
17 ? Philadelphia (Alaşehir)
Bkz. 17 Lidya depremi
38.21 28.31 ? ? Depremin merkezi tam olarak bilinmemektedir. Bu depremden tam 12 şehir ciddi bir şekilde etkilenmiş, etkilenen bölgelere göre tahmin olarak depremin merkezi Philadelphia (Alaşehir, Manisa) olarak yapılmıştır. [1]
13 Aralık 115 Antakya
Bkz. 115 Antakya depremi
260000 7,5 Türkiye'de en çok kişi bu depremde (260000 kişi) ölmüştür ve bu deprem "Küçük Kıyamet" diye anılan 1509 Büyük İstanbul depreminden daha şiddetlidir. Bilinmiyor
141 (ya da 142) Likya, Karya, On İki Ada
Bkz. 141 Likya depremi
36.7 28.0 ? VIII Rodos'ta büyük bir tsunami olmuştur. Marmaris de bu depremden ciddi bir şekilde etkilenmiş ve zarar görmüştür. [2]
262 Anadolu'nun güneybatı açıkları
Bkz. 262 Güneybatı Anadolu depremi
36.5 27.8 ? IX Efes ve çevresinde yer alan binalar zarar görmüş, denizin kıyısındaki şehirlerde ise tsunami olmuştur. [3]
19 Mayıs 526 Antakya
Bkz. 526 Antakya depremi
250000 VIII Antakya şehri genişce zarar gördü ve on yıldan fazla bir süre sonra şehrin nüfusu tam 300.000 idi. Procopius, II.14.6; kaynak John of Ephesus'a dayanır
14 Aralık 557 Gece yarısından
hemen önce
Konstantinopolis
557 İstanbul depremi
40.9 28.7 ? X (Yoğun) Konstantinopolis (İstanbul) şehri deprem nedeniyle "neredeyse tamamen yıkılmıştı". [4]
00847-11-2424 Kasım 847 Şam
Bkz. 847 Şam depremi
34.4 36.3 20,000 7.3 Mw Bu deprem Anadolu'da da ciddi bir şekilde hissedilmiştir.
1268 Kilikya, Anadolu
Bkz. 1268 Kilikya depremi
37.5 35.5 60,000 ~7
10 Eylül 1509 İstanbul
Bkz. 1509 Büyük İstanbul depremi
40.9 28.7 10,000 7.2 Mw
23 Şubat 1653 İzmir
Bkz. 1653 Doğu İzmir depremi
38.2 28.2 2,500 7.5 [5]
17 Ağustos 1668 Anadolu 40 36 8,000 8 USGS
10 Temmuz 1688 11:45 İzmir
Bkz. 1688 İzmir depremi
38.4 26.9 16,000 7.0 Ms [6]
01766-05-2222 Mayıs 1766 Marmara Denizi
Bkz. 1766 Büyük İstanbul depremi
4,000 6.9 Mw
28 Temmuz 1855 01:00 Bursa
Bkz. 1855 Bursa depremi
40.2 29.1 1,900 6.7 [7]
2 Temmuz 1859 10:30 Erzurum
Bkz. 1859 Erzurum depremi
39.9 41.3 15,000 6.1 Ms [8]
3 Nisan 1881 11:30 Sakız Adası-Çeşme-Alaçatı
Bkz. 1881 Sakız Adası depremi
38.25 26.25 7,866 7.3 Mw [9]
10 Temmuz 1894 12:24 İzmit Körfezi
Bkz. 1894 Büyük İstanbul depremi
40.73 29.25 1,300 7.0 [10]

1900 yılı ve sonrasında gerçekleşen depremler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarih Zaman‡ Yer Enlem Boylam Kayıplar Büyüklük Not Kaynak
01903-04-2929 Nisan 1903 TSİ 01:46 Malazgirt, Muş
Bkz. 1903 Malazgirt depremi
39.14 42.65 600 6.7 MS [11][12]
01912-08-099 Ağustos 1912 TSİ 03:29 Mürefte, Tekirdağ
Bkz. 1912 Mürefte depremi
40.75 27.2 216 7.3 MS [11][12]
01914-10-044 Ekim 1914 TSİ 00:07 Burdur-Isparta sınırı
Bkz. 1914 Burdur depremi
37.82 30.27 300 6.9 MS [11][12]
01919-11-1818 Kasım 1919 TSİ 23:54 Ayvalık, Balıkesir
Bkz. 1919 Ayvalık depremi
39.26 26.70 Bilinmiyor 7.0 Mw Ölü veya yıkılan bina sayısı bilinmemekle birlikte, bu deprem sonucunda Ayvalık şehrinin ciddi bir hasara uğradığı bilinmektedir. [13]
01924-09-1313 Eylül 1924 TSİ 16:34 Horasan, Erzurum
Bkz. 1924 Pasinler depremi
40.0 42.1 60 6.8 MS [11][12]
01925-08-077 Ağustos 1925 TSİ 08:46 Denizli-Afyon sınırı 38.09 29.81 3 5.9 Mw [14]
01926-10-2222 Ekim 1926 TSİ 21:59 Türkiye-Ermenistan sınırı
Bkz. 1926 Kars depremi
40.94 43.88 355 6.0 Mw [14]
01928-03-3131 Mart 1928 TSİ 02:29 Ödemiş, İzmir
Bkz. 1928 Ödemiş-Torbalı depremi
38.5 28.0 50 6.5 MS Önce Ödemiş'te olan 6.5 büyüklüğündeki depremden sonra, aynı gün; saat TSİ 07:12'de bu kez Torbalı'da 5.2 büyüklüğünde deprem oldu. Bu iki depremden en çok bu iki ilçe etkilenmiştir. [11][12]
01929-05-1818 Mayıs 1929 TSİ 08:37 Suşehri, Sivas 40.2 37.9 64 6.1 MS [11][12]
01930-05-077 Mayıs 1930 TSİ 00:34 Türkiye-İran sınırı
Bkz. 1930 Hakkâri depremi
37.98 44.48 2,514 7.6 Mw [14]
01933-07-1919 Temmuz 1933 TSİ 22:07 Çivril, Denizli 38.19 29.79 20 5.7 Mw [14]
01935-01-044 Ocak 1935 TSİ 16:41 Erdek, Balıkesir
Bkz. 1935 Erdek-Marmara depremi
40.4 27.5 5 6.4 MS [11][12]
01935-05-011 Mayıs 1935 TSİ 12:24 Kağızman, Kars
Bkz. 1935 Digor depremi
40.09 43.20 200 6.2 Mw KOERI
01938-04-1919 Nisan 1938 TSİ 12:59 Kırşehir
Bkz. 1938 Kırşehir depremi
39.1 34.0 160 6.6 MS [11][12]
01939-09-2222 Eylül 1939 TSİ 02:36 Dikili, İzmir
Bkz. 1939 Dikili depremi
39.1 26.8 60 6.6 MS [11][12]
01939-11-2121 Kasım 1939 TSİ 10:48 Erzincan 39.82 39.70 43 5.9 Mw [14]
01939-12-2627 Aralık 1939 TSİ 01:57 Erzincan
Bkz. 1939 Erzincan depremi
39.77 39.53 33,000 7.9 Mw Bu deprem, Türkiye sınırları içerisinde yaşanmış en şiddetli ve büyüklük bakımından en büyük deprem oldu ve günümüzde de halen bu liderliği korumaktadır. Bu depremle birlikte ilk defa Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın varlığı anlaşılmaya başlanmış ve Türkiye'de deprem ile ilgili konular ele alınmıştır. Bu deprem, KAF'nı tetiklediği gibi; 1967 Bolu-Mudurnu depremine kadar bu fay üzerinde sürekli şiddetli depremler olmuştur. USGS
01941-05-2323 Mayıs 1941 TSİ 21:51 Muğla 37.07 28.21 En fazla 4 6.0 Mw Bazı kaynaklarda ölen olmazken, bazı kaynaklarda iki, yine bazı kaynaklarda ise dört kişinin öldüğü belirtilmektedir. [14][15][16]
01941-09-1010 Eylül 1941 TSİ 23:53 Erciş, Van
Bkz. 1941 Van-Erciş depremi
39.5 43.3 192 5.9 Mw [14]
01941-11-1212 Kasım 1941 TSİ 12:04 Erzincan 39.74 39.42 15 5.9 Mw [14]
01941-12-1313 Aralık 1941 TSİ 08:16 Muğla 37.13 28.06 En fazla 2 6.5 Mw Bazı kaynaklarda ölen kişi sayısı olmazken, bazı kaynaklarda ise iki kişinin öldüğü yazmaktadır. Özellikle Yatağan'da orta derecede hasar yapmıştır. [15][16]
01942-11-1515 Kasım 1942 TSİ 19:01 Bigadiç, Balıkesir 39.2 28.2 16 6.1 MS [11][12]
01942-11-2121 Kasım 1942 TSİ 16:01 İskilip, Çorum 40.83 34.44 2 5.5 Mw [14]
20 Aralık 1942 TSİ 16:03 Erbaa, Tokat
Bkz. 1942 Niksar-Erbaa depremi
40.87 36.47 3,000 7.0 MS [17]
01943-06-2020 Haziran 1943 TSİ 17:32 Adapazarı
Bkz. 1943 Adapazarı-Hendek depremi
40.6 30.5 336 6.6 MS [11][12]
27 Kasım 1943 TSİ 00:20 Kastamonu-Çankırı sınırı
Bkz. 1943 Tosya-Ladik depremi
41.05 33.72 4,000 7.2 MS [17]
1 Şubat 1944 TSİ 05:22 Gerede, Bolu
Bkz. 1944 Bolu-Gerede depremi
40.8 32.2 3,959 7.2 MS [17]
01944-06-2525 Haziran 1944 TSİ 06:16 Uşak-Kütahya sınırı 38.79 29.30 21 6.0 Mw [14]
01944-10-066 Ekim 1944 TSİ 04:34 Ayvacık açıkları, Balıkesir
Bkz. 1944 Ege Denizi depremi
39.37 26.53 30 6.8 MS [11][12]
01945-03-2020 Mart 1945 TSİ 09:58 Ceyhan, Adana 37.11 35.69 13 6.0 Mw [14]
01946-02-2121 Şubat 1946 TSİ 17:43 Ilgın, Konya 38.24 31.79 12 5.5 Mw [14]
01946-05-3131 Mayıs 1946 TSİ 05:12 Varto, Muş
Bkz. 1946 Varto depremi
39.29 49.21 839 5.9 Mw [14]
01949-07-2323 Temmuz 1949 TSİ 17:03 Karaburun açıkları, İzmir
Bkz. 1949 Ege Denizi depremi
38.57 26.28 7 6.6 Mw [14]
17 Ağustos 1949 TSİ 20:44 Karlıova, Bingöl
Bkz. 1949 Karlıova depremi
39.54 40.57 450 6.7 MS [17]
01951-04-088 Nisan 1951 TSİ 23:38 İskenderun Körfezi 36.54 35.82 6 5.8 Mw [14]
13 Ağustos 1951 TSİ 20:33 Kurşunlu, Çankırı
Bkz. 1951 Kurşunlu depremi
40.88 32.87 50 6.9 MS [17]
01952-01-033 Ocak 1952 TSİ 08:03 Pasinler, Erzurum 39.96 41.67 41 5.8 Mw [14]
01952-10-2222 Ekim 1952 TSİ 19:00 İmamoğlu, Adana 37.25 35.64 10 5.6 Mw [14]
01953-03-1818 Mart 1953 TSİ 21:06 Yenice, Çanakkale
Bkz. 1953 Yenice-Gönen depremi
40.02 27.53 265 7.2 MS [11][12]
01953-09-077 Eylül 1953 TSİ 05:58 Karabük-Kastamonu-Çankırı sınırı 41.10 33.01 2 6.0 Mw [14]
01955-07-1616 Temmuz 1955 TSİ 09:07 Söke, Aydın
Bkz. 1955 Söke depremi
37.55 27.05 23 6.8 Mw [11][12]
01956-02-2020 Şubat 1956 TSİ 22:31 Eskişehir 39.89 30.49 1 6.4 Mw [14]
01957-04-2524-25 Nisan 1957 TSİ 21:17
TSİ 04:26
Fethiye, Muğla
(Ölüdeniz açıkları)
Bkz. 1957 Fethiye depremleri
36.493
36.405
28.829
28.699
19 7.1 Mw
7.3 Mw
[11][12][18]
26 Mayıs 1957 TSİ 08:33 Mudurnu, Bolu
Bkz. 1957 Abant depremi
40.67 31.00 52 7.1 MS [17]
01963-09-1818 Eylül 1963 TSİ 18:58 Marmara Denizi
(İstanbul açıkları)
40.78 29.11 1 6.3 Mw [14]
01964-06-1414 Haziran 1964 TSİ 15:15 Malatya-Adıyaman sınırı 38.13 38.51 8 6.0 Mw [14]
01964-10-066 Ekim 1964 TSİ 16:31 Manyas, Balıkesir
1964 Manyas depremi
40.1 27.93 23 7.0 MS [11][12]
01965-06-1313 Haziran 1965 TSİ 22:01 Honaz, Denizli 37.85 29.32 14 5.7 Mw [14]
7 Mart &
19 Ağustos 1966
TSİ 03:16
TSİ 14:22
Varto-Hınıs sınırı (Muş-Erzurum sınırı)
Varto, Muş
Bkz. 1966 Varto depremi
39.19
39.17
41.60
41.56
2,408 5.6 Mw
6.9 Mw
İlk deprem 7 Mart 1966'da Muş-Erzurum sınırında oldu ve 14 kişi hayatını kaybetti. İkinci ve ana depremde ise 2394 kişi hayatını kaybetti. [14][17]
22 Temmuz 1967 TSİ 16:56 Mudurnu, Bolu
Bkz. 1967 Mudurnu depremi
40.67 30.69 89 7.2 MS [17]
01968-09-033 Eylül 1968 TSİ 10:19 Amasra açıkları, Bartın, Zonguldak
Bkz. 1968 Amasra depremi
41.79 32.31 29 6.5 MS Bartın, o zamanlar Zonguldak'ın bir ilçesiydi. [11][12]
01969-03-2828 Mart 1969 TSİ 03:48 Alaşehir, Manisa
Bkz. 1969 Alaşehir depremi
38.5 28.4 53 6.5 MS Bu depremden 5 gün önce, Demirci'de 5.9 büyüklüğünde deprem olmuş ve can kaybı olmamıştı. [11][12]
01970-03-2828 Mart 1970 TSİ 23:02 Gediz, Kütahya
Bkz. 1970 Gediz depremi
39.2 29.5 1,086 7.2 Mw [11][12][14]
01971-05-1212 Mayıs 1971 TSİ 08:25 Yeşilova, Burdur
Bkz. 1971 Burdur depremi
37.65 29.71 57 5.9 Mw [14]
22 Mayıs 1971 TSİ 16:44 Bingöl
Bkz. 1971 Bingöl depremi
38.83 40.52 878 6.8 Mw [14][19]
01975-09-066 Eylül 1975 TSİ 12:20 Lice, Diyarbakır
Bkz. 1975 Lice depremi
38.5 40.7 2,385 6.6 Mw [11][12]
01976-11-2424 Kasım 1976 TSİ 14:22 Muradiye, Van
Bkz. 1976 Çaldıran depremi
39.12 44.03 3,840 7.5 Mw 1999 Marmara depreminden önce yaşanmış son şiddetli deprem. Ayrıca; depremin olduğu günlerde hava sıcaklığının yaklaşık -10° dereceye kadar düşmesi nedeniyle enkaz altında kalanların bir bölümü soğuktan donarak hayatını kaybetmiştir. [11][12]
01983-07-055 Temmuz 1983 TSİ 15:01 Biga, Çanakkale
Bkz. 1983 Biga depremi
40.324 27.222 5 6.1 Mw [14][20]
01983-10-3030 Ekim 1983 TSİ 07:12 Narman, Erzurum
Bkz. 1983 Erzurum depremi
40.33 42.19 1,155 6.9 MS [11][12]
01984-09-1818 Eylül 1984 TSİ 15:26 Şenkaya, Erzurum 40.79 42.47 3 6.4 Mw [14]
01986-05-055 Mayıs &
6 Haziran 1986
TSİ 06:35
TSİ 13:39
Doğanşehir, Malatya 38.02
38.01
37.78
37.90
10 5.9 Mw
5.6 Mw
[14][21]
01988-12-077 Aralık 1988 TSİ 09:41 Spitak, Ermenistan
(Sovyetler Birliği)
Bkz. 1988 Spitak depremi
40.98 44.15 5 6,8 Mw Ermenistan'da en az 25 bin kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 100 bin kişi yaralandı. Kars'ın Akyaka ilçesinde ise 5 kişi hayatını kaybetti. [14][22]
13 Mart 1992 TSİ 19:08 Erzincan
Bkz. 1992 Erzincan depremi
39.70 39.69 653 6.8 MS [23]
01992-11-066 Kasım 1992 TSİ 21:08 Seferihisar, İzmir 38.11 26.95 Yok 6.0 Mw [14]
01995-10-011 Ekim 1995 TSİ 17:57 Dinar, Afyon
Bkz. 1995 Dinar depremi
38.06 30.13 90 6.1 MS [11][12]
01996-08-1414 Ağustos 1996 TSİ 01:55 Mecitözü, Çorum 40.41 35.15 1 5.6 Mw 2,500'ün üzerinde binada hasar meydana geldi. [14][24]
01997-01-2222 Ocak 1997 TSİ 17:57 Samandağ, Hatay 36.19 35.94 1 5.4 Mw [14]
01998-06-2727 Haziran 1998 TSİ 16:55 Ceyhan, Adana
Bkz. 1998 Adana-Ceyhan depremi
36.88 35.31 146 6.2 MS [11][12]
01999-08-1717 Ağustos 1999 TSİ 03:02 Kocaeli
Bkz. 1999 Gölcük depremi
40.77 30 17,118 7.4 Mw 1976 yılında gerçekleşen Muradiye depreminden sonra gerçekleşen en şiddetli ve bu kadar yakın bir zamanda on binlerce ölü ile yaralıların olduğu depremdi. Bu deprem, ülkenin ekonomisine de önemli ölçüde zarar vermişti.
USGS
01999-11-1212 Kasım 1999 TSİ 18:57 Düzce
Bkz. 1999 Düzce depremi
40.75 31.16 894 7.2 Mw USGS
02000-06-066 Haziran 2000 TSİ 05:41 Orta, Çankırı 40.63 33.03 3 6.1 Mw Çankırı ve çevresinde 400'ün üzerinde binada hasar meydana geldi. [14][25]
02000-12-1515 Aralık 2000 TSİ 18:44 Sultandağı, Afyon 38.40 31.35 6 5.8 Mw [14]
02002-02-033 Şubat 2002 TSİ 07:11
TSİ 09:36
Sultandağı, Afyon
Bkz. 2002 Sultandağı depremi
38.573
38.23
31.271
30.56
44 6.5 Mw
5.8 Mw
[26]
02003-01-2727 Ocak 2003 TSİ 05:26 Pülümür, Tunceli 39.46 39.79 1 6.1 Mw (HRV, USGS) USGS
02003-05-011 Mayıs 2003 TSİ 00:27 Bingöl
Bkz. 2003 Bingöl depremi
39.01 40.46 177 6.4 Mw (HRV, USGS) [27]
02004-03-2525-28 Mart 2004 TSİ 21:30
TSİ 06:51
Aşkale, Erzurum 39.9170
39.8773
40.8048
40.8683
9 5.1 Mw
5.3 Mw
15 köyde hasar meydana geldi ve bir köyün okulu yıkıldı. [14][28]
02004-07-022 Temmuz 2004 TSİ 01:30 Doğubayazıt, Ağrı
Bkz. 2004 Doğubayazıt depremi
39.71 44.02 17-18 5.2 Mw [14]
02005-01-25 25 Ocak 2005 TSİ 17:24
TSİ 18:44
Hakkari 37.7802
37.8050
43.8885
43.6793
2 4.8 Mw
5.5 Mw
Hakkari Devlet Hastanesi ile 200 bina hasar gördü. [29][30]
02005-03-1212-14-23 Mart
& 6 Haziran 2005
TSİ 09:36
TSİ 03:55
TSİ 23:44
TSİ 10:41
Karlıova, Bingöl 39.38
39.35
39.39
39.38
40.85
40.89
40.79
40.84
Yok 5.7 Mw
5.9 Mw
5.7 Mw
5.7 Mw
Karlıova ve çevre köylerde 600'den fazla bina ağır hasar gördü.
[14][31]
17-21 Ekim 2005 TSİ 08:45
TSİ 12:46
TSİ 00:40
İzmir
Bkz. 2005 İzmir depremleri
38.14
38.20
38.19
26.60
26.66
26.67
2 5.7 Mw
5.9 Mw
5.9 Mw
İlk iki deprem 17 Ekim'de gerçekleşti. İki kişi, 21 Ekim'de gerçekleşen üçüncü ve son ciddi deprem sırasında kalp krizinden hayatlarını kaybetti. [32][33]
8 Mart 2010 TSİ 04:32:31 Karakoçan, Elâzığ
2010 Elazığ depremi
38.87 39.99 41 6,1 Mw (HRV) [34]
19 Mayıs 2011 TSİ 23:15 Simav, Kütahya
Bkz. 2011 Simav depremi
39.14 29.07 2 5.8 Mw (HRV) [35]
23 Ekim 2011 TSİ 13:41:21 Tabanlı, Van
Bkz. Ekim 2011 Van depremi
38.7578 43.3602 601 7,2 Mw [36]
02011-11-099 Kasım 2011 TSİ 21:23:33 Edremit, Van
Bkz. Kasım 2011 Van depremi
38.4295 43.2342 40 5,6 Mw [37]
02012-06-1010 Haziran 2012 TSİ 15:44:16 Fethiye, Muğla
(Ölüdeniz açıkları)
36.4542 28.9047 1 6,0 Mw Fethiye açıklarında yaşanan bu deprem, 1957 Fethiye depremlerinden beri yaşanan en şiddetli depremdi. Ayrıca; Bucak, Burdur'da bir kişi, depremden kaçarken kaza geçirmesi sonucu hayatını kaybetti. [18][38]
02013-01-088 Ocak 2013 TSİ 16:16:07 Ege Denizi
Çanakkale açıkları
39.646 25.483 Yok 6.2 Mw [39]
02014-05-2424 Mayıs 2014 TSİ 12:25:01 Ege Denizi
(Gökçeada açıkları)
Bkz. 2014 Ege Denizi depremi
40.305 25.453 Yok 6,9 Mw [40]
02017-06-1212 Haziran 2017 TSİ 15:28:39 Ege Denizi
(Karaburun açıkları)
38.8497 26.2600 Yok 6.3 Mw Türkiye'de can kaybı yaşanmazken, Yunanistan'ın Midilli Adasında ise bir kişi hayatını kaybetti. KOERI
AFAD
USGS
02017-07-2121 Temmuz 2017 TSİ 01:31:11 Bodrum açıkları, Muğla
Bkz. 2017 Ege Denizi depremi
36.9620 27.4053 Yok 6,6 Mw Yunanistan'ın İstanköy Adasında iki kişi ölürken, Türkiye sınırları içerisinde herhangi bir can kaybı ile ağır yaralanma olmadı. Bu ana depremden bugüne kadar 10 binden fazla artçı sarsıntı gerçekleşti.
[41]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Internet Classics Archive. "Tacitus Annales Book 2, 47". http://classics.mit.edu/Tacitus/annals.2.ii.html=display. Erişim tarihi: 21 Haziran 2013. 
  2. ^ "Comments for the tsunami event". Significant Earthquake Database. National Geophysical Data Center. 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20180106120153/https://www.ngdc.noaa.gov/nndc/struts/results?eq_0=5883&t=101650&s=18&d=99,91,95,93&nd=display. Erişim tarihi: 8 Şubat 2015. 
  3. ^ "Turkey: S Coasts; Libya: Comments for the Earthquake Event". Significant Earthquake Database. National Geophysical Data Center. 10 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20171010104624/https://www.ngdc.noaa.gov/nndc/struts/results?EQ_0=31&t=101650&s=8&d=22,26,13,12&nd=display. Erişim tarihi: 4 Ekim 2016. 
  4. ^ Agathias; Frendo, Joseph D. (1975), The histories, Walter de Gruyter, ISBN 978-3-11-003357-1, https://books.google.com/books?id=PqsJZcQR7oIC&printsec=frontcover&hl=el&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false 
  5. ^ NGDC. "Comments for the 1653 Earthquake". 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20180106120216/https://www.ngdc.noaa.gov/nndc/struts/results?eq_0=986&t=101650&s=13&d=22,26,13,12&nd=display. Erişim tarihi: 1 Şubat 2011. 
  6. ^ NGDC. "Comments for the 1688 Earthquake". 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20180106173026/https://www.ngdc.noaa.gov/nndc/struts/results?eq_0=1115&t=101650&s=13&d=22,26,13,12&nd=display. Erişim tarihi: 1 Şubat 2011. 
  7. ^ NGDC. "Comments for the 1855 Earthquake". 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20180106120235/https://www.ngdc.noaa.gov/nndc/struts/results?eq_0=1977&t=101650&s=13&d=22,26,13,12&nd=display. Erişim tarihi: 2 Şubat 2011. 
  8. ^ NGDC. "Comments for the 1859 Earthquake". 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20180106120246/https://www.ngdc.noaa.gov/nndc/struts/results?eq_0=2036&t=101650&s=13&d=22,26,13,12&nd=display. Erişim tarihi: 1 Şubat 2011. 
  9. ^ NGDC. "Comments for the 1881 Earthquake". 17 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20171117065131/https://www.ngdc.noaa.gov/nndc/struts/results?eq_0=2298&t=101650&s=13&d=22,26,13,12&nd=display. Erişim tarihi: 2 Şubat 2011. 
  10. ^ Ambraseys, N. (January 2001). "The earthquake of 10 July 1894 in the Gulf of Izmit (Turkey) and its relation to the earthquake of 17 August 1999". Journal of Seismology (Kluwer Academic Publishers) 5 (1): 117–128. DOI:10.1023/A:1009871605267. ISSN 1573-157X. https://link.springer.com/article/10.1023%2FA%3A1009871605267. 
  11. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x Bogazici University Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute National Earthquake Monitoring Center (NEMC) List of earthquakes 1900-2004 (In Turkish)
  12. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x IISEENET (Information Network of Earthquake disaster Prevention Technologies) - Search Page
  13. ^ 1944 Ayvalık Depremi ve Sosyo-Ekonomik Sonuçları , (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  14. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al BÜYÜK DEPREMLER, Kandilli Rasathanesi (2 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  15. ^ a b GÜNEYBATI ANADOLU'NUN NEOTEKTONİK YAPILARINA GENEL BİR BAKIŞ VE BÖLGENİN DEPREM ETKİNLİĞİ
  16. ^ a b Çizelge 1 Türkiye’de (1900-2004) dönemi hasar yaratan (Ms³ 5.5 ) depremler ile ilgili karakteristik büyüklükler, (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  17. ^ a b c d e f g h Tokosz, M.N., Shakal, A.F. & Michael, A.J. 1979. Space-Time Migration of Earthquakes Along the North Anatolian Fault Zone and Seismic Gaps. Pageophys, 117, 1258-1270.
  18. ^ a b Nurdeniz Erken; Erdoğan Öztürk (13 Haziran 2012). "Fethiye’nin kaderini değiştirdi". Anadolu Ajansı. Sabah. http://www.sabah.com.tr/gundem/2012/06/13/fethiyenin-kaderini-degistirdi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2018. 
  19. ^ USGS list of earthquakes with 1,000 or More Deaths since 1900
  20. ^ 05 Temmuz 1983 Biga Depremi, Çanakkale İli (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  21. ^ (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  22. ^ Milliyet, 8 Aralık 1988 tarihli gazeteden alınmıştır. (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  23. ^ Bernard, P., Gariel, J-C. & Dorbath L. 1997. Fault location and rupture kinematics of the magnitude 6.8, 1992 Erzincan earthquake, Turkey, from strong ground motion and regional records. Bulletin Seismological Society of Americs, 87, 1230-1243.
  24. ^ Depremler, Amasya İl Kltür ve Turizm Müdürlüğü (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  25. ^ Çankırı’da deprem: 3 ölü, 80 yaralı, NTV (2 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  26. ^ http://earthquake.usgs.gov/eqcenter/eqarchives/significant/sig_2002.php Significant Earthquakes of the World 2002 USGS
  27. ^ http://earthquake.usgs.gov/eqcenter/eqarchives/significant/sig_2003.php Significant Earthquakes of the World 2003 USGS
  28. ^ Erzurumda deprem: 8’i çocuk 9 ölü, Hürriyet (2 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  29. ^ 25 Ocak 2005 Hakkari Depremi, Kandilli Rasathanesi (2 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  30. ^ Hakkâri'de yedi ayrı deprem: 2 ölü, 22 yaralı, Sabah (2 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  31. ^ MART 2005KARLIOVA DEPREMLERİ
  32. ^ [1] Dokuz Eylül Üniversitesi
  33. ^ İzmir’de depreme 2 kurban, Hürriyet (2 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  34. ^ http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eqinthenews/2010/us2010tpac/ Magnitude 6.1 - eastern TurkeyUSGS
  35. ^ USGS. "Magnitude 5.8 - WESTERN TURKEY". 13 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20130413095342/http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/usc0003j4a.php. 
  36. ^ http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/usb0006bqc.php Magnitude 7.2 - Eastern Turkey USGS
  37. ^ http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/usb0006mkw.php Magnitude 5.6 - Eastern Turkey USGS
  38. ^ 10 HAZİRAN 2012 ÖLÜDENİZ AÇIKLARI - FETHİYE (MUĞLA) DEPREMİ, Kandilli Rasathanesi (2 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  39. ^ 8 Ocak 2013 Ege Denizi Depremi, AFAD (3 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  40. ^ 24 MAYIS 2014 GÖKÇEADA AÇIKLARI - EGE DENİZİ DEPREMİ, Kandilli Rasathanesi (2 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)
  41. ^ 21 TEMMUZ 2017 GÖKOVA KÖRFEZİ- AKDENİZ DEPREMİ, Kandilli Rasathanesi (2 Ocak 2018 tarihinde erişildi.)